Moloch Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Co się dzieje z egiełdą? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Testów MSI P35 Neo2 FR nie było na polskich stronkach gdy ją kupiłem. Gdybym teraz kupował tę płytkę i przeczytał recenzję na egiełdzie to pewnie bym zrezygnował z tego zakupu icon_smile3.gif Ale nie dlatego że spada wydajność powyżej FSB 500, ale dlatego że według egiełgy niby wydajność w default lub bardziej ludzkich ustawieniach jest słaba niż innych płyt na P35..Ja kilka postów wyżej testowałem na podobnych zaniżonych ustawieniach i z mojego punktu widzenia jest dobrze nawet na Default. Gdybym zawęził timingi to myślę że byłoby jeszcze lepiej... ale to spróbuję później. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moloch Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Nie wiecie czemu autorowi recenzji na frazpc w tym teście. http://i.frazpc.pl/pliki/recenzja/P35_podkrecanie/SPI.jpg nie pojawiła się znaczna różnica? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Nie wiecie czemu autorowi recenzji na frazpc w tym teście. http://i.frazpc.pl/pliki/recenzja/P35_podkrecanie/SPI.jpg nie pojawiła się znaczna różnica? Najpewniej ustawił wszystkie timingi no i nie sprawdzał wydajności powyżej FSB 500 MHz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 (edytowane) Po ustawiałem już wszystkie dodatkowe timingi oprócz trFC na jak najniżej sie da...i róznic większych względem tego co dawałem na screenie na poprzedniej stronie niema ;] byc może różnica uwidacznia sie dopiero w okolicach FSB 500 Edytowane 29 Sierpnia 2007 przez Fredek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D154573R Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 focus_ dostałeś do płyty śledzia z USB:>? Tylko w Platinum jest :P Same wady ma ta płyta, z przeciez kupiłem ją za zalety ;) opisane na tym forum na pierwszych stronach. Wg mnie nie jest zle. To ze ja nie moge miec FSB 500 to pewnie wina BIOSu 1.1. Jesli chodzi o uwalenie przez timingi to jesli BIOS padnie to mozna go przywrocic z dyskietki? Jesli chodzi o powrot płyty do ustawien fabrycznych po przekreceniu to mi zawsze działa, obojetnie czy dam reset czy wylacze i zalacze. Co prawda płyta jest wymagajaca i sam fakt ustawiania przez nia automatycznego dowoltowania wkurza :/ Jak cos mozemy zrobic jakies testy, no i porownamy co i jak dokladnie, tylko trzeba jakies kryteria przyjac. Fredek - no i jakie ustawiłes te timingi? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 focus_ dostałeś do płyty śledzia z USB:>? Tylko w Platinum jest :PHeh - początkowo nie było punktu za śledzia, ale uznaliśmy, że z racji 6 USB na panelu tylnim (normalnie jest 4) możemy uznać, że śledź jakby jest. I punkt płyta otrzymała. Zwykle takie śledzie udostepniają 2 lub 4 wyjścia USB, więc funkcjonalnie jest podobnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moloch Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 W sumie to ten MSI po "pomęczeniu się" jest prawie taki sam jak Foxconn... muszą sprawdzić czy opłaca się męczyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulgor Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Mnie po prostu rozwalił test na egiełdzie. Od samego początku uważałem płyty Msi za błogosławieństwo, a teraz... :| Poważnie zastanawiam się, czy jednak nie kupić Foxconna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Z testu wynika, że przestaje być wesoło w momencie jak walczymy o wysokie fsb...: Czyli np. PentiumE 2140 na 333MHz fsb będzie działał poprawnie (i na tyle na ile może, bez spadków wydajności), czy tak ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 (edytowane) To w ogóle się nie da regulować speedfanem ? czy tylko CPU ? czy może w następnych wersjach speedfanach to się poprawić czy to msi wina ? w abicie ip35 chyba się da regulować ? Działa sysfan1 i sysfan4 - czyli te które wyświetla bios w pc health status - dla speedfan 4.33 beta 18. Zauważyłem jedną rzecz - przy obrotach poniżej 65% piszczy mi oryginalny wiatrak z ninji.... :? Focus mój E2160 odpalił bez żadnych problemów na każdej zworce. Z tym że na 200 płyta miała czasem kaprysy z botowaniem się przy podkręcaniu (podobnie było na neo1, z tym że neo1 dziłała tylko z dzielnikiem 1:1.5) - pewnie to kaprys P35 z magistralą 800 (w przypadku MSI napewno). Między 266/333 nie zauważyłem różnicy, pewnie na wyższym fsb coś się będzie działo. Co ciekawe 400x9 chodzi, przechodzi PI, orthosa nie (temp., za mało V), ale 450x8 wogóle nie botuje, zmniejszenie fsb nie pomaga.... bios 1.1 Aktualnie tak to u mnie wygląda: EDIT: Zmiana timingów: Co do zmiany prędkości wentylatorów, sprawdziłem sysfan 1 i 4 i oba działają. Ale piszczenie jest na obydwóch :mur: Nawet wrzuciłem wenta z regulatorem obrotów i piszczenie pojawia się tylko przy zmniejszaniu programem, regulator nie powoduje dodatkowych efektów dzwiękowych :blink: Regulator zmienia V, a płyta częstotliwość V?? Edytowane 29 Sierpnia 2007 przez VICTORious Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D154573R Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 (edytowane) Problemy z wysokim FSB. Szkoda ze wyszly dopiero teraz i ze ludzie pisali ze osiaga wysokie FSB :/ Musze sam przetestowac ta plytke na nowym BIOSie lub biosach. Nie chce spedzic nocy na naprawie wiec mi napiszcie czym wgrac tego BIOSa i co pozaznaczac mam (Live Update odpada bo mam Viste, najlepiej cos pod DOSa lub jakis winflasher tez moze byc ale przetestowany!)? Edytowane 29 Sierpnia 2007 przez D154573R Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyzkov Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Po umieszczeniu w gnieździe procesora Pentium Dual-Core E2160 płyta przestawała w ogóle działać. Przestawienie zworek strapa, czyszczenie CMOS nie pomagało. Co gorsza, płyta nie chciała współpracować po tym zabiegu również z innymi procesorami. Pewni uszkodzenia płyty, sięgnęliśmy po drugi egzemplarz. Efekt ten sam. Dopiero po odłączeniu płyty na noc od zasilacza, udało się ją włączyć z procesorem E2160 i nagle okazało się, że problemów nie robi. Choć problem może mieć charakter losowy, był dość denerwujący. Zastanawiam się czy to nie problem identyczny z tym co mi się wydarzyło. :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Działa sysfan1 i sysfan4 - czyli te które wyświetla bios w pc health status - dla speedfan 4.33 beta 18. Zauważyłem jedną rzecz - przy obrotach poniżej 65% piszczy mi oryginalny wiatrak z ninji.... :? Focus mój E2160 odpalił bez żadnych problemów na każdej zworce. Z tym że na 200 płyta miała czasem kaprysy z botowaniem się przy podkręcaniu (podobnie było na neo1, z tym że neo1 dziłała tylko z dzielnikiem 1:1.5) - pewnie to kaprys P35 z magistralą 800 (w przypadku MSI napewno). Między 266/333 nie zauważyłem różnicy, pewnie na wyższym fsb coś się będzie działo. Co ciekawe 400x9 chodzi, przechodzi PI, orthosa nie (temp., za mało V), ale 450x8 wogóle nie botuje, zmniejszenie fsb nie pomaga.... bios 1.1 Aktualnie tak to u mnie wygląda: Co do zmiany prędkości wentylatorów, sprawdziłem sysfan 1 i 4 i oba działają. Ale piszczenie jest na obydwóch :mur: Nawet wrzuciłem wenta z regulatorem obrotów i piszczenie pojawia się tylko przy zmniejszaniu programem, regulator nie powoduje dodatkowych efektów dzwiękowych :blink: Regulator zmienia V, a płyta częstotliwość V?? Ty chcesz na AC na Pentium E 450 FSB? :mur: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 (edytowane) pomyłka! ! ! 400x8 nie botuje, baaa 380x8 też nie Wiesz chciałem wybadać fsb walla, a do tego potrzebuje zmniejszyć mnożnik cpu. 412x9 chodzi, ale brakuje mu V żeby załadowało do końca win'a. Edytowane 29 Sierpnia 2007 przez VICTORious Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 U mnie np procek nie lubi mnożnika x7...przykładowo 430x8 za bootuje a na x7 już nie :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dywyn Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 O kurde... tak sie sklada ze zmowilem ta FR + 2140 z mysla o lekkim OC 2,4, a tu taka niespodzianka na e-gieldzie. A moglem kupic tansza NEO-F albo lepiej EVGA na 650 i cieszyc sie dobra plyta, a nie "Użytkownik, który nie będzie podkręcał z pewnością nie będzie umiał poprawnie ustawić wszystkich timingów pamięci, przez co wydajność będzie zauważalnie niższa niż na innych płytach.". I pomyslec ze bedzie to moja najdrozsza plyta glowna jaka w swoim zyciu kupilem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 neo-f + cpu z 800magistralą to złe połączenie, moim zdaniem FR + 2140 to dobry wybór, tak ją ustawisz że będzie dobrze wszystko chodzić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 (edytowane) Pierwsze primo: Jak dajecie screeny z timinami i coś porównujecie to wypadało by pokazac na screenie co to jest - proponuje memseta, bo imho to nie ma sensu. Drugie primo: przez 29 stron wszyscy piali jaka ta płyta jest elo, pro i młodzieżowa do OC i jaka bezproblemowa, a wystarczyła jedna opinia o tym że coś ie teges i już się psioczy. Proponuje popytać ludzi którzy ją posiadają i umieją coś z nią zrobić, a one wam powiedzą że to mobo jest niezłe... Ja mam ja do odbioru prawdopodobnie jutro i sam zdam relacje z tego co się z nią da zrobić... Trzecie primo: Wybór płyty to nie ślub i jak się nie spodoba można ją opchnąć z niewleką stratą lub oddać (jeśli to sklep w necie)... to już będzie moja 5 płyta w tym roku... Nie żebym krytykował recenzje na egiełdzie... ale należy mieć szersze spojrzenie na jej walory niż 1 nieprzychylny test. Edytowane 29 Sierpnia 2007 przez Kean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 (edytowane) Pierwsze primo: Jak dajecie screeny z timinami i coś porównujecie to wypadało by pokazac na screenie co to jest - proponuje memseta, bo imho to nie ma sensu. Drugie primo: przez 29 stron wszyscy piali jaka ta płyta jest elo, pro i młodzieżowa do OC i jaka bezproblemowa, a wystarczyła jedna opinia o tym że coś ie teges i już się psioczy. Proponuje popytać ludzi którzy ją posiadają i umieją coś z nią zrobić, a one wam powiedzą że to mobo jest niezłe... Ja mam ja do odbioru prawdopodobnie jutro i sam zdam relacje z tego co się z nią da zrobić... Trzecie primo: Wybór płyty to nie ślub i jak się nie spodoba można ją opchnąć z niewleką stratą lub oddać (jeśli to sklep w necie)... to już będzie moja 5 płyta w tym roku... Nie żebym krytykował recenzje na egiełdzie... ale należy mieć szersze spojrzenie na jej walory niż 1 nieprzychylny test. Jakbyś przeczytał recenzje uważnie i spróbował (choćby spróbował) ją zrozumieć to byś dość szybko się zorientował, że płytę po prostu trzeba dobrze ustawić, trzeba mieć trochę większą wiedzę niż przy innych płytach i jest ona OK. Ty jednak najpewniej rozpocząłeś i zakończyłeś czytanie na podsumowaniu do artykułu, a szkoda. To jest właśnie to - wszyscy z góry na dół chwalą jakiś produkt, przychodzi ktoś i krytykuje go konstruktywnie, wskazując błędy / problemy to go zjadą, że nia ma racji, że jest głupi i niewiarygodny. Tak samo jak z Radeonami - napisałem, że są z nimi problemy to część nagle je zauważyła, a część nie przyjmuje tego faktu do wiadomości. MSI złe nie jest, ale po prostu nikt dotychczas nie traktował konieczności zmiany zworki jako wady. Nikt też nie sprawdził wydajności na innych ustawieniach tej zworki niż na 333, nikt też (a przynajmniej większość) nie sprawdził wydajności płyty na róznych timingach. My zrobiliśmy, wykryliśmy, że płyta traktowana trochę po macoszemu zachowuje się bardzo dziwnie, to jesteśmy źli i nasze testy są do pupy i w ogóle niewiarygodne, bo przecież gdzieś indziej płyta wypada extra. Myślenie boli chyba. Edytowane 29 Sierpnia 2007 przez focus_ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 (edytowane) Zawsze można wziąć rozwód :lol: J a cały czas podtrzymuję swoją kwestię, że mobas jest wydajny i warty polecenie, w sumie w tej cenie tylko z fox moze z nim rywalizowac. Zmiana strapa ma miejsce koło 500 - 520 podobno losowo. Nie miałem procka, który by wytrzymywał takie FSB stabilnie. Zawsze można jechać Setfsb. Każda płyta zmienia strapa - Asusy przy 500 / Gigashit przy 417 i tak było od czasów P965 i jakoś nikt nie psioczył. A teraz wielka panika. W sumie mnie to nie przeszkadza, ze mobo trzeba ustawic... w sumie i tak do benchy kazda trzeba :D Edytowane 29 Sierpnia 2007 przez Xtreme Addict Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 (edytowane) Jakbyś przeczytał recenzje uważnie i spróbował (choćby spróbował) ją zrozumieć to byś dość szybko się zorientował, że płytę po prostu trzeba dobrze ustawić, trzeba mieć trochę większą wiedzę niż przy innych płytach i jest ona OK. Ty jednak najpewniej rozpocząłeś i zakończyłeś czytanie na podsumowaniu do artykułu, a szkoda. I tu się mylisz, tą recenzję akurat przeczytałem w całości ;) To też napisałem w powyższym poście - pkt 2 Edytowane 29 Sierpnia 2007 przez Kean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 I tu się mylisz, tą recenzję akurat przeczytałem w całości ;) To też napisałem w powyższym poście - pkt 2 Aha - to ok, sorry w takim razie :) Przeczytaj co napisałem w poprzednim poście - edytowałem go, nie sądziłem, że tak szybko odpiszesz ;) Jak już pisałem to wielokrotnie i czego doświadczyłem również na tym forum, nie ma co walczyć z posiadaczami płyt / kart - im się już raczej nie przegada, że to co kupili było najlepsze z możliwych i w ogóle jest 100 razy lepsze od konkurencji. Tak jest np. z Radeonami HD 2600 PRO / XT - jest tam taki jeden co się uparł, kupił i teraz płacze bo ma problemy, że to czy tamto mu nie działa. W podsumowaniu do recenzji tego MSI napisaliśmy, że płyta z punktu widzenia usera naprawdę zaawansowanego, czyli takiego który posiedzi nad ni.ą dobre kilka godzin i ją dobrze ustawi zasługuje na ocenę może nawet 6/10, co w naszej skali jest naprawdę dużo. Ale trzeba to zrobić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Potestowałem troche jeszcze i mobo przy OC spisuje sie naprawde dobrze....trzeba tylko ustawić 4 zaawansowane timingi i po kłopocie....to chyba nie takie trudno nie :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Potestowałem troche jeszcze i mobo przy OC spisuje sie naprawde dobrze....trzeba tylko ustawić 4 zaawansowane timingi i po kłopocie....to chyba nie takie trudno nie :wink:Dla Ciebie, dla mnie nie, ale dla wielu owszem. Pomimo iż forum.purepc.pl jak i egielda mająnajbardziej zaawansowanych czytelników to jednak większość z nich ma trudności z regulacją nawet tych 4 podstawowych, nie mówiąc o pozostałych. Więc generalizować nie można. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 (edytowane) No dobrze ale ktoś tez wspominał że nawet bez zabawy z timingami nie uświadczył straty w wydajności...ciekawe czy na Frazie zmieniali timingi Edytowane 29 Sierpnia 2007 przez Fredek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 No dobrze ale ktoś tez wspominał że nawet bez zabawy z timingami nie uświadczył straty w wydajności...ciekawe czy na Frazie zmieniali timingiKurcze - chyba coś mi padło na oczy, bo ja widziałem osoby, które regulowały timingi (te pozostałe) i jednak wydajność się zmieniała... Na Frazie ustawili cały komplet timingów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobweb Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Fredek jakie timingi masz ustawione na tych Kingstonach 1GB DDR2 667? Jakim cudem udało Ci się tyle z nich wyciągnąć? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 (edytowane) 5-5-5-15 :wink: Edytowane 29 Sierpnia 2007 przez Fredek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellon Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 OK, to ja pójdę na łatwiznę i się zapytam, Jakie bezpieczne timingi ustawić dla goodramów pro 900? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...