Skocz do zawartości
Bolo8888

Msi P35 Neo2-fr/fir

Rekomendowane odpowiedzi

a ja juz zamówiłem, bo tu ochy i achy co to za cud, a to kupa i tyle, ale tak to w Polsce jest że każdy chwali to co ma i nie przyzna sie że [ciach!]o kupił, trochę sie zawiodłem na użytkownikach

Żadne ochy i achy. Zamówiłeś, ale czy odpaliłeś już tę płytkę?

Gdybyś przeczytał cały temat to zobaczył byś meldunki o najdrobniejszych problemach jakie zauważyliśmy. Także ja opisywałem moje przygody z płytą. Więc nie pieprz koleś.

Nie zmienia to faktu że egiełda zwaliła reckę prawie kompletnie. Pół recki to pisanie o problemie którego nie ma, a nie zauważenie innych problemów (o których było tutaj pisane)...

Płyty główne to newralgiczne części. Ile ochów i achów (jak to ująłeś) miały niektóre płyty Asusa w takich recenzjach, a później użytkownicy płakali że padają im sekcje zasilania proca...

Co do Abitów to może są dobre, ale wiem ile trzeba się użerać ze sprzedawcami żeby ci je sprzedali, bo sprzedawcy ich nie lubią - nie wiem dlaczego. Gdy zapytałem o Abita w jednym sklepie (znanym i to nie Znak.pl ! :P ), to powiedzieli że sprzedadzą go, ale żebym do nich nie przychodził z gwarancją później :D Polecali oczywiście Gigabyta :)

Jeśli miałem w życiu jakiś sprzęt na którym się zawiodłem to zawsze później odradzałem wszystko związane z ta firmą (np. Lite-On)

D154573R - Ja mam 8800GTS 320MB i tez grywam w Trackmanię (ale Nations). Na razie niczego takiego nie zauważyłem. Gdyby pojawiło się coś takiego u mnie to wtedy przyznam że płyta jest skopana :D jaki masz zasilacz EDIT: Już zobaczyłem że Neotec, ale przyznam że nie znam. Jesteś pewny że to dobry zasilacz?

Edytowane przez surekot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja juz zamówiłem, bo tu ochy i achy co to za cud, a to kupa i tyle, ale tak to w Polsce jest że każdy chwali to co ma i nie przyzna sie że [ciach!]o kupił, trochę sie zawiodłem na użytkownikach

ochy, achy... ja mam ta płytkę działa jak trzeba więc ją chwalę gdybym zanotował kulawą wydajność jaką prezentowała na egiełdzie rozstał bym się z nią na rzecz prawdopodobnie foxa... i to nie jest tak że jak mam to chwalę, kupiłem do płyty E4500 bo ponoć na M0 i dobrze się kręci i trafiłem na padkę co nawet na FSB 275MHz nie chciała działać i co? wywaliłem i zamieniłem na E4300 który testuję właśnie na 1,3V 2800MHz i FSB 313 i idzie bez problemu, więc gdyby płyta sprawiała problemy to czekałby ją los podobny do proca... jak już ktoś tutaj pisał przecie to nie małżeństwo ;)

Widać nie czytałeś całego artykułu - płyty padły by się "obudzić" po jednym dniu

focus_ Czytałem cały artykuł, zawsze czytam porównania na egiałdzie bo są bardzo pomocne :) Jeżeli płyty padły i wstały po jednym dniu znaczy że mogły jednak nie być sprawne... albo złośliwość rzeczy martwych... może doznały jakiego szoku :) miałem kiedyś takie TwinMosy co po ustawieniu za ostrych alph nie chciały działać przez jeden dzień. Edytowane przez m40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zmienia to faktu że egiełda zwaliła reckę prawie kompletnie. Pół recki to pisanie o problemie którego nie ma, a nie zauważenie innych problemów (o których było tutaj pisane)...

Konieczność regulacji zworiki nie istnieje? Istnieje

Spradzałeś wydajnośc na odpowiednich timingach? Nie sprawdzałeś. Z tego co widzialem i inni widzieli to timingi ustawione przez Ciebie w BIOSie "średnio" się pokrywały z rzeczywstością.

Porównałeś wydajność swojej płyty na swojej platformie do innej płyty? Nie

Więc UDOWODNIJ mi, że recenzja na egieldzie jest "zwalona kompletnie". Znajdź recenzje na necie, które zauważają problemy, o których tutaj jest mowa. Recenzji idealnej nie ma, gdyż nie mam możliwości testować na 20 kompletach pamięci itd. I tak jako JEDYNI W POLSCE używamy trzech procesorów i trzech kompletów pamięci, a Ty masz jeszcze pretensje - szkoda, że do innych nie masz tych pretensji. Ale tak - oni napisali pochlebną recenzję Twojej płyty to ich krytykować nie można.

Jeszcze dla ścisłości - drugą płytę MSI dostałem wprost od FrazPC (przeszła przez MSI i pojechała do mnie) - więc mieli dokładnie tę samą sztukę.

focus_ Czytałem cały artykuł, zawsze czytam porównania na egiałdzie bo są bardzo pomocne :) Jeżeli płyty padły i wstały po jednym dniu znaczy że mogły jednak nie być sprawne... albo złośliwość rzeczy martwych... może doznały jakiego szoku :) miałem kiedyś takie TwinMosy co po ustawieniu za ostrych alph nie chciały działać przez jeden dzień.

Ale nie zmienia to faktu, że płyty padły i przynajmniej jedna osoba z tego wątku miała / ma podobną sytuację.

Traktujecie mnie jakbym chciał celowo obsmarować Waszą płytę - jak czytam niektórych to aż mam taką ochotę (choć nigdy bym tego nie zrobił), ale na szczęście (dla Was) nie ja pisze te recenzje. Z płytą mieliśmy "jaja jak balony" - recenzja nie mogła być pozytywna.

Niech ktoś potwierdzi PEŁNĄ stabilność tej płyty na FSB 520 MHz, które to ustawi się z BIOSu i że w tym trybie będzie odpowiednia wydajność. Surekot - zadanie to jest dla Ciebie, bo widzę że nie sprawdzasz rzeczy a krytykujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem recka na frazie jest mało dokładna, lepiej zrobione jest to na egieldzie, chociaż mam wątpliwośći co do tego spadku wydajności pamięci..

Nie mam tej płyty, miałem kupić, ale jeszcze nie ma na to kasy, natomiast wątek śledze od początku.

Dlatego zastanawiam się czy warto się w to pchać, bo na OC się raczej nie znam (mój obecny pc wogóle mi na to nie pozwala, więc po co?), ale perspektywa zakupu nowego sprzętu to okazja chociażby spróbować ile można wycisnąć, a przeczytanie instrukcji i wszelakich "how to" o oc nie jest mi straszne;)

Nie powiem, że jestem rozczarowany testem na egieldzie, ale może to wyjść mi na dobre;d

Tak więc, czy lepiej będzie kupić msi p35 neo2-fr, czy może foxconna p35a (bo wersji "-s" nie widze nigdzie), z drugiej strony bardzo ciężko dostać tego foxconna (a chciałbym zrobić większe zakupy w jednym sklepie). Egielda odradza msi dla overlockerów newbie, to zaszło mi za głowe, bo byłem święcie przekonany, że w tej kategorii cenowej nie znajde nic lepszego niż ta płyta (Foxconna nie ma tam gdzie mam zamiar kupować, a pozatym msi jest troche lepiej wyposażona np raid, więcej usb na tylnim panelu, 2x e-sata, diody sygnalizujące prace/awarie sprzętu na płycie).

Bez tego wyposażenia oczywiście się obejdzie, bo to co ma Foxconn wystarsza, no ale..

Płytka ma pracować prawdopodobnie z e4400 (wątpie żeby udało mi się jeszcze wyrwać e4300, a kręci się chyba lepiej, bo mam wątpliwości czy e4400 poleci na 3ghz), pamiątek jeszcze nie mam, ale wiem, że będą to 2x1gb dual 800 cl4.

Nie wiem czy dobrze rozumuje, ale jeśli wezme takiego e4400 to nie powinno być tych problemów z pamięciami opisanymi na egieldzie? Chodzi mi tutaj o dzielnik i szyne (niższa szyna, większy dzielnik, na egieldzie problemy przy wysokiej szynie).

Jakie pamieci w cenie do 400zł (2x1gb dual 800 cl4) będą najlepsze pod tego mobaska?

Ocz platinum rev2 vs Geil dual ultra? Nowy bios poprawia współpracę z Patriotami, jeśli tak, to warto je wybrać? A może A-Data?

Natomiast jeśli zdecydowałbym się na Foxconn p35a, jakie pamiątki?

Prosiłbym o radę kogoś kto jest w temacie, bo rady użytkowników google nie są mi potrzebne, tyle to sam potrafie sobie znaleźć, ale szukanie szukaniem, a sprzęt w łapach to inna sytuacja - wkońcu nie ma jak macanka;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konieczność regulacji zworiki nie istnieje? Istnieje

Spradzałeś wydajnośc na odpowiednich timingach? Nie sprawdzałeś. Z tego co widzialem i inni widzieli to timingi ustawione przez Ciebie w BIOSie "średnio" się pokrywały z rzeczywstością.

Porównałeś wydajność swojej płyty na swojej platformie do innej płyty? Nie

Co do zworek - ok.

Co ty masz z tymi timingami? Dodatkowe timingi ustawiałem tak jak u WAS były na default, czyli 10-10-10-10. Ustawione miałem także oczywiście na 12-12-12-12. I przede wszystkim ustawiłem je także na (jak to nazwaliście - zaawansowany tryb), czyli 4-4-3-4. MASZ ZRZUTY EKRANU więc nie wciskaj kitu.

Podstawowe timingi na 4-4-4-12-35

Oprócz tych testów robiłem też testy na własny użytek, po których nasuwały się te same wnioski, więc nie było sensu dawać tu ich wyników. (np z timingami 5-5-5-15-38-12-12-12-12), lub z dodatkowymi timingami na 6-6-4-6.

Ile razy mam jeszcze powtarzać na jakich timingach robiłem testy?

Poza tym nie sugeruj że inny egzemplarz tego samego modelu procesora, czy inne pamięci identycznie taktowane (wszystko identycznie taktowane) da diametralnie inne wyniki. Wyniki mogą być nieco inne, ale nie będzie to różnica 2000MB/s w Cachemem tak jak u was. Bez przesady.

Z ciekawości poprosiłem jednego kolegę z tego forum, który ma taki procesor jak ja, płytę Abita i inne pamięci, aby zrobił test w Cachemem i SuperPi na ustawieniach takich jak moje. Różnica w wynikach oczywiście znikoma (SuperPi (16M) lekko na jego korzyść. Zapis w Cachemem lekko na moją korzyść. Odczyt w Cachemem praktycznie identyczny).

Tu nie chodzi o bronienie MSI. Dziwne by było po prostu gdybym nie zwrócił na to uwagi. Upubliczniacie wasze testy (w końcu na tym to polega) więc nie dziwcie się publicznym dyskusjom na ich temat.

Zacząłem to sprawdzać przez artykuł na egiełdzie, ponieważ zacząłem się martwić że moja płyta nie da mi takiej wydajności jaka powinna być... Gdyby problem z tymi timingami potwierdził się u mnie nie byłoby powodu abym nie przyznał wam racji.

Podchodzicie do tego tak: Zrobiliśmy test i wszyscy mają się z tym zgodzić. Każdy kto podważa jego wyniki broni tylko produktu, który kupił bo tak naprawdę nie ma racji. Tylko powiedz mi focus w jaki sposób ma podważyć wyniki testów ktoś kto nie ma wspominanego w teście produktu, lub nie miał z nim do czynienia? Przecież to oczywiste że pierwsi wyniki testów będą podważać właściciele danego produktu, jeśli sami danego problemu nie stwierdzili.

Nikt tutaj na przykład nie podważa wyników wydajności płyty powyżej FSB 500.

Edytowane przez surekot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

focus....ale nikt tutaj sobie nie wymyśla tego że...u was płyta dziwacznie sie zachowywała...nie powiem że....zaintrygowało mnie to i w końcu ściągnąłem cachemema i różnić pomiędzy zaawansowanymi timingami 4-4-3-4 a 12-12-12-12(czyli def. jakie płyta ustawia) nie było jakiś znaczących...wiadomo że na korzyść tych niższych ale bez przesady żeby różnica była taka jak u was....tak więc płyta wcale nie kuleje z wydajnością na def ustawieniach...i nie wymyśliłem sobie tego tylko kilku userów już porobiło testy....w tym ja i surekot ;] A FSB 520mhz wystarczy zaaplikować SET FSB i wydajność idzie do góry wraz z mhz :wink:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ta plyta jest dla kogos problemmowa to niech kupi sobie DFI lanparty nf 4 sli d ..

DFi byla tak kaprysna jak kobieta, fakt bardzo latwo sie na niej krecilo ale zcasem po 3 miesiacach dostawala bzika na 2 dni .. po 2 dniach wracalo do normy :P nie wime co tam bylo nie tak i to nie tylko ja pisalem ze sie potrafi wywalic kiedy tego sie najmniej spodziewasz :D

Msi P35 Neo2 jak dla mnie za ta cene spoko chodzi :D no moze pamieci mnie denerwuja ale ... moglem inne kupic tu adata poleciala w kulki, bo do jednych pakowala D( a do innych promosy :P

a temat ze zworkami ... hmm jak sie nie ma reki jak bochenek chleba to nawet nie musze grafy ( pentak na grafie) zdejmowac zeby pzrestawic.

2 sprawa ze zworkami to to ze raz je przestawilem podkrecilem na 3Ghz i mam z glowy problem :D

czepiacie sie ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

surekot - Neotec to ze tak powiem lepsze wydanie Huntkeya :P

Taki Huntkey w lepszej obudowie i ma wiecej dodatkow. Swego czasu bylo o nim glosno ;] Zasilacz to nie padaka. Bardziej sklania mnie fakt ze Trackmania padnieta ;P Bo jak mialem Opterona 144 i 1GB UltraX to mi chodziła po klatce ;P A powinna chodzic płynnie (cos jest nie tak z nia pod Vista i tyle ;)). Jutro sprawdze na innej grze jak bede mial czas.

Jak pisalem wczesniej uzyskalem FSB 495 na BIOSie 1.1

Mam 1.4B2 (jak juz czytaliscie) no i dałem 500 i idzie a na 1.1 nie dało rady. Jak bede mial czas jeszcze to podniose napiecia i sprawdze ;] Tylko ze nie bedzie mnie od poniedzialku do piatku wiec nie piszcie za duzo na forum bo nie lubie nadrabiac zaleglosci :P

Ja nie chwale swojej płyty chociaz wydalem na nia ostatnie pieniadze!

Pisze jaka jest prawda i wiem ze obojetnie jaka bedzie jej nie zmienie z powodów opisanych zdanie wyzej :P Dlatego staram sie znaleźć rozwiazania problemow i przedstawic jej dobre strony.

zervis - Kup Foxconna, na egieldzie tak dobrze wypadł :P

Ale wiesz poczekaj na P35-S bo ma niedlugo u nas byc. Albo wez MARSa ;) Czemu nie MSI? Napisales ze nie znasz sie na OC, wiec mysle ze mniej zabawy bedzie w Foxconnie ;)

ed00s - ja mialem wlasnie DFI nf4 i nie mialem takich problemow jak Ty. Co to oznacza? Ze nawet przy takiej płycie jak DFI moga byc problemy. No i na takie trafila egielda ;) BTW. A moze mieliscie poprzerywane sciezki? No i jak polezala to jakos leciała? A jak wczesniej pochodziła to sie rozgrzała i byla jakas przerwa?

Jeszcze jedno. Co jest nie tak ze ZNAKiem? Mialem tam robic zakupy ostatnio, ale nie mieli tego czego chcialem i trzeba bylo dlugo czekac. W sumie dzwonil do mnie pracownik od nich i po krotkiej rozmowie stwierdzilem ze olewam ich. Dlaczego? Powiedzial mi ze tej MSI nie maja na stanie i odradza bo MSI robi slabe płyty. Ja mu na to co o niej wiem, ze to tak jakby powrot MSI do 1szej ligi ;P A on, no jak juz Pan chce to moge sprowadzic. (Mysle sobie, łaske mi robi czy co?) Powiedzialem ze rezygnuje i tyle :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Zabawy" się nie boję;) Co nie zmienia faktu, że jestem troche bardziej przekonany do Foxconna.

Na wersje p35a-s nie wiem, czy się doczekam, a jeśli nawet to wątpie żeby kosztowała ~450zł.

Mars pewnie będzie jeszcze droższy, a wole nie pakować się w nieznane (z drugiej strony po co mi taka wielka szyna;d). Czyli chyba p35a, chyba że polecacie lepiej msi.

Wiem, że może już nie na temat, ale do msi czy do foxconna najlepiej a-data ee (do 400zł), tak?

np: http://allegro.pl/item231422762_a_data_ext..._4_4_12_oc.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

surekot kolesiem twoim nie jestem (pewnie ojcem mógłbym być), płyty nie odpalałem bo jeszcze jej nie mam, ale jeśli bios sie wysypuje przy zbyt agresywnych timingach to dla mnie to jest total shit, prawda taka ze zakupiliście droższą płytę od foxcona, do tego gorsza i mało kto sie chce do tego przyznać, ja w opisie sprzętu nigdy nie ściemniam że jest super i nie wiadomo jak sie kręci, jeśli ma wady to je ujawniam i piętnuję 9ostani temat o taganie 600w u25 który z Tagan Silence Control Technology ma wspólnego tyle co nic, choć towar w miarę drogi to jadę go na całej linii i na pewno nie polecę znajomemu, ani nikomu na forum) a tu co forum wzajemnej adoracji użytkowników danej płyty, sorrki jeśli kogoś uraziłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jeśli bios sie wysypuje przy zbyt agresywnych timingach to dla mnie to jest total shit, prawda taka ze zakupiliście droższą płytę od foxcona, do tego gorsza i mało kto sie chce do tego przyznać

kto napisał że bios się wysypuje po ostrych ustawieniach? focus_ pisał że kiedyś miał takie przypadki, ale nie na tej płycie. Tu nie chodzi o bezkrytyczne fanbojowskie chwalenie płyty. Jest pewien problem który wyszedł w testach na egiełdzie i każdy posiadacz chce go zweryfikować, jak ktoś lubi dłubać w sprzęcie to pcha go do tego ciekawość, a jaka jest satysfakcja gdy znajdzie przyczynę, tego chyba tłumaczyć nie muszę.

a tu co forum wzajemnej adoracji użytkowników danej płyty, sorrki jeśli kogoś uraziłem

To brzmi jakbyś obwiniał ludzi piszących w tym wątku że kupiłeś tą płytę. My tu tylko spostrzeżenia wymieniamy. Zresztą sam zamówiłeś ta płytę zapewne pod wpływem tego wątku, nikt tutaj nie zgłaszał problemów opisanych na egiełdzie dotyczących kiepskiej wydajności i wysypywania się biosu pod wpływem ostrych ustawień. Owszem płyta ta nie jest jakimś cudem bez wad, każdy znajdzie w niej coś kiepskiego, ale to sam ocenisz gdy będziesz miał płytę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

surekot kolesiem twoim nie jestem (pewnie ojcem mógłbym być), płyty nie odpalałem bo jeszcze jej nie mam, ale jeśli bios sie wysypuje przy zbyt agresywnych timingach to dla mnie to jest total shit, prawda taka ze zakupiliście droższą płytę od foxcona, do tego gorsza i mało kto sie chce do tego przyznać, ja w opisie sprzętu nigdy nie ściemniam że jest super i nie wiadomo jak sie kręci, jeśli ma wady to je ujawniam i piętnuję 9ostani temat o taganie 600w u25 który z Tagan Silence Control Technology ma wspólnego tyle co nic, choć towar w miarę drogi to jadę go na całej linii i na pewno nie polecę znajomemu, ani nikomu na forum) a tu co forum wzajemnej adoracji użytkowników danej płyty, sorrki jeśli kogoś uraziłem

Jeśli jej nie masz, to dlaczego twierdzisz, że to total shit? W tej cenie jest jedną z lepszych płyt (msi i foxconn). A to, że bios się "wysypuje", to chyba nie stanowi problemu dla ludzi którzy ją kupili, reset biosa, inne timingi i działa. Szukasz dziury w całym. Mobasek jest bardzo dobry, może nie rewelacyjny, choć nie wiadomo do końca z tymi spadkami pamięci. To jest stosunkowo nowa płyta i bios ma prawo być niedopracowany. Oczywiście, że MSI powinno wypuścić model na śiweżo z stabilnym biosem, nie stwarzającym problemów, ale tak się nigdy nie stanie, bo możliwość testowa na zapleczu msi nijak się ma do praktycznych testów ludzi którzy ją kupili, a to oni pokazują co jest złe i co należy poprawić. Bios nie jest zły, może mu troche brakować, ale zdecydowanie nie jest to shit. Nikt tej płyty nie broni, każdy pisze o napotkanym błędzie, a odzew na niesłuszną(?) ocenę egieldy ciężko żeby nie obył się bez echa. Ja patrzę obiektywnie, znam wątek, bo długo się przymierzałem do tej płyty, nawet jeśli jej nie kupie, uważam za bardzo dobry produkt.

A Ty wydajesz się być wrogo nastawionym do wszystkiego (jakiś kompleks "szefa"?), "tu źle, tam źle, to popraw itd". Jeśli wpuściłeś się w maliny z tym taganem to juz Twój problem, trzeba się było rozeznać w temacie, ale co tu gadać o zasilaczu, nie ten dział.

Rozbawiłeś mnie troche tym postem, nie powiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie - nie wiem czy napisałem wystarczająco wyraźnie w recenzji ale KOŃCOWE wykresy (w punkcie 10) prezentują różnice w wydajności uwzględniając ZWORKI tak więc niska wydajność zapisu jest SUMARYCZNĄ KONSEKWENCJĄ nie przestawienia zworki i nue ustawienia timingów. Dlatego sugeruje w tym miejscu nie patrzeć na wyniki zapisu przy wysokich wartościach FSB, bo tam wchodzi w to nieprzestawienie jumpera... Jeśli mimo wszystko ktoś nie wierzy moge nakręcić filmik i wstawić na youtube

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jeszcze płyty nie odpaliłeś to za przeproszeniem czemu sie odzywasz?? Bez obrazy ale....nawet nie użytkowałeś jej przez jeden dzień a już masz zwartą opinie o tej płycie, potestuj ja najpierw troche a dopiero opisz swoje wrażenia...pozatym to co napisałeś o wysypywaniu sie biosu to kompletne bzdury....zmieniałem już timingi ze 100 razy i wszystko śmiga bez zająknięcia więc nie wiem o czym mowa...., mówiąc o tej płycie totalny shit grubo przesadzasz i w tym momencie porównujesz ja do jakiegoś Asrocka na socket A :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ja nie lubię ludzi którzy mają za ciasną czaszką, bo robi im się za gorąco od myślenia.

Ile razy mam jeszcze powtórzyć to co już pisałem, żeby dodarło do niektórych?

- zawsze odradzam rzeczy, na których się zawiodłem.

- nie zawiodłem się jak na razie na tej płycie MSI, więc dlaczego mam ją odradzać? Bo ktoś na egiełdzie miał problemy? Więc kupuj kompy według testów, a nie opinii użytkowników i nie miej później do nikogo pretensji. Wk****ła mnie najbardziej właśnie ta twoja pretensja, jakbym narzucał ci zakup!

Jeszcze tej płyty nie masz, więc jej nie odbieraj! Mnie to nie interesuje!

Co do wysypywania się BIOSu przy agresywnych timingach - KOLEJNE NIEPOROZUMIENIE, którego autorem jest oczywiście egiełda!!! Sam focus prostował to tutaj na tym forum!

Jemu chodziło ogólnie o to że BIOSy im się sypią na każdej płytce, gdy zacieśnią timingi. Nie wiem dlaczego im się sypią, ale to oni pisali nie ja.

Napisali to w taki sposób że wielu teraz myśli że dotyczy to płyty MSI.

Powtórzę kolejny raz, bo widzę że to niezbędne:

O problemach, które ja zauważyłem daję znać. Dlaczego mam mówić że timingi to jakiś problem jeśli to nie jest problem? Gdybym to zauważył u siebie to bym potwierdził! Zauważyłem tylko że wydajność jest na poziomie Foxconna też z testów egiełdy. Porównywałem z wydajnością kolegi z tego forum, który ma Abita. Wydajność oczywiście równie dobra.

Ale nie - ja mam według ciebie ptys zapomnieć o własnych doświadczeniach i pisać o problemach egiełdy bo to bogowie są. Mickiewicze komputerowi, a wiadomo że "Mickiewicz wielkim poetą był" i koniec dyskusji.

mariomc - przestawiłeś te nieszczęsne zworki na płycie (i tutaj nie neguję że to rozwiązanie nie jest najlepsze) Jaki masz proc i pamięci?

Edytowane przez surekot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z użytkownikiem ptys nie ma co dyskutować... jest to osobnik, który od razu wyrabia opinie o sprzęcie, bez uprzedniego obcowania z nim i tyle. Jest posiadaczem jednej z gorszych płyt na P965 (ba według mnie najgorszej) i nie mógł się z tym pogodzić za dawnych czasów.... gdy też miałem biostara. Nawet wysyłał na mnie raporty za nazwanie płyty po imieniu i tyle...

Ja z oceną płyty się nie zgadzam na Egiełdzie. Fakt, mobo nie jest idealna (a takich nie ma, a jeśli są to kosztują 1000 zł), ale jak na cenę jest wybitnai ma tylko jednego konkurenta... focus coś musiał spartolić w teście i tyle :? nawet Asrocki na tych samych chipsetach są o podobnej wydajności :wink:

ewentualnie problem z SPD memek

Edytowane przez Xtreme Addict

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile usb można podpiąć pod jeden z tych trzech konektorów USB na płycie? Bo jak czytam instrukcję to wydaje mi sie że są one parzyste. Jeżeli tak, to ile usb obsługuje ta płyta? 6 tylni panel + 3x2 konektory na płycie = 12 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zworki na płycie przestawiłem na 333, w biosie enterem nie mogę wejść w opcję fsb.

C2D 6750

Msi Neo2 FR

2GB G.Skill HZ

Scythe katana Cu (dziadostwo)

BQ 550W

Tam chyba nie wchodzisz enterem, ino wpisujesz sam wartosc z klawiatury badz page up pg down

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jej nie masz, to dlaczego twierdzisz, że to total shit? W tej cenie jest jedną z lepszych płyt (msi i foxconn). A to, że bios się "wysypuje", to chyba nie stanowi problemu dla ludzi którzy ją kupili, reset biosa, inne timingi i działa. Szukasz dziury w całym. Mobasek jest bardzo dobry, może nie rewelacyjny, choć nie wiadomo do końca z tymi spadkami pamięci. To jest stosunkowo nowa płyta i bios ma prawo być niedopracowany. Oczywiście, że MSI powinno wypuścić model na śiweżo z stabilnym biosem, nie stwarzającym problemów, ale tak się nigdy nie stanie, bo możliwość testowa na zapleczu msi nijak się ma do praktycznych testów ludzi którzy ją kupili, a to oni pokazują co jest złe i co należy poprawić. Bios nie jest zły, może mu troche brakować, ale zdecydowanie nie jest to shit. Nikt tej płyty nie broni, każdy pisze o napotkanym błędzie, a odzew na niesłuszną(?) ocenę egieldy ciężko żeby nie obył się bez echa. Ja patrzę obiektywnie, znam wątek, bo długo się przymierzałem do tej płyty, nawet jeśli jej nie kupie, uważam za bardzo dobry produkt.

Na czym polega "testowanie na zapleczu MSI"? Bo z pewnością nie na tym o czym Ty myślisz. Nasze testy niczym się nie różnią od tych, które userzy robią, no oprócz tego że my używamy 3 kompletów procesorów / pamięci / grafik.

Kolejny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A FSB 520mhz wystarczy zaaplikować SET FSB i wydajność idzie do góry wraz z mhz :wink:

Już pisałem (nie tylko ja), że nie o to chodzi - co mnie interesuje, że przy setFSB płyta leci wyżej? Normalnie nie używam tego sformułowania, ale po prostu jesteś fanatykiem w tej sytuacji - bo to jest tak samo jak niegdyś płyty K8NE, które można było kręcić jedynie za pomocą clockgen'a bo z BIOSu powuyżej 214 nie szły. Tutaj chodzi o zarządzanie strapami i jak widać MSI robi to tragicznie. Już nie wspomnę o kwestii, że ta płyta NIE JEST STABILNA przy FSB powyżej około 480 MHz (zależy od sztuki, ale na bank nikt w pełni stabilnego 500 mieć nie będzie) i o tym już "zapominasz".

Pisałem do Ciebie o mozliwości zweryfikowania testów u nas redakcji - to też pominąłeś, zapewne "przypadkiem". Widać boisz się wyników.

Ja z oceną płyty się nie zgadzam na Egiełdzie. Fakt, mobo nie jest idealna (a takich nie ma, a jeśli są to kosztują 1000 zł), ale jak na cenę jest wybitnai ma tylko jednego konkurenta... focus coś musiał spartolić w teście i tyle :? nawet Asrocki na tych samych chipsetach są o podobnej wydajności :wink:

ewentualnie problem z SPD memek

Co spartolić? Czytasz co pisze autor recenzji? Masz 2 - 3 posty wyżej. Kolejna sprawa - w podsumowaniu jest ujęta ocena dla userów "pro" - na więcej nie zasługuje. Ty też czytasz wybiórczo i zapamiętujesz tylko to co odpowiada?

I jakie problemy z SPD memek? Które timingi są zapisane w SPD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bellon, dobrze liczysz - 12usb mozna podpiac.

ok dzięki Forrestal , a czy oplot od kabla mam podpiąć pod USBOC? Bo przerabiam panel usb i on nie ma konektorów tylko wtyczki USB i je upitoliłem i mam teraz właśnie 4 kabelki i oplot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez ja napisalem ze osiagnalem FSB na 500 z nowym BIOSem, co prawda nie testowalem stabilnosci, ale wczesniej na starym BIOSie mialem 495FSB i byla full stabilna.

mariomc - zebys mogl ustawiac FSB musisz wylaczyc D.O.T jak sie nie myle. Wtedy mozna cokolwiek zmieniac :]

EIST tez wylacz :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIE JEST STABILNA przy FSB powyżej około 480 MHz (zależy od sztuki, ale na bank nikt w pełni stabilnego 500 mieć nie będzie) i o tym już "zapominasz".

Pisałem do Ciebie o mozliwości zweryfikowania testów u nas redakcji - to też pominąłeś, zapewne "przypadkiem". Widać boisz się wyników.

Taa?? A to ciekawe bo Xtreme Addict na wersji Platinum (prawie to samo co FR) osiągnął bez problemu stabilne FSB 500 ;] I nie nie boje sie żadnych wyników....tylko wiesz...dziwi mnie że u was płyta sie tak zachowuje a u reszty userów nie...no ale dobra przecież wy jesteście ,,pro,, :wink: PEACE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie chłopaki, jeszcze jak możecie to napiszcie jak uruchomić możliwość zmiany napięć bo mam na szaro i nie wiem jak to ruszyć (włączam i wyłączam różne duperele i nic :) )

Także Page Up, Page Down :) Edytowane przez m40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...