mariomc Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 hehe dzięki, ale na idiotę wyszedłem :mrgreen: , jeszcze jeśli można doradźcie mi jakie napięcia wrzucić na początek kręcenia np NB ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 wrzuć 1,45v najwyżej potem zejdziesz troche z voltarzem :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Myślę że zakończmy już temat "test MSI na egiełdzie" bo to do niczego nie prowadzi :) Z mojej perspektywy najważniejsze jest to że jestem ogólnie zadowolony z zestawu (poza pamięciami). Czy ktoś będzie kupował MSI, czy nie, to mnie nie interesuje, bo nie mam z tego żadnych profitów :D Jeżeli ktoś mnie zapyta czy warto kupić MSI, to powiem że tak i zaznaczę aby zwrócił uwagę na niektóre kwestie związane z tą płytą i sam podjął decyzję co ma dla niego znaczenie :) Egiełda zwróciła uwagę na pewne problemy i dobrze, chociaż z timingami przesadzili. Swą recenzją niepotrzebnie postraszyli większość zwyczajnych użytkowników. Jeśli ktoś sam sobie składa sprzęt to będzie na tyle poinformowany, aby przestawić sobie zworkę (nie przestawia się tej zworki codziennie). Jeśli będą mu składać w sklepie to też powinni o takich rzeczach wiedzieć. Jednak widząc jaką awersję mają sprzedawcy do płyt Abita to lepiej im nie powierzać składania zestawu na jakiejkolwiek płycie :) Dla mnie koniec tematu "test MSI na Egiełdzie." Więcej o tym nie piszę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 to że Xtreme Addict osiągnął na swoim egzemplarzu to nie znaczy że powtarzalność jest dużo, tak było z jego biostarem na którym ledwo ponad 400mhz wyciągnął, a ja 480mhz na nie najwyższych lotów micronach, potem płytę uwalił i rozpowiadał jaki [ciach!]o wszem i wobec, mimo tego że na xtremesystems ludzie ładne wyniki robili, a on cały rozum zjadł i nie wytłumaczysz mu, płytę odbiorę zobaczę co potrafi, jaki będzie kiepska to oddam do sklepu, jak bedę zadowolony to odszczekam wszysko co powiedziałem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed00s Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 TO po co glos zabierasz jak nie masz plyty ... potem nawalisz oftopow i ludziom ciezko znalesc cokolwiek w temacie ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Taa?? A to ciekawe bo Xtreme Addict na wersji Platinum (prawie to samo co FR) osiągnął bez problemu stabilne FSB 500 ;] I nie nie boje sie żadnych wyników....tylko wiesz...dziwi mnie że u was płyta sie tak zachowuje a u reszty userów nie...no ale dobra przecież wy jesteście ,,pro,, :wink: PEACERozumiem - nie chcesz zobaczyć na własne oczy, ba nawet samemu przeprowadzić testów w redakcji u nas - OK Co do FSB - nie twierdzę, że nie znajdą się egzemplarze, które tyle zrobią, ale 500 MHz na tej płycie W WIĘKSZOŚCI PRZYPADKÓW stabilne nie będzie i wszystko powyżej będzie do tego bardzo mało wydajne. I o to własnie chodzi, że poprzedni redaktor, który miał tę samą sztukę stwierdził stabilność na FSB 520 MHz - ale tego błędu już nie widzisz (-cie). Nawet nie odpisałeś mi na poprzednie moje argumenty a wystawiasz kolejne - tego komentować nie trzeba. Już Opson napisał i co zostało WYRAŹNIE ujęte w recenzji - aby na tej płycie osiągnąć pełną wydajnośc należy ustawić poprawnie wszystkie timingi oraz zworkę - dopiero te dwa elementy poprawnie ustawione pozwolą osiagnąć wydajność na odpowiednim poziomie. Ale dużo osób tego przyjąć do wiadomości nie potrafi. Składacze komputerów w sklepach komputerowych z złożenia nie czytają instrukcji, bo i po co - to ma działać. Mamy XXI wiek, a nie koniec lat 70, gdzie do wszystkiego trzeba było mieć instrukcję i ten fakt jest niezaprzeczalny a takie a nie inne zachowanie składaczy wynika tylko i wyłącznie z wymagań stawianych (pod względem czasowym oraz ceny) przez nikogo innego jak nas wszystkich - klientów. Bo nikt o zdrowych zmysłach nie będzie etatowo składał komputerów za 500 złotych miesięcznie tylko dlatego, że dla takich przypadków jak to MSI trzeba czytać instrukcję, a i ta nie zawiera kompletu informacji. Wiadomo - dla większości z nas to problem nie jest, ale nawt w tym wątku sa osoby, co o wiele rzeczy pytały. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 (edytowane) to że Xtreme Addict osiągnął na swoim egzemplarzu to nie znaczy że powtarzalność jest dużo, tak było z jego biostarem na którym ledwo ponad 400mhz wyciągnął, a ja 480mhz na nie najwyższych lotów micronach, potem płytę uwalił i rozpowiadał jaki [ciach!]o wszem i wobec, mimo tego że na xtremesystems ludzie ładne wyniki robili, a on cały rozum zjadł i nie wytłumaczysz mu, płytę odbiorę zobaczę co potrafi, jaki będzie kiepska to oddam do sklepu, jak bedę zadowolony to odszczekam wszysko co powiedziałem Nie wyciągnąłem ponad 400... max to był 380 o ile pamiętam... A procek stable był tylko na 333 FSB... osiągnąłeś 480 tylko dlatego, że miałeś Microny (no i procka bez FSBwalla)... a w tym okresie mobo kosztowała 450 zł (najtańsza do kręcenia) a memki na D9 ponad 1200 zł (2x1 GB)... Każda inna normalna mobo była ok... a na żadnych nonmicronach nie dało się kręcić. Na xtremesystems był tylko jeden ładny wynik i później cisza o tej mobo bo nie była godna uwagi i tyle. A co do MSI dam Ci jedną radę - od razu wymień na Foxconna i tyle. Nie będziesz miał do nas wyrzutów, że poleciliśmy Ci "penisową" płytę :unsure: :wink: BTW Na drugim egzemplarzu biostara było identycznie... Edytowane 2 Września 2007 przez Xtreme Addict Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 (edytowane) Taa?? A to ciekawe bo Xtreme Addict na wersji Platinum (prawie to samo co FR) osiągnął bez problemu stabilne FSB 500 ;] I nie nie boje sie żadnych wyników....tylko wiesz...dziwi mnie że u was płyta sie tak zachowuje a u reszty userów nie...no ale dobra przecież wy jesteście ,,pro,, :wink: PEACENie znam Addicta , z calym szacunkiem dla niego , ale mam pytanie. Czy ma on dostep do schematow serwisowych MSI?? Bo prawie robi wielka roznice , a tylko po schematach mozna sprawdzic czy faktycznie Paltinium to to samo co FR , jak to ujmujesz " prawie"... Z tego co widze , Addict nie jest z Wroclawia , wiec raczej nie ma dostepu do cetrum na wroclawskich bielanach. Natomiast to , ze ktos mial xxx FSB na xxx mobce , nie oznacza ze Ty czy ja osiagniemy to samo na naszej sztuce. Przykladem niech bedzie stary dobry znajomy P5LD2 > u mnie max 280FSB , gdy JMKS mial na niej bodajze 360. Edytowane 2 Września 2007 przez Firekage Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Nie znam Addicta , z calym szacunkiem dla niego , ale mam pytanie. Czy ma on dostep do schematow serwisowych MSI?? Bo prawie robi wielka roznice , a tylko po schematach mozna sprawdzic czy faktycznie Paltinium to to samo co FR , jak to ujmujesz " prawie"... Z tego co widze , Addict nie jest z Wroclawia , wiec raczej nie ma dostepu do cetrum na wroclawskich bielanach. Tak trudno spojrzeć i porównać PCB obu płyt? :? Nawet płyty mają te same oznaczenia MS-7345...te same biosy....wiec chyba coś w tym jest nie?? Natomiast to , ze ktos mial xxx FSB na xxx mobce , nie oznacza ze Ty czy ja osiagniemy to samo na naszej sztuce. Przykladem niech bedzie stary dobry znajomy P5LD2 > u mnie max 280FSB , gdy JMKS mial na niej bodajze 360. No dobra ale to że na Asusie tak było to nie znaczy że na MSI tez....oczywiście rozrzut w tym jakie FSB robi mobo X a Y jest ale narazie nie wiele osób ma procki które zrobią FSB 500 wiec potwierdzić tego wszystkiego też nie można, a jak narazie drugiej osobie też udało sie to zrobić ;] A wystarczy poczytać zagraniczne fora :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Tak trudno spojrzeć i porównać PCB obu płyt? :? Nawet płyty mają te same oznaczenia MS-7345...te same biosy....wiec chyba coś w tym jest nie?? No dobra ale to że na Asusie tak było to nie znaczy że na MSI tez....oczywiście rozrzut w tym jakie FSB robi mobo X a Y jest ale narazie nie wiele osób ma procki które zrobią FSB 500 wiec potwierdzić tego wszystkiego też nie można, a jak narazie drugiej osobie też udało sie to zrobić ;] A wystarczy poczytać zagraniczne fora :wink: A ja dodam, że na FR/FIR jest napis Platinum pod nalepką... ♠ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 focus - prowokujesz. Już Opson napisał i co zostało WYRAŹNIE ujęte w recenzji - aby na tej płycie osiągnąć pełną wydajnośc należy ustawić poprawnie wszystkie timingi oraz zworkę - dopiero te dwa elementy poprawnie ustawione pozwolą osiagnąć wydajność na odpowiednim poziomie. Ale dużo osób tego przyjąć do wiadomości nie potrafi. Może dlatego nie potrafi to do mnie dotrzeć, że sam sprawdziłem... TUTAJ potrafiłeś przyznać mi rację, a teraz znowu wymyślasz. Test na FSB 450 robiliście przy zworce 200? Na pewno robiliście też przy zworce 333 i wynik też mieliście do bani. Jeszcze żaden użytkownik na tym forum nie stwierdził żeby przy FSB 450 i defaultowych, dodatkowych timingach (czy to 10-10-10-10, czy 12-12-12-12-) wydajność była zdecydowanie niższa. Można nawet zaryzykować stwierdzenie że ustawienie tych dodatkowych timingów odpowiednio daje odrobinę lepszą wydajność niż na Foxconnie (jakie wartości ustawia Foxconn domyślnie dla tych parametrów?) Tyle się czyta że timingi pamięci nie mają tak dużego znaczenia pod Intelem... Na różnych forach, czy to firekage (który się tutaj pojawił dlatego o nim wspominam), czy inni nie raz pisali o małym znaczeniu timingów pod Intelem, a tu nagle słyszę inne teorie... Pamiętam jakiś czas temu test na jakiejś stronie o wpływie timingów i taktowania pamięci na wydajność (może to egiełda była? - szkoda że nie pamiętam). Test który dowodził jak nieduże znaczenie mają podstawowe timingi pamięci, co dopiero mówiąc o tych dalszych... Może ten test też nie był wiele warty? Które testy w takim razie są coś warte, jeżeli każdy testujący ma inne wnioski? Wniosek jest chyba taki że najlepiej sprawdzić sobie samemu :) Miałem już nie pisać na temat testu na Egiełdzie, ale musiałem wkleić link do wcześniejszego twojego postu focus :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Trochę sie pobawiłem tą płytką i próbką superPi 1M. Wszystko z ciekawości na jakim max fsb uda mi się wejść do wina i przeprowadzić test 1M, i jak wzrost fsb będzie się miał do wyników sPi u mnie. Mnożnik procka ustawiłem na 6 z racji słabej krętliwości mojego egzemplarza. Dzielnik pamięci 1:1, timingi dla każdego FSB jadąc od góry 5 5 5 15 35 8 8 6 6. Zworki ustawione na 333. FSB podnosiłem z biosu, setfsb nawet nie uruchamiałem coby nie podkusiło mnie do zmian szyny. Bios w wersji 1.4b1. Testy robione na Viście, nie optymalizowałem go do tych testów, ładowało się wsio co zwykle jedynie bez połączenia do netu. To jadymy: FSB 480 FSB 500 FSB 510 FSB 515 dwa screeny, dlatego bo, zrobiłem test 1M i widzę że czas jest większy niż na fsb 510. Odpalam memseta i tRD_WR ustawione na 14, hmm... zmiana na 8 jak w poprzednich testach i Przyszedł czas na fsb 520. Niestety, pomimo tego że dojechałem napięciami do najwyższych oferowanych przez mobo dla NB i VTT system się nie uruchomił. Pasek ładowania przelatywał 2 nieraz 3 razy i stawał, zostawał mi tylko reset. Ale płytka wstawała za każdym razem, ani razu nie użyłem clear cmos. Przy fsb 510 Vcore ustawiło się na 1.5V pomimo tego że ustawiłem wcześniej na 1.45. SB I/O Power jak już było wspomiane przy wyższym fsb wskoczyło na 1.8V I na koniec zapuściłem jeszce 3dmarka06 przy fsb 515 żeby sprawdzić czy wogóle przejdzie jak widać test ukończony. Jestem ciekaw czy ktoś u siebie robił takie testy i jaki max fsb osiągnoł. pozdr, dla wszystkich Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 (edytowane) Noi jak widać po ostatnim screenie z superpi i FSB 515mhz wydajność rośnie...ale @focus i reszta zapewne dalej są przekonani że wydajność spada i stabilne jest jedynie 480.... Edytowane 2 Września 2007 przez Fredek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D154573R Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Tylko nie reszta :P Ja jestem wielce przekonany ze bedzie rosła ale sprawdze to dopiero w przyszly weekend i zamieszcze moje screeny :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Tylko nie reszta icon_razz.gif Ja jestem wielce przekonany ze bedzie rosła ale sprawdze to dopiero w przyszly weekend i zamieszcze moje screeny icon_smile3.gif A przepraszam zapomniałem jeszcze że ty nigdy nie zwątpiłeś w MSI :wink: jak bedziesz mógł to zapodawaj screeny :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 A ja dodam, że na FR/FIR jest napis Platinum pod nalepką... ♠Może być nawet wyryte w laminacie, że FR / FIR są na tym samym laminacie co platinum, ale zamontowane na laminacie elementy moga się różnić - lepsze / inne / więcej kondensatorów to tylko przykład. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechatronika87 Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 ::CENTY:: Od jakiej FSB rośnie ci napięcie SB I/O Powerz 1.5 do 1.8 ?? Bo u mnie cały czas stoi w miejscu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Noi jak widać po ostatnim screenie z superpi i FSB 515mhz wydajność rośnie...ale @focus i reszta zapewne dalej są przekonani że wydajność spada i stabilne jest jedynie 480....Jak widać wybiórcz przyjmujesz wiadomości. Prezentowane wyżej testy są na BIOSie BETA 1.4b1, my zaś testowaliśmy na oficjalnym 1.3 i przekazaliśmy uwagi nasze co do dzialania plyty - m.in. fakt spadku wydajności powyżej 500 MHz FSB. Nie wiem czty to nasza zasługa czy nie - nie jest to istotne - w każdym razie MSI poprawiło ten problem i wydajność na najnowszym BIOSie przy częstotliwościach FSB powyżej 500 Mhz jest już OK - w sensie, że rośnie. Ty jednak za cel obrałeś obronę własnej płyty oraz szkalowanie egieldy i Twój punkt widzenia jest daleki od obiektywnego. Boisz się przyjśc do redakcjhi na moje zaproszenie i przeprowadzić wsyzstkie testy samemu przy mojej obecności ale nagadywać na mnie i na egielde potrafisz. Komentarz jest zbędny w tej kwestii. Nie wspomnę, że wcześniej napisałem pytania / argumenty względem Ciebie i je "zgrabnie" pominąłeś milcząc. Nie zauważasz oczywistych kwestii jak zmiana BIOSu, bo i po co jak trzeba obsmarować egielde, która to Twoją prywatną płytę główną objechała, że nie jest to płyta dla osób, które się na podkręcaniu nie znają. Ale tego najwyraźniej też nie potrafisz zrozumieć, bo w recenzji jasno było napisane, że dla userów pro płyta jest OK, ale trzeba pamiętać o rzeczach, o których w przypadku innych płyt wiedzieć nie trzeba - ale to najpewniej jest zaleta MSI. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 (edytowane) Jak widać wybiórcz przyjmujesz wiadomości. Prezentowane wyżej testy są na BIOSie BETA 1.4b1, my zaś testowaliśmy na oficjalnym 1.3 to może zróbcie testy na tym biosie i zobaczymy czy coś sie zmieni hmm? :wink: Jeśli oczywiscie jest taka możliwość... Ty jednak za cel obrałeś obronę własnej płyty oraz szkalowanie egieldy i Twój punkt widzenia jest daleki od obiektywnego. Boisz się przyjśc do redakcjhi na moje zaproszenie i przeprowadzić wsyzstkie testy samemu przy mojej obecności ale nagadywać na mnie i na egielde potrafisz. Komentarz jest zbędny w tej kwestii. Raz coś powiedziałem ale Ty dalej odbierasz moje wypowiedzi jako atak na egiełde....no cóż... :-| Ale wybacz ale większość osób jest tutaj innego zdania więc....pozatym, niemam już sił dłużej tego tłumaczyć i tłuc kwestii ,,testu MSI na egiełdzie,, :? Edytowane 2 Września 2007 przez Fredek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Na fsb 480 już jest 1.8, ale przy jakim się zmieniło to szczerze mówiąc nie wiem :oops: W każdym razie na fsb 420 ustawione było na 1.5 a przypomniałem sobie o tym napięciu przy 480 i już nie chciało mi się wracać w dół Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 to może zróbcie testy na tym biosie i zobaczymy czy coś sie zmieni hmm? :wink: Jeśli oczywiscie jest taka możliwość... Raz coś powiedziałem ale Ty dalej odbierasz moje wypowiedzi jako atak na egiełde....no cóż... :-| Czyżbyś przejrzał na oczy? Nie wiem czy się uda, bo redaktor mieszka daleko od redakcji, w której leży jeszcze płyta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 (edytowane) Czyżbyś przejrzał na oczy? Nie wiem czy się uda, bo redaktor mieszka daleko od redakcji, w której leży jeszcze płyta.??? No tak teraz nie wiadomo czy sie uda....bo niedaj boże jakby wyszło że MSI ma dobra wydajność to głupio by było pochlebny update napisać :wink: Wiem wiem teraz sie już czepiam :P Pozatym uczepiłeś sie mnie jakbym jako jedyny robił zamęt w tym temacie ;| Edytowane 2 Września 2007 przez Fredek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Nie wiem czy zauważyliście ale tRD_WR nie da się ustawić w biosie. Zmieniłem na 8 przy pomocy memset. Gdybym nie zmienił to bym miał mniejszą wydajność przy fsb 515 niż 510 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Nie wiem czy zauważyliście ale tRD_WR nie da się ustawić w biosie. Zmieniłem na 8 przy pomocy memset. Nie da się, ale u mnie akurat wartość 8 jest jako default. Przynajmniej tak pokazuje Memset gdy go odpalę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 (edytowane) Masz 8 przy 515 czy mniejszym fsb. Tak jak napisałem do i z fsb 510 był zawsze 8, dopiero przy 515 zwiększyło się na 14 Edytowane 2 Września 2007 przez centy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 FIR/FR to jest to samo mobo co Platiunium - wiadomość o znajomego który pracuje w MSI-polska. Jedyna różnica to wiadome już FW(w FR) i rollercoster. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Masz 8 przy 515 czy mniejszym fsb. Tak jak napisałem do i z fsb 510 był zawsze 8, dopiero przy 515 zwiększyło się na 14 Zrozumiałem że zawsze takie jest :) Niestety FSB powyżej 500 nie sprawdzałem, bo u mnie pamięci nie wstają przy takim taktowaniu. Może gdybym dał bardzo wysokie napięcie i bardzo luźne timingi to komp by wstał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 (edytowane) focus jeśli chodzi o mnie to dla mnie robicie dobrą robote, Wasze testy są naprawde dokładne. W końcu na ich podstawie kupiłem dfi infinity 939 + sempron 3000+ i niedawno E2160. I naprawdę wszysktko z reckami się zgadzało. (szczególnie E2160 - naprawde bezkonkurencyjny procek). Ale co do oceny Neo2 FR nie mogę się zgodzić, fakt że dla użytkowników znających się na domowym oc dajecie 6/10, ale jednak jest ocena 3/10 - z którą się niezgadzam. Nie mówie tego dlatego że bronie własnej płyty, tylko dlatego że ta płyta jest bardzo dobbra. Miałem MSI P35 neo f, z którą miałem same problemy - o których pisałem na tym forum. Nikt na tym forum nie wiedział z kąd te problemy są, żadna recenzja tego wtedy nie podawała. Co się okazało że problemy to ta płyta ma tylko z cpu z mag. 800 (chodzi oczywiście o oc). Jak testowałem na E6600 płyta spisywała się dobrze. Miałem do wyboru bsel moda na E2160 lub płytę z tej samej firmy ze zworkami do wymuszania szyny cpu. Z wyboru jestem zadowolony. Jak pojawi się finalny bios 1.4 to jeśli będziecie mieli warunki do testów to akualizacja byłaby na miejscu. Edytowane 2 Września 2007 przez VICTORious Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Tyle się czyta że timingi pamięci nie mają tak dużego znaczenia pod Intelem... Na różnych forach, czy to firekage (który się tutaj pojawił dlatego o nim wspominam), czy inni nie raz pisali o małym znaczeniu timingów pod Intelem, a tu nagle słyszę inne teorie... Tak , pisalem ale o podstawowych , sam robilem Supr pi dla 533CL4 i 667CL5 i mialem te same wyniki , tylko tyle pisalem. Nie pisalem nic o alphah itd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Może być nawet wyryte w laminacie, że FR / FIR są na tym samym laminacie co platinum, ale zamontowane na laminacie elementy moga się różnić - lepsze / inne / więcej kondensatorów to tylko przykład. wiem wiem, ale tylko mówię, że akurat te konstrukcje są bliźniacze, a to że laminat jest od platinum to potwierdza tylko ten stan rzeczy :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...