Moloch Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Dobra, założyłem. Darowałem sobie te mosfety. Jak coś będzie źle z temperaturą, zawsze mogę zdjąć i założyć jeszcze raz. Komputer pewnie złoże gdzieś za tydzień. Tak więc wtedy powiem jakie temperatury mam. Co do WD, to jak widzisz dopiero gdzieś za tydzień ci powiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bitrut Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 (edytowane) No dobra, nie czekalem na wasze porady, bo pewnie z lamerami nie chcecie dyskutowac :) W kazdym razie zrobilem tak: -ustawilem dzielnik na 1:1 -zostawilem napiecia na domyslne, nic nie zwiekszalem -przestawilem zworki FSB na 333MHz -komp wstal bez problemu Przestawilem w Biosie dzielnik na 1:1,66 zeby na pamieciach wyszlo 1066MHz, bo mam Kingmaxy 1066. Kilka restartow i lipa. Zrobilem reset CMOSa. Ustawilem dzielnik na 1:1,6 (wychodzi 1000MHz na pamieciach) i dziala, narazie w idle bez problemu. Czemu komp nie wstaje na pamieciach 1066MHz skoro pamieci o takiej predkosci mam? Wina zbyt malego napiecia na pamieciach? Opoznienia mam ustawione w Biosie na AUTO i w Everescie widze, ze jest ustawionen na 5-5-5-18. Edytowane 8 Września 2007 przez bitrut Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechatronika87 Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 daj im tyle napiecia ile zaleca producent + 0,1 V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moloch Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Napięcie zwiększ i sprawdź. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Moloch: Ja nałożyłem zalmana na mosfety. DEVILEK:: Na 100%?? Cholerka a już myślałem że będzie gites wydajność w SLI Na 101% W SLI & CF bawie sie nie od dzisiaj i wiem gdzie dziala, a gdzie nie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bitrut Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Dalem 1,9V (producent kaze dac 1,8V) na pamieci i lipa. Aha wczesniej napisalem zle wartosci dzielnikow :) Teraz mam 1:1,5, czyli 1000MHz. No coz, chyba zostawie tak jak jest - nie ma co sie bic o te 66MHz. Jak juz napisalem, nie chce wyciskac siodmych potow z procka :) Musze jeszcze przeprowadzic jakies testy w stresie, bo moze sie okazac, ze pod obciazeniem komp nie jest stabilny, wiec moze trzeba bedzie jeszcze powalczyc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 bitrut - Ustaw wszystko ręcznie, także timingi, nawet jeśli będą takie same. Poza tym do których slotów wsadziłeś? Wsadź do slotów 1 i 3 licząc od strony procesora. Czy te Kingmaxy - według producenta - mają iść 1066MHz na napięciu 1,8V - 1,9V? Może jednak spróbuj dać im ze 2,0V - 2,1V Tak w ogóle to teraz widzę jakie ja słabe pamięci kupiłem :/ Chciałem kupić taniej i w jednym sklepie :/ A poza tym najpierw miałem te nieszczęsne Patrioty, które i tak byłyby lepsze od OCZ, które teraz mam :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechatronika87 Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Na 101% W SLI & CF bawie sie nie od dzisiaj i wiem gdzie dziala, a gdzie nie. Szkoda, ale warto było pomarzyc :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moloch Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 surekot - A jaki masz RAM? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Moloch - OCZ Platinum rev1. Przy 900MHz CL4 i 2.20v jest niestabilna. Przy około 1000MHz CL5 2.20V od razu po starcie systemu niebieski ekran :) Jednak włożyłem do slotów 2 i 4. Jak będzie mi się chciało to zmienię na 1 i 3. Może w tych slotach będzie lepiej :) Nie chce mi się przede wszystkim przez wentyl NinjiPlus, który muszę zdejmować, żeby dostać sie do jednego modułu :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KowalQ Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 (edytowane) mial ktos taki prolem ze nieraz przy wlaczeniu komp jakby sie zwiesil na ekranie loga MSi lub napis checking NVRAM? Edytowane 8 Września 2007 przez KowalQ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechatronika87 Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 (edytowane) Ja na swoich patriotach ma teraz 1000 Mhz CL5 i wszystkojest ok, ale jak tylko coś zmienie to okmpnawet wstac nie chce . Teraz czau nie mam ale w przyszłym tygodniu napewno ostro poestuje cały swój konfig i zdamrelacje. Zwłaszcza z ustawień pamięci boto mnie najbardziej wkurza że timingów ustawić nie moge takich jak chce. Edytowane 8 Września 2007 przez mechatronika87 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Nie chce mi się przede wszystkim przez wentyl NinjiPlus, który muszę zdejmować, żeby dostać sie do jednego modułu.Widzę że nie tylko ja nie lubię tego robić :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechatronika87 Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 (edytowane) mi zakładanie i zdejmowanie tego wentyla nie sprawia problemu. Robie to szybciej niż bymmiałem przykręcać na 4 śrubki wentyl do budy :) Co nie zmienia faktu że nie można obniżyć wentyla na Ninji żeby wiał też na dolne partie tuż przy samym CPU przez te pamieci.. Edytowane 8 Września 2007 przez mechatronika87 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moloch Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Zaraz, ja mam PLUS. To jak to jest? Trzeba najpierw włożyć pamięci? Czy pamięci w ogóle nie wchodzą? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Jakby ktoś był zainteresowany to do FSB 450mhz (na tyle mi proc pozwalał) nie trzeba zmieniać napięcia VTT FSB :wink: Ono ma bodajże 1,175 na default ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KowalQ Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 mam dziwny problem.Plyta czesto dziwnie sie zachowuje poniewaz mam podlaczony modem pod USB.Podczas wlaczania komputera probuje jakby bootowac z Usb.Zatrzymuje sie na ekranie MSI.W jaki sposob moge wylaczyc to bootowanie albo cos na to poradzic?:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Jakby ktoś był zainteresowany to do FSB 450mhz (na tyle mi proc pozwalał) nie trzeba zmieniać napięcia VTT FSB :wink: Ono ma bodajże 1,175 na default ;] Ja do 520MHz nie zmienialem :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Sector: jakie max fsb wycisnąłeś? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 @mechatronika87 ty masz PATRIOT DDR2 2048MB PC800 DUAL 2 x 1024 CL4 EP LLK? Nie było żadnych problemów z updatem biosu? i ogólnie jak ci się sprawują te ramki, dobrze się kręcą? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Sector: jakie max fsb wycisnąłeś? 530 ale to przez proce ktore maja FSB walla :) Trzeba po prostu dorwac dobrego proca co ma walla na 600MHz i wtedy testowac bo tak to nie ma sensu :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 (edytowane) Moloch - Chodzi o to że wentyl Ninji jest najkorzystniej dać od strony RAMu. Sam radiator nie przeszkadza. Najpierw zakładasz radiator, później wpinasz RAMy i na koniec wentyl na radiator, co jest najbardziej wkurzające jeśli już masz płytę przykręconą w obudowie :) Lub oczywiście jeśli dopiero montujesz komp to zakładasz najpierw RAMy i później radiator z założonym już wentylem... Sam obczaisz jak będzie ci wygodniej. pawelekmal - z tego co pamiętam to mechatronika87 miał takie same problemy z Patriotami na BIOSie 1.3 jak ja, a później wspominał coś o problemach z ustawieniem timingów na innym BIOSie... Edytowane 9 Września 2007 przez surekot Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Ja do 520MHz nie zmienialem icon_razz.gif To może oznaczać że płytka zrobi ładne FSB :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej klosak Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 mial ktos taki prolem ze nieraz przy wlaczeniu komp jakby sie zwiesil na ekranie loga MSi lub napis checking NVRAM?ja to miałem (robiło mi post, i przed tabelką z dyskami takie wyskakiwało), jak próbowałem dać zbyt szybkie taktowanie pamięci, tak na granicy przepustowości moich OCZ również obniżenie timingów może pomóc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D154573R Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Sector19 - piszesz ze nie zmieniales napiecia, a to dlatego ze plyta Ci zmienila :P Zjedz w BIOSie na sam dół gdzie ustawia sie napiecia, pozniej przejdz wyzej do miejsca gdzie ustawiasz FSB tak by w okienku byly rowniez widoczne napiecia i sam zobaczysz ze po przekroczeniu pewnych wartosci FSB napiecia sie zmieniaja same no i jesli je obnizysz to i tak BIOS ma to gdzies i ustawi takie jakie chcial. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABI-FOX Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Witam, czy MSI P35 NEO2-FR jest lepsza od Foxconn P35A ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arxel Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Wczoraj mi padł komp... Dziś doznał przebudzenia... Nie wiem co było przyczyną... Jedyne co zmieniałem to pamiątki ustawiłem na 4-4-4-12 2.2V tak jak nakazuje producent. Próbowałem za pomocą przycisku zresetować bios ale to nic nie dawało... Właśnie - do tego trzeba mieć włączony kopmputer do prądu czy ma być odłączony? Dioda na płycie się swieciła... Po odpaleniu wiatraczki się kręciły przez ułamek sekundy i kaput... Dziś podłączam wszystko jeszcze raz - działa... Czy przyczyną mogą być pamiątki? Wyłączył się podczas zwykłego użytkowania... Grałem w gierke, później wyłączyłem i przeglądałem strony tylko... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 (edytowane) Arxel - Jaki masz proc i RAM? Nie podkręcałeś niczego? Wydaje mi się że przy resetowaniu BIOSa guziorem na płycie lepiej go odłączyć całkiem od zasilania (przynajmniej na zasilaczu jeśli masz wyłącznik) Edytowane 9 Września 2007 przez surekot Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 Ja do 520MHz nie zmienialem :P ja przy 500mhz tez nie (a raczej tak - obnizalem do pozniomu z ponizej 450mhz) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caldor Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 Witam! Wczoraj mialem pierwsze drobne problemy z MSI... przy starcie kompa nagle cos odbilo plycie i puscila pamieci sama na 1067 i zobaczylem ladne czerwone napisy... reboot i znowu 800. Sytuacja pojawila sie juz kilka razy w ciagu ostatnich 2 dni. Wczesniej, tj. juz 3 tygodnie, ani razu. Ciekawe. Druga ciekawa sprawa nie dalem rady zbootowac do trybu graficznego ani ubuntu ani knoppixa... chcialem sobie zbootowac go bez instalki by sprawdzic myche, bo mialem z nia problem... nie fajnie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...