meeron Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 meeron - Jeśli to cachemem to masz dobre wyniki. Lepsze niż u mnie z pamięcią na 850MHz i CL4 :/ i lepsze niż na egiełdzie :DEverest-em wyniki uzyskane :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 e2160 @ 3Ghz 833Mhz 4-4-4-12 odczyt z pamieci - 7219 MB/sek zapis do pamieci - 2741 MB/sek czy te wyniki sa poprawne ? zapis powinien być 2x większy, coś jest nie tak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 zapis powinien być 2x większy, coś jest nie tak prawda mam mam ponad 6k :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 meeron - Wynik wygląda jak z Cachemema, ale jeśli to z Everestu to jednak coś słabo... Zmierz sobie jeszcze Cachememem, bo jest mniej uzależniony od Windy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 meeron - Wynik wygląda jak z Cachemema, ale jeśli to z Everestu to jednak coś słabo... Zmierz sobie jeszcze Cachememem, bo jest mniej uzależniony od Windy...winda czysta jak łza, wiedzialem ze mam cos jednak spie....e tylko co ? w domu cachmema puszcze i zdam relacje. zwora oczywiscie na 333, ramy w roznych slotach testowane, wykrywa mi duala czasy dokladnie takie 4-4-4-12 38 4 4 4 4 2T - 833MHz ma ktos pomysl jakis ciekawy ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 Jaki masz BIOS i jakie ustawiłeś FSB? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 Jaki masz BIOS i jakie ustawiłeś FSB?biosik 1.1 fsb jest przezworkowane na 333 w rzeczywistosci daje 334 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed00s Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 (edytowane) Witam POMOCY zmianilme te paskudztwo pod chlodzeniem plyty i wyrwalme kondziola nad mostkiem poludniowym z lewej strony moze mi ktos napisac jaka ma pojemnosc i ile volt ??? A kondzil spadl na podloge i przepadl :D buuu lkipa jak ch ... olera :P Baj gwarancjo ;< Edytowane 13 Września 2007 przez ed00s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 Witam POMOCY zmianilme te paskudztwo pod chlodzeniem plyty i wyrwalme kondziola nad mostkiem poludniowym z lewej strony moze mi ktos napisac jaka ma pojemnosc i ile volt ??? A kondzil spadl na podloge i przepadl :D buuu lkipa jak ch ... olera :P Baj gwarancjo ;< KOndzior ma dokladnie takie same oznaczenia jak te czerwone kolo NB 741 821 2,5v Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 (edytowane) meeron Te same ustawienia co Ty. PI 1M 20sekund surekot ale żeby win (czysty) miał taki wpływ na zapis? szczerze wątpie Edytowane 13 Września 2007 przez VICTORious Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 (edytowane) No faktycznie u meerona coś słabo to wygląda. Gdyby zrobił w Cachememie to mógłbym też porównać do moich wyników. Everesta mam w wersji TRIAL i akurat zapisu nie pokazuje... Daj zrzut z MemSeta jakie masz faktycznie timingi. Edytowane 13 Września 2007 przez surekot Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek38 Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 (edytowane) e2160 @ 3Ghz 833Mhz 4-4-4-12 odczyt z pamieci - 7219 MB/sek zapis do pamieci - 2741 MB/sek czy te wyniki sa poprawne ? To tu masz moje z eweresta. Proc 460x7 PDP LLk na 1:1 920 Mhz 4.4.4.12.4.4.3.4 Edytowane 13 Września 2007 przez misiek38 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 misiek38 - Widzę że masz Patrioty. Którą masz wersję BIOSu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 (edytowane) zapis do pamieci naprawiony! nowsza wersja everesta to naprwila :lol: odczyt z pamieci - 7680 MB/sek zapis do pamieci - 6089 MB/sek cachemem @VICTORious bardzo wdzieczny jestem za to, ze zrobiles testy na taktach takich samych jak ja @surekot po lewej w menu zaznacz zapis do pamieci i wcisnij F5 Edytowane 13 Września 2007 przez meeron Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 ja na tym screenie widze read 6043 i write 2637 mb/s...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 ja na tym screenie widze read 6043 i write 2637 mb/s......w cachemem to podobno normalne :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek38 Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 misiek38 - Widzę że masz Patrioty. Którą masz wersję BIOSu? Na razie 1.1 bo przypadkowo zaktualizowałem do 1.3 i nie wstał mi sprzęt. Musiałem łatwic inne pamięci i znowu wgrywać 1.1. Wcześniej kilka postów ktoś wgrał 1.43b i podobno działa z PDP LLk. Ale na razie nie wgram go poczekam na więcej opinii. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maydayq Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 To i tak miałeś szczęście, że Ci wstała po aktualizacji. Ja nie miałem tego szczęścia i płyta już nie wstała. Jutro kupuje Foxconna bo nie chce mieć płyty, która po apdejcie biosu już nie wstaje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 nowy bios jak widzisz naprawia poprawne działanie z memkami, wiec z kolejnymi up datami nie będzie problemu.... przynajmniej nie powinno :D To co w końcu podaje prawidłowe odczyty everest czy cachemem? jeśli cache mem tak zaniża to po co w ogóle jest to badziewie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarmat Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 Potestowałem trochę PDP Patriot 2x1GB 800MHz CL4 na BIOSie 1.43 beta i do tej pory nie zauważyłem żadnych problemów z kompatybilnością obu tych podzespołów. Martwi mnie tylko słabe OC pamięci - osiągnąłem 900MHz 4-4-5-12 na 2.1V. Nawet po zwiększeniu napięcia nie daje rady zmienić tej jednej 5 na 4, bo wtedy pamięci sypią błędami w MemTeście - prawdopodobnie jedna z kości na pamięci jest słabsza, bo błędy są tylko w jednym zakresie. :) Na CL5 osiągnąłem 1100MHz na napięciu 2.3V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 meeron - w cachemem masz wyniki na odpowiednim poziomie. Zapis masz nawet taki jak u mnie, chociaż ja mam FSB 425. Pamięci mam na 850 CL4. Odczyt masz trochę słabszy, ale ze względu na inne FSB trudno dokładnie porównać. Nie uzyskam dokładnie takich jak ty ustawień bo mój procek ma mnożnik max 8. Później spróbuję z FSB333. Niestety nawet gdy robię test zapisu w Evereście przez naciśnięcie F5 to nie podaje mi wyniku, tylko napis TRIAL... pawelekmal - Tu nie chodzi o porównanie Cachemema do Everesta, tylko o porównanie dwóch kompów na danym programie. Dla pewniejszego porównania można robić w obu progsach test. Na egiełdzie robią testy płyt w Cachememie i można sobie dzięki temu sprawdzić swoje wyniki względem ich wyników. asdat0r - Chyba wszystkim z tego tematu (w tym mnie), którzy mieli to "szczęście" doświadczyć problemów w Patriotami i BIOSem 1.3 płyta wstała później na innych pamięciach, a także na Patriotach po wgraniu z powrotem BIOSu 1.1. Niestety aby wybrnąć z problemu trzeba wsadzić inne pamięci, wgrać BIOS 1.1 (możliwe że też 1.43) i jest ok. Dopóki na BIOSie 1.3 w slotach będą Patrioty to trudno cokolwiek z tym zrobić... misiek38 - wszyscy czekamy na więcej opinii, ale już nikt poza sarmatem nie ma ochoty tego przetestować :) sarmat - Wydaje mi się że i tak wydajność przy 1100MHz CL5 będzie lepsza niż przy 900 CL4. Porównywałeś w tych dwóch ustawieniach różnice w wydajności? Ogólnie to te Patrioty już chyba nie należą do czołówki "podkręcalności" :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 (edytowane) przy jakiejkolwiek zmianie fsb z pod windowsa czy to setfsb czy tym softem dedykowanym od MSi do takich zmian, komp momentalnie lapie zwieszke, ma ktos cos takiego ? :blink: dodam jeszcze,ze po tej wywieszce musze kasowac bios bo komp nie wstaje Edytowane 13 Września 2007 przez meeron Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forrestal Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 przy jakiejkolwiek zmianie fsb z pod windowsa czy to setfsb czy tym softem dedykowanym od MSi do takich zmian, komp momentalnie lapie zwieszke, ma ktos cos takiego ? :blink: dodam jeszcze,ze po tej wywieszce musze kasowac bios bo komp nie wstaje Soft od MSI zawiesza mi kompa ale od FSB wyzszego niz 380. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maydayq Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 surekot - O tym wiem bo śledze wątek od jego założenia. Tak jak już pisałem zmieniłem pamięci na Corsairy, zrobilem clear CMOS i zostawiłem kompa na noc z odłączonym zasilaniem. Rano wstałem, zrobiłem dla pewności clear CMOS i dalej płyta nie wstaje :huh: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość WodnikGT Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 Siemka, jestem tutaj nowy a to mój pierwszy post. Mam nadzieje ze mnie zrozumiecie. Wiec tak.. Od kilku dni stałem sie posiadaczem tytułowej płyty i jak to bywa u mnie, nigdy nie jest tak jakbym chciał... :( Postaram sie opisać wszystko dokładnie i szczegółowo. No wiec zamontowałem wszystko, odpalam kompa i wszystko ładnie śmiga na def. Od razu robie aktualizacje biosu do 1.3. Potem ustawiam sobie z miejsca 380x8 (Celeron 420) def.V i memki tam po swojemu tak jak latały na wczesniejszej płycie. Ok wszystko działa. Na drugi dzień odpalam kompa coś tam pogrzebałem sobie na kompie zainstalowalem SpeedFana i takie tam dupsy. Potem sobie chciałem troszke poprawic timingi wchodze do biosu save and exit ok. Wchodze do windowsa i w trakcie ładowania ikon do traya nastepuje reset i tak w kółko. Myśle sobie ok... Coś memkom nie odpowiada. Daje memkom na Auto, mowie sobie nie bedize problemu. Proc tyle zrobi ile ma zrobic a memki na auto także nie bedzie problemu. No wiec save and exit.. Wchodzi do windy.. i.. ? I momencie ładowania ikon do traya nastepuje freez i zaczyna trzeszczec w glośnikach... :| Teraz to juz kompletna klapa.. Narazie jade na all def poki nie dojde to tego w czym tkwi problem. Jesli ktoś spotkal sie juz z czyms takim to byłbym wdzieczny za wszelkie odpowiedzi. Sorki ze sie tak rozpisalem ale to moja piersza przygoda z Intelem i dopiero sie z tym oswajam. :) :) Licze na pomoc z waszej strony. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 Soft od MSI zawiesza mi kompa ale od FSB wyzszego niz 380.a po tej akcji musisz clearowac bios ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 (edytowane) WodnikGT - Czy powrót do tych ustawień pamięci które się sprawdzały tez nic nie daje? Jakie to są pamięci i jakie parametry ustawiłeś? Zmieniłeś napięcie dla RAMu? asdat0r - Może akurat te Corsairy też są na kościach które MSI z BIOSem 1.3 nie pasują? Zapytaj w sklepie w którym kupiłeś sprzęt czy mógłbyś u nich przetestować na innych pamięciach... Albo w jakimkolwiek sklepie komputerowym. Oczywiście będziesz musiał zanieść tam komp. Zazwyczaj nie robią problemów z tym żeby sobie coś sprawdzić o ile będą mieli odpowiednie pamięci :) Edytowane 13 Września 2007 przez surekot Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość WodnikGT Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 Powrót do pewnych ustawien które działaja na 100% też nic nie daje. Są to goodramy 667. Robia 960mhz na cl4 i 1000mhz na cl5 - 2,3V. Dla pewnosci tak ustawilem dzielnik aby memki mialy 900mhz ale nawet to nic nie dalo. 4-4-4-12 potem ta nastepna rzecz na 38. A reszte zostawilem. Tak wczesniej działalo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surekot Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 No a co z napięciem dla RAMu? Jakie dałeś? W których slotach zamontowałeś pamięci? Chyba najkorzystniej jest zainstalować w DIMM A1 i B1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 Powrót do pewnych ustawien które działaja na 100% też nic nie daje. Są to goodramy 667. Robia 960mhz na cl4 i 1000mhz na cl5 - 2,3V. Dla pewnosci tak ustawilem dzielnik aby memki mialy 900mhz ale nawet to nic nie dalo. 4-4-4-12 potem ta nastepna rzecz na 38. A reszte zostawilem. Tak wczesniej działalo.Ale to były pewne ustawienia na innej płycie na tej musisz sprawdzić od początku jak co lata czasem idzie więcej czasem idzie mniej... sprawdź napięcia może poprzednia płyta dawała więcej V przy niższym ustawieniu w biosie niż MSI. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...