Skocz do zawartości
Bolo8888

Msi P35 Neo2-fr/fir

Rekomendowane odpowiedzi

Ja dzis mam dobra wiadomosc dla posiadaczy 8800GTX/GTS i innych graf z rozbudowanym chlodzeniem.

Wczesniej dawalem fote zaczerpnieta z jednego z serwisow ukazujacych P35 Platinum i wysoki radiator na SB. Ta oto:

Dołączona grafika

Zrobilem jednak fotke radiator na SB i na FR/FIR jest on duzo nizszy:

post-105994-1186596817_thumb.jpg

Moze ktos kto ma Platinum moglby sprawdzic ile wysokosci ma ten radiator bo albo Platinum ma wyzszy albo nowa rewizja ma nizszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moje to Platinum ma po prostu wyższy ten radiator. Wątpię jednak, żeby stanowił on jakiś spory problem przy montowaniu kart z rozbudowanym chłodzeniem.

Co do wyników, ja na razie zadowoliłem się FSB 450MHz x 7 na E6300 (3,15GHz), Arctic Freezer 7 Pro, pamięci OCZ Special Ops na 1:1 (900MHz), MSI P35 Platinum. Wszystko full stable na BIOSie 1.3B5, który daje sporego kopa pamięciom. Jak dostanę nowe memki to może spróbuję wybadać max FSB na powietrzu, bo teraz głównie one mnie ograniczają (na więcej niż 500 MHz FSB nie mam co liczyć raczej). Płyta ogólnie bardzo stabilnie trzyma napięcia, jednak jak już wcześniej wspominałem, ma pewien minus, otóż nijak nie da się obniżyć domyślnego Vcore, a ja z chęcią ustawiłbym 2,8GHz na napięciu 1,20V (na takim napięciu wcześniej ten procek działał), żeby obniżyć temperaturę. Oprócz tego po ustawieniu FSB > 450 MHz włącza się jakaś blokada na napięcia NB i SB, tzn. automatycznie zmieniają się na wyższe, których wartości są już na czerwono i nijak nie da się ich obniżyć, bo powracają do swoich poprzednich wartości, w górę jednak da się je zmienić. Oprócz tego, zastosowano w tej płycie kontroler IDE Marvell'a, który do najlepszych nie należy, ale jakoś daje sobie radę po ostatnich aktualizacjach...

Tak lukalem na szybko bios gdzie tam ustawic tajmingi ??? i fsb dla pamieci ???

i moze ktos ma podobne pamieci i proca niech napisze jak ustawial :D

Advanced DRAM Configuration w Cell Menu. Wyłączasz ustawianie timingów z SPD i do dzieła. :) FSB pamięci? To pamięci mają FSB? :) Rozumiem, że chodzi Ci o taktowanie? Nie ma możliwości niezależnego OC pamięci, ale jest mnóstwo dzielników, najmniejszy to 1:1. Edytowane przez sarmat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BIOSy wgrywam tylko spod DOS'a. Nie tykam tego typu narzędzi pod Windows'a - za wielkie ryzyko, że coś się posypie. :) Poza tym, z tego co wiem, to narzędzia Windows'owe najpierw czyszczą całą kość, a dopiero później zapisują co zbyt bezpieczne nie jest (przynajmniej kiedyś tak było). W przypadku update'u z DOSu, to czyszczony i wgrywany jest najpierw główny BIOS, a dopiero na samym końcu bootblock. A linka do BIOS'u zaraz dam, tylko wyślę na RapidShare. A czy podpasuje. Na 99,9% tak, bo płyta ma ten sam numer modelu i w konstrukcji praktycznie niczym nie różni się od Platinum. Jednak mimo wszystko robisz to na własną odpowiedzialność. Na serwerze FTP MSI wszelkie BIOSy podzielone są według numerów, a nie nazw płyt - w tym przypadku jest to 7345, więc są to BIOSy zarówno do Platinum jak i Neo2.

A7345IMS 1.3B5

BIOS pochodzi od MSI. Pamiętajcie, że wgrywacie na własną odpowiedzialność!

Edytowane przez sarmat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh no spoko tylko nic nie rozumiem z tego niemieckiego :P Może ktoś obcykany wyczai który beta bios najbardziej polecają?? :wink: Ktoś chętny na wgranie biosu do FR od Platinum?? :D Nowy oficjalny bios(tj. 1.3) poprawia OC??

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh no spoko tylko nic nie rozumiem z tego niemieckiego :P Może ktoś obcykany wyczai który beta bios najbardziej polecają?? :wink: Ktoś chętny na wgranie biosu do FR od Platinum?? :D Nowy oficjalny bios(tj. 1.3) poprawia OC??

O, nawet nie wiedziałem, że jest nowy oficjalny BIOS. Najlepszy beta BIOS to oczywiście najnowszy, czyli obecnie 1.3B5 lub też jakiś z serii Performance (obecnie najnowszy to P08). :) Przypuszczam, że ten nowy oficjalny pochodzi właśnie od 1.3B5.

UPDATE:

Moje przypuszczenia się potwierdziły. Porównałem w AMIBCP BIOS beta 1.3B5 i oficjalny 1.30 i nie zauważyłem żadnych różnic oprócz numeru wersji. Nawet daty kompilacji są te same. W związku z tym lepiej wgrać oficjalnego BIOS'a niż tą betę.

Edytowane przez sarmat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie jesli chodzi o Agito to musicie uzbroic sie w cierpliwosc. Maja niezly bajzel przez ta zmiane systemu. Moje zamowienie przyjechalo rowno w tydzien, problemem jednak byla zawartosc paczki - zamiast zasilki i proca w srodku byl win xp i mysz, a faktura wystawiona na ta sume co mialem zaplacic, niezly LOL. Oczywiscie odmowilem przyjecia paczki, napisalem maila i zadzwonilem dla bezpieki i na drugi dzien przyszlo to co powinno.

Zeby nie miec stresa to looknijcie przy kurierze do srodka, zeby potem samemu nie bawic sie w wysylki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Fredek jak to było z twoim oc e4300? złożyłeś, ustawiłeś zworkę na 333 i poszło, czy podbijałeś jakieś inne napięcia?

I jakie są dzielniki na tej płycie?

Tak sie akurat składa że mój E4300 robi 3ghz@1,3v więc tylko przestawiłem w biosie napięcie na 1,3000v(domyślnie płyta ustawia 1,2750v) noi zworke i wsio latało :D Wszystko zalezy od tego przy jakim napięciu twój proc robi te 3ghz, jeśli np przy 1,35v no to jak masz jeszcze zworke 200mhz to ustawiasz to 1,35v, wyłączasz kompa, przekładasz zworke na 333mhz i powinno śmigać ;]

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezle mialem przejscia wczoraj w nocy z nowym BIOSem na MSI Platinum. Zflashowalem pod DOSem plyte BIOSem 1.3, wszystko poszlo gladko, zadnych bledow nie bylo, ale po restarcie tylko czarny ekran, dodatkowo wiatrak na grafice wchodzil na pelne obroty. Diody wskazywaly na dekompresje BIOSu do RAMu i na tym sie konczylo, nic nie moglem zrobic. Chcialem wiec odzyskac BIOS metoda ctrl+home jak jest opisane na stronie MSI, ale nie mozna bylo. Po wcisnieciu ctrl+home dyskietka przez moment cos poczytala, a potem tylko dioda na stacji swiecila (nic nie czytajac). Odlaczylem z plyty wszystko co bylo mozna, kilkanascie razy resetowalem CMOS, ale nawet to nic nie dawalo. Zrezygnowany poszedlem spac. Rano przed pojsciem do pracy postanowilem zrobic jeszcze raz to samo co w nocy robilem z 20 razy i wyobrazcie sobie, ze przy 3 dyskietce z kolei odzyskiwanie BIOSu w koncu sie udalo, POST poszedl.

Nie wiem czy byla to wina BIOSu czy dyskietki, ze zle sie sflashowalo, ale przy nieudanej probie flashowania przynajmniej powinno pokazac jakis blad. Takze ostroznie z nowym BIOSem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co się orientowałem w dość oficialnych źrodłach na temat tego mobo bo to neo2 FIR to jest to samo co platinium tylko roznia sie heatpipem (platinium ma ten rolercoster), a biosy sa ponoc te same.

FR jak wiadomo nie ma firewire, a reszta to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co się orientowałem w dość oficialnych źrodłach na temat tego mobo bo to neo2 FIR to jest to samo co platinium tylko roznia sie heatpipem (platinium ma ten rolercoster), a biosy sa ponoc te same.

FR jak wiadomo nie ma firewire, a reszta to samo.

To było wiadomo od dawna. Przecież nawet na PCB Neo2 jest numer modelu taki sam jak na Platinum. :D Najśmieszniejsze jest to, że Platinum z placem zabaw dla chomika masochisty kosztuje ~600 zł, a Neo2 ~450 zł. Krótko mówiąc, osoby kupujące Platinum dopłacają około 150 zł do roller coaster'a. :D Edytowane przez sarmat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezle mialem przejscia wczoraj w nocy z nowym BIOSem na MSI Platinum. Zflashowalem pod DOSem plyte BIOSem 1.3, wszystko poszlo gladko, zadnych bledow nie bylo, ale po restarcie tylko czarny ekran, dodatkowo wiatrak na grafice wchodzil na pelne obroty. Diody wskazywaly na dekompresje BIOSu do RAMu i na tym sie konczylo, nic nie moglem zrobic. Chcialem wiec odzyskac BIOS metoda ctrl+home jak jest opisane na stronie MSI, ale nie mozna bylo. Po wcisnieciu ctrl+home dyskietka przez moment cos poczytala, a potem tylko dioda na stacji swiecila (nic nie czytajac). Odlaczylem z plyty wszystko co bylo mozna, kilkanascie razy resetowalem CMOS, ale nawet to nic nie dawalo. Zrezygnowany poszedlem spac. Rano przed pojsciem do pracy postanowilem zrobic jeszcze raz to samo co w nocy robilem z 20 razy i wyobrazcie sobie, ze przy 3 dyskietce z kolei odzyskiwanie BIOSu w koncu sie udalo, POST poszedl.

Nie wiem czy byla to wina BIOSu czy dyskietki, ze zle sie sflashowalo, ale przy nieudanej probie flashowania przynajmniej powinno pokazac jakis blad. Takze ostroznie z nowym BIOSem.

a dodałeś parametry /p /c /b /n do linii komend?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To było wiadomo od dawna. Przecież nawet na PCB Neo2 jest numer modelu taki sam jak na Platinum. icon_biggrin3.gif Najśmieszniejsze jest to, że Platinum z placem zabaw dla chomika masochisty kosztuje ~600 zł, a Neo2 ~450 zł. Krótko mówiąc, osoby kupujące Platinum dopłacają około 150 zł do roller coaster'a. icon_biggrin3.gif

Dokładnie :D Nawet z pod naklejki Neo2 wystaje P35 Platinum :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dodałeś parametry /p /c /b /n do linii komend?

Przy normalnym flashowaniu do wersji 1.3 ? Nie, ale ostatnio jak flashowalem do wersji 1.1 tez nie dawalem i wszystko dzialalo jak powinno. Podejrzana sprawa ;) Jak dla mnie to dyskietka mogla byc uszkodzona, ale czy wtedy nie wyskoczylby checksum error po sflashowaniu lub cos w tym stylu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie trzeba, narzędzie dostarczone przez MSI ma te parametry ustawione domyślnie.

jakie narzędzie? pod dosa czy win?

Bo pod dosem parametry się wpisuje ręcznie, a pod win (AFUWIN) parametry te zaznaczasz.

Edytowane przez VICTORious

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie :D Nawet z pod naklejki Neo2 wystaje P35 Platinum :wink:

Czyli wiadomo już jak zrobić moda na platinium :lol2:

Ja jutro powinienem mieć wersję FR wraz z procesorem, mam nadzieję że Scytche Ninja verA wejdzie... problemem może być jednak brak czasu na montaż, te wszystkie backupy blee... nie lubię formatować dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...