Skocz do zawartości
puntigamer

Problem Z Zainstalowaniem Oraz Uruchomieniem Syst Xp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie znalazłem podobnego problemu lub rozwiązania na forum więc proszę o pomoc

Mianowicie:

Mam nowego kompa (ASUS p5ld2 rev2, p4 3,2ghz, 1gb ram dual kingston, gf7100, zasilacz kupiony za granica, nic specjalnego 300W ale nie powinien on być problemem, soclet775), bios AMI, nie OCowany

Ze starego komputera przełożyłem dysk twardy z systemem XP sp2 i co się dzieje... ogólnie komputer po uruchomieniu wydaje 1 krótki odgłos, później z tego co sie znam wszystkie informacje są poprawne. Wyszukuje dysk i napęd. Ta płyta szuka jeszcze urządzeń na dodatkowym kontrolerze IDE (mam podpięty tam napęd, który hula). Dysk wykrywa poprawnie. Dioda mryga jak trzeba. W momencie w którym powinna wyświetlić się grafika z logo uruchamiającego się systemu komputer zwyczajnie restartuje się. Za drugim razem już pyta czy system uruchomić awaryjnie czy normalnie. Sądząc że może to być coś z software'm podłączyłem do komputera jedynie spartycjonowany w ntfs'ie (nie teraz, na starym kompie) dysk bez systemu. Oczywiście tutaj musiałem uruchomić instalację systemu z CD. Instalator startuje, ładuje pliki pomocnicze (pasek na dole), a w momencie w którym powinna wyświetlić bodajże (Bo nie często instaluje system) inf o tym czy przeczytałem licencję i dać możliwość operowania na partycjach, komputer wyświetla niebieski ekran z błędem. Napisane jest tam żebym sprawdził twardziela, ale on hula na starym kompie (bo z niego pisze). Wirusów MBR lub na dysku raczej na 100% nie mam.

Ciekawi mnie ten jeden beep przy uruchamianiu. Jest on krótki a wyszukałem, że świadczyć to może o złej częstotliwości DRAM czy błąd odświeżania pamięci RAM. Sprawdziłem kości pamięci oddzielnie i na różnych slotach. Dmuchając na zimne spr na drugiej grafice (bo tylko to mogłem), ale żadnych pozytywnych rezultatów.

Temp procesora w biosie to 37 stopni, ale chyba podczas uruchamiania systemu tak szybko nie rośnie aby robić takie problemy. Mam Alpine Arctic Cooling 7 (siara, ale powinna hulać)

Jak jeszcze mogłbym dostać się do partycji, do dysku, bo może to być przez to, że zmieniłem całkowicie sprzęt.

nie mam w nim stacji dyskietek, ale jeśli pojawi się jakieś rozwiązanie z jej uwzględnieniem to przełożę ze starego.

Screen z nieb ekranem na dole.

Cierpliwie czekam na sugestie i pozdrawiam

post-140344-1185206686_thumb.jpg

Edytowane przez puntigamer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm nie mam raczej na pewno xp sp1 teraz w posiadaniu. poza tym mam oryg xpsp2 i chciałbym aby ta wersja chodziła.

Dodaję, że przy próbach instalacji Linuxa Suse także nie idzie (czarny ekran).

Wiem ze prawdopodobnie pamięci są sprawne, testowałem je memtestem dostępnym w menu instalacyjnym tego linuxa (test 11min)

IMHO:

2. Problem z płytą główną - może ma jakieś uszkodzenia, które uaktywniają się w momencie zapisu/odczytu dysk/pamięć/kontroler, chociaż płyta nowa, nieużywana, małe prawdopodobieństwo

3. Złe ustawienia biosu/zworek (na default także nie hula)

4. Na dysku zapisane są jakieś informacje o sterownikach (do kontrolerów itp), które powodują konflikt podczas startu systemu, lub instalacji - ale nie wiem jak się z tym uporać.

PS. jaką maksymalną temp w stresie może mieś/ powinien mieć procesor p4 3,2GHz 640 (Prescott)??

jeśli mam 40 w biosie to alpine7 da mu rade w stresie? powinien. zmieniac tego na razie nie zamierzam gdyz nie chce podkrecac, nie mam kasy.

Dzis podlaczylem do kompa zasilacz 400W i-boxa :) co jak co, nigdy bym tego nie kupil, nawet za darmo nie chcial, ale nisetety błąd ten sam, czyli nie jest to wina zasilacza... :(

Czy nikt nie potrafi choćby dać namiar co mogłoby być przyczyną? (Czyżbym w pierwszym poście dał za dużo szczegołów, przez co NIEKTÓRZY nie mogą nabijać sobie postów, pytaniami "jaki masz zasilacz" lub "czy kręciłes", "kup nowy zasilacz" ?

Wierzę, że są osoby, które potrafią pomagać :)

Pozdrawiam

Edytowane przez puntigamer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi