Roxas Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Mam kompa o specyfikacji podanej w sygnaturze i mam zamiar kupic dzisiaj dysk twardy tak cos z 160 gb Seagate baracuda. Ruszy mi taki dysk bezproblemowo na moim sprzecie czy moge miec problemy ze np bedzie widzial tylko polowe dysku ?? Myslalem nad tymi dwomka dyskami http://proline.pl/shop.php?prodid=SEAGATE+ST3160812A http://proline.pl/shop.php?prodid=SEAGATE+ST3160815A czym one sie roznia i czy pojda mi obydwa ?? (W moim kompie jakbym kupil juz ta 160 gb chcialbym miec tez ten dysk 80Gb) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasek21 Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Jaki system? Jak Windows XP z SP1 to spokojnie ruszy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Windows XP Proffesional SP2 i niechodzilo mi tu o windowsa tylko czy bios go bedzie widzial. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 IMO mogą być malutkie problemy bo może nie widzieć wszystkiego ale aktualizacja powinna pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Bios to jest najmniejszy problem. Jezeli kontroler obsłuzy adresowanie 48bit to nawet jesli bios nie bedzie go widział calego to zrobi to system. edit. VT82C686A podobno nie ma obsługi 48bit lba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 (edytowane) Ja może opisze sytuacje jak to wygląda w dyskach samsunga. miałem mobo gigabyte Ga-7zm i nie specjalnie widziało mi nowy dysk 160giga samsunga. W takim wypadku trzeba zrobić jak mówi producent. Przestawić na dysku zworke na tryb ograniczony w którym bios widzi dysk jako 32 gigowy ( ale widzi), sciągnąć disk managera ze strony producenta i wykonac za jego pomocą dyskietke startową. Przy nastepnym uruchomieniu odpalamy dyskietke instaluje ona odpowiednio się na dysku, wybiera sie przy tym odpowiednie opcje, typu jaki posiadamy dysk, czy fat czy NTFS etc. czy jest to dysk startowy etc. Przy nastepnym i każdym następnym uruchomieniu jeszcze przed windowsem odpala sie disk manager zainstalowany na dysku a dalej już windows sobie widzi normlanie dysk tak jak powinien 160gb ( coś koło 127 przed odpowiednimi zmianami, ale to wiadomo oco chodzi) i można go normalnie używać. Nazywa się to DDO - dynamic drive overlay. http://www.seagate.com/ww/v/index.jsp?loca...000dd04090aRCRD tu sobie możesz zobaczyć co i jak nawet po polsku jest wersja ! Edytowane 24 Lipca 2007 przez Stolar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 (edytowane) Kupilem dysk Seagate ST3160815A 160GB 8MB podpiolem go w takiej konfiguracji 1 kabel IDE = Dysk 80 GB (moj poprzedni dysk) 2 kabel IDE = Dysk 160 gb (ten ktory kupilem) i Nagrywarka DVD (prubowalem na jednym kablu dac dwa dyski ale wtedy 160 gb niewidzi) odpalilem biosa i dalem autodetecta i wykrywa mi z tego dysku tylko 134 gb wiec dalem zeby za kazdym startem systemu robil autodetect, wszedlem do windowsa i partition magiciem podzielilem dysk na partycje i windows widzi dysk jako 152 GB i mam dostep do 152 gb. Moze wplynac to jakosc na wydajnosc czy cos sie stac ? czy jest wszystko OK i tak to zostwic ?? (bios widzi dysk jako 134 gb a windows jako 152 gb) PS: Moj stary dysk 80 gb ma zworke z przestawieniem na 32 gb(z ktorej na szczescie niemusze kozystac bo bios widzi cale 80gb) ale ten nowy sagate 160 gb juz takowej zworki nie posiada (przynajmniej ja jej nie widze) Edytowane 24 Lipca 2007 przez Roxas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Jak windows widzi to wszystko bedzie dobrze. To co widzo bios nie ma zadnego znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Jak windows widzi to wszystko bedzie dobrze. To co widzo bios nie ma zadnego znaczenia.czyli np niebedzie sie przez to zacinal komp albo bedzie wolniejszy dostep do dysku ?? i czy powinien widziec 152gb czy wiecej ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 i czy powinien widziec 152gb czy wiecej ??Nie, bo tutaj megabajt ma 1000 a nie 1024, mi widzi w sumie 149gb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...