forest kila zbila Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 dzisiaj będę miał 640tkę samsunga w domu, bezpośrednie porównanie do hitaka t7k500 /166GB na talerz , 2 t. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines82 Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 (edytowane) W Apollo można tanio kupić 1TB http://www.apollo.pl/store/show_detail/43283 Edytowane 30 Kwietnia 2008 przez Martines82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 (edytowane) 640GB będzie dużo lepsza bo ma tylko dwa talerze i będzie tez znacznie szybsza.To dlaczego ludzie twierdzą, że (cytuję): "F1 500 i 750 giga maja po dwa (500) i trzy (750) talerze 334 giga, ograniczone do 250giga sprytni już próbowali to ograniczenie usunąć, jednym się udało innym nie " samsung.pl twierdzi, że: " HD753LJ Spinpoint F1 Desktop pojemność: 750 GB technologia: 334 GB na talerz HD502IJ Spinpoint F1 Desktop pojemność: 500 GB technologia: 334 GB na talerz" Edytowane 30 Kwietnia 2008 przez piaskoon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 To dlaczego testy wydajności 750ki tego nie potwierdzały dotychczas? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 To dlaczego ludzie twierdzą, że (cytuję): "F1 500 i 750 giga maja po dwa (500) i trzy (750) talerze 334 giga, ograniczone do 250giga sprytni już próbowali to ograniczenie usunąć, jednym się udało innym nie " samsung.pl twierdzi, że: " HD753LJ Spinpoint F1 Desktop pojemność: 750 GB technologia: 334 GB na talerz HD502IJ Spinpoint F1 Desktop pojemność: 500 GB technologia: 334 GB na talerz" 333 czy 250, ograniczone czy nie, testy mówią: "jeśli F1 to 320, 640 lub 1TB" :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 dzisiaj będę miał 640tkę samsunga w domu, bezpośrednie porównanie do hitaka t7k500 /166GB na talerz , 2 t. Jak już będziesz miał 640tkę to zapodaj jakieś testy, bo planuje sobie go kupić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 333 czy 250, ograniczone czy nie, testy mówią: "jeśli F1 to 320, 640 lub 1TB" :)No niby tak. P.S. Kiedyś też bym tak powiedział :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Jakies jeszcze pan testy sobie zyczy? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Jakies jeszcze pan testy sobie zyczy? ;) Jak możesz to jeszcze w HD Tach Testy <Quick bench i Long bench> Dzięki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 (edytowane) To dlaczego ludzie twierdzą, że (cytuję): "F1 500 i 750 giga maja po dwa (500) i trzy (750) talerze 334 giga, ograniczone do 250giga sprytni już próbowali to ograniczenie usunąć, jednym się udało innym nie " samsung.pl twierdzi, że: " HD753LJ Spinpoint F1 Desktop pojemność: 750 GB technologia: 334 GB na talerz HD502IJ Spinpoint F1 Desktop pojemność: 500 GB technologia: 334 GB na talerz" Jeśli to prawda z tym ograniczeniem pojemności talerzy 333@250 to HDtach/HdTune to potwierdzi - transfer nie spadnie tak nisko jak przy pełnych 333, mało tego czas dostępu powinien być minimalnie lepszy ... ktoś widział wyniki takich testów ?? Były by to najszybsze dyski 7200 na rynku :) Niestety - wyniki testów znalezione w sieci nie potwierdzją powyższej teorii ... może dotyczy ona dysków z najświeższej produkcji ? Edytowane 1 Maja 2008 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 Prosze oto swiezutkie testy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 (edytowane) wy nie potraficie czytac z oficjalnych stron producenta czy jak? od dawna wiadomo ze F1 500GB i 750GB maja talerze 250GB. ze strony producenta: Pojemność 750 GB Technologia maksymalnie 334 GB na talerz .... Producent postepuje fair i w zaden sposob nie oszukuje klientow. wiedza i informacje proste jak drut, a wy tu offtopujecie na potege. //EDIT mam takie pytanie do uzytkownikuw F1 320GB moj dysk generuje dziwne wibracje, ktore przenosza sie na obudowe. takie niskotonowe. maja charakter pulsacyjny jakby jakies niewywazenie bylo na talerzu. dysk dziala szybko, podczas pracy go nie slychac oprocz tych wibracji. probowalem go montowac w obudowie na wiele roznych sposobow i nic nie pomoglo. myslicie, ze cos moze byc z nim nie tak? jak sprawa wyglada u was? pzdr. Edytowane 1 Maja 2008 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 W mojej karierze mialem 3 Samsungi. 200GB ATA - wibracji o ktorych praktycznie brak. 250GB SATA - wibracje o ktorych piszesz kolosalne, nawet polozenie hddka na gabce nie rozwiazywalo problemu w 100%... 640GB SATA - wibracje sa ale mniejsze, obecnie nieslyszalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 wersja 320GB spieta w raid 0 na kontrolerze z ich9r hdtach quick bench: i hdtach long bench: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 Jaki pasek ustawiłes jeśli można? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 mam takie pytanie do uzytkownikuw F1 320GB moj dysk generuje dziwne wibracje, ktore przenosza sie na obudowe. takie niskotonowe. maja charakter pulsacyjny jakby jakies niewywazenie bylo na talerzu. dysk dziala szybko, podczas pracy go nie slychac oprocz tych wibracji. probowalem go montowac w obudowie na wiele roznych sposobow i nic nie pomoglo. myslicie, ze cos moze byc z nim nie tak? jak sprawa wyglada u was? niestety tak jak pisałem moja 320F1 też ma małe wibracje (ale to chyba dzisiaj standard), na razie zamontowałem ją na stałe w obudowie (a nie na gąbce jaki poprzedni dysk), do tego zamówiłem maty wygłuszające boki obudowy żeby nie wpadała w drgania i mam nadzieje jakoś wytrzymam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 ale to chyba dzisiaj standardNo sa tez wyjątki jak 250ki Seagate'a. Wygląda na to że jednak nowe dyski WD są lepsze od tych F1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 wersja 320GB spieta w raid 0 na kontrolerze z ich9r hdtach quick bench: i hdtach long bench: Jak już robisz testy w hd tachu to wyłącz z łaski swojej funkcję WBC, która zwyczajnie fałszuje prawdziwą wydajność dysków twardych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 Jaki pasek ustawiłes jeśli można? :) 32KB, nawet nie sprawdzałem czy optymalny, ale po 2 dniach zabawy z raidem na p5n-e sli, juz mi sie nie chciało... podejrzewam, ze na 64KB mogłyby byc lepsze wyniki (na p5n-e takie były) bez WBC: quick: long: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Witam wszystkich, kupiłem właśnie f1 640 gb w gralu (304 zł) Czekam na dostawę i podzielę się wynikami i spostrzeżeniami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pudi Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Ktos wie kiedy wchodza 160tki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 (edytowane) 32KB, nawet nie sprawdzałem czy optymalny, ale po 2 dniach zabawy z raidem na p5n-e sli, juz mi sie nie chciało... podejrzewam, ze na 64KB mogłyby byc lepsze wyniki (na p5n-e takie były) bez WBC: quick: [*.jpg] long: [*.jpgl] Cos Ci strasznie chamuje wydajność w początkowych obszarach dysków. Co najmniej 200MB/s powinno tam być moim zdaniem. Edytowane 3 Maja 2008 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aresius Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 (edytowane) 2x640 w matrix raid 0, strip size 32kB, ICH8R, long bench: Odpalałem na strip 64kB, ale z marnym wynikiem. Edytowane 3 Maja 2008 przez Aresius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Cos Ci strasznie chamuje wydajność w początkowych obszarach dysków. Co najmniej 200MB/s powinno tam być moim zdaniem. nie wiem co mogloby hamować :wink: poza rozmiarem paska... ale widze, ze Aresius na 640stkach ma bardzo podobne wyniki, choć co ciekawe czas dostepu o 1ms lepszy... ciekawe czy to tylko odczyt z hdtacha czy rzeczywiscie 640stki maja nizszy czas dostępu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeli Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Czy kontroler SATA na płycie IC7-G nie będzie ograniczał 2x640GB lub podobnych w RAID 0? Dokładnie jest to ICH5R... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Jest prawdopodobne że tak stary chipset jest mniej wydajny, jednakże zawsze warto kupować szybkie dyski bez wzgledu na płyte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 jak sie maja 320 do 640 jesli chodzi o cisze i wydajnosc, bo znajomy szuka czegos szybkiego pod system i radzielm mu 320 f1 ale jesli sie okaze, ze 640 niczym sie nie rozni poza wielkoscia to pewnie lyknie wiekszy, wiec chetnie wysluchamy opinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 640 ma dwa talerze takie jak 320ka. Wydajność ta sama. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 Własnie zamówiełem F1 320GB. Miałem kupić seagate 11 jako ze zawsze brałem dyski tej firmy, jednak sprobuje teraz z samsungiem, mam nadzieje ze się nie zawiode (pod wzgledem awaryjnosci) bo wydajnosc ma całkiem fajna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Dzisiaj przybyl do mnie F1 640GB. Ogolnie wszystko spoko, tylko ze czas dostepu tez mam jakis 'z pupy': Poki co robie pelnego formata calosci, potem sie cos sprobuje pobawic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...