Skocz do zawartości
°°°

Wszystko O Samsung Spinpoint F1

Rekomendowane odpowiedzi

Ten cały IJ to dziwna sprawa. Nie ma o nim żadnych oficjalnych informacji.

Na forach mówi się o tym że sa dwu talerzowe ale wydajność jest typowa dla F1. Do tego wydają się byc oferowane tylko w Polsce i Rumunii...

Czyżby samsung wywijał jakiś numer?..

EDIT

Analizując wykres można sądzić że jednak jest na dwóch talerzach i poprzez manipulacje firmware ograniczono dostepną przestrzeń dwóch 250GB talerzy.

Mógłaby o tym świadczyć mała rozbierzność pomiędzy min a max dysku.

Posiadacz obu wersji mógłby tez z pewnością porównać poziom hałasu i wibracji i to tez mogłoby być dowodem na zastosowaną konstrukcje.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk jest dość ciężki więc to też sugerowało mi że posiada 2 talerze. W znanym sklepie którym został kupiony w specyfikacji jest podane że posiada 2 talerze i 3 głowice.

Jeśli chodzi o pracę dysku IJ to same obroty dysku są dość ciche. Dysk najbardziej słychać gdy jest maksymalnie obciążony np test czasu dostępu w hd-tune czy hd-tach. Głowice w tym momencie nieźle wędrują.

Możliwe, że jest tak jak mówisz iż dysk posiada talerze 250gb ograniczone softem i korzysta tylko z miejsc najbliżej środka. A część najdalej na zewnątrz zostaje niewykorzystana.

To by po trochu tłumaczyło dość niski czas dostępu 12.6ms no a przede wszystkim dość wysoki minimalny transfer na poziomie 80mb/sek.

Zastanawiam się teraz nad drugim takim dyskiem do raid 0. Tylko nie wiem czy zdecydować się na wersje HJ posiadającą jeden talerz? Bo skoro jest wolniejsza to będzie mi ograniczać tą macierz i ją zwolni. Więc teraz mam mały dylemat. Bo jednak ta wersja IJ bardzo mi się spodobała po wielu testach które na tym dysku przeprowadziłem i po porównaniu do wyników jedno talerzówki:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem jakąś dziwna przypadłość tego dysku. Ze starym seagatem nie było takiego problemu choć to stary dysk. Polega to na tym że jak np kopiuje jakiś duży plik lub rozpakowywuje to cały system chodzi jak by w spowolnieniu i klatkuje. Szczególnie zauważyłem to przy słuchaniu muzyki w winampie. Po prostu dźwięk jest przerywany no bo cały system tak chodzi podczas kopiowania np. Czy te dyski tak poprostu pracują czy to przypadłość mojego egzemplarza lub może z reszta sprzętu albo softu jest coś nie tak?

Mój sprzęt:

Dfi inf ultra IIM2

Athlon LE 1600@3200mhz

2x1gb ocz s.o.e Cl5 800mhz

amacrox 450pnf

gigabyte 7600gt

dvd pioneer 216 sata

seagate 60gb

Edytowane przez ziel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Another one bites the dust

Pragne zawiadomic, ze wczoraj 28 grudnia odszedl od nas Samsung HD642JJ, zabierajac ze soba 300GB torrentowego stuffu:)

Dysk wytrzymal 3 miesiace pracy w trybie 24/7.

Prawdopodobnie lozysko nie wytrzymalo bo slychac dosc glosny szum, i niekiedy dziwne stukanie.

Dzis postaram sie zgrac z niego dane. Pozycze od brata jakas 500 i tego samsunga poddam operacji kriogenicznej i moze sie uda.:D

[EDIT]

Niestety operacja kriogeniczna nie powiodla sie:(

Bios dysk widzi, ale nowy system na innym dysku nie chce sie zaladowac, jak podpiety jest ten Samsung.

Pamietajcie, robcie backupy:)

Edytowane przez gryfmz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie spojrzcie na ten wykres. Wydaje mi sie ze wszystko jest z nim w porzadku, wyglada na dwutalerzowa wersje. Jesli tak jest to teoria ze dopisek 3D oznacza wersje z 3 talerzami jest nieprawdziwa. Bo moj egzemplarz ma ten napis, data produkcji to lipiec (i to jest chyba najistotniejsze)

Dołączona grafika

ps. tylko dlaczego random access jest taki wysoki?

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie się skusiłem (bo znalazłem w bardzo dobrej cenie po 310zł. ) i zamówiłem 2 szt. HD103UJ do dzielonego RAID0/RAID1 - część szybsza, część bezpieczniejsza. Rozważałem zakup HE103UJ czyli tych "rajdowych", ale ta cena...Ponadto ogladałem ich test na stronach naszych braci ze wschodu i jakoś nie bardzo widać różnice, więc po co przepłacać. Mam nadzieję, ze nie bedę żałował...

Do CarsonPoland: Może dlatego, że masz włączony AAM z niską wartością parametru np. 128?

Edytowane przez mazab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam płyte asrock k7vt6, i jeden dysk samsunga 80gb już kilkuletni. Zostało mi jeszcze jedno wolne złącze sata. Chciałbym kupić 2 x F1 i zrobić raida 0 lub 1. Ale tutaj jest problem bo mam tylko 1 złącze sata. Można to jakoś rozwiązać? Tak btw. można zrobić raid dla dysku zewnętrznego, żeby go podłączać do laptopa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyszek21432 możesz kupić kontroler na śledziu wtedy będziesz mógł więcej dysków podłączyć ;)

btw dzisiaj odebrałem 322HJ - 179zł na miejscu więc taniej nie znalazłem

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "samsung"

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

vs

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "stara barka :lol2:"

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Arni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie spojrzcie na ten wykres. Wydaje mi sie ze wszystko jest z nim w porzadku, wyglada na dwutalerzowa wersje. Jesli tak jest to teoria ze dopisek 3D oznacza wersje z 3 talerzami jest nieprawdziwa. Bo moj egzemplarz ma ten napis, data produkcji to lipiec (i to jest chyba najistotniejsze)

...

ps. tylko dlaczego random access jest taki wysoki?

Bo nie jest prawdziwa i nigdy nie była.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo nie jest prawdziwa i nigdy nie była.

A mozesz mi jeszcze powiedziec co moze byc przyczyna takiego wysokiego czasu "random access" ? Bo z tego co widze to na wiekszosci wykresow tutaj jest lekko ponad 13ms a u mnie 14,5

edit: Mazab chyba niedokladnie odrobilem lekcje bo nie wiem co to jest ten AAM. Zaraz przejrze dokladniej temat. thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnosnie F1 640 giga.

Jako ze 250 giga juz za malo a przy okazji chcialem sie pozbyc starej Barki jeszcze na ATA postanowilem kupic nowy. Padlo na 640 giga. Samsunga bardzo chwale szczegolnie pod wzgledem ciszy. Wiec zaczalem czytac o nowej serii F1. Wszedzie pochlebne opinie (no chyba ze komus padl ;) ) Zaleta to cisza i 2 talerze po 320. Ale czy napewno 2. Juz ktos w tym watku pisal ze prawdopodobnie Samsung ma niektore 640 na 3 talerzach co objawai sie od razu transferami mniejszymi o cirka 20 mega. rafa jednak zganil twierdzac ze 640 jest na 2 talerzach ;) Jak sie ma rzeczywistosc i konkluzje wyciagne na koniec :)

Komp msi p35 fir, stery najnowsze dostepne Sprawdzane naprzemiennie na roznych gniazdach Sata.

Efekt.

"Stary" Samsung 250

Dołączona grafika

Dołączona grafika

I "nowy" 640 ;)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Nie trzeba byc gejzerem intelektu zeby zobaczyc ze stary jest szybszy niz nowy. Jedynie Burst speed szybszy na nowym co jest kompletnie bez znaczenia.

Teraz mala konkluzja. Dysk jest na 3 talerzach 250 giga. Jak widac na screenie HDtune pokazuje ze 640 ma 32 mega cache. Hm troszke mozna wytezyc szare komorki i stwierdzic ze w oficjalnych katalogach jest 16.

3 klikniecia w google i mamy Tatusia naszego dysku. To jest 3 talerzowy 750 giga ;) prawdopodobnie w firmaware wylaczona jedna glowica i jedna strona talerza. Tam juz samsung podaje oficjalnie ze jest 32 mega cache.

W sumie to troche niepowazne jest no ale wiemy teraz czemu na swojej www podaja ze tu cytat "do 320 giga na talerz" ;)

Mam dziwina sprawe stary dysk szybszy niz nowy :) Coz te 75 mega starczy na magazyn danych systemowy zostanie ten cos jest.

Jak macie jakes pytania piszcie. I zastanwocie sie 2 razy przed zakupem no chyba ze traficie na stara serie z wakacji.

ps. Dysk Rev. A z dopiskiem 3D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy udac sie do sklepu gdzie maja na stanie kilka sztuk i poprosic o mozliwosc wybrania dysku, a nie kupowac przez neta W CIEMNO. Ja tak zrobilem, poszedlem do komputronika i wybralem najstarszy dysk ze wszystkich ;) Tez nie trzeba byc "gejzerem intelektu" zeby wpasc na taki pomysl :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie ma komputronik w miescie to tak. A jak sie mieszka w malym miescie to nie dosc ze nie mozesz przebierac to jeszcze placisz zaliczke a oni ci laskawie sprowadzaja. Wiec takie twoje uwagi sa smieszne. Druga sprawa co bedzie jak sie skoncza stare serie? Albo odpukac padnie ci twoj dwutalerzowy dysk i z gwary wroci 3??? Pomyslales o tym. Watpie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli dla Ciebie sa smieszne to Twoja sprawa ;) Co do reszty Twojej wypowiedzi, gdybym mial brac za kazdym razem pod uwage takie czynniki to chyba bym przestal cokolwiek do kompa kupowac. Na wszystko jest rada i nie stresuj sie tak bo poprzedni post to nie zaden pocisk w Twoja strone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli dla Ciebie sa smieszne to Twoja sprawa ;) Co do reszty Twojej wypowiedzi, gdybym mial brac za kazdym razem pod uwage takie czynniki to chyba bym przestal cokolwiek do kompa kupowac. Na wszystko jest rada i nie stresuj sie tak bo poprzedni post to nie zaden pocisk w Twoja strone

Luzik moze zle zrozumialem Ciebie. Sorrki.

@rafa ale tam byla emotka - trudno zebym mial cos tobie za zle. Sam swiadomie to kupilem. A moj post napisany po to zeby moze innym ludziom pomoc. Tak jak czesto ja korzystam z pomocy tutaj. Chcialem tylko zwrocic uwage ze doniedawna pewniaki na wiekszych talerzach za sprawa dzwinej polityki Samsunga (moze nie dziwnej ale pewnie podyktowanej ekonomia lub zwyczajnie brakiem mocy produkcyjnych) juz takie nie sa.

Wydaje mi sie ze jesli dysk 640 ma 32 mecga cache i wyniki podejrzanie nieskie to na na 100% jest 3*250. A jeszcze jedno dla mnie mozna powiedziec ze cisza ma takie samo znaczenie jak szybkosc a naprawde nic temu twardzielowi nie mozna zarzucic. Cichutki jest.

Edytowane przez Eclipse

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Juz ktos w tym watku pisal ze prawdopodobnie Samsung ma niektore 640 na 3 talerzach co objawai sie od razu transferami mniejszymi o cirka 20 mega. rafa jednak zganil twierdzac ze 640 jest na 2 talerzach ;) Jak sie ma rzeczywistosc i konkluzje wyciagne na koniec :)

...

A to ciekawe gdzie? :blink: mówiłem że nigdzie oficjalnie tego nie powiedziano ale od początku zgadzam sie z teorią 3 talerzy.

Więc pokaż w którym miejscu kategorycznie twierdze że ma 2 talerze i nie ma innych wersji... :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam chyba mały problem z moim SAMSUNGiem 400GB, ponieważ zauważyłem że dysk zwłaszcza w czasie wczytywania gry sprawia wrażenie jakby się zawiesił (coś w nim pstryka regularnie co 2 sekundy), ale tylko w czasie wczytywania. Po zeskanowaniu w HD Tune wykryło 1 "Damge Blocka". Poniżej screeny:

post-156111-1231105004_thumb.jpg

post-156111-1231105102_thumb.jpg

post-156111-1231105125_thumb.jpg

Czy ktoś mi może powiedzieć co to oznacza i czy mam obawiać się o uszkodzenie dysku i zanieść na serwis? Podłączam się do tego tematu ponieważ także dotyczy dysków SAMSUNG i może coś się dowiem:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj programu który ma opcje oznaczania uszkodzonych sektorów, wtedy poprostu nie będą wykożystywane. Kilka badsektorów nie jest problemem chyba że regularnie będzie ich przybywać wtedy na gwarancje.

A tak wogóle temat jest tylko o Samsungach ale F1, wątek do T166 tez jest i trzeba go poszukać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze mi ktos powiedziec dlaczego mam w tray'u ikone bezpiecznego usuwania sprzetu do tego dysku?! Nie wiem jak wylaczyc to bezczelne dziadostwo :mur:

no niestety ta płyta tak ma( i chyba każda z niezintegrowanym kontrolerem sata2 z chipem mobo)

jedyne wyjście to ukrycie tej ikony - w opcjach menu start to znajdziesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi