Skocz do zawartości
Tomek.czwa

Podkrecanie E6420

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Podkrecam cora e6420 na plycie abit aw9d i nie moge przekroczyc fsb 375 nawet na na napieciu 1.4250 na cpu. Teraz stabilnie chodzi na 2904 na 1.400. Jak moge go mocniej podkrecic?? Czy porostu nic nie wycisne juz na tym abicie?? Temp w stresie max do 68c w idle 38c. Pozdrawiam. Z gory dzieki za pomoc.

ps: sorki ze bez polskich zanakow ale nie mam prawego alta:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym proponowal zalozyć Ci podobny temat ale na "Ekstremalnym". Tego typu problemy nie były poruszane ani w temacie o AW9D, a tym bardziej w temacie o C2D. Są to trudne sprawy, a na forum zbyt wiele informacji o tym nie znajdziesz ...

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Podkrecam cora e6420 na plycie abit aw9d i nie moge przekroczyc fsb 375 nawet na na napieciu 1.4250 na cpu. Teraz stabilnie chodzi na 2904 na 1.400. Jak moge go mocniej podkrecic?? Czy porostu nic nie wycisne juz na tym abicie?? Temp w stresie max do 68c w idle 38c. Pozdrawiam. Z gory dzieki za pomoc.

przy tych temperaturach to lepiej wyżej nie jechać - zmień chłodzenie na lepsze to może procesor będzie działał z większą szybkoscią

i jeszcze jedno co rozumiesz jako stres/obciążenie procesora ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to co zle zalozony ten scythe czy pasty za duzo?? Ja jej nie zakladalem tylko w sklepie odrazu jak czesci bralem to odrazu kazalem zalorzyc. Tylko ze takie temp byly jak na dworze bylo po 40c dzisiaj nie przekracza 65 jak testowalem. Dobra czyli podwyze napiecie i zobaczymy moze sie uda;) do tego 3ghz dojsc<lol>

update: No i nastawilem 1.450 no i tak jak bylo przy 375 nawet windows sie nie chce zaczac ladowac. Plyta chyba do wymiany jak myslicie jak wymienie na wersje max daq mi to cos??

Edytowane przez Tomek.czwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze takie temp byly jak na dworze bylo po 40c dzisiaj nie przekracza 65 jak testowalem.

Co? 65C w Stresie na Orthosie? Dziś? Na Ninja? Chyba Ci źle załozyli chłodzenie albo pasta rybną posmarowali :blink: Ewentualnie masz zerowy przewiew w budzie.

Tez mam Ninje i na 3600 Mhz 1.41v temperatura ustabilizowała sie przy 45C w 100% Stress Orthos 1H. Co prawda inny proc ale różnica jest kosmiczna. Masz rev B czy Rev A Ninje? Mocowania w rev B to jakaś kpina :|

PS: Z tym ekstremalnym to mnie zaskoczyło :D

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam rev a czyli ta pierwsza. A jaka masz paste?? W obudowie mam 3x 120 i 1x 90 wiec jest luzik.

Chyba kupie Coollaboratory Liquid MetalPad i fandera i znowu sie za to wezme. Dzieki za pomoc. Pzdr

Edit:

Dzisiaj czytalem aby go wyzej skrecic musze podniesc napiecie MCH. Znalazle w biosie opcje MCH & Pcie voltage 1.5v ustawiona jest na 1.500v tylko czy nic sie nie stanie jak ja podniose bo to wkoncu tez napiecie pcie a boje sie o karte.

Update:

Jezeli mozna ja podniesc to do jakiej wartosci?? Mam juz ta paste i fandera zaraz bede montowal i temp moze zmaleje. Z gory dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalozylem Coollaboratory Liquid MetalPad i temperatura na 2.1 w everescie w stresie to ok 65c ale na rdzeniach duzo mniej w core temp mam 53c komu wierzyc??

Update:

Posmarowalem teraz zalmanem stg1 i w idle mam takie temp http://img338.imageshack.us/img338/8466/fdgdfgoa4.jpg dlaczego ogolna temp procesora jest duzo wyzsza od temperatur dwoch rdzeni??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalozylem dwa wiatraki na ninje fander i standard nowa paste zalman temp nie przekracza 57c dalem napiecia na dimm 2.10 cpu 1.6 mch 1.8 i nie chce botowac na 375 Stabile ustawienia to 363 i cpu 1.375 dimm 2.10 mch 1.5 co mozna z tym jeszcze zrobic?? Padaka czy plyta do proca nie za bardzo??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi