evocati Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Witam. Mam zamiar kupic ksiazke do nauki C++, Mam dwie na oku : Thinking In C++ wer. polska Symfonia C++ Standard Wyd. II Ktora polecacie ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Jeśli umiesz czytać po angielsku to thinking in C++ można sobie ściągnąć z sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 Witam. Mam zamiar kupic ksiazke do nauki C++, Mam dwie na oku : Thinking In C++ wer. polska Symfonia C++ Standard Wyd. II Ktora polecacie ? Pozdrawiam Obie są bardzo dobre, jednak zastanowiłbym się zanim wybrałbym Thinking In C++ w polskim przekładzie, a to dlatego że tłumaczenia tego typu książek czasami pozostawiają wiele do życzenia. Aczkolwiek Helionowi przytrafiają się też bardzo dobre tłumaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszczur Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 Przecież można obie książeczki ściąnąć z sieci i zobaczysz sobie która dla Ciebie będzie bardziej przejrzysta. Ale słyszałem ,że bardzo polecaną książką do nauki C++ jest Symfonia C++ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 Byłem wczoraj przypadkiem w księgarni a to moje wnioski "C++ Zaawansowane Programowanie" Nicholas A. Solter, Scott J. Kleper dobra książeczka od zera do stylowego C++ kodera :). "C++ Arkana" od innego języka kodera do C++ developera. A jak wybierać tylko z tych 2 co podałeś to : Grębosz jeśli brak styczności z programowaniem Thinking in c++ jeśli styczność z programowaniem była ale nie obiektowym , jeśli to kwestia zmiany jezyka to Thinking in C++ tom 2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alter Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 Z własnego doświadczenia polece Thinking in Cpp - to jest książka kompletna, wszystko tam znajdziesz. W porównaniu z Symfonią opisuje rzeczy bardziej szczegółowo i obejmuje temat szerzej. Zaletą są też zadania na końcu rozdziału (tylko cholera nie ma rozwiązań, a właściwie to są, ale do kupienia osobno :/), chociaż chyba w nowej Symfonii (Standard) też są. TiC++ na początku może być trudniejsze, bo Eckel zakłada, że masz jakieś doświadczenie w programowaniu, o czym pisze na wstępie. Z drugiej strony na forach często spotyka się zdanie, że jeśli ktoś ma problem z cpp to napewno czytał Grębosza :] I jeśli zdecydowałbyś sie na Symfonie, to tylko wersja Standard. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...