Skocz do zawartości
Zulik

Przebicie na obudowie :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

kupilem sobie nowy komputerek - ze starych rzeczy zostal mi tylko dysk WD80GB, Karta Graficzna oraz Monitor ! Wszystko montowałem do obudowy sam !

A problem jest taki ze jak chce zdjąć boczną ścianke to mi sie komputer wyłącza ! czyli jest gdzieś przebicie na obudowie !

czy to moze być wina tego ze nie mam gniazdka z bolcem ??

co moge innego sprawdzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz dobrze czy drut/kabel od wlacznika niema dziury albo sam wlacznik sie niestyka z czyms metalowym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz AT czy ATX jamowie o kabelkach wychodzacych od plytu do wlacznika na obudowie... tam niema 220...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buda jak w podpisie zamykam boczek odpala mi sie plyta :D Woltomierz w lape i jednak jest malutki potensjal na obudowie. Rozwiazanie kawalek druta jeden koniec przykrecic do budy drugi obwinac wokol kaloryfera. Nie musze chyba mowic ze z koncowek trzeba sciagnac izolacje :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niezbyt dobre rozwiazanie jesli chodzi o security - a ludzie zawsza sprawdzaja lapa temp kaloryferka a tutaj siup 220 V - oj niezle grzeje niezle ;-)

Hmm to dostana 220V jak sie wkopia w ziemie ;) i wtedy beda dotykac kaloryferow:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ludzie nierobcie jaj... obudowa niema prawa miec zadnego potencjalu, ona jest masa (bo jest z metalu...), uziemieniem, ma potencjal 0 itp... jezeli na obudowie jest jaki kolwiek potencjal to jest ŹLE i znaczy to ze jest gdzies przebicie dlatego trzeba sprawdzic wszystkie kable ktore dotykaja obudowy.... :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ludzie nierobcie jaj... obudowa niema prawa miec zadnego potencjalu, ona jest masa (bo jest z metalu...), uziemieniem, ma potencjal 0 itp... jezeli na obudowie jest jaki kolwiek potencjal to jest ŹLE i znaczy to ze jest gdzies przebicie dlatego trzeba sprawdzic wszystkie kable ktore dotykaja obudowy.... :!:

Jeżeli w gniazdku nie masz podpiętego uziemienia to obudowa zawsze będzie miała jakiś "otencjał", wynika to z budowy zasilacza ATX. Na budzie zawsze będzie połowa napięcia zasilania.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale macie problemy - podlaczamy do obudowy 1 przewod a do kaloryfera 2 - potem do przewodow podlaczamy zarowke 12V i mamy lampke nocna :lol:

Zulik - co za problem gniazdko z bolcem natynkowe kosztuje z 10zl w pierwszym lepszym markecie - kup zamocuj i juz - jak masz stara instalacje elektryczna bez 3 przewodu to zrob "zerowanie" na tym kablu w ktorym nie plynie prad (sprawdz zwyklym probnikiem)

PS

przebicie przebiciem ale jak nie masz zerowania to na kineskopie monitora gromadza sie ladunki elektrostatyczne - cos jak w TV jak dotkniesz paluchem to strzela - jak bedzies sie bawil tym probnikiem do kontaktu to dotknij koneskopu -> powinien sie zaswiecic bezpiecznik - do czego zmierzam szybciej meczysz wzrok przy naladowanym kineskopie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...