Skocz do zawartości
Subvoice

Subwc Reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

Niewiele czasu miałem ostatnio, ale wszystko pooowoooli zmierza do końca. Póki co popełniłem stojak na pompę. Choć jeszcze nie wiem, czy zostanie w takiej formie. Uprzedzam pytania ;) - ten laing może pracować w takiej pozycji, a nawet jest to jedna z pozycji zalecanych.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Przeurocza, pasiasta podkładka powstała z dwóch kawałków gumy ze starej podkładki pod mysz, sklejonych taśmą piankową. Bardzo fajnie spełnia zadanie :)

A tak wyglada buda z zainstalowanym rezem. Przykręcenie cziftekowskich prowadnic tak, żeby rez idealnie pasował trwało chyba pół wieczora. Pozostałe zaslepki też planuje nieco przedesignować ;) Przy okazji troszkę dopieściłem rezerwuar - mocniej sfazowalem krawędzie. Wyglada to ciut ciekawiej:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Subvoice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za opinie. Prace już w zasadzie na ukończeniu. Potem jeszcze zabawa z okienkami itp... Problem mam ostatnio spory ze złączkami. Trochę kolanek mi się w układzie namnożyło, dlatego szukam przynajmniej złączek z jak największym przekrojem wewnętrznym i tu kanał. Nigdzie nie moge dostać 2 złączek alphacoola

Dołączona grafika

czyli takich jak np tu:

Dołączona grafika

zamówiłem już 2 razy (ostatnio właśnie w pc-tuning) i pomimo zapenień, że to właśnie te złączki dostałem coś takiego (po prawej) :angry:

Dołączona grafika

różnica jest zasadnicza

Dołączona grafika

Samhain całą nadzieją, chociaż na chwilę obecna tez ich nie ma :sad:

Edytowane przez Subvoice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ładnie, ale ja bym wprowadził trochę zmian :D

-pompka coś pokroju ddc ( małe zgrabne 12v )

-obudowa, nawet na chieftec big ale coś z nowszej serii bo przód trochę straszy :) tak na razie ja to odczuwam :)

Reszta elegancka B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ddc na pewno nie, choć z rezem lub pleksianym topem wygląda super. Prędzej D5 i 2 pierwsze biegi. Rzecz jeszcze nie przesądzona. Przede wszystim zobaczymy jak ten laing poradzi sobie z pompowaniem. W rezerwie leży jeszcze to:

Dołączona grafika

Tylko nie śmiać mi się z tego monstrualnego śrubunku ;) Nie mogłem dostać ładnej złączki kątowej. Poza rozmiarami to Wilo jest naprawde super. Kupiłem nieużywane na allegro, chodzi bezszelestnie na wszystkich 3 biegach, na najniższym jest ciut mocniejsze niż obecny laing 700b. Nie nagrzewa specjalnie wody - chyba 26W na I biegu. Problemem jest tylko upchnięcie tego razem z druga chłodnicą i rezem w moim "krótkim" dragonie.

Co do budy to mam ją już 7 lat i fakt - trochę mi się opatrzyła ;) ale ma jedną olbrzymią zaletę: Jest dość płytka. Wszystkie nowe chiefteci ( i nie tylko) to longi o głębokości ponad 50cm. Głupio wygląda buda wystajaca spod biurka na 10cm :? Zresztą mam już nowe pomysły i kto wie, czy z nowym rokiem nie wezmę się za robienie budy (prawie) od podstaw.

Edytowane przez Subvoice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subvoice napisał(a):

Co do budy to mam ją już 7 lat i fakt - trochę mi się opatrzyła ;) ale ma jedną olbrzymią zaletę: Jest dość płytka. Wszystkie nowe chiefteci ( i nie tylko) to longi o głębokości ponad 50cm. Głupio wygląda buda wystajaca spod biurka na 10cm :? Zresztą mam już nowe pomysły i kto wie, czy z nowym rokiem nie wezmę się za robienie budy (prawie) od podstaw.

Właśnie dobrze że te nowe chiefteci są głębokie :D bo właśnie jedna rzecz w starej konstrukcji co mi się nie podoba to głębokość , za wysoka buda żeby mogła byś tak płytka :D

BTW Co do tego maga kolanka to widziałem w castoramie takie mosiężne króćce, które są takie jak masz po stronie prawej tylko kątowe :) myślę że trochę lepsze rozwiązanie bo to big kolano nie pasuje :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie takich króćców wtedy nigdzienie mogłem dostać. Działo sie to jakieś 3-4 lata temu. Teraz jakoś łatwiej o takie rzeczy, albo lepiej szukam :) W każdym razie mam nadzieje, że już tej pompy nie bedę musiał upychać, i że 700B da radę ;) Do głębszej obudowy niestety musiałbym przerabiać biurko, a na to kompletnie nie mam ochoty:) Jak tylko dojada złączki woduję :)

Arni: całkiem fajna ta skrzynka... jakoś nie pomyślałem o dwóch CWU...hmmmm

Edytowane przez Subvoice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wreszcie mogłem troche podłubać przy moim kiblu :) Nie było co prawda czasu na zbyt ambitne pomysły, ale całość jest już złożona i nawet ch(ł)odzi, tak więc czas na zalewanie robaka :).

Płyta po przykreceniu bloku wyginała się nieciekawie, więc zaopatrzyłem się w takie cuś

Dołączona grafika

Problem w tym, że moje śruby to m4 a nie m3, więc...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Śruby od Samhaina maja takie małe skrzydełka, które świetnie się blokuja w backplacie. Odpadają więc problemy z przykreceniem bloku.

Tak to mniej-wiecej wygladało po przykreceniu:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

a tak tuż przed zalaniem

Dołączona grafika

Bałem się, że pompa nie poradzi sobie i faktycznie burzy w rezie nie ma. Przy leżącej na plecach obudowie w rezie pojawia sie jednak ładny bąbel :)

Dołączona grafika

Jak dla mnie wystarczy. Kable dość trudno było upchnąć w ogryzku rury kanalizacyjnej. Zwłaszcza taśma FDD nie chciała sie poddać. Ponieważ w trakcie walki folia na brzegach doznała niewielkich uszczerbków zaaplikowałem tam kawałki uszczelki.

Dołączona grafika

Najwięcej problemów było jednak z podświetleniem. Ciagle nie mogłem uzyskać zaplanowanego efektu. Zabawiłem sie więc kosztem biednych diod i zaczałem szlifować w poszukiwaniu takich kształtów, które optymalnie rozproszyłyby mi światło. Kilka nawet to przeżyło

Dołączona grafika

Juśli chodzi o rez,

Dołączona grafika

to dość przypadkowo udało mi sie uzyskac bardzo fajny efekt. Patrząc od góry (czyli tak jak z reguły patrzę na kompa) widać światło pomarańczowej diody przez falujaca powierzchnie wody w rezie. Przy odrobinie dobrej woli można uznac, że przypomina to pełgajacy płomień ;)

Nie bardzo to jednak da się uchwycic na fotce. Może dlatego, że nic nie drży i nie faluje :lol:

Dołączona grafika

I to na tą chwilę wszystko. Jakoś nieciekawie mi sie te fotki dzis robiło - pewnie przez pogodę. Kończę robić filtr przeciwkurzowy i przyciski do włączania podświetlenia. No i okno :) Ufff jeszcze trochę...

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi