Skocz do zawartości
Riggs

Lcd Panorama >= 20", Pivot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od dłuższego czasu zamierzam się z kupnem monitora lcd i potrzebuję pomocy przy wyborze. Moje "pobożne" życzenia to:

- panorama conajmniej 20",

- matryca do grafiki ale tez do gier przez neta (imputlag niepożądany)

- opcja pivot

- matowa powłoka

- cena do ok 2000

Poczytałem forum i jak na razie moimi faworytami są:

- Belinea 20" LCD 2080 S2

- Samsung 21" LCD 215TW (tu podobno nieznośny imputlag)

- Iiyama 20,1" LCD ProLite H511S-B2

- Fujitsu-Siemens 20" LCD P20-2

Który bycie polecali ewentualnie czy są jeszcze jakieś inne monitory spełniające powyższe kryteria. Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który bycie polecali ewentualnie czy są jeszcze jakieś inne monitory spełniające powyższe kryteria. Z góry dzięki za pomoc.

HP 2065 1500zł dell 2007WFP 1600zł...

iiyama 20" podobno tez ma straszny InputLag

HPeka możesz trafić na matrycy SIPS albo MVA w obu przypadkach mały InputLag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, poszukałem w necie i wydaje mi się, że ani ten HP ani Dell nie mają pivota, na ktorym jednak mi zależy. Mogę się mylić, bo cięzko znaleźć sklep z wyczerpującymi informacjami. Nie ma innych modeli?

PS Dell jednak ma, wlasnie znalazlem :D Jak jest z obsluga gwarancyjna Dell'a w Polsce? Nie ma z tym problemów?

Edytowane przez Riggs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gmfriend, ktorego z tych 2, tzn NEC 20WMGX2 i dell 2007WFP bys polecal ?

nie wiem, na razie przymierzam się do szyby zeby przetestować - na jakimś tańszym modelu - jak się pracuje na tym w warunkach domowych,

dell dostępny albo na allegro albo w mastifie :):):)

HP ma PIVOTA:

http://www.svethardware.cz/art_doc-810F795...9D004C8195.html

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myślicie o Belinea 20" LCD 2080 S2? To był/jest mój faworyt ale głównie z tego względu, że kolega posiada podobny model 20,1" 102035W , którego mogłem dokładnie obejrzeć i który bardzo przypadł mi do gustu. Podejrzewam, że model 208- S2 nie odbiega od tamtego znacząco. Czy jest on w ogóle porównywalny jakościowo z wymienionymi wyżej Dell i HP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myślicie o Belinea 20" LCD 2080 S2? To był/jest mój faworyt ale głównie z tego względu, że kolega posiada podobny model 20,1" 102035W , którego mogłem dokładnie obejrzeć i który bardzo przypadł mi do gustu. Podejrzewam, że model 208- S2 nie odbiega od tamtego znacząco. Czy jest on w ogóle porównywalny jakościowo z wymienionymi wyżej Dell i HP?

Z Dell 2007WFP czy NEC WGX2 PRO nie

ps. lepszy od belinea jest philips 200WP7ES

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, dałem sobie trochę czasu żeby ochłonąć i kupić to co naprawdę potrzebuję. Z podanych przez was propozycji najbardziej podchodzą mi właśnie Dell 2007WFP i NEC WGX2 PRO ale:

- Dell'a -mój faworyt ale nie kupię na miejscu w Gdańsku, żeby go obadać; no i potem mogą być problemy z gwarancją realizowaną zagranicą :/ ktoś korzysta z tego monitora?

- NEC natomiast nie ma pivota i ma lustro (chociaż nie jestem pewien czy to akurat jest wadą dla mnie).

Czy nie znacie jakiejś sensownej alternatywy dla tych monitorów? - czyli s-ips, pivot, conajmniej 20", ok 2000zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plis, pomóżcie, nie wiem na co się zdecydować ... najchętniej wziałbym tego Dell'a z allegro tylko mam obawy odnośnie kupowania przez internet. No i nie mam pojęcia jak to potem wygląda z gwarancją. Niech kroś rozwieje moje wątpliwości. Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plis, pomóżcie, nie wiem na co się zdecydować ... najchętniej wziałbym tego Dell'a z allegro tylko mam obawy odnośnie kupowania przez internet. No i nie mam pojęcia jak to potem wygląda z gwarancją. Niech kroś rozwieje moje wątpliwości. Z góry dzięki.

Ja nie kupuję Dell 2007WFP bo te z obecnych aukcji to stare wersje 02 i dodatkowo z 2L gw.

Zdecydowałem się po najdogłębniejszej analizie na NEC - moim zdaniem na chwilę obecną jest najlepszym monitorem na świecie w cenie do 1600 PLN z nastawieniem na jakość nie na wielkość. Boję się tylko wypalonego piksela i odblaskowej powłoki.

Ale za to wiem że nie będzie efektu śniegu ( dzięki gładkiej powłoce) który występuje na wszystkich monitorach jakie do tej pory widziałem ( A-MVA , P-MVA , TN3 , S-PVA 24" itd. )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Kyle za pomoc. NEC był u mnie na 2 miejscu gdyby z Dell'em nie wyszło ... no i teraz to mój faworyt, jednak bardzo żałowałbym braku opcji pivot, na której bardzo mi zależy - jestem ilustratorem i obrócenie monitora o 90st bardzo pomaga w wykonywaniu pionowych ilustracji. Czy nie ma innego monitora porównywalnego z tym Nec'iem (s-ips) ale z funkcją pivot? Nawet gdyby miał być trochę droższy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Kyle za pomoc. NEC był u mnie na 2 miejscu gdyby z Dell'em nie wyszło ... no i teraz to mój faworyt, jednak bardzo żałowałbym braku opcji pivot, na której bardzo mi zależy - jestem ilustratorem i obrócenie monitora o 90st bardzo pomaga w wykonywaniu pionowych ilustracji. Czy nie ma innego monitora porównywalnego z tym Nec'iem (s-ips) ale z funkcją pivot? Nawet gdyby miał być trochę droższy.

Jedyne monitory na tym 20" panoramicznym S-IPS jakie teraz się sprzedaje to Apple , NEC WGX2 i Dell 2007WFP. Możliwe że jakiś 19" 5:4 S-IPS ma pivot ( NEC )... ew. 20" 4:3 (Dell - jest taki na allegro z pełną 3l gw. ale przez zakupem zapytał bym czy jest na S-IPS)

I NEC 20" 4:3 ( nie widzę czy ma pivot )

http://www.allegro.pl/item223364558_salon_...zarny_wawa.html

ps. skoro grasz to nie wiem jak się ma sprawa z lagowaniem na innych monitorach niż NEC WGX2 PRO - który lag ma niewielki ( średnio 15,3 ms ) ... skoro osiąga w porywach 0 ms to może da się lag dalej minimalizować przez opcję w sterownikach ( ATI )

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, trochę mnie podłamałeś, bo myślałem, że istnieje jakiś Philips (np ten200P7EG - jest jakiś gorszy?) lub Eizo z podobną matrycą i pivotem. Pozostaje mi w takim razie albo zrezygnować z pivota albo zdecydować się na matycę PVA, MVA lub podobną(np. Philips 200WP7ES). Ewentualnie zastanowić się jeszcze nad Samsungiem 215w, tylko z tego co czytalem na forum, to mocno on odbiega jakosciowo od tutaj wymienionych (smuzenie/input lag itp). Co sadzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, trochę mnie podłamałeś, bo myślałem, że istnieje jakiś Philips (np ten200P7EG - jest jakiś gorszy?) lub Eizo z podobną matrycą i pivotem. Pozostaje mi w takim razie albo zrezygnować z pivota albo zdecydować się na matycę PVA, MVA lub podobną(np. Philips 200WP7ES). Ewentualnie zastanowić się jeszcze nad Samsungiem 215w, tylko z tego co czytalem na forum, to mocno on odbiega jakosciowo od tutaj wymienionych (smuzenie/input lag itp). Co sadzicie?

Ten philips 20" S-IPS gorszy nie jest ... ale 4:3. Miałem Philips 200WP7ES ( już to chyba pisałem :) ) .... porządnie wykonują monitory LCD.

Ten philips 4:3 na IPS jest w większości przejść ok 2x wolniejszy od NEC WGX2

http://www.svethardware.cz/art_doc-7A3E72C...240044C211.html

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, no z tego wszystkiego chyba po prostu najrozsadniejszym wyjciem bedzie wybor matrycy MVA w tym Philipsie 200wp7es (wogole wiekszy wybor jest monitorow z pivotem i z matryca mva/pva). Jest panorama, jest pivot, rozsadna cena ... do tego piszesz, ze wszystko z nim ok.

A jak ten monitor sprawdza sie w grach online? Wystepuje inputlag? Moze jakis test w necie?

I jacy sa jego najwieksi konkurenci, ktorym warto sie jeszcze przyjrzec (pivot+mva/pva)?

Sorki za tak wiele pytan i jeszcze raz dzieki Kyle za poswiecony czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wady:

Na tym Philips 200WP7ES przeszkadzały mi kąty ( głównie - z tego powodu oddałem ) - wystarczyło że w dwie osoby chciałem obejrzeć film i już mieliśmy spadek kontrastu, a przede wszystkim to srebrzenie czerni. Stojąc i czytając to co jest na ekranie też miałem już wyraźnie bardziej wyblakły obraz. Kiedy stałem 2-3 metry od ekranu nieco z boku też był spadek kontrastu .... - na HP 24" S-PVA tego nie ma.

Kolejna ale już mało uciążliwa rzecz to różowienie - taka różowa poświata - nie efekt całego różowego ekranu ( na S-PVA tego nie ma ).

Za bardzo go w grach nie przetestowałem ( miałem jeszcze radeon 9700 - padaka do 1680x1050 +AA i AF ) ale wyczuwałem nieco lagowanie ( na tym S-PVA 24" było też wyczuwalne ).

Dodatkowa wada to śnieg ( na S-PVA też występuje nie wspominając o TN ) - powstaje on przez matową powłokę - do takiego wniosku doszło parę osób w tym ja bo na NEC WGX2 tego nie ma.

Neutralne:

Czas reakcji

Zalety:

Pod kątem idealnie prostym doskonała czerń, kontrast , nasycenie kolorów

Porządne wykonanie - nie ma niedoróbek, wszystko idealnie spasowane

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc coś się klaruje (chociaż pooowoooli)

1. Philips 200wp7es - może przeboleje te kąty;

2. Samsung 215tw - może przeboleje tego inputlaga;

3. a. HP 2465 - dorzucę kilka stówek i będę się cieszył 24" - Kyle, jako że widziałeś go na "żywo", mógłbyś powiedzieć czy inputlag jest w nim podobnie uciążliwy jak w Samsungu 215tw? bo rozumiem, że poza tym monitorek całkiem dobry?

b. Eizo 2031 - drooogi jak na 20", nie wiem czy ta jakość jest tyle warta;

Z Della już zrezygnowałem bo ani na allegro ani w mastiffie (byłem skłonny dołożyć te 300) nie mogą zagwarantować najnowszej rewizji.

I przeklinam tego NECa WGX2 za brak pivota, bo brałbym go już dawno :/

Edytowane przez Riggs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc coś się klaruje (chociaż pooowoooli)

1. Philips 200wp7es - może przeboleje te kąty;

2. Samsung 215tw - może przeboleje tego inputlaga;

3. a. HP 2465 - dorzucę kilka stówek i będę się cieszył 24" - Kyle, jako że widziałeś go na "żywo", mógłbyś powiedzieć czy inputlag jest w nim podobnie uciążliwy jak w Samsungu 215tw? bo rozumiem, że poza tym monitorek całkiem dobry?

b. Eizo 2031 - drooogi jak na 20", nie wiem czy ta jakość jest tyle warta;

Z Della już zrezygnowałem bo ani na allegro ani w mastiffie (byłem skłonny dołożyć te 300) nie mogą zagwarantować najnowszej rewizji.

I przeklinam tego NECa WGX2 za brak pivota, bo brałbym go już dawno :/

Co do lag na tym HP 24" - odczuwałem go po tym że w UT coś mnie ograniczało :) Normalnie go nie widać .... ale jest i jest możliwy do odczucia ... i może przeszkadzać ( raczej tylko szybkie gry fpp ).

W tym philips też jest nieco lagowania - ale nie mogłem go pod tym wzgl. dokładnie przebadać bo miałem jeszcze kartę radeon 9700 ... a ona sobie nie radzi w 1680x1050.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tym lagu muszę się chyba sam przekonać, bo o ile w grach może mi nie przeszkadzać (tzn jestem sie w stanie z tym pogodzić) o tyle przy pracy w photoshopie na tablecie i pracach biurowych może się okazać tragiczny - przynajmniej zdarzały się takie opinie na forum. Niestety ani Samsung 215tw ani HP 2465 nie jest dostępny w żadnym trójmiejskim sklepie jakie znam :/

Pozostaje mi zamówić któryś z nich przez internet i następnie zwrócić jeżeli nie będę zadowolony - i tu pytanko jeszcze do Ciebie Kyle - znasz jakiś dobry sklep internetowy, który nie robi problemu z ewentualnymi zwrotami sprzętu w ramach tych 10 ustawowych dni?

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tym lagu muszę się chyba sam przekonać, bo o ile w grach może mi nie przeszkadzać (tzn jestem sie w stanie z tym pogodzić) o tyle przy pracy w photoshopie na tablecie i pracach biurowych może się okazać tragiczny - przynajmniej zdarzały się takie opinie na forum. Niestety ani Samsung 215tw ani HP 2465 nie jest dostępny w żadnym trójmiejskim sklepie jakie znam :/

Pozostaje mi zamówić któryś z nich przez internet i następnie zwrócić jeżeli nie będę zadowolony - i tu pytanko jeszcze do Ciebie Kyle - znasz jakiś dobry sklep internetowy, który nie robi problemu z ewentualnymi zwrotami sprzętu w ramach tych 10 ustawowych dni?

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Ja kupiłem Philips 200WP7ES i udało mi się go zwrócić w sklepie eMarket.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, zakasalem rekawy i droga eliminacji wylonily sie 2 pozycje. Jedna z nich jutro/pojutrze zamawiam:

- Samsung 215tw

- HP lp2465

Jestem w stanie dolożyc do HP (24" jest bardzo kuszace), tylko zastanawiam się czy nie ustepuje on w czyms Samsungowi. Input laga pewnie mają podobnego.

A jezeli jakościowo jest on taki sam jak 215tw to czy warto dokladac te ok 500zł za +3" i rozdzialke?

Wszelkie sugestie mile widziane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos testowal tego DELLa 2007WFP czy czuc lag ?

Obecnie mam NEC 20WGX2 ale jakos mam mdle kolory i strasznie jasna biel ze razi po oczach w nocy nawet jak sie bardzo go przyciemni. Nie wiem co sie stalo, jest tak po odinstalowaniu sterownikow i sgraniu ich na nowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi