Skocz do zawartości
sieniek

C2d E4300 Vs C2d E2140.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

A więc mam pare pytań, a więc mam zamiar kupić Core 2 Duo E4300 ale dowiedzialem sie ze jest E2140 i chcialem sie zapytac ktory jest lepszy do gier ?, do podkręcania?

Dzięki z góry za pomoc.

E 4300 jest lepszy,ale teraz w cenie E4300 możesz kupic E4400 i to on bedzie najlepszym wyborem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e2xx jest tańszy o jakieś 150zł, a powinien podkręcić go do około 3Ghz i wątpię, że zobaczy różnicę braku 1mb cache ...

no chyba ze zlapie wczesniej fsb walla wtedy odczuje brak MHZ w benchmarkach oczywiscie :D Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stwierdziłem, że dopłacanie do E4300 nie jest opłacalne. Nie sądze, żebym poczuł różnicę wydajności, która byłaby warta 150zł.

Tylko że np w komputroniku E 4400 jest juz tanszy niz E4300 dlatego E4400 bedzie najlepszym wyborem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak ale to nadal prawie 200zł drożej od e2xxx. on szuka do grania procka, a nie do benchmarków, jeżeli cena gra rolę no to ja bym brał e2xxx, a jeżeli nie to e4400

do grania i do OC najlepszy bedzie wlasnie E4400 i warto go kupic bo cena jego ostatnio drastycznie spadła do poziomu E 4300 ktorego kolega miał w planach wiec E 4400+ OC i zapasu wydajnosci bedzie na dlugooooooooooo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak kasa jest na e4400 no to nie ma co się zastanawiać no ale właśnie przy grafice typu 8800GTS/GTX czy 2900XT, bo jeżeli poniżej to szkoda pieniążków :)

Mam karte 7300 GT Palit.

I chcialbym zeby gry chodzily mi nawet te nowsze tak do okolo 2 lat ?

To co polecacie?

Na procka mam 380zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak będzie grał na wysokich detalach i w dużej rozdzielczości (a chyba po to się kupuje nowego kompa), to mu już będzie cięło - to raz

Dwa, niech bierze teraz Palita 8600GT i sobie go wykręci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podlacze sie w kwestii procka. zastanawiam sie nad e2140/e2160 lub e4400/e4500. mam budzet ok 1 tys zl powiedzmy, z tym ze mysle czy nie lepiej kupic teraz e2140, ip35-e i bude lian-li za 360-390 zl. proca wymienic bede mogl powiedzmy na poczatku przyszlego roku, moze na penryna juz, nie jest to zakup na lata. moje pytanie, czy e2140 wykrecony na 3,2ghz powiedzmy bedzie ustepowal bardzo e4500 wykreconemu na 3,6ghz? czy bedzie to zauwazalne w grach czy raczej roznica niewielka? i czy warto doplacic do e2160?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo mam w zasadzie tak tragiczna bude ze czas najwyzszy ja zmienic, a za pol roku zmiana procka roblemem nie bedzie. zas bude zmienic musze juz dzis. a jest problemem kupic na raz plyte, procka, bude - takie jakie bym chcial, bo na taki wydatek nie moge sobie po prostu pozwolic. e2140 wydaje sie byc na chwile obecna najlepszym wyjsciem z tego co widze i czytam.

Edytowane przez Mumin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo mam w zasadzie tak tragiczna bude ze czas najwyzszy ja zmienic, a za pol roku zmiana procka roblemem nie bedzie. zas bude zmienic musze juz dzis. a jest problemem kupic na raz plyte, procka, bude - takie jakie bym chcial, bo na taki wydatek nie moge sobie po prostu pozwolic. e2140 wydaje sie byc na chwile obecna najlepszym wyjsciem z tego co widze i czytam.

to bierz E2140 jak brak kasy i krec :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo optymistycznie

zasugerowalem sie tym co mowil Sysak oraz co ma w sigu tylko i wylacznie. w zasadzie to taki proc na przeczekanie, ale chce cos co bedzie dosyc wydajne. i wydaje mi sie najlepszym rozwiazaniem. docelowo bedzie cos mocniejszego..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi