Skocz do zawartości
Gut

Radeon X800 Gto

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem udoskonalić dziecku komputer wzbogacając nieco grafikę - kilka ostatnio kupionych gier nie za bardzo akceptuje moją konfiguracje sprzętową ;-)

tak sobie pomyslałem o Radeonie X800 GTO 256/256 Palita - czy jest jakiś bardziej sensowny wybór w pobliskim pułapie cenowym ?

Jak sądzicie ?

mój komputer jest dość wiekowy : proc Barton 2500+, 2x512 MB Dual Channel, twardziel Barracuda 7200 rpm ... grafika jeszcze w tej chwili Radeon 9100PRO, zasilacz zmieniony na 450 WAT ... niepamiętam firmy .... mmonitor na którym syn grywa to Flatron 9000P CRT - z reguły w rozdzielczości nie wyższej niż 1024x768.

dodam że port tylko AGP

Edytowane przez Gut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X800GTO będzie dobry, ale nie ma SM 3.0 - więc na przykład na Dirta nie ma szans , i kilka gier więcej. Jeśli to nie przeszkadza, można brać. No, i trzeba wiedzieć jaka firma tego zasilacza, bo X800GTO lubi dużo prądu :)

Edytowane przez beka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za info BEKA ... Shader Model ... jakie to proste i logiczne - a ja już sobie pomyślałem że chodzi o stwardnienie rozsiane ...

teraz powaznie ...

a karta SAPPHIRE ATI RADEON X1600 PRO 256MB / 128 bit szyna ?

byłaby lepsza ?

ma wprawdzie SM 3.0 ale węższe gardło bo 128 bitów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X800 sobie odpuść może i ma 256bit ale to już stara architektura nie ma SM3.0 itp, a X1600Pro może i by był dobry ale są lepsze karty za niewiele więcej, myślę że najlepszy będzie Geforce 7300GT na DDR3 lub jeśli wyrwiesz gdzieś 7600GS DDR3 to już w ogóle by było super.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na X800 nie mozna odpalic niektorych gier?

Zamierzalem kupic t grafike wlasnie ze wzgledu, ze mam AGP, jak do tej pory wszystko udaje mi sie odpalic na moim 9550, X800 jest pod tym wzgledem gorszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jest gorszy , tylko coraz to więcej gier wymaga PS3.0 bez tego ich nie odpalisz, i dlatego X800 pod tym względem jest gorszy od wszystkich kart z PS3.0 .

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może by tak Sapphire Radeon X700 PRO 128MB/128 ?

ma toto GDDR3, PS 8, VS 6 ... a koszta ok 230 ,- co Wy na to ?

/shadery ver 2.0 - jednak/

bezsensowany wybor :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na X800 nie mozna odpalic niektorych gier?

Zamierzalem kupic t grafike wlasnie ze wzgledu, ze mam AGP, jak do tej pory wszystko udaje mi sie odpalic na moim 9550, X800 jest pod tym wzgledem gorszy?

Spokojnie kupuj x800. Te kilka gier, ktorych nie mozna odpalic (moze z 4 by sie zebralo), to i tak sa fatalnie skonwertowane wersje z xbox360 do ktorych potrzeba sprzetu za 3-4tys. Sam do zeszlego tyg mialem x800pro i bardzo sobie to karte chwalilem. Co do sm3.0 to nikomu nigdy nie dualo sie wykazac roznicy w wydajnosci - wiec jak naisalem, jezeli obejdziesz sie bez grania w lacznie 4 gry, to nie ma problemu. A jak sie nie obejdziesz, to na 7300gt tez nie pograsz, bo karta slaba jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za odpowiedzi, tak wlasnie zrobie poszukam dobrego X800, sam gram raczej w starsze gry, znaczy to co wyszlo do tej pory, a nowsze i tak wymagaja duzo lepszego sprzetu. Zastanawialem sie tez nad 6600GT, ale wolalbym mimo wszystko zostac w obozie ATI, chocby ze wzgledu na soft jakim jest ATI Tray Tools, nie moge bez niego juz zyc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ATI Tool nie ma takich mozliwosci jak ATI Tray Tools...

Nie chodzi mi o OC i skaner aretfaktow, ale wiele innych uzytecznych opcji jak profile, sterowanie TV-OUT czy skroty klawiszowe. ATT ma wszystko czego potrzebuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi