Skocz do zawartości
tomeck

Sprzęt Audio --->>> Głośniki + Dźwiękówka

Rekomendowane odpowiedzi

Siema wszystkim !

Zamierzam kupić jakiejś lepszej klasy głośniki i kartę dźwiękową. Myślałem o głośnikach 5.1

Chciałbym aby karta dźwiękowa była przyszłościowa... tzn. żeby chodziła też pod Vistą. Żeby sie nie kłóciły. A narazie pod XP'kiem :-)

Na sprzęt mam ok. 1500 zł

Chciałem kupić logi Z-5500 ale jak wpisałem "Z-5500" w naszą kochaną "szukajkę" to wyskoczyły same problemy. I trochę się boję, że kupię głośniki za ok.1000zł i zaraz będę musiał wysyłać na gware. To ma grać a nie przebywać w serwisie.

Kto się na tym zna i mi pomoże w wyborze tak abym był zadowolony?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak do gier i filmow a nie do muzy to moga byc. Dzwiekowka nawet zintegrowana Ci w takim wypadku wystarczy pod warunkiem ze masz na plycie "intel hd audio".

Chociaz ja bym na pewno nie wydal 1000 zl na takie cos... ;P Ale jak nie chcesz z jakis powodow [za male pomieszczenie lub za malo kasy] prawdziwego kina domowego to moze jest to jakies wyjscie... :rolleyes:

Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak do gier i filmow a nie do muzy to moga byc. Dzwiekowka nawet zintegrowana Ci w takim wypadku wystarczy pod warunkiem ze masz na plycie "intel hd audio".

Chociaz ja bym na pewno nie wydal 1000 zl na takie cos... ;P Ale jak nie chcesz z jakis powodow [za male pomieszczenie lub za malo kasy] prawdziwego kina domowego to moze jest to jakies wyjscie... :rolleyes:

1. Co to jest "intel hd audio"? Mam mobo DFI LanParty.

2. Pokładowa dźwiękówka wystarczy ??? :blink:

3. co masz na myśli pisząc "takie coś" ? A co wg. Ciebie to jest?

4. Czemu byś tego nie kupił? Z braku pieniędzy czy np. dla tego, że można mieć coś lepszego za tą kase? A może po prostu jesteś audiofilem? Jeżeli to ostatnie to z Tobą nie rozmawiam :D Dla audiofila taki dźwięk to [gluteus maximus] a dla przeciętnego użytkownika to będzie pewnie niezły wypas.

Edytowane przez tOMeCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Sluchalem tych glosnikow osobiscie i powiemt tak :

- trzeba kupic Audigy bo odrazu lepiej na tym Realteku czy innym szicie do kitu

- dzwiek jest jak na glosniki komputerowe zarabisty basik wgniata w fotel ale UWAGA sluchanie mp3 128kbps bardzo slychac slaba jakas tzn muzyka jest tak jakby plytka ale w sumie zalezy tez od utowru ( przesluchalem kilka w roznej jakosci )

Osobiscie uzywam Z-2300 i rowniez jestem zadowlony

Co do dzwiekowki nie kupuj kastrata x-fi gamera czasem jak juz to albo Audigy 2 Zs pozlacana albo X-fi fatality :)

PS: CO do glosnikow sub duzy wiekszy od tego w z-2300 ale rowniez daje miekki bas a nie jakies lupanie

Wrazenia z ogladania na dvd wojny swiatow poprostu boskie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mów mi, że ten genius pobije logi.

Tak też myślałem, że od razu trzeba kupić kartę dźwiękową. Przecież nawet do troszkę lepszych głośniczkach pokładówka nie daje rady. Efekty to dopiero są jak masz film DVD 5.1 albo DTS :D Ten dekoder zawsze rozdzieli dźwięk na 5.1 ? Czy on tylko służy do zgłaszania, ściszania itp... ?

Chodzi Ci o tą kartę: http://www.allegro.pl/item217531171_sb_x_f...a_24m_raty.html

tu piszą, że karta jest specjalnie dla graczy. w filmach też da rade ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mów mi, że ten genius pobije logi.

Tak też myślałem, że od razu trzeba kupić kartę dźwiękową. Przecież nawet do troszkę lepszych głośniczkach pokładówka nie daje rady. Efekty to dopiero są jak masz film DVD 5.1 albo DTS :D Ten dekoder zawsze rozdzieli dźwięk na 5.1 ? Czy on tylko służy do zgłaszania, ściszania itp... ?

Chodzi Ci o tą kartę: http://www.allegro.pl/item217531171_sb_x_f...a_24m_raty.html

tu piszą, że karta jest specjalnie dla graczy. w filmach też da rade ?

Jak łączysz cyfrowo to nie trzeba nic ponad integrę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta i bedziesz zajmowal procesor przerabianiem dzwieku

Tak to sa prawdziwe x-fi ale szkoda kasy i lepiej kup jakies Audigy 2 Zs pozlane tez ma wejscie spdif tylko trzeba je wyprowadzic na sledziu

Ten po[ciach!]lek od Logitechow ma mozliwosc wyboru zrodla , ustawienie tonow i cos tam jeszcze :)

Bron boze nie kupuj tych geniusow , sub pierdzi na najwyzszych obrotach , wielkie nieestetyczne klocki, ( mialem je brac jak miale dylemat i jak mialem zamiar kupic nowe lepsze glosniki do kompa ale w pore porozmawialem i posluchalem

Ja bym bral te Logitechy Z-5500 ostatnio po 850 zł byly nowki na allegro jakas promocja takze GOOD HUNTING;p

Edytowane przez GURU500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bron boze nie kupuj tych geniusow , sub pierdzi na najwyzszych obrotach , wielkie nieestetyczne klocki

Nawet nie zamierzałem :) Nie wiem jak można porównywać w ogóle tego loga do geniusów xD

Myślę, że audigy będzie za słaba. x-fi ma lepszy procesor. Chociaż XRAM wcale nie potrzebny. 1-2fps w grach to jest tyle co nic. XtremeAudio i XtremeGamer są okrojone więc wezmę XtremeMusic GOLD. Mam nadzieje, że będzie ok :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to sa prawdziwe x-fi ale szkoda kasy i lepiej kup jakies Audigy 2 Zs pozlane tez ma wejscie spdif tylko trzeba je wyprowadzic na sledziu

Ten po[ciach!]lek od Logitechow ma mozliwosc wyboru zrodla , ustawienie tonow i cos tam jeszcze :)

Bron boze nie kupuj tych geniusow , sub pierdzi na najwyzszych obrotach , wielkie nieestetyczne klocki, ( mialem je brac jak miale dylemat i jak mialem zamiar kupic nowe lepsze glosniki do kompa ale w pore porozmawialem i posluchalem

Ja bym bral te Logitechy Z-5500 ostatnio po 850 zł byly nowki na allegro jakas promocja takze GOOD HUNTING;p

Sorry ale ja słyszałem zarówno te Logi jak i Geniusy i Logi grają troszkę lepiej. Nie ma żadnej super różnicy, która usprawiedliwiałaby tak duża różnicę w cenie. Te Logi są dobre jak kogoś podnieca bezduszne techno, gdzie bass gra główną rolę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup sobie jakąś kartę na chipie VIA Envy24HT (M-Audio Audiophile 2496, MAYA MKII, ESI MAYA44, Terratec Phase) a głośniki Genius 1250X (głośniki stereo za 150zł) chyba że odczuwasz potrzebę posiadania dźwięku 5.1 7.3. 9.5 albo milion.pół_miliona - gwarantuję ci bardzo dobry dźwięk z tego zestawu. Podane przeze mnie karty są stereo.

Edytowane przez malkovich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dobie procesorów dwu lub czterordzeniowych gdzie i tak spora część mocy obliczeniowej jest wolna ( ciężko jest obciążyć na 100% wszystkie rdzenie ) kupno X-fi lub audigy przy transmisji cyfrowej mija się z celem :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xtreme gamer nie jest okrojony... ile jeszcze trzeba to ludziom powtarzać?!

Wcale, to dlaczego taka cena?

Porównywałeś wielkości tych kart? Gamer przy Music wygląda jak GF 7300 przy 8800GTX

XTREME GAMER

Dołączona grafika

XTREME MUSIC

Dołączona grafika

Sorry ale ja słyszałem zarówno te Logi jak i Geniusy i Logi grają troszkę lepiej. Nie ma żadnej super różnicy, która usprawiedliwiałaby tak duża różnicę w cenie. Te Logi są dobre jak kogoś podnieca bezduszne techno, gdzie bass gra główną rolę.

Co ty porównujesz Geniusy do Logitechów? Matko! Przecież te geniusy ani mocnego basu nie mają, tylko średnaki :/ W dodatku interesuje mnie dźwięk 5.1 ponieważ teraz praktycznie każda gra jest robiona w 5.1 i kupa filmów. W logach jest dekoder i ogromny sub. w dodatku ta moc.

Jeżeli ci te geniusy wystarczają to znaczy ze nie jesteś wymagający. pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ty porównujesz Geniusy do Logitechów? Matko! Przecież te geniusy ani mocnego basu nie mają, tylko średnaki :/ W dodatku interesuje mnie dźwięk 5.1 ponieważ teraz praktycznie każda gra jest robiona w 5.1 i kupa filmów. W logach jest dekoder i ogromny sub. w dodatku ta moc.

Jeżeli ci te geniusy wystarczają to znaczy ze nie jesteś wymagający. pozdro

A jesli tobie te logi wystarczaja to rowniez jest jestes zbyt wymagajacy co do dzwieku... :lol2:

Nie rob smiechu chlopie :rolleyes:

Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu tam uważasz? Słyszałeś je? Co Ci sie w nich nie podoba? I co polecasz ?

Słyszałem 530 i Z 5500 - oba mają to samo kiepskie nienaturalne brzmienie. Jak ktoś chce głośno i niedokładnie to OK ale nie mów mi że te głośniki potrafią zagrać dostatecznie ( pod względem wierności ). Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kłup słobie słuchafony 5.1 jak dzwony i np: A2 ZS bedziesz miał do filmów (DTS;DD) i gier (EAX4)... :P , do Mp3 też nie najgorsze

Poza tym pozcyjononowanie powinno być lepsze ;P

Edytowane przez Nerevar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi