Skocz do zawartości
stah

Problem - P4 Prescott Ht 775 Przegrzewa Sie Na Maxa!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kumpel ma problem z kompem mianowicie procek osiaga temperatury 65 w idle , w biosie mu wyswietla 75. Skutki sa takie ze kiedy chce zagrac w warcraft 3 to gram mu przycina , w Counter - strike spadaju mu fps. Config kompa: P4 Prescott 3.0GHz 1mb L2 800mhz fsb, 1024mb DDR2 667 mhz Kingston HyperX2, 300GB maxtor SATA, GEforce 7600GT GAinward, plyta Intel D945PVS, DVD-RW LITEON, fdd, Zasilka Chieftec 450W PFC. Wg mnie sprzęt jest zdolny wyciagnac przynajniej 700 fps w counterze. Panowie blagam pomozcie .. rozkladalismy kompa czyscilismy wszystko sprezonym powietrzem , kumpel nawet myl radiator (wysuszylismy go zanim zalozylismy) naprawde nie mam pojecia czemu tak sie dzieje. komp byl wczesniej moj ale dzialal ok , wiem ze prescott sie grzeje mozno ale 65 stopni w idlu to o wiele za duzo , ja na nim mialem 45 w idlu... Panowie blagam pomozcie , nie wiemy co mamy juz robic.

Z góry dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) poprawnie założyć radiator na paście termo.

2) posprawdzac ustawienia obrotów wentyla.

3) sprawdzić wszystko palcem a nie programem, dotknąć bloku radiatora - moze palucha nie spali.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie temperatura otoczenia wzrosła z 20 do 30 i sie najzwyczajniej w świecie przegrzewa - zmiana chłodzenia i /lub wentylacji obudowy.

Można też obniżyć taktowanie i napięcie na procu na lato - ja nie musze :P

Jeżeli odczyt jest prawdziwy to przy dotknięciu radiatora ( śmiało na dłużej - poczuj te tortury [; ) powinieneś się poparzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi