karaluch Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 (edytowane) Mam za zadanie skompletować zestaw do obliczeń matematycznych 3D i chciałbym abyście podzielili się swoimi doświadczeniami z takim sprzętem. Sprzęt powstanie za jakieś pół roku! Założenia: 1. Duża ilość ramu (min 16gb - 8x2GB) 2. Mocne procesory (min to 2x core duo) 3. Płyta z PCI-E x8 dla karty graficznej (klasa GeForce 8500) 4. Szybkie duże dyski (min 2TB) zamontowane na stałe (hotswap zbędny) 5. Obudowa tower (ewentualnie Rack 3-4U) Fundusze: 24tys. zł brutto Platforma Intel wersja 1: 1. Płyta główna: Intel Workstation Board Veronia S5000XVN - 6xSATA - PCI-E x16 [max 32GB] 2. Procesor: 2x Dual-Core Intel Xeon Processor 5080 - 3,73 GHz; Passive 3. Pamięć: 8x Kingston 2GB 667MHz DDR2 ECC Fully Buffered CL5 DIMM Dual Rank, x4 4. Obudowa: Intel SC5400 BASE Riggins 2 5. Obudowa akcesoria: Kosz do 4 dysków SAS/SATA/SCSI do obudów SC5400 6. Dysk twardy: 4x Seagate 1 TB Barracuda ES (32MB, Serial ATA II) 7*. Karta graficzna: GeForce 8500 GT Asus Silent 512MB HDTV & DVI (PCI-E) 8*. CD-Rom: Asus DVD+/-RW DRW-1814BL LightScribe BOX black 9*. Monitor: 19" BenQ FP93GP srebrno-czarny 10*. Klawiatura: Logitech Classic Keyboard 11*. Myszka: Logitech MX400 Performance Laser Mouse (* standard dla wszystkich wersji jakieś 1.5tys zł brutto) Razem 22tys. brutto Ale następnego dnia urodził się pomysł na Intel wersje 2: 1. Płyta główna: Supermicro X7DB8+ - 6xSATA/SCSI Ultra320 - PCI-E x8 [max 64GB] 2. Procesor: Quad-Core Intel Xeon Processor 5365 - 3,00 GHz; Passive 3. Pamięć: 16x Kingston 2GB 667MHz DDR2 ECC Fully Buffered CL5 DIMM Dual Rank, x4 4. Obudowa: Supermicro CSE-745S2-800 Uwagi do tej wersji: Płytka jest genialna dla tych zastosowań bo jest 16banków, więc można do niej tanim kosztem załadować 32GB (dla niezorientowanych kość 2GB ECC kosztuje 600zł, z kość 4GB kosztuje 4000 zł !!). Do tego płytka posiada nowoczesny chipset obsługujący Xeony wersji 5300, wiec można załadować do niej taniego quad-corowca, z tym że te dostępne na dziś z zegarem 2.66 to mało. Programy liczące pracują na 100% procesora z adresowaniem jak największej ilości ramu (ilość ramu to ograniczenie dokładności, a szybkość procesora to szybkość obliczeń). Uwaga na temat procesora Intel: Jeszcze nie wiem na co się zdecydować 2x Dual-Core Intel Xeon Processor 5080 3,73 GHz czy na Quad-Core Intel Xeon Processor 5365 3,00 GHz. Tych Xeonów 5365 3,00GHz nie ma jeszcze w Polsce więc nie mam ceny aby wiedzieć czy starczy na takie 2 czy tylko na 1. W idealnym przypadku wsadzę takie 2, jak nie starczy kasy to tylko 1 a drugi dokupi się za jakiś czas. Brakuje testów, w których walczyłyby 2x duale 3,73 z 1 quadem 3,00. Uwaga na temat procesora 2: Wiem, że kiedyś Opterony były wydajniejsze od Xeonów bo miały kontroler pamięci, szybką magistrale i każdy z procesorów miał własną pamięć. Teraz jednak zupełnie nie mam rozeznania bo Xeony seria 5100 czy 5300 mają szybszą magistrale i są taktowane lepszymi zegarami. Do tego nie rozumiem dlaczego Opterony są takie drogie, bo chyba 8tys za procesor 2corowy 2.8GHz to dużo?! Uwaga na temat obudowy: W zestawie Intel 1 zastosowałem polecaną przez intela fajną obudowę, ma dobrą cenę i zadowalające parametry, np. takie jak 1 zasilacz i brak zbędnych kieszeni hotswap. Jednak Supermicro zaleca zastosowanie ich obudowy dla tej płyty głównej, która jest niepotrzebnie droga i a do tego nie ma jak zainstalować dysków na stałe. Zastanawiam się nad jakimś zamiennikiem klasy tego intela, o którym pisałem wcześniej. Uwaga na temat dysków: Zastosowałem 4 dyski SataII z buforem 32MB i co najważniejsze prędkością zapisu 130MB (Seagate 1 TB Barracuda ES) ale zastanawiam się przy okazji płyty głównej z SCSI Ultra 320 czy nie zastosować dodatkowego dysku 73GB 15K obrotów z transferem wewnętrznym 160MB (Seagate Cheetah X15K.5 73 GB (80-pin) ST373455LC) tylko dla systemu. AMD wersja 1: (w trakcie opracowywania) Edytowane 27 Lipca 2007 przez karaluch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 Na wstępie - skoro sprzęt ma powstac dopiero za pół roku to nie warto go już dziś planować . Za pół roku dużo się pozmienia ( AMD na dobre wprowadzi K10 , Intel wrzuci całą gamę CPU 45nm - Penryn , Wolfdale , Yorkfileld itp. ) . DDR3 pewno będzie tańsze i o lepszych parametrach . Tyle jeżeli chodzi o narzekanie . Teraz parę porad - Chyba Lepiej brać Xeon Quad , ten DX 3,73 Ghz to chyba stary Irwindale ( Netburst etc. ) , w dodadku chyba na FSB 800 , Quad pewno pracuje na FSB 1066 lub 1333 - do tego to 2 sklejone Conroe . Nie wiem jak wygląda sprawa wydajności NB vs. Conroe w przypadku serwerów i stacji roboczych , w desktopach Conroe to był/jest duży krok na przód jeżeli chodzi o wydajność . Co do HDD , w USA koszt 1 TB HDD to ~ 360 $, na PLN wychodzi jakieś 1 000 zł , dodać do tego VAT , cło itp. pewno wyjdzie 1 500 jak nic , czyl;i jakieś 6 k zł za same dyski ,a ty chcesz za 1,5 zł monitor 19" , VGA , mysz , klawe i cdrom . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 Prawde mowiac przy takich powaznych inwestycjach wolalbym skupic sie na gotowym zestawie niz samemu konfigurowac maszyne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 (edytowane) Platformy AMD nie masz raczej co opracowywać, Intel zawsze był lepszy w czystych kalkulacjach, do profesjonalnych zastosowań. Zestaw nr 1 mi się bardzo podoba, ale dwójka również niczego sobie. Nie da sie połaczyć 2x corequad? Proponuje popytać się na forum max3d.pl w dziale hardware. Być może nzajdą się tam posiadacze jakieś farmy, powiedmzy 64x Xeon 2,2GHz. Gotowe zestawy to z reguły dobre propozycje. Myślałeś nad propozycjami Apple`a? Ps: Przydałby mi się taki kompik do renderowania w 3d maxie, maya i lightwave oraz taka ilośc rmau do pracy w photoshopie. Edytowane 27 Lipca 2007 przez Pussik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karaluch Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 Do reyden: Ceny aż tak nie spadają w klasie serwery aby cie cena strasznie przejmować, wiem jedno 6miesięcy trwa realizacja takiego zamówienia i muszę na dziś (lipiec-sierpień) ustalić specyfikacje. Po za tym trzeba dokładnie przemyśleć każde z rozwiązań. W tej chwili jestem w 80% zdecydowany na Intela. Z bardzo dużą przewaga dla zestawu 2xquad-core 3.0 z tym, że nie wiem ile te procesory kosztują, pewnie za kilka miesięcy cena spadnie tak aby wyszło wspomniane 25tys. A co do tych dysków to cena na runku to 1400zł sztuka a ja się rozpędziłem z tymi gwiazdkami. 1.5 tys to za [ciach!]łki :) a dyski to 6tys. Kolejna sprawa to DDR3, w serwerach niedoczekano się jeszcze pamięci na magistrali 800 wiec nie sądzę aby w przeciągu roku znalazły się jakieś płytki, które pociągną takie pamięci! Co do gotowców i Apple to chyba nie mamy takich pieniędzy, zastanawiam się jeszcze nad Sun-em ale teraz zajmuję się własnym zestawem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIOTR128 Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 AMD zawsze było lepsze jeśli chodzi o serwery. Tym bardzie, że Barcelony wchodzą w sierpniu/wrześniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karaluch Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 Proponuje popytać się na forum max3d.pl w dziale hardware. Być może nzajdą się tam posiadacze jakieś farmy, powiedmzy 64x Xeon 2,2GHz. Znam posiadacza 108x Xeon :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 (edytowane) Platformy AMD nie masz raczej co opracowywać, Intel zawsze był lepszy w czystych kalkulacjach, do profesjonalnych zastosowań. Zestaw nr 1 mi się bardzo podoba, ale dwójka również niczego sobie. Nie da sie połaczyć 2x corequad? Proponuje popytać się na forum max3d.pl w dziale hardware. Być może nzajdą się tam posiadacze jakieś farmy, powiedmzy 64x Xeon 2,2GHz. Gotowe zestawy to z reguły dobre propozycje. Myślałeś nad propozycjami Apple`a? Ps: Przydałby mi się taki kompik do renderowania w 3d maxie, maya i lightwave oraz taka ilośc rmau do pracy w photoshopie. Nie zawsze - a uniwerku Maxa Plancka kolega używał Athlonów/Opteronów Edytowane 28 Lipca 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karaluch Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 Moja wiedza jest troszeczkę już nie aktualna i odnosi się do sytuacji gdy walczyły procesory 1-corowe. Wówczas to Opterony miały dużą przewagę z uwagi na zintegrowany kontroler pamięci i szeroką szynę (HyperTransport), a w dodatku każdy procesor miał własną pamięć i pamięci ewentualnie mogły komunikować się między sobą. Opteron (sytuacja z 2005-2006): Pamięć - Procesor - Chipset - Procesor - Pamięć Xeon (sytuacja z 2005-2006): Procesor - Procesor - Chipset - Pamięć Tera jednak jest nieco inaczej. Intel ma bardzo wydajne 2 i 4-corowe procesory, które chodzą na bardzo wysokich magistralach. Przypominam ze seria 5300 i 5100 chodzą na 1333, a najszybsze pamięci DDR2 ECC chodzą tylko na 667. Wiecie może jak teraz wygląda rozgrywka w układzie 4-corowym bo najmocniejszy Alhlon64 x2 jest tłem dla Xeon-a 5365 Nie wiem czy to przypadek ale Apple swoje najmocniejsze maszyny buduję właśnie na Intelu ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karaluch Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Muszę nieco odświeżyć temat - może jakaś konkretna propozycja odnośnie AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...