dr_Misiek Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 Witam! Tak jak w temacie. Zanim opisze dokładnie problem podam info odnośnie sprzętu: Procesor A64 X2 3800+ MOBO DFI LanParty Ultra-D Karta Graficzna MSI 7900 GTO Pamięci 2 x 1 GB 1 X DVD 1 X HDD Zasilacz CHIEFTEC Dual Fan 420W Active PFC OK w czym dokładnie leży problem. Otóż miałem już w sumie 4 procki dwu-jajowe i na każdym był podobny problem. Bez OC wszystko jest OK. Po OC często komputer się albo sam restartował, albo nawet poprostu wyłączał :mur: No cóż tym razem udało mi się dorwać procka z serii LCBIE 0628 - a więc jedna z lepszych serii do OC, ale co z tego jak komputer się wyłącza :mur: Z prockami jedno-jajowymi nigdy nie było takiego problemu, nawet po OC. Podejrzewam że może zasilacz nie wyrabiać ale to tylko moje domysły. Co Wy o tym sądzicie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 bios, sprawdz jaka masz ustawiona bezpieczna temp na CPU ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 Komputer jest chłodzony wodą, bezpieczna temp. czy obroty wiatraczka są wyłączone. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 Na 90% zasilacz - przecież to staruszek z bodajże 18A na linii +12V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 zasilacz! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raul Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 (edytowane) Zauważyłem, że ludzie lubią bardzo z góry zwalać winę na zasilacz xD No ale załóżmy, że to jego wina (w co wątpię). Skombinuj sobie jakiś nowy (dobry) dla testu. Może masz timingi na pamięciach za ostre? Albo Ci się po prostu gryzą z płytą? Czy to może patrioty albo goodramy? Edytowane 29 Lipca 2007 przez Raul Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 Zauważyłem, że ludzie lubią bardzo z góry zwalać winę na zasilacz xD No ale załóżmy, że to jego wina (w co wątpię). Skombinuj sobie jakiś nowy (dobry) dla testu. Może masz timingi na pamięciach za ostre? Albo Ci się po prostu gryzą z płytą? Czy to może patrioty albo goodramy? przerabiałem ten temat z identycznym zasilaczem na własnej skórze - wszystko wisi w postach (szukajka się kłania). poza tym problem ten kilka razy się powtórzył - zarówno w moich doświadczeniach z X2 i tym szifem, jak i na forum w takim właśnie duecie. jeśli już będziesz podmieniał zasilacz to koniecznie weź do testów taki z podwójną linią 12V :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 Podam jeszcze kilka faktów o których nie pisałem bo myślałem że są nieistotne. Ten procek to mój 5 z koleii A64 X2. Wszystkie poprzednie na deflaut pracowały OK - ten zresztą też co chyba nie jest zaskoczeniem :blink: Po OC procka, zwłaszcza ze zwiększeniem napięcia, podczas przeprowadzania testów (czy to sp_2004 czy jakikolwiek 3D Mark, gra itp.) dało się słyszeć dziwne "trzeszczenie" z komputera, nic przy tym nie śmierdziało. Zauważyłem tez że temp na PWMIC przy dwu-jajowcach jest prawie 10 stopni większa (tylko przy OC ze zwiększeniem napięcia) niż miało to miejsce z ich poprzednikiem SnDiego 3700+ wykręconym na 3200MHz :mur: Mogę pożyczyć od kolegi TAGANA 420W 24 amperowego i sprawdzić czy będzie się to powtarzać. Ale te "trzaski" czy jak to nazwac naprawde mnie niepokoją bo jak komp sie włączy po OC ze zwiększeniem napięcia jest OK, wstarczy uruchomić jakąkolwiek aplikacje która obciąża procek odrazu trzaski się pojawiają, gdy tylko ją wyłącze wszystko cichnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 załatw tego tagana i daj znać czy wszystko ok :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias666 Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 ale przecierz ten chieftec ma podwojna linie 12v .. pozatym wcale nie jest taki slaby... sam go mam i po oc full stabilne napiecia trzyma i nie ma z nim zadnych problemo ... moze koledze sie zasilacz posypal .. ale napewno nie jest to wina jego parametrow .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 OK zasilacz postaram się załatwić już jutro, a co myślicie o tych "trzaskach" :?: :?: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raul Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Trzaski? :/ To mogą być tylko kondensatory. Zlokalizuj które. Pewnie na mobo. A może na grafice? Też ją kręciłeś ostro? Wątpię, żeby to był zasilacz! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Od kiedy kondensatory moga trzeszczec? Bo chyba cos ominalem po cewkach... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hill70 Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 u mnie po zmianie procesora z A64 4000+ na Opterona 180 też dwa razy nastąpiło wyłączenie sie komputera, nie restart ale właśnie wyłączenie co nigdy mi się nie zdarzyło na jednordzeniowcu i od razu mi przyszło na myśl, że to właśnie zabezpieczenie termiczne w biosie zadziałało, przypomnijcie mi proszę jak to jest z odczytem napięcia procesora na DFI bo w biosie mam ustawione na 1,35V a odczyt w ITE Smart Guardian pokazuje 1,32V natomiast CPU-Z 1,328V - to, które wskazania są najbliższe prawdy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras19 Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Te od miernika;) Programy tak mają, jednak chyba bardziej w biosie pewne. Zapewne na razie się fanom, jednak nie byłbym zdziwiony, jakby mobo miało jakąś wadę. W moim przypadku straszna lipa ta Infinity. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 No nie czyli co to mogło trzeszczeć?? Jeszcze raz chcę przypomnieć że trzaski są słyszalne tylko wtedy kiedy kręce procka ze zmianą napięcia i tylko dwu-jajowca. Grafa jest podkręcona mało - 1320/650 @ 1400/724. Wyłączenie komputera miało za to miejsce tylko na prockach dwu-rdzeniowyh i tylko po OC bez względu na to czy napięcie było podnoszone czy nie. No nic jeszcze dzis postaram się pożyczyć zasiłke od kolegi. Jak nic to nie da to pewno sprzedam to wszystko w piz...... i kupie C2D. AAAA jak kręce dwu jajowca ze zmianą napięcia to tak jak pisałem temp PWMIC podskakuje przeciętnie o 10 stopni. Może układ zailania na mobo nie wyrabia?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raul Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 skoro Ci piszczy to to nie może być wina zasilacza tylko przetaktowania. wyjmij płytę (o ile nie masz mozliwosci zrobienia tego w obudowie), sprawdz z czego piszczy i zaznacz na jakies fotce płyty z googli. no i wklej tutaj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 OK zrobiłem to - wyjąłem kompa i sprawdziłem co w kompie piszczy :blink: ... a piszczy ZASILACZ :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel5000 Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Czyli zasilka nie wyrabia :cry: Pożycz inny i sprawdź ale obstawiam na zasilke w 99,9% :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raul Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 No niestety. Jeżeli piszczy zasilacz, to znaczy, że nie wyrabia. Koledzy jednak mieli rację ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Buuuuu.... czyli albo mam niekręconego X2 3800+ albo inwestuje około 450 zyla, wymieniam zasiłke i daje tak jak na testach 2 X 3000 MHz - tyle że bez pisków teraz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel5000 Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Buuuuu.... czyli albo mam niekręconego X2 3800+ albo inwestuje około 450 zyla, wymieniam zasiłke i daje tak jak na testach 2 X 3000 MHz - tyle że bez pisków teraz. Czemu od razu 450 zł kupujesz to i ci starcza z palcem w d.... :D http://zenfist.pl/pID/1020.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 (edytowane) Teraz jak już znamy przyczyne to pewno wątek nadaje się do zamknięcia, ale jeszcze pociągne kilka postów (choć wiem że to już pytanie nie w tym dziale). A więc jaki zasilacz?? Ja myślałem konkretnie o czymś takim: http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,32092/ Z opisu wygląda na naprawde solidny zasilacz, tylko ta cena troche powala :mur: Już poprawiłem linka. Edytowane 30 Lipca 2007 przez dr_Misiek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras19 Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 (edytowane) Dr misiek nie działa Ci link. Bierz to co Ci poleca pawel5000 i Ci starczy Watów jeszcze na spawarkę. Jednak brałbym to http://zenfist.pl/pID/163.htm Edytowane 30 Lipca 2007 przez miras19 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raul Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 A warrior 400W za 159 zł nie styknie? To zdecydowanie nowsza konstrukcja niż Twój szef z tego co wyczytałem. Sam mam zamiar go zakupić niebawem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Jeśli już to chciałbym kupić taki, który znowu mi obleci na kilka lat. Jak znam siebie to pewno za jeszcze w tym roku kupie 8800, i tak będzie się to zmieniało co jakiś czas, to procek to grafa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras19 Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Coś Ci napiszę: AMD-based system was configured like follows: * 2x Athlon 64 FX-74 3.0GHz CPUs * 2x Foxconn GeForce 8800GTX graphics cards in SLI mode * ASUS L1N64-SLI WS mainboard (Dual (Dwu procesorowy) Socket 1207, NVIDIA nForce 680a SLI) * 2GB DDR2-800 SDRAM (Mushkin XP2-6400PRO, 4 x 512MB) * Two Western Digital WD1500AHFD hard disk drives in a RAID0 * Various trifles like a DVD-ROM, fans, etc Intel-based system: * Quad-core Core 2 Extreme QX6700 CPU (Kentsfield) overclocked to 3.5GHz * 2x Foxconn GeForce 8800GTX graphics cards in SLI mode * ASUS Striker Extreme mainboard (LGA775, NVIDIA nForce 680i SLI) * 2GB DDR2-800 SDRAM (Mushkin XP2-6400PRO, 4 x 512MB) * Two Western Digital WD1500AHFD hard disk drives in a RAID0 * Various trifles like a DVD-ROM, fans, etc Żródło X-Bit Lab. Załorzenie "Czy rzeczywiście potrzebne są zaiłki 1000W" "jak tak to w jakich warunkach" I dwa gigantyczne zestawy zostały przetestowane. Jaki rezultat: Intel QuadCore W maksymalnym stresie procesory i Kart graficzne największy pobór mocy to 442W!!! Zaznaczam w stresie, czyli katowali cały system! AMD Dual FX Tak samo CPU i GPU Stress 612W Więc, twój z tym 8800 nawet jak pociągnie połowe z 612 to będzie dobrze ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Być może masz racje, ale jak mam zwiększkone napięcia wszędzie gdzie się tylko da ( z V-modem Grafiki włącznie) to chyba pobór prądu nieco się zmienia, a raczej wszyscy o tym wiemy że jak zasiła jest na 500W i przykatował by ją tak te 500W klka godzin to zasiła powoli zacznie schodzić z tego świata. Z tego co pisał ktoś wyżej to problem u mnie nie leży w zbyt małej ilościa watów tylko za mało AMPERów. Idąc tym tropem dalej. Jak mam wywalić za zasiłke 24A 420W przykładowo 250zł, lub mieć alternatywe np.: 28A 500A za 300zł to bez zastanowienia biore te za 300zł. Dlaczego??? Bo: 50zł to nie są jakieś pieniądze których nie mógł bym udzwignąć i mam pewien zapas MOCY. Dlaczego szukam drogich markowych zasilaczy?? Bo kilka lat temu miałem ATHLONA 1700+ @ 2200MHz i GF4 Ti 4200 @ 315/610 1x512DDRam, wszystko było OK do momentu aż zmieniłem grafe na 9500 128MB/256bit, grafe podkciłem na 380/630 i mój FELL 300W poszedłz dymem w pierwszym teście 3D Marka 2003. No nic poszedłem po kolejny zasilacz też padł i tak padło 4 zasilaczy pod rząd - w sklepie jak mnie zobaczyli piąty raz to mało widłami mnie nie przeżegnali i wtedy zamówiłem tego CHIEFTECA, sprawował się dobrze do momentu założenia A64 X2 i próbie OC :mur: LOL ale nasmarowałem :lol2: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel5000 Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Wiesz FELL to tez nie była rewelacyjna zasika Jestem pewien ze ten Amaxrox co podałem to by ci starczył bez najmniejszego problemu jak chcesz coś trochę mocniejszego to bierz to cena tez ok http://zenfist.pl/pID/1021.htm choć ja jak bym miał brać to bym wziął tego z pierwszego linka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Aha faktycznie macie racje nie potrzeba mi aż takiego wypasu. Ale Wasze propozycje nie są wcale lepsze niż to co ja mam obecnie zobaczcie na charakterystyke prądowo-napięciową na 12V tylko 15A tylko ten 500W ma 18A, a ja myślałem o czymś troszke mocniejszym. Co myslicie o tej zasiłce: http://zenfist.pl/pID/1574.htm Wygląda całkiem całkiem i cena już nieco przystępniejsza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...