chemiczny_ali Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2007 No właśnie pytanie brzmi, kiedy to g92 trafi na półki sklepowe i jaka będzie realna wydajność? Pytam, bo na początku września zostanę bez grafy (tzn. będzie jakiś zapas w postaci 7800GT) i bardzo jestem głodny informacji o nowym produkcie. Jak na razie jestem nastawiony na kupno GTX (ultra podobno głośniejsza :? ) zaraz po powrocie z urlopu, a jak wyjdzie już to nowe cacko to się obluka co oferuję :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Mówią o listopadzie, że ma być premiera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Zastanawiam się czy na przełomie września/października nie wystwić aukcji na swojego 8800GTS, bo zapewne cena nowych układów będzie na poziomie aktualnej serii 88xx, a te znowu polecą na łeb na szyję, podobnie jak miało to miejsce z serią 79xx. Pamiętam jak dziś jednego miesiąca mogłem sprzedać 7900GT za 900zł, a za dwa z wielkim trudem dostałem 500zł. Na początku to może i serii 8800 tyle że najmniej ultry. Jeszcze nie było przypadku aby mocne karty w "normalnych" cenach występowały w sprzedaży tuż po premierze. A od ultry do niższych trochę przestrzeni cenowej jest także tak drastycznego spadku cen bym nie oczekiwał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 G92 gunning for 800 MHz+ clock Nvidia's G98 is a mainstream chip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Już sam nie wiem czy to bedzie 8900 czy 9800. W tym artykule co podał Boxter też mają z tym problem ;). Nazwa jedna mnie stuka. Oby to był taki skok jak w przypadku 7800 i aby cena nie szokowała. I najważniejsze aby różnica miedzy gtx a gts była jak miedzy 7900gt a 7900gtx czyli tylko takty. Z newsa co podam wynika ze to jednak 9800 :P http://www.in4.pl/komentarze.htm?news_id=13943 Ceny aż tak nie szokują. Jedyny problem ze w PL zawsze je ostro zawyżają :|. Czyli za gts pewnie z 1500zł trza bedzie zabulić Ciekawi mnie jeszcze jak wypadnie 9600gt/gts Znane są także pewnie działania w klasie średniej. G98 (najprawdopodobniej 9600 GT/GTS) wyposażony zostanie w szerszą szynę pamięci, najpewniej 256 bitowa, zwiększone zostaną także prędkości shaderów. Cena oscylować będzie w granicach 200 USD.Powiększenie szyny było pewne (ta tak samo miało być w 8600 a tutaj bah ;0) tylko zeby karta nie była 2 razy wolniejsza od 9800gts jak to ma miejsce w przypadku serii 8. A i jeszcze jedno: oby te karty kompatybilne z pci-e 1 bo płyte akurat niedługo kupuje (p35). Szlak by mnie trafił jakbym znów coś musiał wymieniać przed zakupem nowej karty :P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 - zgodność z DirectX 10.1 - zgodność z OpenGL 3.0 /\ Co ciekawego maja zapewniac te standardy ? Większe wpływy producentów - mniejsze zapotrzebowanie na V. chyba W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 (edytowane) A jednak prawdopodobnie 8900 http://www.fudzilla.com/index.php?option=c...2&Itemid=51 Czyli stara tabelka nie kłamie (nie liczać 80nm itp ;0). Edytowane 23 Sierpnia 2007 przez yuucOm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 A jednak prawdopodobnie 8900 http://www.fudzilla.com/index.php?option=c...2&Itemid=51 Czyli stara tabelka nie kłamie (nie liczać 80nm itp ;0). Ja tam fudzilli od dawnia niewierze...... Tutaj z kolei mówia co innego :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 pytanko czytalem ze płyty z chipsetem P35 będa obsługiwały PCi-E 2.0 np ASUS P5K-Deluxe powinien obsługiwac ;p? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alient Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 do listopada jescze daleko........... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 (edytowane) Nie wiedziałem gdzie wrzucić wiec tutaj wrzucam: GeForce 8700 odpowiedzią na Radeona HD 2900Pro? Sam nie wiem, jak to bedzie nadal 128bit i tylko lepsze takty to 8700 nie wróże dobrze. Edit. Z newsa fudzilli wynika ze to bedzie polepszony g84 a nie okrojony g80. Czyli nie bedzie za ciekawie tym bardziej ze 8700 wyjdzie razem z g92. http://www.fudzilla.com/index.php?option=c...9&Itemid=51 Edytowane 26 Sierpnia 2007 przez yuucOm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 czy ja wiem.. jeśli 8700 będzie miał szyne 256bit to może się okazać całkiem ciekawą propozycją. Zwłaszcza jeśli by był produkowany na podstawie tanich kart z g84 co powinno zaowocować przystępną ceną.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Tyle ze serii 8600 wiecej niz 1800MHz na pamieciach prawie nic nie daje - to co da powiekszenie szyny dwukrotnie? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 czy g92 bedzie tylko na nowe PCI-E ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Tyle ze serii 8600 wiecej niz 1800MHz na pamieciach prawie nic nie daje - to co da powiekszenie szyny dwukrotnie? :blink: To że nic nie daje, może właśnie jest winą szyny.. a nawet jak nie, to dostaniemy tą samą wydajność przy niższych taktach pamięci. A to najczęściej umożliwia wyższe podniesienie taktów GPU :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Ciekawe ile te '8700' beda kosztowac. Nie moga tyle co 8600 bo kto by wtedy kupowal te gorsze? Nie moga tyle ile 8800gts, bo kto by wtedy kupowal 8700 :P Tak 600zl bylo by najlepiej, ale w tej cenie sa 8600GTS, wiec imo odpada :? Chyba ze wycofaja czesc kart.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Większe wpływy producentów chyba W i omamienie maluczkich :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaBlO Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Ciekawe ile te '8700' beda kosztowac. Nie moga tyle co 8600 bo kto by wtedy kupowal te gorsze? Nie moga tyle ile 8800gts, bo kto by wtedy kupowal 8700 :P Tak 600zl bylo by najlepiej, ale w tej cenie sa 8600GTS, wiec imo odpada :? Chyba ze wycofaja czesc kart.. Powinni zmniejszyć ceny 8600 tak do ~450zł GTS i do 350 Gt. I wtedy w cenę 86gts wstawić jakiegoś 8700gt i za ok 600zł 8700gts Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pwael Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 pytanko czytalem ze płyty z chipsetem P35 będa obsługiwały PCi-E 2.0 np ASUS P5K-Deluxe powinien obsługiwac ;p? Dopiero plyty z chipsetem X38 beda obslugiwaly pcie 2.0, ale nowa seria gieforcow bedzie kompatybilna wstecz (?) wiec sie nie martw :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 (edytowane) czy g92 bedzie tylko na nowe PCI-E ?wątpie - wydaje mi się że PCIE 2.0 będzie zgodne z PCIE 1.0/1.1 coś jak AGP8x i AGP4x - dlaczego, bo: - musieliby robic 2 wersje karty - PCIE 2.0 i PCIE 1.0\ - odcieli by się od znaczej grupy potencjalnych nabywców na razie jedynie asus wspomniał że mogą być jakies problemy z kompatyblinoscią pomiedzy PCIE 2.0 a PCIE na kilku jego płytach Edytowane 27 Sierpnia 2007 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Xacti, dlatego istnieje pojęcie obniżek. :D Ps: To nie topic o 8700. :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 (edytowane) Powinni zmniejszyć ceny 8600 tak do ~450zł GTS i do 350 Gt. I wtedy w cenę 86gts wstawić jakiegoś 8700gt i za ok 600zł 8700gts Xacti, dlatego istnieje pojęcie obniżek. :D Ps: To nie topic o 8700. :> Jeszcze tylko jedna rzecz napisze i milkne ;) 8600gt juz teraz jest za 350/360zl wiec ? :) Nizej zejsc juz raczej nie moga, chyba zeby wycofali te kastraty 8400/8500 :P Ps 1. Wiem co to obnizki ;) Ps 2. Nie Xacti, tylko xacti :P / Do postu nizej: :lol: ;) Edytowane 28 Sierpnia 2007 przez xacti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 (edytowane) A wiesz, że mała literka świadczy o uległości? :D <no to pojechałam> A, żeby było na temat to...o, własnie, mam pytanie. G98 ma mieć kontrolery pamięci o szerszej magistrali. Niby oznacza to, że pierwszy raz od GF3, NVIDIA zastosuje kontrolery nie 64bitowe, lecz 128. Ale czy to poprostu nie pomyłka składniowa, i chodzi o zwyczajnie szerszą magistralę (256bit, lub więcej) dla kart segmentu middle-end? Edytowane 4 Września 2007 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 (edytowane) Co do kart niższego segmentu (mid) z serii 9xxx logicznym posunięciem byłoby zastosowanie kontrolera 256 bit (przy 512 98xx), jednak po ostatnich cyrkach niczego nie można przewidziec. Na przykładzie serii 86xx widać że 128 bit szyna kończy swoje realne mozliwosci gdzies w okolicach 1800 mhz, wiec 256 bit w zasadzie wydaje sie byc nieuniknione zarowno z technicznego jak i komercyjnego punktu widzenia. 9600GTS z 128 bit magistarala to juz bylyby YaYa :> Edytowane 28 Sierpnia 2007 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Przecież kontrolery są 64bitowe od czasów GF3. Tylko ich liczba ulega zmianie. Więc dośc sporym wydarzeniem będzie przejście z 64bitowych na 128bitowe. Ps: Wikipedia posiada już hasła o GF9: GeForce_9 - sama pisałam :P ale chamy usunęli link do mojej strony http://en.wikipedia.org/wiki/GeForce_9_Series#_note-3 a tu jest masa spamu, do jakiś newsów z Fudzilli, załamka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Przecież kontrolery są 64bitowe od czasów GF3. Tylko ich liczba ulega zmianie. Więc dośc sporym wydarzeniem będzie przejście z 64bitowych na 128bitowe. Ps: Wikipedia posiada już hasła o GF9: Oj koleżanko, tak naprawdę powszechnie przyjmuje się ,że kontroler w Gf3/ GeForce 4 jest dwukanałowy 2x64bit, (sam również o tym wspominałem) ale gwoli ścisłości kontroler(Crossbar Memory Controller) jest 4 kanałowy tj. 4x32 bit.Z kolei w Radeonach przyjęto większe większe bloki danych 2 x64bit (dla R200).Po prostu te karty są stare i nikt od dawna nie zagłębia się w szczegóły budowy tych GPU , więc stąd nieścisłości. Zresztą do dziś wiele źródeł, opisuje kontroler w NV20/25 jako 256bit co jest kompletną bzdurą. Także nie jestem przekonany do tych 128bit na "kanał"- przynajmniej w tej generacji GPU nvidii - ponieważ mniejsze paczki danych, pozwalają na efektywniejsze zarządzanie przepływnością i co za tym idzie nasyceniem GPU danymi, bez zbędnych opóźnień. A szczegóły G92 już zaczynają pojawiać sie w sieci- szerokość szyny danych ma wynosić 256-bit . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 256-bit G92 To Launch On Nov 12th We first told you that G92 is 65nm based with 256-bit memory interface back in June and seems that HKEPC agrees with us now. Lots of confusion on the discussion forums that G92 has 512-bit memory interface and is the highest end GPU from NVIDIA which, in fact is not. HKEPC revealed that G92 will be launched on November 12th and will replace the current GeForce 8800 GTS series. It is meant to compete against the RV670 while the low end G98 will compete against the RV620. However, launch date for G98 has not firmed up yet. G92 supports PCI Express 2.0, 50GT/s texture fill rate, Pure Video Gen 3, HDMI and uses display port. G92 will still be named under GeForce 8 family.Pozamiatane :( Kucyk już nie czekamy na G92 bo to złom :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satoshie Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Hmm, czyli nie ma co czekać na nowy high-end od nvidia tylko kupować GTX'a :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 no chyba na to wychodzi :( Coś mi w tym newsie z vr-zone nie pasuje, a dokładniej 50GT/s texture fill rate GeForce 8800 Ultra ma texture fill-rate na poziomie 39.2 Gigatexel/s, a G92 ma być przecież kartą mid-range/mainstream ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 i wszyscy razem DZIĘKUJEMY AMD za to, że nowy geforce będzie jaki będzie. nVidia dobrze wie, że ma najszybszą kartę na rynku i w najbliższym czasie to się nie zmieni. Więc po co ma robić konkurencję sama sobie. Oby to była tylko pusta plotka :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...