Skocz do zawartości
blublub

Problem Z Karta Graf Po Podkreceniu Procka

Rekomendowane odpowiedzi

zawsze miałem podkręconego procka ostatnio zmieniłem kartę graficzną i zasilacz co spowodowało że podczas uruchomienia jakieś gry(sprawdzałem chyba z 8 ) komp się wiesza lub resetuje lub na chwilkę się wiesza później dostaje błąd że proc karty został zresetowany wystąpiły jakieś tam problemy nic konkretnego tam nie pisze oczywiście problem ten nie występuje gdy np obciążę jakimiś obliczeniami sam procek

sprzęt:

AMD athlon 3000++ x64

plyta ASRock 939A8X-M (miniATX)

karta graf Powercolor Radeon X1950Pro na AGP

zasilacz Pentagram Silentforce PSF-460-P12 (460W)

2x512 dual ram

dysk WD caviar 200GB

DVD/RW

na starej karcie graficznej wszystko jest ok po takim OC procesora i także jeśli procek nie jest podkręcony a włożona jest nowa karta także jest wszystko ok

w czym jest problem czy chodzi o zasilanie ?

Edytowane przez blublub

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm ale dziwne jest to ze przy podkręceniu z 1.8ghz na 2ghz już takie rzeczy się dzieją przecież procesor sam w sobie bierze jeśli dobrze pamiętam z 60W to czy po tak mały podkręceniu byłby aż taka różnica bo zdaje mi się że i tak mam spory zapas watów

jeszcze jedno pytanie czy da się w jakiś sposób lepiej sprawdzić czy np będzie widać spadki napięcia w motherboard monitor lub innym programem podczas gdy np włączę benchmarka ?

Edytowane przez blublub

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc tak:

Te 60W to on weźmie, jak jest zapakowany w pudełku.

Możesz zarejestrować napięcia speedfan, ale lepiej będzie jak skorzystasz z miernika, nawet takiego za 15 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy karta graficzna Powercolor Radeon X1950Pro na AGP ma zailanie dodatkowe z molexa czy 6pin pcie?

ma zasilanie pci express i zasilacz tez ma zlacze do zasilania pci express a po za tym ma tez przejsciowke z molexa na pci express ale sprawdzalem na przejsciowce dzieje sie to samo

mam teraz procka ustawionego ma 1.94ghz i chodzi stabilnie jak narazie i pewnie tak zostawie

jeszcze jedno pytanie odnosnie 3dmark05 bo istnieje odpoczatku taki problem ze na kolejnym pokazie slajdow na rozdzialce 640x480(cholernie brzydka grafika wtedy jest) mam 1-3 fps i nawet nie koncze testu bo chyba trwal by z 2 godziny nie wiem co za efekt wlacza sie wtedy ze to tak strasznie zle chodzi moze aa lub inne i teraz pytanie czy crackujecie 3dmarka zeby np zmienic ustawienia czy mam cos zrypane z grafika badz innymi elementami zestawu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co widzę na google to ma

ma zasilanie pci express i zasilacz tez ma zlacze do zasilania pci express a po za tym ma tez przejsciowke z molexa na pci express ale sprawdzalem na przejsciowce dzieje sie to samo

mam teraz procka ustawionego ma 1.94ghz i chodzi stabilnie jak narazie i pewnie tak zostawie

jeszcze jedno pytanie odnosnie 3dmark05 bo istnieje odpoczatku taki problem ze na kolejnym pokazie slajdow na rozdzialce 640x480(cholernie brzydka grafika wtedy jest) mam 1-3 fps i nawet nie koncze testu bo chyba trwal by z 2 godziny nie wiem co za efekt wlacza sie wtedy ze to tak strasznie zle chodzi moze aa lub inne i teraz pytanie czy crackujecie 3dmarka zeby np zmienic ustawienia czy mam cos zrypane z grafika badz innymi elementami zestawu

to jest test cpu, też tyle mam fps wtedy, no trochę więcej :) .

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten test to tzw cpu test, i w jego przypadku niski fps to normalka (na moim c2d jest to 5-6 fps) Nie ma on wplywu na wynik benchmarka.

E: O, maruh mnie ubiegł :P

Edytowane przez darkx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi