Skocz do zawartości
Exelius

Złom ....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po raz kolejny problem z komputerem ..... i to jeszcze świeżo wymienionym do jasnej cho**** ...

Pewnego dnia dałem płytę główną na gwarancję do sklepu o nazwie Komputronik.pl (^@#$@@#) ....

Dziś odebrałem płytę główną jak to się mówi "funfel nówka nie śmigana" - z tym się zgodzę ...

Złożyłem kompa odpalam (jeee chodzi ....) wchodzę do instalatora Windows i ?... obraz mi się rypie !!

Wszystko nagle takie kwadratowe się robi :((((((((((((((((((((((((((((((((((( pikseloza i kicha od razu kompa wyłączam :/

Komputer:

Płyta Asus A8R-MVP RD480 CrossFire DualDDR400, SATA2, FW, GBLAN, ATX

RAM 512 x2 i 1 kość 1024 (razem 2048) 400mhz

Karta Geforce Galaxy 7900 GS (600/1600) Cooler master

Dysk trwardy 1x 160gb ata, 1x 250gb sata2

Zasilacz ATX Tracer 4LIFE 400 PFC Hell Fire Silent 120mm <- wymieniony na Amacroxa 400W

Karta graficzna jest nowa kupiona wczoraj...

A teraz dosłownie zagadka !! przynajmniej dla mnie ...

Kumpel powiedział, żebym do niego wpadł z ową kartą.

Sprawdziliśmy i co ?... działa !! Jego płyta MSI na chipsecie NFORCE 4, czy 7900 GS "nie lubi" mojej płyty ?? Wg. mnie bzdura !! Stawiam raczej na monitor gdyż stary zrupieciały ... wypalony :)

Kolega ma nowszy monitor i wszystko gra. Wziąłem też jego kartę graficzną i przetestowałem, o dziwo ... działa !! :/ (Radeon x800 XL) Czy to jest jakieś "nie porozumienie" pomiędzy chipsetami Nforce i Ati ? Nigdy nie miałem z tym problemów do teraz.

Macie jakieś sensowne pomysły ??

Proszę o pomoc !! (help!! :/)

pozdrawiam

Exelius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w BIOSie próbowałeś wogóle coś zmieniać? Może flash BIOSu płyty/karty pomógłby?

Czy problem z artefaktami pojawia się też np. w BIOSie, czy tylko w instalatorze?

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc w windowsie też (przed oddaniem płyty na gwarancje zrobiłem na niej windowsa dopiero później padła) więc po zamontowaniu wszystkiego musiałem tylko zainstalować stery do karty po pojawieniu się artefaktów, stwierdziłem, że to pewnie wina windowsa itp. więc odpaliłem instalator i kicha to samo :/ nic nie zmieniałem w BIOS'ie póki co :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GeForce 7900GS Galaxy 256MB, DDR3, HDTV, 2xDVI, PCI-E (600/1600) Cooler Master

http://www.gral.pl/preview/Galaxy/GeForce7...oolerMaster_44/

Może lepiej wymienić tego 7900 GS na 8600 GT Asus'a ?/Palita (większe taktowanie)

Edytowane przez Exelius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wyście sie tak uwzięli na te Galaxy 7900GS :? Fakt że może te tańsze wersje sprawiały problemy ale żeby wersja ,,super,,?? Posiadam takową i... (odpukać) nie sprawia najmniejszych problemów ;] Może to jakiś konflikt z płytą główną, zasilacz raczej wykluczam chociaż też nie wiadomo...a wy odrazu na karte zwalacie :-P Skoro na Nforce 4 chodziła to jak widać karta jest OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mam takie pytanko - czy ten terminator (dodakowa karta) wsunięty do wolnego PCI-E x16, bo coś mi się obiło o uszy, że na tym chipie od ATI jak chcesz śmigac na 1 karcie to w wolny slot trzeba wrzucić ten terminator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Co wyście sie tak uwzięli na te Galaxy 7900GS :? Fakt że może te tańsze wersje sprawiały problemy ale żeby wersja ,,super,,?? Posiadam takową i... (odpukać) nie sprawia najmniejszych problemów ;]

Ja tez i moja nie robi problemow , za to Krzysiaka z Laba robila i to mocne , wymienil ja na X1950P :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem rozwiązany istniał "konflikt" z moją płytą więc zmuszony byłem wymienić na Radka x1950 GT Super od Palita.

Pytanko jak jest dodatkowe zasilanie w karcie mam podłączony tylko 1 pin, czy to starczy ? czy muszą być 2 podpięte ? jak nie podłącze dodatkowego zasilania to pisze, że karta ma za mało mocy i ustawia ją automatycznie na minimalne ustawienia czy jakoś tak, przy 1 i 2 pinach nic się nie dzieję więc raczej ok. A czemu tylko 1 ? nie mam więcej pinów zasilania all zajęte (Fortron 400W ... Amacrox'a wrzuciłem do komputera braciszka) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi