Skocz do zawartości
PelzaK

Program Do Zarządzania Projektami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poszukuję programu, który ułatwiłby mi zarządzanie projektami. Program powinien być lokalny (tzn nie web based), nie chodzi też o programy typu microsoft project.

Raczej coś na styl Microsoft Sharepoint, gdzie byłyby podstawowe informacje nt jakiegoś projektu (założenia, cele, milestonsy, historia zmian, etc.), gdzie łatwo można by było dorzucać jakieś notatki, zdjęcia, linki. Chodzi o to, że często miewam różne fajne pomysły i chciałem to jakoś usystematyzować, posegregować, mieć szybki dostęp do takich planowanych projektów aby dopisać tam np jakiś ciekawy pomysł. Wiem że od biedy można to robić w notatniku :D ale nie o to chodzi... jakiś suport by się przydał ze strony komputera...

Pół dnia już przeczesuję neta i nic sensownego znaleźć nie mogę. Program powinien być raczej freeware. Jeśli ktoś zna takowy to był bym wdzięczny za nazwę, lub chociaż jakiś kierunek jak tego szukać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

darmowego nie web based raczej nie znajdziesz.

natomiast jeśli odżałujesz interfejs web'owy to trac jest dokładnie tym czego potrzebujesz (i tak ma własny prosty serwer http więc postawienie go na własnym komputerze to kwestia paru chwil (i python'a ;) )).

Dodatkowo jeśli używasz subversion to go pokochasz ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie tak chwilę wcześniej rzuciłem okiem na traca, ale jakoś nie przypadł mi do gustu...

No trudno jeśli nic się nie znajdzie to się coś samemu napisze.. a la sharepoint wersja home :). Muszę tylko zgromadzić pomysły.. na program zarządzający pomysłami :)

Jak ktoś uważa ze taki program mu się przyda to zapraszam do współpracy :)

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie tak chwilę wcześniej rzuciłem okiem na traca, ale jakoś nie przypadł mi do gustu...

Z czystej (no prawie ;) ciekawości - mógłbyś napisać coś więcej o tym czemu nie trac (tak robie survey bo mamy w planach wdrożyć trac'a w parę miejsc i jakiś głos przeciwko jest zawsze pożądany ;)

Używasz SVNa czy czegoś innego do revision control?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie chodzi o ot że to nie ma być taki ustawowy system kontroli wersji. Kolega używa traca i mówi, że zacny jest. Mi natomiast jest potrzebne coś z deka innego :). Coś na własne potrzeby, stąd nie musi być webowe. Ot taki notatnik, organizer, ino wspierający projekty (niekoniecznie programistyczne).

W pracy używam Visual source safe'a i sharepoint'a. Ten drugi to jest takie coś co potrzebuję, tylko nie chcę armaty, chcę mały pistolecik :).

Chyba będę najbardziej zadowolony jak sam napiszę programik jaki mi trzeba :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem bardzo ciekawy programik, może nie iście developerski, ale zarządzający notatkami. Może komuś się przyda, wygląda na to że moje oczekiwania spełnia w 80% :). Jest wersja darmowa. Płatna ma kilka dodatkowych ficzerów, między innymi wyszukiwanie tekstu na notatkach robionych odręcznie i na zdjęciach wklejonych w notatki(!)

Absolutnym kosmosem są w pełni konfigurowalne kategorie, którym można ustawić reguły automatycznego nadawania kategorii do danej notatki. Zainteresowani jak odpalą i pokombinują trochę to zajarzą :)

http://www.evernote.com/en/products/evernote/demo.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem bardzo ciekawy programik, może nie iście developerski, ale zarządzający notatkami. Może komuś się przyda, wygląda na to że moje oczekiwania spełnia w 80% :). Jest wersja darmowa. Płatna ma kilka dodatkowych ficzerów, między innymi wyszukiwanie tekstu na notatkach robionych odręcznie i na zdjęciach wklejonych w notatki(!)

Absolutnym kosmosem są w pełni konfigurowalne kategorie, którym można ustawić reguły automatycznego nadawania kategorii do danej notatki. Zainteresowani jak odpalą i pokombinują trochę to zajarzą :)

http://www.evernote.com/en/products/evernote/demo.php

Podobne próby robi google z Google Notebook (plugin do przeglądarki).

Generalnie takie rozwiązania to przyszłość, chociaż żadne nie jest doskonałe i nie uwzględnia wszystkich aspektów tworzenia notatek / dokumentów ich klasyfikowania i późniejszego wyszukiwania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyskusja ta dawno miała miejsce, a ja jestem laikiem z tego tematu. Potrzebny mi taki program, najlepiej, by był na początku dostępny w wersji demo i po polsku, łatwy w użyciu. Nie musi mieć opcji wykresów Gantta. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po tych paru dniach muszę stwierdzić, że ten goProjekt jest całkiem w porządku. Wiadomo, że jest w wersji BETA, więc pewnie będzie jeszcze lepszy. Już nie mogę się doczekać. Dla zainteresowanych oto link: goProjekt - System zarządzania projektami [/b]

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja korzytam z phprojekt, ale brakuje mi tam jednej funkcjonalności, która jest w Basecamp'a.

Zdalna edycja plików przez kilku użytkowników. Coś tego typu jak jest w google documents. W jednej chwili kilka osób może edytować plik i widzą w czasie rzeczywistym swoje zmiany. Znacie jakiś darmowy webowy program do tego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Widzę, że dyskusja już dawno miała miejsce, ale chciałbym trochę ją odświeżyć. Szukam w miarę prostego narzędzia do zarządzania projektami w zespołach 3-10 osobowych. Narzędzie powinno mieć przynajmniej następujące funkcjonalności:

- Możliwość budowania WBS projektów, czyli tworzenie grup zadań, zadań i kamieni milowych,

- Tworzenie zależności między zadaniami,

- Przypisywanie wykonawców do zadań

- Raportowanie czasu pracy przez wykonawców.

Idealnie by było, jakby sie jeszcze Gantt rysował :)

Acha, preferuję rozwiązania online.

Będę wdzięczny za polecenie, bo przeczesuję już neta pół dnia i znalazłem kilka rozwiązań, ale wciąż czegoś brakuje

Pozdrawiam, Czaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi