xenos Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 (edytowane) Witam wszystkich. Mam problem z dyskiem Seagate 80GB SATA. Sprawdzałem go programem HDD Regenerator i przez 8 godzin testów nie wykrył żadnego bad sectora. Postawiłem więc na nim winde xp, przekopiowałem z drugiego dysku ( posiadam też Seagate 160 SATA) filmy, archiwa,zdjęcia. I tu sie zaczynają schody. Przy odtwarzaniu filmów przebarwienia, kolorowe kwadraciki, albo wogóle filmu nie odtwarza( niby nie ma jakiegoś kodeka).Zaznaczam że odtworzony film z dysku 160GB działa dobrze. Przy próbie rozpakowania archiwum- błedy CRC, archiwum uszkodzone. Zdjecia przbarwione, pocięte. Dzisiaj rano po włczeniau kompa załączył sie scan disk, odzyskiwał jakieś pliki. Czy w takim razie oznacz to ze dysk jest uszkodzony??? Edytowane 29 Lipca 2007 przez xenos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xenos Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 (edytowane) Doszedłem do tego że błedy występują tylko po skopiowaniu danych z dysku na dysk. Jak wrzuciłem filmy z płytki na dysk 80GB wszystko działa w porządku. Mam płytę abit NF7-s rev.2.0 z kontrolerem silicon image SIL3112. Może ktoś wie co ztym fantem zrobić Chciałbym żebyście także ocenili odczyt ze S.M.A.R.T : Everest: HDD Life: Jeszcze jedno pytanie co to jest ten żółty trójkąt z wykrzyknikiem na pasku zadań widoczny na pierwszym screenie ????? Edytowane 29 Lipca 2007 przez xenos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 (edytowane) Zmień kabelek SATA i obserwuj parametr C7. Jak będzie dalej rosnąć to chyba coś jest nie tak z kontrolerem... Pozdrawiam :) PS. Nie pisz dwóch postów pod rząd ;) Edytowane 30 Lipca 2007 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xenos Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Witam. Zrobiłem tak jak napisałeś, ale parametr C7 nie zmienia swojej wartości, pozostałe sie zwiększyły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 pozostałe sie zwiększyły Nie przejmuj się nimi - Seagate'y tak mają :wink: . Grunt, że temperatura nie jest za wysoka :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...