Skocz do zawartości
rostu0

Mobo. Ram, Cpu, Gpu

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie dzisiaj mam zamiar zamowic sobie podzespoly ale nie jestem jeszcze w 100% przekonany co do nich :) moje ukochane dfi lan party nf4 sli-d poszedl do krainy deszczowcow po bliskim spotkaniu trzeciego stopnia z blyskawica, ktora udezyla nieopodal mojego domku :P.. zeby nie owijac w bawelne oto moje propozycje ale co tu wybrac i dlaczego? (cena/jakosc) mam nadzieje, ze pomozecie:

=============MOBO=============

1. Gigabyte GA-P35C-DS3R

2. Asus P5KC

=============CPU==============

1.Intel Core 2 Duo E4400 2.0 GHz BOX

2.Intel Core 2 Duo E4500 2.2 GHz BOX

=============RAM==============

1.G.SKILL 2GBPK

2.OCZ DDR2 CL4

3.PATRIOT LLK DDR2 CL4

=============GPU==============

1.GeForce 8600GT Palit 256MB 128b NE/8600T+T321

2.GeForce 8600GT Palit 256MB 128b Sonic NE/860TS+T321

3.MSI GeForce 8600GT 256MB DDR3 / 128bit TV / DVI PCI-E (1,4ns) (540 / 1400)

4.GALAXY 8600GT 512MB (GAL8600GT_)

5.Galaxy GeForce 8600GE (1.0ns, CoolerMaster) 512MB DDRIII /128bit/ HDTV

6.PALIT XpertVision Radeon X2600XT Sonic 256MB DDR3 (128bit)

7. PALIT XpertVision Radeon X2600XT Super 512MB DDR3 (128bit)

sugetsie:

Komputer jak najbardziej do OC, system win xp + ubuntu64.

Zastanawiam sie jeszcze nad zasilaczem PENTAGRAM Silent Force 620W Aktywny PFC (aktualnie na pokladzie szef 420W)

do dyspozycji okolo 2.000 zl. Czekam na opinie, bo chcialbym zamowic dzisiaj sprzet :)

pozdrawiam

Edytowane przez rostu0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor - E2160

Plyta Glowna - Abit Ip35-E

Ram - 2x GoodRAM pc667 1GB

Grafika - Palit 8600gt

Zasilacz - Be Quiet SP 450w

Juz mowie dlaczego... Procesor tanszy od 4400/4500. Da sie go mocno podkrecic (3GHz w zasiegu) . Roznicy w cache nie zauwazysz poza syntetykami.

Abit IP35-E to bardzo dobra plyta na chisecie P35 czyli do obslugi penryn'ow.

Ten GoodRAM podkreci sie do 800MHz na luzie. W wiekszosci przypadkow osiaga 900MHz.

Palit 8600gt sie dobrze podkreca, nie oplaca sie doplacac do GTS ani Galaxy GE.

Be Quiet to bardzo dobra zasilka, przy wymianie grafy pociagnie 8800gts, a nawet gtx.

Edytowane przez xacti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo milo, ze sie martwisz o moja kieszen ale zostanie za duzo pieniedzy :)

Co do plyty g. chcialbym sposdrod tych 2 modeli.. juz wyjasniam czemu..

cena ~500 zl i mamy w zasiegu reki DDR3.. tylko powstaje pytanie ktora z tych dwoch lepsza? :)

Procek skoro jest kasa to E4400 napewno podkreci sie wiecej od E2160, tylko pytanie czy oplaca sie doplacac te 50 zeta do E4500 za 200MHz, o ile OC sie poprawi?

Wiem, ze ram spokojnie da rade na 800MHz ale za to g.skill wykrece do 1100-1200MHz jedynie sugestia grafiki pomaga mi troche ale nadal nie jestem przekonany co do niej :) a wiecej niz 600 zl na grafe nie dam bo w listopadzie premiera gf 9xxx i ceny pewnie w dol poleca..

Edytowane przez rostu0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO kupowanie plyty pod ddr3 to wyrzucanie kasy w bloto ;) Te pamieci na razie beda baaardzo drogie. Lepiej kupic cos dobrego pod ddr2.

Jak chcesz lepszy procek to wez jakiegos 6xxx . Jesli nie to bierz e2160 ;)

Co do 8600gt to poczytaj topic o nich i sie przekonasz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponowana plyta abita 400 zl, gigabyte 460 za 60 zl za mozliwosc wlozenia ddr3 to chyba nie tak duzo.. za rok czy dwa ddr3 potajnieja i bedzie mozna wlozyc bez zmiany mobo Core 2 Quad + 2x 2GB DDR3 1333. hmm.. jestem zmieszany :)

Co do proca to czemu 6xxx a nie 4400, 4500? uzasadnienie prosze :) jaki stosunek oc do ceny

Edytowane przez rostu0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tylko teraz pytanie jakie OC jest na tej mobo, i czy zasilanie uciagnie Quada po oc, czy plyta sie zjara ;]

Uzasadnienie takie, ze procki z serii 6xxx, a konkretniej np 6750 poleci na 4GHz ;)

Edytowane przez xacti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to moze tak: <_<

Core 2 Duo E6550 2.33GHz 4MB

koszt 596 zl

ile z niego minimum i max wyciagne?

Core 2 Duo E4400 2.0 GHz

koszt 419 zl

to samo pytanie "ile z niego minimum i max wyciagne?"

roznica prawie 200 zl wiec jest sie nad czym zastanawiac :)

ps. co do plyty g. miedzy innymi powstal ten topick po to aby rozwiac te pytania ktore Ty zadales w kwestii plyty z ddr3 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt ci nie powie ile max z kazdego wyciagniesz, a ile min. To sprawa indywidualna kazdego procka, jednak z tego co widzialem i nadal widze to 6xxx osiagaja wyzsze wyniki od 4xxx . Caleb na swoim 6750 osiagnal z tego co pamietam 3600MHz przy 1.4V ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekam na dalsze sugestie bo nadal nie jestem zdecydowany a dzien sie konczy po malutku.. :)

co do plyty glownej, to hmm.. jeszcze nie wiem, to samo z pamiatkami

przy procku (cena/jakosc) jestem sklonny na E4400 419 zl a grafika 8600GT Palit 256MB 128b Sonic NE/860TS+T321 za 425 zeta :) zostanie na lepsza zasilke ale na jaka? zreszta moze mnie jeszcze ktos przekona do innego wyboru.. czekam z niecierpliwoscia :]

Edytowane przez rostu0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi