Skocz do zawartości
Maverik

Lg 226 Wa-wn Vs. Samsung 226 Bw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam przepraszam za temat troche OffTopic ale przez osstatni tydzien suzkalem jakiegos LCD 22" i napalilem sie na

http://x-kom.pl/index.php?show_prod=21163&...1085&_ih=15

a tu dzisiaj wchodzę i znalazłem wasz wątek na forum i mnie dobiło bo teraz juz kompletnie nie wiem co kupić.

Czy mógłby ktoś napisać jakieś króciutkie porównanie bo chce jutro zamówić monitor .

pozdrawiam i dzięki za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wedlug ulotki jest od 20* do tylu do 5* w przod - u mnie jest 'zablokowane' pochylenie do przodu - ani drgnie... sily za duzo wkladac nie chce zeby nie polamac czegos.. cos robie zle? nacisnac cos trzeba, zeby odchylic ekran do tylu? :)

///edit:

jasnosc 54

kontrast 70

Red & Green & Blue 50

chetnie sprawdze Wasze ustawienia - moze bardziej mi beda odpowiadaly

Edytowane przez lukpep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naciskać nic, tylko to 5* to jest baaaaaardzo mało i prawie nie widać tego pochylenia

//ja jade na takich:

jasność 16

kontrast 35

kolorki po 50%

w sterach graf. poświata cyfrowa 11 % a gamma na 0

Edytowane przez napster666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wedlug ulotki jest od 20* do tylu do 5* w przod - u mnie jest 'zablokowane' pochylenie do przodu - ani drgnie... sily za duzo wkladac nie chce zeby nie polamac czegos.. cos robie zle? nacisnac cos trzeba, zeby odchylic ekran do tylu? :)

///edit:

jasnosc 54

kontrast 70

Red & Green & Blue 50

chetnie sprawdze Wasze ustawienia - moze bardziej mi beda odpowiadaly

jasnosc na 100, zeby nie bzyczal i w sterach na -40.

kontrast, R&G&B tak jak u Ciebie.

u mnie z poczatku trzeszczalo przy pochylaniu/odchylaniu. trzeba stanowczo, ale ostroznie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jestescie pewni ze nie bedzie roznicy pomiedzy wa a wtq? 2739541[/snapback]

u mnie po prostu trzeba bylo troszke wiecej sily, zeby go poruszyc pierwszy raz - teraz juz gladko chodzi.

Na moich ustawieniach nie bzyczy :)

Ustaw jasnosc 40 i przystaw ucho do gornej(z tyłu) czesci monitora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co wy macie z tym bzyczeniem ? ja takiego nic nie słyszę, może mucha tam wleciała ? :grin:

Jakbys mial tak cichego jak moj kompa to bys uslyszał te bzyczenie. :D

Probowałes w ogole zrobic tak jak napisalem?

Edytowane przez new332

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączam się do pytania odn. sklepu - gdzie najbardziej opłaca się wyhaczyć te cudeńko? To ten? 2734303[/snapback]

Tak. To sa takie 'same' monitory - robione na tej samej matrycy. Jak kupowałem to roznica pomiedzy WTQ, a WA byla w granicach 50zl. A jako ze za rok(jak moj radek x1900xt bedzie juz do niczego :lol2: ) kupuje sobie PS3 to HDMI moze mi sie przydac. :)

Czy zestaw obejmuje jakąś przejściuwkę, jeśli moja karta graf nie ma wtyki HDMI?

Edytowane przez ucho82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo cos jest nie tak z moim monitorem, albo ten model LG kompletnie sie nie nadaje do grania wbrew opiniom tutejszym

monitor kupilem dla zlacza HDMI, wymienilem z Samsunga 206BW na ten, myslac, ze bedzie lepiej

a jest sporo gorzej, czemu?

bo sa te cale glupie ghosty, i to konkretne

czyli, jak przesuwasz kursor myszki na bialym tle, to widac taki jasny cień podążający za nim, i to w pewnej odległości

206BW też miał takie ghosty, ale duzo duzo duzo mniejsze

co z tym fantem, tez tak macie?

aha, monit na ustawieniach fabrycznych, moze cos trzeba zmienic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyreguluj - najgorzej jest na szarym tle - np. na tle paska narzedi w firefoxie - ale odopowiednia regulacja - kontrast / jasnosc i jest o wiele wiele lepiej - wiadomo, ze przy tak szybkiej matrycy ghostowania sie nie pozbedziesz calkowicie ale IMO po regulacji spadlo on do calkowicie ignorowalnego poziomu.

Na tle bialym nie wystepuje juz wcale - tylko wlasnie na szarym jest delikatne :)

Jedyna gra w jakiej to uswiadczylem to HL2 Lost Coast - HDRowe niebo - tam bylo to mocno widac i wkurzalo - w innych tytulach nie :) Po regulacji nie sprawdzalem ponownie gry - ale w CS:S, w ktorego grywam i gdzie rowniez jest HDR efektu ghost nie ma, badz jest niezauwazalny.

Co do czarnej podstawki - nie znalazlem zadnego maila do LG na oficjalnej :( Moze Wam sie uda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz mi podac ustawienia jakie masz dla tego monitora, ktore spowodowaly akceptowalny poziom ghosta?

U mnie przy kazdych ustawieniach jest ghost, ale dopoki nie przeczytałem Twojego posta nie zdawałem sobie z tego sprawy. To jest tak mało widoczne, ze trzeba dosc powoli ruszac myszka i wpatrywac sie w monitor, a ja raz dwa jade myszka i nie zastanawiam sie nad takim czyms.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podawalem juz wyzej :)

jasnosc 50 (zjezdzam nawet nizej jak mam ciemno w pokoju - zeby tak po oczach nie dawalo)

kontrast 70

kolorki po 50

tak jak pisalem - taki typ matrycy i nie pozbedziesz sie tego calkowicie po prostu - ale poziom jaki ma to w tym modelu jest naprawde niski i jak najbardziej akceptowalny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi