Skocz do zawartości
macin

Radiatory Na Pamięci Gpu

Rekomendowane odpowiedzi

Woduję grafę i muszę założyć radiatory na pamięci. Lepiej jest kupić coś takiego:

http://www.allegro.pl/item218770850_nowy_w...n_amd_fvat.html

lub takiego

http://www.allegro.pl/item220263059_cooler..._miedziany.html

i pociąć

czy kupić dedykowane radiatorki?

Nawiew będzie (fander 92 na 5v(2d) lub 12v(3d)).

Następna kwestia to czym przykleić.

Moim zdaniem to przesmarować dobrą pastą, porządnie docisnąć i dać kropelkę. Jeżeli jest jakiś lepszy sposób to proszę o opinie.

Szukałem po innych tematach lecz dużo tego nie ma.

Edytowane przez macin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche sposobow jest [; :arrow: Galeria GFX tasmy, kleje, gumki recepturki...wtf??! [;

Co do samych radiatorow to jednak 2 razy bym sie zastanowil zanim posadzilbym przy bloku niskie miedziane radiatorki - aluminiowe o wiekszej powierzchni + malutki nawiew IMHO dawaloby rade...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche sposobow jest [; :arrow: Galeria GFX tasmy, kleje, gumki recepturki...wtf??! [;

Co do samych radiatorow to jednak 2 razy bym sie zastanowil zanim posadzilbym przy bloku niskie miedziane radiatorki - aluminiowe o wiekszej powierzchni + malutki nawiew IMHO dawaloby rade...

Czyli lepiej kupić jakiś radiator alu od pentiumka i go pociąć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie

coś daje radę - ktoś tu na forum 88gtx'a nimi chlodzi [;

Jak masz sonica z białą turbinką to po wymianie chlodzenia na gpu może być memkom nawet lepiej - przestanie wiać na jedne ciepłe powietrze - ale chyba masz z tym pseudozalmanem bo to tamte nie miały radiatorów :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie

coś daje radę - ktoś tu na forum 88gtx'a nimi chlodzi [;

Jak masz sonica z białą turbinką to po wymianie chlodzenia na gpu może być memkom nawet lepiej - przestanie wiać na jedne ciepłe powietrze - ale chyba masz z tym pseudozalmanem bo to tamte nie miały radiatorów :unsure:

No niezłe. Chyba wezmę je i pocharatam na pamiątki. Tylko kurcze nie wiem czy dać pastę i po bokach po kropelce czy na taśmę 3M?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taśma raczej nie da rady - pasta + kropelka się spisuje, ale osobiście użył bym pasty i jakichś klamr takich jak choćby w 4 poście .

Strongmen miałem na myśli blok na gtx -ale nie full cover tylko sam rdzeń, a memki chlodzone wlaśnie tym foxconnem, szukałem ale wybacz nie znalazłem - muszę wracać do roboty :-|

Edit: heh zalazłem na gts'a i wykonawca posłużył się 3m :D

Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taśma raczej nie da rady - pasta + kropelka się spisuje, ale osobiście użył bym pasty i jakichś klamr takich jak choćby w 4 poście .

Świetny pomysł z tymi klamrami, tylko gdzie takie mocne klamry można dostać (albo do czego sie je stosuje to będzie łatwiej znaleźć)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nada się każdy drut, który sprężynuje ( nie jest miekki ) - to mogą być chyba kółka do mocowania firanek, czy kotary foliowej od prysznica - udać się do jakiegoś sklepu z lampami żyrandolami, karniszami - powinno się coś podejść [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nada się każdy drut, który sprężynuje ( nie jest miekki ) - to mogą być chyba kółka do mocowania firanek, czy kotary foliowej od prysznica - udać się do jakiegoś sklepu z lampami żyrandolami, karniszami - powinno się coś podejść [;

Właśnie, właśnie. Trzeba się będzie przejść do castoramy i oblukać to i owo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej grafy co masz nie ma sensu pakowac jakis wielgachnych radiatorow.

Polecalbym cos takiego:

http://www.realitynet.pl/shop/index.php?p4...hthawk-rhs-f117

Chlodza mi pamieci w 2giej grafie i sa naprawde wydajne.

Przy 800MHz na memkach sa dosc cieple. Tasma to obecnie 3M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

44 zł .. palit ma tylko 4 kostki, miedź wymaga solidnego nawiewu - no ale nawiew będzie tak ?

Inna rzecz, że taki spory alus to do jakiegos solidniejszego OC z podnoszeniem napięcia.

U mnie np. radiatorek, na który nie wieje turbina jest zimnawy podczas obciążenia, ten drugi paradoksalnie wyłapuje temperature GPU i jest ciepły tak samo z resztą jak mostek północny :wink:

Skoro jest nawiew to może radiatorki sobie darować - tak na próbę ? :P

Niektóre galaxy ddr3 nie miały radiatorków - a na 2 szt., które miałem w rękach w ogóle sie te [ciach!]ienczka nie trzymały [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mib

Wiem, że do tej grafy to aż takie nie są potrzebne, ale w niedługim czasie kupię chyba x1950xt i przydadzą się na pewno. Zrobię raz a porządne i do tego fanderka 92 na 5v w 2d a 12v w 3d i starczą mam nadzieję na każdą kartę szczególnie, że będzie wc na gpu.

q8ic

A co sie tyczy oc to zawsze staram się wykorzystać możliwości karty. Na tej niestety nie chcę robić lutowania bo gwara i kręcę tylko na pencil modzie, a myślę że porządne radiatorki dodadzą trochę.

Po weekendzie mam nadzieję że wszystkie klocki będą skompletowane to po złożeniu zdam relację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi