Skocz do zawartości
Esper

Amd 3600 X2, Freezer, Wiatrak A Temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

mam taka sprawe, tak jak w temacie mam ten procesor, kupiony niedawno, wersja 65nm, kupilem rowniez freezera 64 i dobra paste, wszystko zmontowane w obudowie elite, zasilacz warrior, i tu pojawia sie pytanie, mam w sumie w obudowie dwa wiatraki, jeden to ten z obudowy 12cm podlaczony na 5 V chodzi wolno ale lekko dmucha, w zasilaczu mam tez duzy wiatrak od spodu, procesor mam z 1,8 GHz na 2.0. i nie planuje wiecej krecic a wrecz kupic za jakis czas ta jeszcze bardziej energooszczedna wersje BE chyba czy cos.

Tak wiec czy warto wlanczac wiatrak z freezera? mimo wszystko jest slyszalny, a z tego co pamietam z forum niestety czujniki temp nie podaja prawdy wiec nie mam jak tego ocenic, i tu drugie pytanie, czy te czujniki w ogole nie mowia prawdy? nawet w biosie?

a i wlasnie jak w miare bezpiecznie zdjac radiator z procesora jesli pasta zadzialala jak klej? bo przed chwila wyciagnalem radiator z prockiem! :) ale dziala ...

Edytowane przez Esper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wskazania z biosu 2,3tys obrotow, temp 33stopnie po restarcie, hym moze slowo glosny bylo zle dobrane,przy zdjetej obudowie jest slyszalny, a mi glownie chodzi o to czy jest mozliwosc porownania temp z trzema wiatrakami i przy dwoch. A i mam plyte od asusa na 690G, speedfan nie pokazuje informacji o wiatrakach... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow, na max obrotow to pewno ze jest glosny :) ...ale przy ok.800rpm jest juz bardzo fajnie, a procek napewno przegrzewac si enie bedzie

jesli nei masz regulacji obrotow na plycie glownej lub zew. kontrolera to po prostu podepnij wentyl pod 5V (chocby z molexa) i juz bedzie komfortowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wskazania z biosu 2,3tys obrotow,

To oznacza że jest głośny ....

wow, na max obrotow to pewno ze jest glosny :) ...ale przy ok.800rpm jest juz bardzo fajnie, a procek napewno przegrzewac si enie bedzie

jesli nei masz regulacji obrotow na plycie glownej lub zew. kontrolera to po prostu podepnij wentyl pod 5V (chocby z molexa) i juz bedzie komfortowo

On jest niesłyszalny przy 1200 RPM a przy 1400 niesłyszalny poza obrębem obudowy - jeszcze dokładnie przeanalizuję to 1400 ale 1000-1200 RPM to jest total silent :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

_Vip_

Bardziej mu chyba chodzilo jak zmniejszyc a nie o ile [;

aaaa. no na to nie wpadlem ...ajm sooory :)

no wiec...

we freezerku odnajdujemy kabelki o kolorze czerwonym (+) i czarnym (masa). w molexie (ta wtyka z zasilacza ktora wpychasz do napedow cd/dvd/dyziow) posiada cztery kabelki z czego dwa srodkowe to masa.natomiast dwa skrajne, czyli czerwony-5V i zolty-12v

jesli chcesz miec wentylek pod 5v podpinasz czerwony kabelek z molexa do czerwonego kabelka z wentylka, i to samo robisz z czarnym i to wszystko :)

dla 7v jest nieco inaczej...czerwony kabelek z wentylka podpinasz do zoltego kabelka z molexa, a czarny wentylek z wentylka podpinasz do czerwonego wentylka z molexa (roznica potencjalow 12-5 daje nam 7V), Przy tym podlaczeniu trzeba wypiac z plyty pozostale kabelki , poniewaz bez masy nie bedzie fungal pomiar obrotow wentylatorka

jasniej nie potrafie tego wytlumaczyc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak piszecie o tych voltach, przepinaniach ... ja go podłączyłem standardowo do gniazda na płycie i PWM działa ( pomimo 3 pin ) więc nawet nie wiem jakie ma teraz napięcie - nie prościej pozostawić obroty na auto? Teraz podczas oglądania www mam na X2 3600+ 1070 RPM ( w pokoju na tyle ciepło że siedzę w krótkim rękawku więc ponad 20 st. jest na bank) a procesor ma 24 st. :lol:

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest tak, on jest podpiety na miejsce wiatraka na plycie glownej, boxowy ma 4 bolce ten trzy, ile tam jest V nie patrzylem jeszcze w instrukcje, co do zabawy z molexem, mam nawet gotowa przejsciowke przy obudowie byla, ale na wszystko mam czas, w sumie wazniejsze od zabawy z voltami i dzwiekiem jest wydajnosc chlodzenia, tak wiec jak to jest w koncu, mozna wierzyc wskazaniom w biosie? czy w ogole niczemu przy tych prockach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest tak, on jest podpiety na miejsce wiatraka na plycie glownej, boxowy ma 4 bolce ten trzy, ile tam jest V nie patrzylem jeszcze w instrukcje, co do zabawy z molexem, mam nawet gotowa przejsciowke przy obudowie byla, ale na wszystko mam czas, w sumie wazniejsze od zabawy z voltami i dzwiekiem jest wydajnosc chlodzenia, tak wiec jak to jest w koncu, mozna wierzyc wskazaniom w biosie? czy w ogole niczemu przy tych prockach...

Wepnij 3 pin wtyczkę w gniazdo 4 pin na płycie i włącz cool & quiet w bios.

33 stopnie na tym niepodkręconym CPU przy 2300 RPM to nienormalna sprawa ( chyba że w obudowie masz tropiki ).

Ja mam teraz 24 stopnie przy 1000 rpm (jak go usłyszysz mając głowę w obudowie to jesteś - :twisted2: gość) a radiator jest zimniejszy niż moja dłoń (więc wskazanie nie kłamie) .... może masz na prawdę brak wentylacji obudowy ?

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niepodkreconym? :> 1,8@2 [; Moze bije wysokie vcore i wylaczone c'n'q? [;

Ale on jest taktowany standardowo 1,9 więc jeśli nawet jest OC na 2,0 to tak jak by nie było OC ;)

Kiedy c'n'q jest wyłączone to po prostu wiatrak się kręci na max RPM a temp. ... temp. jest taka na jaką pozwala rozpraszanie chłodzenia.

Wysokie V core - no tak ... to może być obok paskudnej temp. wewnątrz budy przyczyną tak chorej wartości temp. na CPU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uno momento, przeca c'n'c sie automatycznie wylancza jak tylko zwiekszysz Vcore powyzej default. a po drugie ja mam c'n'c wylaczone a wentylami steruje plyta w zaleznosci od temperatury. wiec nie ma co uogolniac. Glowny zainteresowany proszony o podanie dokladnego konfiga :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

on jest podpiety jako jeden z fanow na plycie glownej, jest praktycznie nieslyzalny sprawdzalem odlanczajac go i wlanczajac, ale ja nie mowie ze freezer jest jakis super glosny czy cos, po prostu nie moge regulowac obrotow, a pod winda nie mam mozliwosci odczytania predkosci wiatraka, wszytko co przytaczalem to wskazania z biosu, moze jakis program polecicie? i jak to jest z ta temp bios mowi prawde?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

on jest podpiety jako jeden z fanow na plycie glownej, jest praktycznie nieslyzalny sprawdzalem odlanczajac go i wlanczajac, ale ja nie mowie ze freezer jest jakis super glosny czy cos, po prostu nie moge regulowac obrotow, a pod winda nie mam mozliwosci odczytania predkosci wiatraka, wszytko co przytaczalem to wskazania z biosu, moze jakis program polecicie? i jak to jest z ta temp bios mowi prawde?

EVEREST - zainstaluj i powiedz ile rpm ma ten 12 cm z obudowy bo jestem ciekawy. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg everesta ten 12cm 1,2k obrot, cpu 2,3k obrotow, temp 16 i 25, plyta glowna 32.

//wiec jak to z tymi temp mozna w nie wierzyc?

No nie ... a czy to taki problem się zastanowić, użyć szarych komórek od czasu do czasu ? Skoro masz pokazaną jakąś temperaturę z zakresu kilkanaście do kilkadziesiąt st. to bierzesz łapę którą cię Bozia obdarzyła i jeśli radiator jest zimniejszy niż ona to masz temp poniżej 33 st. jak cieplejszy to ok 40 - sprawdzasz czy się pokrywa mniej więcej z tym co jest pokazywane i wiesz czy wierzyć czy nie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jeśli temperatury się nie pokrywają to całkiem możliwe że nie dałęś pasty , źle ją dałeś lub coś innego spie... zepsułeś podczas nakładania CPU. Uszkodzenie czujnika mało prawdopodobne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu tak nerwowo?

paste dalem, mniej wiecej ziarnko ryzu rozprowadzone jeszcze przed nalozeniem po calej powierzchni, docisniete.

czemu pytam o temp? bo biosie mam 33, wg everesta tyle co podalem a wg jeszcze czegos innego 18 stopni... co do metody na dotyk to faktycznie jest mniej niz 30 duzo mniej, tylko na dotyk to mozna oceniac czy piersi sa fajne, a nie temp, zwlaszcza roznica w temp z wiatrakiem i bez niego, a o to pytalem na poczatku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu tak nerwowo?

paste dalem, mniej wiecej ziarnko ryzu rozprowadzone jeszcze przed nalozeniem po calej powierzchni, docisniete.

czemu pytam o temp? bo biosie mam 33, wg everesta tyle co podalem a wg jeszcze czegos innego 18 stopni... co do metody na dotyk to faktycznie jest mniej niz 30 duzo mniej, tylko na dotyk to mozna oceniac czy piersi sa fajne, a nie temp, zwlaszcza roznica w temp z wiatrakiem i bez niego, a o to pytalem na poczatku.

No wybacz ;)

Jeśli bios pokazuje 33 to musi pokazywać coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hym a wiec po pewnej przerwie wracam do swojego problemu, chce sprawdzic czy jest mozliwosc jego rozwiazania w inny sposob niz poprzez molexa

a wiec tak w specyfikacji mojej plyty oczywiscie mam obsluge c'q'c przyjmuj ona dwie opcje wylaczona lub auto, zainstalowalem najnowsze c'q'c ze strony asus spod mojej plyty, najnowszy bios, 1.32 V , 1900 mhz i nadal 2,4 tys obrotow. Jakies inne rady niz molex?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi