radas Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 (edytowane) Więcej na temat mojego problemu pisałem TU , lecz ( do moderatorów) jest to temat dotyczący płyty głównej Dfi Infinity Nf Ultra Ii-m2 do którego osoby Te , które mogą mi pomóc być może nie zaglądają , a ja właściwie teraz mam odmienne pytanie. Wobec tego ,że brakuje pomysłów na rozwiązanie mojego problemu , bardzo proszę o radę i odpowiedź ,czy: coś mi to da , jeżeli włożę tylko Corsair`y i ustawię takie timingi jak mają Patriot`y , czyli CAS# Latency (TLC) - 5 (Trcd) RAS To CAS R/W Delay - 5 (Trp) Row Precharge Time - 5 (Tras) Minimum RAS Active - 15 (Trc) Row Cycle Time -20 i potem dołożę tego duala Patriota z właśnie takimi samymi (jak powyżej) timingami - to da mi to coś ? ...........................................dodane........................ ROZWIĄZANIE : metodą wieluuu prób i błędów rozwiązałem mój problem. Po pierwsze pamięć Corsair wsadziłem do DIMM 1i2 , a Patriot do DIMM 3i4. Na odwrót nic to nie dawało. Po drugie ustawiłem w BIOSie CAS# Latency (TLC) - z auto na cl4 1T/2T Memory Timming - z auto na T2 (Tras) Minimum RAS Active - z auto na 12 (Trc) Row Cycle Time - z auto na 21 (Trcd) RAS To CAS R/W Delay - z auto na 4 (Trp) Row Precharge Time - z auto na 4 Po trzecie - myślę ,że najważniejsze : zmieniłem napięcie DRAM Voltage Settig z Auto na 2.0 V. Teraz wszystko chodzi jak trzeba i nie gryzie się :yahoo: Timingi zmieniałem też na 5-5-5-15-20 też chodziło. BTW. Jakie ustawić najbardziej optymalne timingi ?? Jest na to jakaś zasada , czy wytyczne ? Dzięki Edytowane 31 Lipca 2007 przez radas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...