Skocz do zawartości
Narkies

Oc Athlona Xp 2200+ @ 2600+

Rekomendowane odpowiedzi

Slyszalem ze jezeli podkreca sie procesor to zwieksza sie jakos czestotliwoc dysku, pci czy cos takiego, i moze mu to zaszkodzic/zepsuc. mam athlona xp 2200+ @ 2600+ (stabilny) mnoznik 15x fsb 138 ;p mobo: epox 8rdae. wiec jak to z tym jest ? z gory dziekuje za pomoc ;].

pozdrawiam.

Edytowane przez Narkies

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Jeżeli płyta nie ma zablokowanej szyny pci/agp to można uszkodzić dyski, napędy i karty rozszerzeń, ten epox ma blokadę więc możesz kręcić bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha :D wielkie dzieki za odpowiedz ;]

@edit teraz troche sie zmienilo, teraz mam pelnowartosciowego athlona xp 2600+ zmienilem fsb na 166 i chodzi stabilnie bez zmiany napiecia. Zdziwilem sie ze tak mozna go podkrecic myslalem ze to jakas bardzo keipska seria. A okazuje sie ze nie jest w cale az taka najgorsza. Moze cos slyszeliscie o tej serji ? i o mozliwosciach jego o/c ?

post-149164-1185881240_thumb.jpg

pozdrawiam.

Edytowane przez Narkies

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Jak mnie pamięc nie myli to blokada na pci 66 a agp 100 <_<

Mylisz sie, pci: 33, agp: 66, pci-e: 100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A o co tu pytać - kręcisz aż się zrobi niestabilny albo za gorący, zostawiasz na najwyższych stabilnych zegarach i tyle. Wiedza nt. czy jest to krętliwa seria czy też nie nic Ci nie da.

Z takim mnożnikiem z łatwością dojdziesz na tej płycie do granicy możliwości proca - chyba, że pamięć zmięknie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A o co tu pytać - kręcisz aż się zrobi niestabilny albo za gorący, zostawiasz na najwyższych stabilnych zegarach i tyle. Wiedza nt. czy jest to krętliwa seria czy też nie nic Ci nie da.

Z takim mnożnikiem z łatwością dojdziesz na tej płycie do granicy możliwości proca - chyba, że pamięć zmięknie :D

hehehe no tak jak bym doszedl do poand 200mhz fsb to fatycznie. ale jest taka opcja w biosie ze mozna to potem zanizyc. bo nie koniecznie pamiec musi pracowac z taka sama czestotliwoscia co procesor. Np: ja mam teraz pamiec puszczona na ponad 200mhz a fsb processora 166.A tak wogole jaka jest dopuszczalna temperatura (tak zeby mi sie procesor nie spalil).

Dziekuje i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura - max 55-60 do stabilnej pracy a nie spali się i przy 70 [;

A co do tej pamięci - owszem to bardzo sprytnie ze możesz sobie puścić asynchronicznie memki i proca - problem w tym, że w zdecydowanej większości wypadków jest to mniej wydajnie rozwiazanie niż praca synchroniczna :wink:

Zrób jakis teścik wydajności - później obniż memki do synchro 1:1 i powtórz test [;

No i ponad 200 FSB ? Chcesz wycisnąć ponad 15x200=3 Ghz - nie masz zbyt wysokich wymagań wobec tego athlonka :blink: ?

Edit:

Albo masz odblokowany mnoznik albo co innego bo athlona 2200+ z mnożnikiem 15 nie było Lista_procesor%C3%B3w_Athlon_XP

Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...