Kastor Krieg Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 Na wstępie chciałbym zaznaczyć, tak, czytałem poradniki. Dziękuję, teraz meritum. Moja podstawowa konfiguracja to Procesor, jak widać. Płyta DFI Infinity SLI-MF2 na nForce4 SLI. Pamięci to 1GB kość Patriot PSD21G2002H, DDR2 6400 800Mhz CL5, z tej słabszej rodziny, nie Extreme. Najpierw sprawdzałem możliwości płyty. Nie jest to KN9 / Infinity na nF4 Ultra, ale na pamięciach ściągniętych do 200 (efektywnie ~400Mhz) i 5-5-5-16-21, mnożniku proca na x6, szynie na 3x, 1.375V na procu i 2.1V na ramki, udało mi się dokręcić do HTT 370 zanim odmówiła zabawy. Jakbym tyle złapał z procem, płakałbym ze szczęścia. Płyta jednak, raczej bez zarzutu. Zacząłem potem manewry z dociąganiem procesora i pamiątek. Podniosłem memki na 533Mhz, zostawiłem je na timingach na jakich były (może to był błąd i trzeba było te z tabelki powyżej, odpowiednie? :unsure:), podnosiłem pomału HTT od 200. Zaczęło się wywalać, nie wstawać, mieć problemy. Profilaktycznie podniosłem woltaż na proca do maksymalnej oznaczonej jako bezpieczna, żeby mu nie brakowało w razie czego mocy - do 1.475/1.5V, pamięci zostały na 2.1V, nie forsowałem, mimo że mają radiatorki. O proca się tak nie bałem, Infinity nawet nie zaczyna mi się grzać (na palca sprawdzając). Okazało się jednak, że jestem w stanie dociągnąć do HTT 240 (skok z ~1800Mhz do 2150Mhz), ani kroku dalej bo zaczyna się Orthos wywalać, pada mi np. Firefox, takie rzeczy. Albo WinZgroza nie wstaje. Ponieważ wiem, że Brisbane'y nawet te słabsze jak się trafią, powinny się dać kręcić do @2.7Ghz, a nie tylko @2.2Ghz, ponieważ wiem, że płyta mnie nie blokuje (370 HTT), co mnie mogło zawieść? Pierwszym typem są pamięci. Czy to możłiwe, że są aż tak słabe? Niezła firma, powinny wytrzymywać? Czy jest sens trzymać je "nisko" (np. efektywne 400Mhz) i podnosić proca? Chyba nie bardzo? Przy tym, wywala mi się "stress RAM and CPU" w Orthosie, a "stress CPU" jeszcze idzie, pół godziny potrafi wyrobić bez zająknięcia, a ten podwójny wywala się po 20s, albo w ogóle orthos się rozbija. Na drugi typ wpadłem pisząc powyższe. Infinity wydaje mi się aż za zimne, 30-32 w stresie, pod Orthosem? Być może chłopcy w sklepie (nie ja kompa składałem) chlapnęli za grubo ceramicznej i zaczęła mi bardziej proca izolować niż przewodzić w radiator? I proc się wykłada, albo wyłącza (jakieś zabezpieczenie? mój k7nf2-raid na Socket A takie miał, pamiętam, żeby proca nie spalić) :unsure: Mam jeszcze pastę, może powinienem rozmontować draństwo, oczyścić (czym, alkoholem etylowym? czymś innym? :huh:) i jeszcze raz nałożyć, mniej pasty, rozsmarować gładko i nałożyć Infinity na nowo? Ech, ratunku :ph34r: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 1.Na bogów ściągnij sobie jakikolwiek program pokazujący temperature procesora! A nie sie pytasz nas czy się nie grzeje. Jest ich od groma i łatwo znaleźć. 2. Pamięci skręć żeby chodziły na niskich częstotliwościach, to wtedy ewentualnie zobaczysz czy to ich wina czy procesora. A potem jak sie już dowiesz to sobie jakoś je spasujesz. 3. Przeczytaj sobie regulamin forum i jakiś faq o podkręcaniu tym razem ze zrozumieniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kastor Krieg Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 (edytowane) 1.Na bogów ściągnij sobie jakikolwiek program pokazujący temperature procesora! A nie sie pytasz nas czy się nie grzeje. Jest ich od groma i łatwo znaleźć.Na bogów, mam SpeedFana i daje takie wyniki, że albo on, albo czujnik na procu łżą jak najęte. Co powiesz na 15-19C w stanie spoczynku, 30-32C pod pełnym obciążeniem przez całą noc? <_< 2. Pamięci skręć żeby chodziły na niskich częstotliwościach, to wtedy ewentualnie zobaczysz czy to ich wina czy procesora. A potem jak sie już dowiesz to sobie jakoś je spasujesz.Stary, ale czytałeś mój wpis, prawda? :huh: 3. Przeczytaj sobie regulamin forum i jakiś faq o podkręcaniu tym razem ze zrozumieniem.Chyba jednak nie. Poza tym, za "STFU RTFM n00b" dziękuję, nie tego mi potrzeba tylko fachowej wypowiedzi. :rolleyes: Edytowane 31 Lipca 2007 przez Kastor Krieg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Podaj dokładny konfig kompa :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...