Skocz do zawartości
polemnik

Lcd 19-21 Do 1500 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie ;)

Składam nowy komputer, a w nim monitorek lcd

od roku siedzę na crt 19 dell trinitron.

Zastanawiam się czy zmieniać na LCD 19 cali.

Przed komputerem siedze dziennie duuużo, taka praca. Powyżej 8-miu godzin..

Często lubie pograć, obejrzeć tv w komputerze ;) (karta sat.)

Zostać na tym crt ? Ewentualnie kupić jakiś lepszy? Czy lcd da mi coś więcej jak crt ? Co polecacie ?? Do wydania 1500 zł.

Pozdrawiam

Edytowane przez polemnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie ;)

Zostać na tym crt ? Ewentualnie kupić jakiś lepszy? Czy lcd da mi coś więcej jak crt ?

Jakość obrazu nawet na najlepszym LCD nie będzie lepsza niż na dobrym CRT. Tymbardziej że masz Trinitron czyli absolutny high-end. Monitory LCD mało zajmują miejsca, mało prądu żrą i oszczędzają wzrok... a pozatym to nic ci więcej nie da LCD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakość obrazu nawet na najlepszym LCD nie będzie lepsza niż na dobrym CRT. Tymbardziej że masz Trinitron czyli absolutny high-end. Monitory LCD mało zajmują miejsca, mało prądu żrą i oszczędzają wzrok... a pozatym to nic ci więcej nie da LCD

Nieprawda. Dobrego LCD na oczy nie widziałeś a stwierdzenie "trinitron czyli absolutny high-end" jest bezsensowne .

aby nie być gołosłownym :

http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=...p2=948&ph=6

ps. bez kalibracji ten LCD też lepiej wypada

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieprawda. Dobrego LCD na oczy nie widziałeś a stwierdzenie "trinitron czyli absolutny high-end" jest bezsensowne .

aby nie być gołosłownym :

http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=...p2=948&ph=6

ps. bez kalibracji ten LCD też lepiej wypada

Ale głupty gadasz :lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

Dobrego LCD na oczy widziałem bo mam Benq fp93gp na MVA. Natomiast nie widzialem dobrego CRT (np. TriniTron, DiamondTron), bo mam średnie (Philips 107B10 i LG Flatron 795 FT Plus) i uważam że są lepsze (ze wskazaniem na LG).

A TriniTron jest high-endem jeśli chodzi o CRT.

Chyba byłeś w media i ci głupot nagadali że LCD jest lepszy jeśli chodzi o jakość obrazu.

To czemu graficy cały czas używają profesjonalnych monitorów CRT na kineskopie TriniTron lub DiamondTron takich firm jak EIZO, IIYAMA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale głupty gadasz :lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

Dobrego LCD na oczy widziałem bo mam Benq fp93gp na MVA. Natomiast nie widzialem dobrego CRT (np. TriniTron, DiamondTron), bo mam średnie (Philips 107B10 i LG Flatron 795 FT Plus) i uważam że są lepsze (ze wskazaniem na LG).

A TriniTron jest high-endem jeśli chodzi o CRT.

Chyba byłeś w media i ci głupot nagadali że LCD jest lepszy jeśli chodzi o jakość obrazu.

To czemu graficy cały czas używają profesjonalnych monitorów CRT na kineskopie TriniTron lub DiamondTron takich firm jak EIZO, IIYAMA?

MVA to jeszcze nie jest na prawdę dobra matryca - od tego zacznijmy ( srebrzenie pod kątem , efekt różowienia ). Akceptowalne matryce ( dla wymagających użytkowników domowych ) zaczynają się powiedzmy od S-PVA ...

Rodzaj kineskopu czyli maska szczelinowa [Trinitron/Diamnondtron] wcale nie przesądza o "hi endowości" monitora ( a ty twierdzisz że tak ... :lol: ).

Masz link z pomiarem więc po co głupoty piszesz ??? - no ale jak się czytać pomiarów nie umie to takie są efekty :lol: Jak byk widać że Iiyama Vision Master PRO 513 22" CRT jest pod względem dokładności odwzorowania kolorów daleko za NEC WGX2 LCD ( zarówno przed jak i po kalibracji )

Widzę nierównomierności barw na monitorach z maską szczelinową/perforowaną (nie hi-end) więc po co mi kit wciskasz jakie to każde CRT ( szczególnie "trinitron" ) wspaniałe ? O przekłamaniach kolorów nawet nie wspominam ...

Graficy używają monitorów LCD na matrycy IPS np. Eizo z serii CG ... w ostateczności jakiegoś CE jeśli się wpląta ( oczywiście są też inne firmy ) albo starych CRT firmy Barco ... znam jednego co używa Sony na trinitronie [sONY GDM-F520] ... ale jest to monitor z rodziny "graficznych" o małych odstępstwach barwowych i dużej jednolitości ... a ty widzisz trinitron to myślisz że już każdy hi-end ... LOL :mur:

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi