esh0 Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 Składniki na 4 osoby: - duża pierś z kurczaka (około 0,4kg) - 3 woreczki ryżu - pół dużego kalafiora - papryka zielona/żółta (ta bardziej słodka) - mąka - jajka - bułka tarta - płatki owsiane (drobno mielone) - przyprawa do kurczaka (raczej łagodna, ze względu na sos) - przyprawa "Magi" - cukier - papryka w proszku - pieprz Przygotowanie kurczaka: Umyte piersi kroimy na 4 równe części, oddzielając elementy niezjadliwe, a następnie obtaczamy w przyprawie do kurczaka (wcierając w mięso). Można odstawić na jakiś czas mięsko, aby przeszło przyprawą. Rozbijamy dwa jajka i jedno żółtko z nich chowamy na później. Sypiemy na jeden talerz mąkę + bułkę tartą, a na drugi płatki owsiane (duuużo płatków). Obtaczamy kurczaka w jajku, mące, jajku, płatkach. I wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, na patelni. Smarzymy na nie za dużym ogniu, tak aby nie przypiec panierki, ale dać się mięsu usmażyć. Po jakiś 10 minutach przerwacamy na drugą stronę. Po około 20 minutach mięso powinno być już dość twardawe - można spróbować i ocenić, czy jest okej. Przygotowanie sosu: Gotujemy 0,5litra rosołu (woda + kostka Knorra ;) ). Lekko studzimy po zagotowaniu. Do uprzednio odłożonego jajka wlewamy kilka łyżek rosołu i mieszamy. Do tak powstałej mikstury dodajemy dwie łyżki mąki (dodając stopniowo, ciągle mieszając - najlepiej mikserem). Doprowadzamy do konsystencji gęstego jogurtu (można dolać rosołu, jak za żadkie). Wlewamy całość do pozostałej części rosołu ciągle mieszając i podgrzewamy - sos powinien zgęstenić. W czasie podgrzewania dodajemy 2 łyżki masła (powiedzmy sześcian 3x3x3 cm :D), płaską (!!) łyżeczkę (!!) cukru (bardzo łatwo przesłodzić), szczyptę soli i sok z cytryny (do smaku, ja dałem sok z połowy cytryny). Jeśli wyjdzie zbyt mdły, dodać czegoś ostrego - pieprz, papryka ostra, przyprawa "Magi". Przygotowanie kalafiora: Rozdrabniamy kalafior na mniejsze części i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy kalafior jest już lekko miękki odstawiamy z ognia i odcedzamy. Na patelni (lepiej na wok'u) rozgrzewamy podobną ilość masła co do sosu, wrzucamy pokrojoną w plastry (0,5x0,5x3 cm) paprykę i smarzymy na mocnym ogniu (naprawdę mocnym :]) tak aż zmięknie. Można dodać trochę soli. Następnie wrzucamy do tego uprzednio ugotowany kalafior i smażymy aż kalafior będzie gorący i lekko podpieczony. Polecam zrobić wcześniej kalafior, bo powinien postać razem z papryką, aby ujednolicić smak. Przygotowanie ryżu: Gotujemy wodę, wrzucamy kostkę rosołową i trochę soli, wrzucamy ryż i gotujemy przez jakieś 15 minut Podanie: Na talerz wysypać kupkę ryżu (można włożyć go do szklanki, ubić i wysypać - wyjdzie taka "górka"). Nałożyć mięso i kalafior. Sosem polać najlepiej tylko ryż. Czas przygotowania: Uwijając się na 4 palniki zajmuje ponad godzinę. Smacznego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnes Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Jeju, jak to smakowicie wygląda.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Bardzo "obiadowo" ;) Bez cudactw. Przepis wrecz standardowy, z mała wariacja, wiec mozna sie skusic.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Bo to raczej danie typowo obiadowe ;) Na romantyczną kolację trochę nie pasuje :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...