mic_s Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 Na wstępie zaznaczam ze czytalem sporo tematów o zestawach (m.in. Sysaka) co też mialo wpływ na moje wybory, ale dla pewnosci wole jednak temat zalozyc by uslyszec (zobaczyc) niezalezne opinie. Pare błędów przy doborze części w przeszlosci się popełniło, dlatego wolę na wszelki wypadek być dociekliwy i upierdliwy :D Sprzęt (cała buda z wnętrznosciami, bez monitora, myszek itp) ma słuzyć do nastepujacych zastosowan: net, zastosowania biurowe, programowanie (Visual C#, SQL), troszkę grania (ale bez szalenstw na punkcie AA, HDRow i poscigu za kazdym pojedynczym FPSem itp. po prostu ma sensownie chodzić). Mam monitor 17' LCD wiec preferuje rozdzielczosc 1280x1024 (wolę ją + low detail niż nizszą + high detail). Stosunek do kręcenia: raczej czysto zabawowy, z ciekawości. Więc jesli będzie kręcone to delikatnie i bez przesady. Koszt: 1500 złotych. OKOŁO. W zasadzie nie jestem ograniczony jakimś budżetem. Juz nie muszę błagać rodziców o kasę, więc w razie potrzeby mogę wylozyc więcej. Ale tylko wtedy gdy będzie się to naprawdę opłacać (teraz trzeba szanować każdy grosz). Większość części z Apollo. Kupowalem tam juz sporo, mimo pewnych nieprzyjemnych doswiadczen, ogolnie jestem zadowolony z tego sklepu. Zestaw będzie na C2D. Po latach spędzonych z AMD czas na powrót do korzeni :) Płyta główna: -Abit IP35-E (399zł) opcja: EVGA nForce n650i Ultra 122-CK-NF66-T1 (342 zł) No własnie - ta EVGA naprawdę ładnie wypadła w testach na PCLab czy EGiełdzie. Ma to czego potrzebuję (żadnego SLI). Z drugiej strony nowy chipset P35 bardziej przyszlosciowy na czym mi zalezy. Jakieś sugesie? Moze inna płyta? Procesor: -Intel Core 2 Duo E4400 (408 zł) opcja: w zasadzie brak alternatyw. Kilkanascie zł więcej niz 4300 wiec warto dolozyc. E6XXX juz wyraznie drozsze. RAM: -DDR2 2x1GB PC6400 800MHz Goodram GR800D264L5/2GDC (279 zł) opcja: DDR2 2x1GB PC6400 800MHz Patriot KH CL5 PSD22G800KH (329 zł) Ew. jakieś inne w niskiej cenie. Grafika: -GeForce 8600GT Palit 256MB 128b NE/8600T+T321 (373 zł) Opcja: Coś z 7900GS lub Radeon 1950 Pro. Tylko jest to o stówkę drozsze i tylko troszkę szybsze. I do tego starsza architektura. Ale tu naprawdę nie jestem zdecydowany. Nie wiem na ile ten Palit jest głośny. Bo jak chodzi jak suszarka to wolę cos cichszego Łącznie wyszedł mi ten zestaw za: 1459 zł. Więc cos w tych granicach. Czekam na opinie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 Abit IP35-E. Moze byc ten e4400. Nie oplaca sie wykladac wiecej forsy na Patrioty, poniewaz te GoodRAMy dobrze sie kreca. Bierz Palita 8600gt, chlodzenie jest na prawde ciche :) I jest on lepsza karta od 7900gs lub 1950pro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bris Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 Abita bierzesz, warto doplacic - plyta przyszlosciowa. Procek e4xx, grafa bierzesz 86gt, nie warto sie pakowac w starsze technologie przy skladaniu nowego zestawu, pamieci.. jak wyzej nie warto doplacac do patriotow jezeli oc bedzie czysta zabawa. Do tego wystarcza GR'y ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mic_s Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 (edytowane) Właśnie przy pamięciach miałem wątpliwości. Cena niziutka co moze budzic pewne podejrzenia ;) Ale skoro te GoodRamy to dobre pamiątki to po co przepłacać? :D Hmm a jeszcze z płyt głównych: Microstar P35 NEO-F Intel P35 Gigabyte GA-P35-DS3 Porównywalne wyposazenie do Abita. Mają tę przewagę że jest port LPT, który by mi sie jeszcze przydał. Ale są drozsze w Apollo od tego Abita (akurat o cene przejsciowki LPT->USB :D). Edytowane 31 Lipca 2007 przez mic_s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bris Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 Zostan przy Abicie mimo braku LPT i problemow przy subzero :lol: :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...