sorest Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 albo 3 takie do RAIDa 10 i rządzisz oraz....... śpisz spokojnie :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 czy ktos jeszcze natknal sie na jakies testy predkosci tej nowej barcudy - szzcegolnie model 500GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 czy ktos jeszcze natknal sie na jakies testy predkosci tej nowej barcudy - szzcegolnie model 500GBNa pierwszej stronie masz test, tu też możesz zajrzeć http://www.ocforums.com/showthread.php?t=535220 http://www.abchw.com/content/seagate-barra...B-baracuda-es.2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 (edytowane) czym sie rozni ST3500320AS od ST3500320NS ? Juz wiem - NS to seria ES.2 a AS to 7200.11 Powiedcie mi jak sadzicie czy warta jest kupienia ta nowa baracuda ?:) ( poprzegladalem te testy i jakos na nic zlego sie nie natknalem , albo cos przegapilem) Edytowane 4 Grudnia 2007 przez Mr.Martin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 (edytowane) warto :) tylko ja mam dylemat czy nie poczekać i nie brać ES.2 zawsze większy MTBF z drugiej strony słyszałem ze wersje NS są wolniejsze głównie w Burst Speed Edytowane 4 Grudnia 2007 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 warto :) tylko ja mam dylemat czy nie poczekać i nie brać ES.2 zawsze większy MTBF z drugiej strony słyszałem ze wersje NS są wolniejsze głównie w Burst Speed na początku napaliłem się na ES.2 250GB lub 500 -> 32MB bufor, nowa seria, 1talerz... i poczytałem testy: dla desktop-user seria ES.2 nie ma sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 ^ a dlaczego nie ma sensu możesz coś więcej powiedzieć :)? bo sam juz nie wiem czy jutro brać Barke11 czy czekać na dostawy ES.2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 ^ a dlaczego nie ma sensu możesz coś więcej powiedzieć :)? bo sam juz nie wiem czy jutro brać Barke11 czy czekać na dostawy ES.2 jak masz domowy serwer to ES.2 :) jak nie: Barka.11 500GB 32MB. mam link tylko do 1000 ale wnioski są podobne dla całej serii ES.2. http://www.storagereview.com/1000.sr w szale poszukiwań właściwego hdd widziałem inne testy a przynajmniej widniały na wykresach wersje 500GB i 750 *.11 w zestawieniu z ES i ES.2. niestety nie pozapisywałem linków i nie mogę tego teraz znaleźć. a że wybrałem dla siebie 250GB *410AS to też przestałem się "twoimi" modelami tak zajmować. choć w tym linku co dałem jest już sporo opisane. wejdź później na forum - sporo różnych informacji jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 (edytowane) dzięki za link, reckę to czytałem ale forum nie, idę czytać :) Edytowane 4 Grudnia 2007 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heryf Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Witam planuje rozbudowac swoj sprzet o jeszcze jeden dysk mianowicie Seagate 500 GB Barracuda 7200.11 (32MB, Serial ATA II) czy jest to dobry wybor? a moze w tym przedziale cenowym polecicie cos innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 no i stalem sie posiadaczem tez baracudy 7200.11 500GB oto wykresy predkosci w trybie quit i long. Testy robione na czystym dysku (bez partycji) i pod Vista ( vista troche zaniza ale i tak wedlug mnie sa duze) test quick test Long Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Wydajność powala, no może nie jest to dysk z talerzami 334GB, ale całkiem przyzwoicie :wink: Ciekawe jak wygląda sprawa hałasu obracających się talerzy :? pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 (edytowane) ja zaraz tez dam jakiś wykresik, własnie przyjechałem z miasta z ProLine :) z Barką 11 500GB (firmware SD15) :D napisze jak wyglada sprawda hałasu w porównaniu do Barki10 320GB Edytowane 7 Grudnia 2007 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Kurde. Ale szybki. Zamowilem wlasnie taki. W poniedzialek odbior. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 ja zaraz tez dam jakiś wykresik, własnie przyjechałem z miasta z ProLine :) z Barką 11 500GB (firmware SD15) :D napisze jak wyglada sprawda hałasu w porównaniu do Barki10 320GBNo właśnie porównanie do 10ki najważniejsze. Czekamy na opinie. Może ktoś ma porównanie do Hitachi - odnośnie głośności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 (edytowane) no więc na szybko mogę powiedzieć ze dysk jest cichszy od Barracudy10 320GB, hałas jaki wydobywa jest znacznie delikatniejszy nie takie mocne pierdzenie jak Barka10 kilka decybeli jest ciszej HDTach - Vista Quick bench Long bench HDTach - XP Quick bench w Viscie Burst Speed jest trochę mniejszy Edytowane 10 Grudnia 2007 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba_T1000 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 (edytowane) Ja już od ponad miesiąca używam Seagate 7200.11 1TB, i można powiedzieć że jestem zadowolony :D Kilka tyg. wcześniej zamówiłem wersje 500GB 32mb cache, ale przyjechała uszkodzona (wysypała sie akurat jak dane skopiowałem na nią- czyli po max 5godzinach pracy, ale miałem backupa na poprzednim dysku - na szczęście) A że była to jedyna sztuka na rynku cudem załatwiona to nie mogłem czekać na pojawienie się drugiego egzemplarza(były braki w dystrybucji) to nie czekałem na dostawę i kupiłem wersję 1TB. i był to dobry wybór bo dopiero teraz pojawiają się dyski 500GB, czyli dobrze że nie czekałem :) to testy na Viście w HD Tach: (płyta główna to 939dual-VSTA) to poprzedni dysk 7200.10 320gb 16mb cache. w trybie Sata1. A to Seagate 7200.11 1TB 32mb cache. w trybie Sata2 i z NCQ Pierwsze co się rzuca w oczy to burst na poziomie ATA100 :( ale na szczęście to wina Visty a nie dysku, bo na Xpku burst w normie czyli około 220MB/s. Max odczyt nie ok.90MB/s, ale ok 100-110MB/s. Mogę wrzucić screeny z Xpka jak ktoś chce, bo zapomniałem zapisać wyników :/ UPDATE: Oto testy po Xpkiem: 7200.10 320gb 16mb cache. w trybie Sata1 Seagate 7200.11 1TB 32mb cache. w trybie Sata2 i z NCQ. Coś szybko zaczeła spadać wydajność na dalszych gigabajtach :/ Ktoś wspominał o serii ES.2, mówiliście że do domowego kompa nie za bardzo, rozwińcie temat - czemu? generalnie to powinien być chyba lepszy dysk niż 7200.11 ? Edytowane 7 Grudnia 2007 przez Kuba_T1000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 No z checią bym zobaczył te wyniki. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 (edytowane) Kuba_T1000 - wrzuć wrzuć czekamy... :) Edytowane 7 Grudnia 2007 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba_T1000 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Już. Wyniki w poprzednim moim poście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 (edytowane) no i gdzie te 100-110 MB/s :lol: bo ja tam widzę 85,3 MB/s Co do ES.2 to jest to różnie czasem jest minimalnie szybszy a czasem wolniejszy od normalnej Barracudy11, ale wydajnościowo są mniej wiecej na jednym poziomie, a te różnice to pewnie inny firmware dysków, ale z tego co mi wiadomo to seria AS była zawsze szybsza od NS mowa o Barrkach10 Edytowane 7 Grudnia 2007 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba_T1000 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 "Max odczyt nie ok.90MB/s, ale ok 100-110MB/s" Chodziło o ten max na początku (przy pierwszych GB) a nie średni:D Pisałem te wartości z pamięci, bo testy puszczałem wcześniej, ale nie zapisywałem. Przed chwilą zrobiłem jeszcze raz i tyle wyszło :) Mnie denerwuje to, że na Viście jest wolniejszy burst, choć średni transfer prawie taki sam :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 ^a chyba ze tak :) ale średni najważniejszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 tak patrze ze juz sa dyski z firmware SD15 - ja mam SD14 Pamietacie kiedys byl jakis link do strony seagate gdzie wpisywalo sie numer seryjny dysku , model , prosilo sie o nowe firmware i supert seagate przysylal nowy firmware na emaila - moze ktos podeslac takiego linka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Trzeba przyznać że są bardzo szybkie te dyski. @PeterMac - a co odnośnie pracy talerzy? Bo chrobot głowic to jedno, ciągły szum który był w 10 był nie do zniesienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 ja nic nie słyszę jeśli chodzi o prace talerzy i ich szum, głośniej chodzą u mnie wiatraki w obudowie wiec szumu talerzy nie usłyszę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 :D To przydałby się jeszcze ktoś z WC i dość wyczulonym słuchem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 mialem poprzednio 7200.9 160GB - to byla glosniejsza od tej co teraz mam (glosniej obracajace sie talerze , wieksze wibracje i chrobot glowic). Ta 7200.11 jest bardzo cicha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Test Seagate's Barracuda ES.2 http://techreport.com/articles.x/13732/1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba_T1000 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 ...Ta 7200.11 jest bardzo cichaPotwierdzam. 7200.11 jest cichsza od 7200.10 jeśli chodzi o spoczynek, a i przy kopiowaniu czy defragmentacji mało kiedy słychać pracę głowic. Nie ma takiego chrobotania jak w serii 10 :) Niestety ale mam w kompie 3 dyski i ciężko powiedzieć który najbardziej hałasuje :? Były jakieś programy do wyciszania dysku kosztem wydajności, np w samsungu Hutil. Zna ktoś taki program do Seagate ? Chodzi mi o serię 10. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...