wampir Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Na czym polegają testy IOMeter ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Potwierdzam. 7200.11 jest cichsza od 7200.10 jeśli chodzi o spoczynek, a i przy kopiowaniu czy defragmentacji mało kiedy słychać pracę głowic. Nie ma takiego chrobotania jak w serii 10 :) Niestety ale mam w kompie 3 dyski i ciężko powiedzieć który najbardziej hałasuje :? Były jakieś programy do wyciszania dysku kosztem wydajności, np w samsungu Hutil. Zna ktoś taki program do Seagate ? Chodzi mi o serię 10. Seagate nie były nigdy kompatybilne z tymi programami - niestety. Że 11 cichsza od 10 to dobry początek :D (przez ten hałas zmieniłem na Hitachi) ale czy porównywalna np z Samsungiem lub Hitachi? Powoli sie na nie nakręcam :lol2: Taka macierz mogłaby przyspieszyć system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 tak patrze ze juz sa dyski z firmware SD15 - ja mam SD14 Pamietacie kiedys byl jakis link do strony seagate gdzie wpisywalo sie numer seryjny dysku , model , prosilo sie o nowe firmware i supert seagate przysylal nowy firmware na emaila - moze ktos podeslac takiego linka ? Te linki wygasają po jakimś czasie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba_T1000 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 ojj, ale na jakiś czas będą :E Więc, możesz podać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Dysk jest rewelacyjnie cichy !!! Mam WD 320, Hitachi 320 i sa glosniejsze. &200.10 jaki mialem tez byl glosniejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Żeby nie było :) Dysk na pewno jest głośniejszy od od jednotalerzowych 250GB 7200.10. Ale nie jest to ogromna różnica, po prostu da się to zauważyć przy bezpośrednim porównaniu. A to że jest cichszy od innych modeli to może tylko cieszyć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 (edytowane) Dysk jest rewelacyjnie cichy !!! Mam WD 320, Hitachi 320 i sa glosniejszeI takiej informacji mi trzebabyło :D A ten Hitachi to T7k500? Edytowane 11 Grudnia 2007 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Dyski to WD3200AAKS i T7K500. Z tym ze ten WD jest bardzo głosny a Hitachi w miare cichy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 (edytowane) Dodam od siebie ze jestem b. mile zaskoczony bardzo niską temp dysku w idle wynosi u mnie 25-6C, Barracuda10 miała dobre kilka stopni więcej również 2 talerzówka :) Edytowane 11 Grudnia 2007 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba_T1000 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Dodam od siebie ze jestem b. mile zaskoczony bardzo niską temp dysku w idle wynosi u mnie 25-6C, Barracuda10 miała dobre kilka stopni więcej również 2 talerzówka :)Potwierdzam. Seria 11 jest chłodniejsza. Moja 4talerzowa wersja (1TB) ma ok. 2stC mniej niż 3talerzowy 7200.10 (320GB) O właśnie, przypomniało mi się: mam taki dziwny dźwięk przy wyłączeniu kompa. Chodzi o dysk 7200.11 - w momencie odłączenia zasilacza jakiś taki metalowy dźwięk z dysku dochodzi, nie wiem może głowica coś "świruje" ale to tak na innych seagatach nie słyszałem. Czasami doś podobnego jest w WD-kach. Jestem ostatnio przeczulony na punkcie dysku więc się zastanawiam czy to normalne zachowanie... (biorąc pod uwagę sposób wyłączania to zachowuje się jak 5letni złom, a nie nowy dysk) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 (edytowane) Potwierdzam. Seria 11 jest chłodniejsza. Moja 4talerzowa wersja (1TB) ma ok. 2stC mniej niż 3talerzowy 7200.10 (320GB) O właśnie, przypomniało mi się: mam taki dziwny dźwięk przy wyłączeniu kompa. Chodzi o dysk 7200.11 - w momencie odłączenia zasilacza jakiś taki metalowy dźwięk z dysku dochodzi, nie wiem może głowica coś "świruje" ale to tak na innych seagatach nie słyszałem. Czasami doś podobnego jest w WD-kach. Jestem ostatnio przeczulony na punkcie dysku więc się zastanawiam czy to normalne zachowanie... (biorąc pod uwagę sposób wyłączania to zachowuje się jak 5letni złom, a nie nowy dysk) ta Barracuda 7200.10 nie jest przypadkiem 2 talerzowa, co do tego dźwięku z dysku to standard tez tak mam tak dysk wyhamowuje :) Edytowane 11 Grudnia 2007 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba_T1000 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Tak, 2 talerzowa, mój błąd :/ Ale z tym hamowaniem to dziwna sprawa, niby tak ma być ale brzmi to tak jakby dysk się na "chama" wyłączało :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tucz Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 stalem sie posiadaczem 500GB z serii 11. No i rzeczywiscie musze przyznac, ze jest cichutka, wczesniej mialem serie 9 i glosnosc jest chyba nizsza, a w najgorszym przypadku taka sama w IDLE, niestety ciut glosniejsza jesli chodzi o prace. Testow wydajnosciowych nie zdazylem jeszcze zrobic, bo dopiero co windowsa postawilem. Mam tylko dziwne zgrzytanie jak wlaczam kompa. Czy to normalne przy tych dyskach? PS. Jak najlepiej skonfigurowac te dyski? W tryb AHCI czy IDE? Z tego co czytalem to AHCI niewiele daje. A czy w trybie IDE aktywne jest NCQ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Velocity120 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 w ide NCQ jest nieaktywne takze warto wlaczyc ahci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tucz Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Tylko, ze wtedy musialbym podpiac dysk przez kontroler JMicron, bo ICH9 chyba nie ma natywnie obslugi AHCI. Czy wydajnosciowo cos zyskam na takim przejsciu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 w ide NCQ jest nieaktywne takze warto wlaczyc ahci szczegolnie ze seria 7200.11 ma dobrze dopracowany NCQ Tylko, ze wtedy musialbym podpiac dysk przez kontroler JMicron, bo ICH9 chyba nie ma natywnie obslugi AHCI. Czy wydajnosciowo cos zyskam na takim przejsciu? a ktos ci powiedzial ze nie ma? oczywiscie ze ma (chyba od ICH7) a co do tego co zyskasz to pocztaj sobie w googlach o NCQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tucz Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Hmm. Czy aby na pewno ICH9 ma? A nie przypadkiem ICH9R? Jesli ICH9 ma to neistety opcja AHCI jest niedostepna w biosie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Hmm. Czy aby na pewno ICH9 ma? A nie przypadkiem ICH9R? Jesli ICH9 ma to neistety opcja AHCI jest niedostepna w biosie... jaka masz plyte glowna ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dextor Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Mam dysk 500GB 7200.11 i od czasu do czasu słychać jak by w nim coś delikatnie hmm pukało. Smart nic nie wykazuje, wykresy i transfery sa w porządku. Te dyski tak juz mają czy coś z nim jest nie tak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Chyba tak maja. Podobnie stuka moja 7200.10 i smiga az milo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tucz Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 jaka masz plyte glowna ? Asus P5K z najnowszym Biosem. Dowiedzialem sie, ze w poprzednich wersjach biosu byla taka opcja, ale Asus ja usunal, bo ponoc Intel sie upieral ze ICH9 nie obsluguje tego. Ale jak wczesniej bylo to ludziom dzialalo. What the fuck? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 (edytowane) zobacz czy masz w kontrolerach w menadżerze urządzeń włączone NCQ, i tak sie zastanawiam czy to daje gwarancje ze NCQ jest aktywne ? Edytowane 12 Grudnia 2007 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba_T1000 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Co do dziwnych dźwięków - zależy jakie to odgłosy - gdy swoją 500tkę podłączyłem(usłyszałem) to byłem na 90% pewien, że jest coś nie tak i będą problemy:/ Nie pomyliłem się. Chociaż z drugiej strony mam nadzieję że to była wina niewłaściwego transportu - dysk zapakowany bezpośrednio w dwie cienkie warstwy folli bąbelkowej i wysłany kurierem :/ szkoda gadać :[ Mój właśnie przy starcie dziwnie się "odzywał". Miejmy nadzieję, że te dźwięki nic nie znaczą, bo jak wyżej pisałem mój nowy seagate przy wyłączaniu też stuka :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tucz Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 zobacz czy masz w kontrolerach w menadżerze urządzeń włączone NCQ, i tak sie zastanawiam czy to daje gwarancje ze NCQ jest aktywne ? Nie mam wogole takich ustawien w menedzerze urzadzen. Pewnie sie pojawiaja jak masz dysk w trybie AHCI. Ja zainstalowalem w IDE, ale powiem szczerze ze to AHCI mnie strasznie kusi i zastanawiam sie czy nie postawic od nowa systemu na kontrolerze JMicron... Jak sadzicie? Warto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Myślę, ze raczej tutaj powinienem dać to pytanie :] Mianowicie zakupiłem ST3250410AS iii nie chce się sformatować (pod windowsem) oczywiście podłączony pod SATA, inny dysk na ide leci (system na nim stoi, i oczywiście na nim pracuję, podczas niemożności Seagate) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tucz Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Wlasnie zaobserwowalem ciekawa historie z moja baraccuda 11. MIanowicie programy diagnostyczne wykrywaja 8MB cache'u i model jako st3500820as. I jest to bug ze strony seagate. Wypuscili juz upgrade firmware'u. Polecam przestudiowanie topica: http://www.hardforum.com/showthread.php?p=1031768158 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Wlasnie zaobserwowalem ciekawa historie z moja baraccuda 11. MIanowicie programy diagnostyczne wykrywaja 8MB cache'u i model jako st3500820as. I jest to bug ze strony seagate. Wypuscili juz upgrade firmware'u. Polecam przestudiowanie topica: http://www.hardforum.com/showthread.php?p=1031768158 czy jak rozumiem blad ten jest w dyskach z firmare sd04 i sd14 ? i jezeli ktos ma takie firmware nalezy sciagnac i wgrac nowe firmware ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Co do dziwnych dźwięków - zależy jakie to odgłosy - gdy swoją 500tkę podłączyłem(usłyszałem) to byłem na 90% pewien, że jest coś nie tak i będą problemy:/ Nie pomyliłem się. Chociaż z drugiej strony mam nadzieję że to była wina niewłaściwego transportu - dysk zapakowany bezpośrednio w dwie cienkie warstwy folli bąbelkowej i wysłany kurierem :/ szkoda gadać :[ Mój właśnie przy starcie dziwnie się "odzywał". Miejmy nadzieję, że te dźwięki nic nie znaczą, bo jak wyżej pisałem mój nowy seagate przy wyłączaniu też stuka :/ O... :mur: Kto tak dyski wysyła?! Napisz od kogo kupiłeś, żeby nikt więcej na niego nie trafił... Ja swoją 500-gigową Barkę 7200.11 odbieram osobiście w piątek. Będzie trochę drożej, ale wolę nie ryzykować kupowania dysku wysyłkowo. Jak podłączę zapodam jakieś wyniki testów, mam też nadzieję na poprawę głośności w porównaniu z moim Samsungiem, który ma tendencję do "chrobotania" głowicami :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tucz Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 czy jak rozumiem blad ten jest w dyskach z firmare sd04 i sd14 ? i jezeli ktos ma takie firmware nalezy sciagnac i wgrac nowe firmware ? dokladnie. Ciekawa sytuacja ogolnie. Jak ktos kupic tansza wersje ST3500820AS moze wgrac ten firmware i bedzie mial 32MB bufor :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 dokladnie. Ciekawa sytuacja ogolnie. Jak ktos kupic tansza wersje ST3500820AS moze wgrac ten firmware i bedzie mial 32MB bufor :D sciagnelem ten plik AD14 ktory byl podany w tamtym linku Czy to jest poprawiona wersja AD14 ? bo myslalem ze skoro AD14 jest zwalone to nowy firmware bedzie mialo numer np AD15 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...