tallica Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 Ja swoje 500-tki kupiłem w lutym 2008, jak na razie chodzą OK :) Noszę się z zamiarem dokupienia jeszcze jednej ST3500320AS, tylko po tych wadliwych seriach mam obawy... jeżeli to problem sprzętowy to kiepsko, bo software-owy można obejść ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 Przeczytaj kilka ostatnich postów, to się dowiesz jaki to był problem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tallica Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 (edytowane) Przeczytaj kilka ostatnich postów, to się dowiesz jaki to był problem ;)Niby wadliwy firmware... ale wcale z tego nie wynika, że kupując nową 500-tkę ST3500320AS po wgraniu softu wszystko będzie OK... zobaczymy jak nowa seria będzie się sprawować ;) Edytowane 27 Stycznia 2009 przez Michal_86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 Niby wadliwy firmware... ale wcale z tego nie wynika, że kupując nową 500-tkę ST3500320AS po wgraniu softu wszystko będzie OK... zobaczymy jak nowa seria będzie się sprawować ;) miałeś przeczytać kilka ostatnich postów :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tallica Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 miałeś przeczytać kilka ostatnich postów :wink:Kolejna ambitna wypowiedź... nie pomyślał jeden z drugim, że może Seagate zasłania się tylko problemami z softem (niby naprawia... powinien naprawiać ew. błędy, ale ile % to serie z wadliwym sprzętem). Całej prawdy i tak się nie dowiemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 I pewnie wszędzie wokoło widzisz spiski i zmowy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tallica Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 (edytowane) I pewnie wszędzie wokoło widzisz spiski i zmowy...A skąd... jeśli to faktycznie tylko problem od strony oprogramowania to OK. Pytanie z innej beczki, na jednym z dysków ST3500320AS wartość SMART 'Reallocated Sector Count' wynosi 1 i utrzymuję się tak niezmiennie od ~10 miesięcy. 'Current Pending Sector' = 0, na dysku nie wykrywa żadnych bad sektorów, dysk ma przebieg ~6200h... chyba nie ma się czym martwić? Edytowane 28 Stycznia 2009 przez Michal_86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 (edytowane) Michal_86, twojej wypowiedzi ustąpię ambicji mojej, eot. screen'y z wcześniej wspomnianej przeze mnie 'ożywionej' 500'setki: hd tach: hd tune: szkoda, że nie zrobiłem screen'ów przed update'em, ładne porównanie by było :wink: Edytowane 28 Stycznia 2009 przez metal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 ... Pytanie z innej beczki, na jednym z dysków ST3500320AS wartość SMART 'Reallocated Sector Count' wynosi 1 i utrzymuję się tak niezmiennie od ~10 miesięcy. 'Current Pending Sector' = 0, na dysku nie wykrywa żadnych bad sektorów, dysk ma przebieg ~6200h... chyba nie ma się czym martwić? nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piet Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 (edytowane) nie ma Mam 7200.11 od końca sierpnia. Realokowanych sektorow ciagle przybywa. Czasem kończy się to bluescreenem. W zasadzie kupuje nowy, nie mam zamiaru czekać az ten padnie. Zreszta seria jest z tych ze skopanym firmware. 32 realokowane sektory wystarczą na oddanie na gwarancję przy takich objawach.Dysk po takim restarcie ma problem z wystartowniem. Trzeba czekac ok 30s. na ponowny rozruch. . Update: Wymienili mi dysk na nowy. Naklejka wskazuje na firmwara SD1A. Zrobie klona i jak znajde czas porownam z 7200.12. Oba dyski w 80-90% zapelnienia. Edytowane 20 Lutego 2009 przez Winnfield Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 No to oddaj na gwarancje. A po naprawie sprawdź czy masz nowy firmware - jak coś to go załaduj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hofmonek Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 (edytowane) Niestety mnie to wczoraj spotkało. Mam 1TB z serii 7200.11. i szlak go trafił. Bios go nie widzi a normalnie dysk jest na obrotach. Mam na nim 700GB cennych dla mnie danych i chciałbym je odzyskać jak najniższymi środkami. Co sądzicie o tym: http://www.allegro.pl/item542810662_seagat...nie_danych.html Jeśli jest to skuteczne to jestem w stanie już dać tyle tylko by dysk wrócił do stanu używalności. Mieszkam niedaleko to osobiście nawet bym się pofatygował. Gwara po takiej naprawie przepada?? Edytowane 31 Stycznia 2009 przez Hofmonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 (edytowane) Kolesie robią świetny interes, 200 zeta za 2 minuty roboty :) Też tak bym chciał... Tutaj jest opisane krok po kroku jak naprawić własnoręcznie dysk. Będziesz potrzebował taki adapter i kabelek. W ten sposób możesz naprawić dysk samemu bez wydawania 200 złotych. Upewnij się tylko, że awaria dysku na pewno wynika z wadliwego firmware'u (słychać dysk podczas włączania komputera, ale nie jest wykrywany w BIOS'ie lub jest wykrywany, ale jako dysk 0MB), w przeciwnym razie to Ci już zostaje tylko specjalistyczne laboratorium, gdyż dysk ma usterkę mechaniczną i w domu nie da się z tym nic zrobić. Edytowane 31 Stycznia 2009 przez Matthaios84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzwonek81 Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 z innej beczki - czy ktos zmieniał juz firmware w tym dysku? bo wyszedł biuletyn w którym seagate przyznaje siedo błędu w tych dyskach, po porstu angle komp ich nei widzi... własnie zgrywam od nich nowego biosa... i tak siezastanwiam czy dane na dysku są bezpieczne czy wszystko mi na nich skasuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 (edytowane) z innej beczki - czy ktos zmieniał juz firmware w tym dysku? bo wyszedł biuletyn w którym seagate przyznaje siedo błędu w tych dyskach, po porstu angle komp ich nei widzi... własnie zgrywam od nich nowego biosa... i tak siezastanwiam czy dane na dysku są bezpieczne czy wszystko mi na nich skasuje... Ostatnich parę stron jest tylko i wyłącznie o tym, łączne z postem powyżej twojego <_< Wszysto o fw, problemach z nim i uruchamianiu uszkodzonego lub raczej zajętego dysku :rolleyes: Edytowane 1 Lutego 2009 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Też mam obawy przed aktualizacją :/ Ale dzisiaj wieczorem spróbuje z moją ST3500320AS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzwonek81 Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Też mam obawy przed aktualizacją :/ Ale dzisiaj wieczorem spróbuje z moją ST3500320AS Ja mam identyczny - daj znać jak przeszedł porces upgrade'u ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 to może ty najpierw :) W sumie mój dysk kupiony przed wakacjami i ciągle chodzi :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzwonek81 Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 (edytowane) to może ty najpierw :) W sumie mój dysk kupiony przed wakacjami i ciągle chodzi :] ja swój dysk kupięłm tez przed wakacjami- własnie zrobiłem upgrade - bez problemów oby to wszytsko pomogło ;) bo miałem tydizeń temu własnie takie zniknięcie dysku z systemu ;) i myślałem że 500 g danych poszło... do kosza a le udao sięgo jakos ożywić. a teraz ten upgrade. Oby pierwszy i ostatni Edytowane 1 Lutego 2009 przez dzwonek81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Z stąd pobierałeś upgrade ?? http://seagate.custkb.com/seagate/crm/self...sp?DocId=207951 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Jak by się wam chciało poczytać kilka ostatnich stron to byście wiedzieli, że masa ludzi aktualizowała ten firmware (łącznie ze mną) i nie miała żadnych problemów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avalan Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 DieselLinux ~# smartctl -A /dev/sdasmartctl version 5.38 [i686-pc-linux-gnu] Copyright (C) 2002-8 Bruce AllenHome page is http://smartmontools.sourceforge.net/=== START OF READ SMART DATA SECTION ===SMART Attributes Data Structure revision number: 10Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE UPDATED WHEN_FAILED RAW_VALUE 1 Raw_Read_Error_Rate 0x000f 112 099 006 Pre-fail Always - 43888304 3 Spin_Up_Time 0x0003 095 094 000 Pre-fail Always - 0 4 Start_Stop_Count 0x0032 100 100 020 Old_age Always - 682 5 Reallocated_Sector_Ct 0x0033 100 100 036 Pre-fail Always - 0 7 Seek_Error_Rate 0x000f 075 060 030 Pre-fail Always - 4326671062 9 Power_On_Hours 0x0032 098 098 000 Old_age Always - 2432 10 Spin_Retry_Count 0x0013 100 099 097 Pre-fail Always - 81 12 Power_Cycle_Count 0x0032 100 100 020 Old_age Always - 603184 Unknown_Attribute 0x0032 100 100 099 Old_age Always - 0187 Reported_Uncorrect 0x0032 094 094 000 Old_age Always - 6188 Unknown_Attribute 0x0032 100 099 000 Old_age Always - 6189 High_Fly_Writes 0x003a 100 100 000 Old_age Always - 0190 Airflow_Temperature_Cel 0x0022 062 054 045 Old_age Always - 38 (Lifetime Min/Max 26/38)194 Temperature_Celsius 0x0022 038 046 000 Old_age Always - 38 (0 15 0 0)195 Hardware_ECC_Recovered 0x001a 043 032 000 Old_age Always - 43888304197 Current_Pending_Sector 0x0012 100 100 000 Old_age Always - 9198 Offline_Uncorrectable 0x0010 100 100 000 Old_age Offline - 9199 UDMA_CRC_Error_Count 0x003e 200 200 000 Old_age Always - 0 Pff, 1 minuta i po strachu. Dysk i tak na gwarancję leci, bo stary firmware zaczął kombinować coś ze Spin Retry Count (całe 81 nabiło w ciągu jednego dnia, przycinając przy tym co i rusz system - w mojej starej Barracudzie 80GB przez 5 lat nie podskoczyło powyżej 0), a badsektory wyskakują jak grzyby po deszczu :< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Ale przynajmniej jesteś z tych szczęściarzy co mogą uratować dane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avalan Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Żebym miał jeszcze na co :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 A ja się tak zastanawiam, czy najlepszym rozwiązaniem dla osób, które mają dysk działający i niewidoczny w Biosie, a koniecznie muszą odzyskać dane, nie byłby zakup drugiego identycznego dysku i przełożenie elektroniki. W końcu dane na dysku są, a dostępu do nich nie ma z powodu głupiego błędu. Elektronika z dobrym firmware powinna bez problemu umożliwić odczyt zawartości ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 A ja się tak zastanawiam, czy najlepszym rozwiązaniem dla osób, które mają dysk działający i niewidoczny w Biosie, a koniecznie muszą odzyskać dane, nie byłby zakup drugiego identycznego dysku i przełożenie elektroniki. W końcu dane na dysku są, a dostępu do nich nie ma z powodu głupiego błędu. Elektronika z dobrym firmware powinna bez problemu umożliwić odczyt zawartości ;)Zazwyczaj, żeby ten patent zadziałał trzeba przelutować ROM ze starej elektroniki. Natomiast z tego co widzę, to w tych dyskach właśnie soft w ROM-ie jest uwalony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 A ja się tak zastanawiam, czy najlepszym rozwiązaniem dla osób, które mają dysk działający i niewidoczny w Biosie, a koniecznie muszą odzyskać dane, nie byłby zakup drugiego identycznego dysku i przełożenie elektroniki. W końcu dane na dysku są, a dostępu do nich nie ma z powodu głupiego błędu. Elektronika z dobrym firmware powinna bez problemu umożliwić odczyt zawartości ;)Próbowali już tego ludzie z MSFN zaraz na początku, kiedy pierwsze dyski padały. Nic to nie daje, PCB dysku jest dedykowane do konkretnego dysku, na innym nie będzie działać. Natomiast czytałem, że komuś udało się z uszkodzonego dysku wyciągnąć PCB i wsadzić do drugiego - działającego takiego samego dysku, następnie odpalił komp i zaktualizował firmware. Wyciągnął PCB i wsadził spowrotem do uszkodzonego dysku i mu to działało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 Panowie daje do oceny moje 2 Dyski 1. ST3320620AS 2.ST3500320AS w 2 HDD był Firmware SD15 lecz zmeiniłem na poprawny SD1A hmm wszytko OK z HDD czy oddawać go na GW? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 W tym drugim masz 3 uwalone bloki, ja bym oddał na gwarancje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 A ja bym poczekał i sprawdził, czy pojawią się nowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...