Skocz do zawartości
Mumin

Office Czy Word Oem?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. mam nadzieje ze temat zakladam w dobrym miejscu. dostalem w pracy prikaz zakupu nowego komputera dla siebie, a poniewaz duuuzo pisze potrzebny bedzie nowy office (w starym jest stary office i tam ma pozostac). przegladajac oferty sklepow znalazlem SAMEGO worda 2002 oem, z opisu wynika ze z licencja biurowa. w zasadzie korzystam tylko z worda (pracuje w kancelarii), wiec zastanawiam sie czy jest sens kupowania calego office'a. dla mnie sensu to nie ma, ale czy ten wskazany word oem, lub jego nowsza wersja nie beda lepszym wyborem? troche to dla mnie pytanie retoryczne, ale wole zasiegnac opinii ludzi ktorzy maja na pewno wieksze rozeznanie w tej kwestii ode mnie. pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może potestujesz open office ? Oczywiście musisz przeanalizować kilka rzeczy np. w kwestii ustawień aby była max zgodność z office ale przynajmniej Open Office jest darmowy i poza "word" gratis masz "excell" , "power point" itd. ( nazwy w cudzysłowiu bo oczywiście są inne )

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie gdyby to bylo do domu to nie zastanawialbym sie, bo licencja domowa jest stosunkowo niedroga. problem pojawia sie z programem z licencja komercyjna, a tylko taka wchodzi w gre w przypadku instalacji na komputerze w kancelarii prawniczej:/ cena najtanszego boxa z licencja komercyjna jest wieksza od kosztu nowego komputera :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie szukalem takiego tematu - na Allegro widzialem ta sama wersje office'a za 500 pln taniej. Mi sie wydaje, ze to cena w miare normalna - ok 350 zdaje sie kosztuje wersja dla domu , a wersje biznesowa tak jak mowie na allegro widzialem chyba za 1200

mam jeszcze pytanie - co lepiej wybrac 2003 czy 2007? Czy duze sa roznice?

moj 1 post witam na forum:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy duże są różnice? Ja tam mam w pracy całego offisa 2007 i to jest kosmos w porównaniu z wszystkim co było do tej pory. Nowy całkiem zmieniony design aplikacji, wszystko pod ręką, podglądy wszystkiego w czasie rzeczywistym na dokumencie... cuda na kiju... Jeśli mam do wyboru 2k3 czy 2k7, biorę 2k7 bez zastanowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w pracy całego offisa 2007 i to jest kosmos w porównaniu z wszystkim co było do tej pory. ... Jeśli mam do wyboru 2k3 czy 2k7, biorę 2k7 bez zastanowienia

Ja odwrotnie - w pracy 2k3, w domu 2k7 home. Co prawda wyłączyłem bajer typu podgląd na żywo, bo potrafi zamulić nieźle kompa, ale wszystko robi się szybciej i jest pod ręką. A jak czegoś brakuje można sobie w dodatkowym pasku wyciągnąć na wierzch.

Pierwszy krok do przodu w obsłudze, bo w całej serii 2000/XP/2k3 to ledwie kosmetyczne zmiany były.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się do tematu. Ja odnośnie Oo 2.2. Pakiecik jest świetny, fakt Calc trochę niedorobiony, ale działa na moim kompie bardzo ładnie i do tego jest free. Problem mam natomiast ze słownikiem we Writerze. Wie ktoś jak go zmusić aby podkreślał błędy? W aplikacjach typu FireFox podkreśla błędy, natomiast w samym Writerze nie. Nie ukrywam, że jest to trochę męczące. Zna ktoś rozwiązanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam zawsze mialem jakies problemy z Open Office- jak właśnie nie słownik to różnice w formatowaniu. Fakt Microsoft Office jest płatny ale płacisz za jakość i pomoc techniczną i za to, że nie będziesz mieć takich kwiatków

ale sentencja :)

Edytowane przez zorg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, a pomoc techniczna powie ze zawieszenie się pakietu jest jedną z funkcji MSO(autentyczna sytuacja z Office 2007). No i ta jakosc... Brak sprawdzania pisowni przy <1GB ramu...

Ciekawe czy kiedys w koncu ktos zwróci uwage na to ze Open Office pochodzi od komercyjnego pakietu i tworzony jest głownie przez programistow z Sun...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, a pomoc techniczna powie ze zawieszenie się pakietu jest jedną z funkcji MSO(autentyczna sytuacja z Office 2007). No i ta jakosc... Brak sprawdzania pisowni przy <1GB ramu...

Ciekawe czy kiedys w koncu ktos zwróci uwage na to ze Open Office pochodzi od komercyjnego pakietu i tworzony jest głownie przez programistow z Sun...

O popatrz tego to nawet nie wiedziałem a fajna ciekawostka ;) Zaś co do O2k7 to na Windows Server 2003 chodziło jak burza łącznie ze sprawdzaniem pisowni a na Viście ni cholery nie mogę tego włączyć ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykle to te aplikacje są kupione lub sklonowane z innych istniejących na rynku...

Co racja to racja... ale tak działa rynek.. jak ktoś zrobi coś fajnego to na nie ma co na siłę wymyślać lepszego kształtu okien... :) Prostokątny jest optymalny i tak zostanie przez długi czas

Podepnę się do tematu. Ja odnośnie Oo 2.2. Pakiecik jest świetny, fakt Calc trochę niedorobiony, ale działa na moim kompie bardzo ładnie i do tego jest free. Problem mam natomiast ze słownikiem we Writerze. Wie ktoś jak go zmusić aby podkreślał błędy? W aplikacjach typu FireFox podkreśla błędy, natomiast w samym Writerze nie. Nie ukrywam, że jest to trochę męczące. Zna ktoś rozwiązanie?

No, do tego przed pierwszym użyciem potrafi tak zamulić kompa że ten ledwo jest w stanie się pozbierać :), zwłaszcza jak ktoś ma mało ramu. Do tego to uruchamianie się... Ostatnio doca 5 stronnicowego uruchamiałem writerem to bez przesadzania ładował się 23 sekundy na 2GHz amd64 i 1GB ramu. Nie wiem co oni tam tyle ładują... ale to jest sporo za dużo na odpalenie głupiego dokumentu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam 2007. Wygodniejszy w obsłudze i bardzo fajny. Ja bym wziął 2007, ale na tych firmowych sie nie znam. Zależy jaki komp też, bo na 2007 trzeba mieć machinę. Sam sprawiłem sobie 2007 oryginałke to wiem.

Edytowane przez MeoPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli musisz kupić nowego kompa to może wraz z nim będzie mógł zakupić np. Office'a 2007 OEM w wersji Basic. Jest to wersja komercyjna, kosztuje 683 zł brutto (można znaleźć taniej). Wystarczy, że ze strony MS pobierzesz 60 triala, wpiszesz klucz od Basic'a i masz do dyspozycji Worda 2007, Excela 2007 i Outlooka też 2007 :wink:

http://www.komputronik.pl/Oprogramowanie/M...pelny,id,36406/

Można też dokupić dodatkowo nośnik tzw. MS Office 2007 OPK Pack za 35 zł, w kopercie są płytki (z hologramami) z Office 2007 Home & Student, Basic, Professional itd.

http://www.komputronik.pl/Oprogramowanie/M...talog,kat,5425/

http://www.komputronik.pl/Oprogramowanie/M...pelny,id,36662/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to za kilka lecę do sklepu po Office'a za 199 zł :) Dzięki za info SGJ :D

To już trzeba stawa w kolejkach bo zniknie z półek jak świeże XPki od czasu nalotów MO :D

W sumie zastanawiam się czy się opłaca tego houma... Wiadomo jakość jest, ale z drugiej strony po co mi do domu office, a nuż będę chciał sprzedać coś, i dołączyć do tego notkę wydrukowaną z worda... i nie mogę, bo do celów komercyjnych zabronione :).

Ale kto to sprawdzi... :wink: W pracy mam fula ;]

Z całej tej promocji podoba mi się to, że licencja obejmuje 3 stanowiska... Teraz 2 komputery w domu to standard a i 3 są :) więc głupota jest imo kupowanie dla 1 osoby 3 osobnych ofisów, a tak można będzie używać.. Pomysł bardzo trafiony. Jeszcze z Windowsem tak powinno być i bym był pełen hepi :)

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłby nowy office Home & Student. Wiesz, narazie potrzebny jest Ci tylko Word, ale skąd wiesz, czy kiedyś nie będzie potrzebny Tobie, albo komuś znajomemu np. excel? A poza tym za pakiet Office 2007 H & S dasz teraz ok 200 zl (promocja z okazji 15-to lecia MS). Poza tym nowy office (w tym i Word) jest trochę ulepszony od starszej wersji, co poprawia m.in. czas pracy przy kompie, co chyba w kancelarii jest wazne? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłby nowy office Home & Student........... w kancelarii jest wazne? :)

ALE ważniejsze jest żeby był LEGALNY. Z definicji wynika, że NIE jest legalny jeśli służy do celów komercyjnych i/lub pracy zarobkowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi