novykremas Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Moze ktos pomóc? Reset Biosa nie pomaga wszystko dobrze podłaczone :/ Help!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Jaka karta graficzna? Zasilacz? Model monitora? I chyba w ogole zły dział... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novykremas Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Jaka karta graficzna? Zasilacz? Model monitora? I chyba w ogole zły dział... Galaxy 7900GS + Chieftec 420 + Samsung 913N Biosu nie trzeba zaktualizować czasem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr_han1 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Miałem taką sama sytuację kiedy mi padła grafika :mad: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novykremas Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Miałem taką sama sytuację kiedy mi padła grafika :mad: . Grafika została przełożona ze starego kompa więc to niemożliwe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Przekladka miedzy slotami pci-e karty + kostki ramu? Piszczy bez wspomnianych elementow czy tylko kreca sie wentyle? Nie ma zwarcia w obudowie? Wyciagnij graty, poloz na biurku i odpal na krotko... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Wszystko jest możliwe. Załatw drugi monitor i drugą kartę. Sprawdź wszystkie kombinacje (3) i będziesz wiedział co padło. Zakładam, że płyta daje znak życia, tzn słychać pojedyńcze "pip" po włączeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novykremas Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Wszystko jest możliwe. Załatw drugi monitor i drugą kartę. Sprawdź wszystkie kombinacje (3) i będziesz wiedział co padło. Zakładam, że płyta daje znak życia, tzn słychać pojedyńcze "pip" po włączeniu. NIe :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 No to masz zwarcie najprawdopodobniej. Do dziela - wyjmuj z budy i rob pajaka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 (edytowane) Nie słuchaj Moderatora :P Nie musisz robić pająka, po prostu załatw sobie po jednym z komponentów (ram, grafa, cpu - np. pożycz od kolegi) i zamieniaj. Odłącz wszelkie taśmy - cd-romy, dyski i stacje dyskietek. Jeśli wszytko powymieniasz i dalej nie będzie działało, wtedy zrób pająka - jak to nie pomoże to najprawdopodobniej jest uwalone mobo / zasilacz. Myślę jednak, że nie jest tak źle. Najlepiej to napisz nam jeszcze w jakich warunkach komputer przestał działać. PS. A nie masz tam czasem za dużo kurzu? ;] Czasem najprostsze rozwiązanie jest najskuteczniejsze ;) Powyciągaj wszystko, co się da, powkładaj na swoje miejsce i odpal. Edytowane 1 Sierpnia 2007 przez DRuMah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Nie słuchaj Moderatora :P Nie musisz robić pająka, po prostu załatw sobie po jednym z komponentów (ram, grafa, cpu - np. pożycz od kolegi) i zamieniaj. Odłącz wszelkie taśmy - cd-romy, dyski i stacje dyskietek. Jeśli wszytko powymieniasz i dalej nie będzie działało, wtedy zrób pająka - jak to nie pomoże to najprawdopodobniej jest uwalone mobo / zasilacz. Myślę jednak, że nie jest tak źle.Ja jednak się nie zgodzę. Myślę, że najpierw niech poprzekłada ten RAM (najlepiej do slotów 0 i 1)i upewni się, że dyski i napędy na IDE są dobrze podpięte (i ew. podepnie je w innej, również dobrej konfiguracji), poza tym wyjmie i włoży grafikę oraz zresetuje BIOS (czynność powtórzyć kilka, albo nawet kilkanaście razy). Jeżeli to nie da skutku to odpalamy w najuboższej konfiguracji (płyta, procesor, grafika + 1 kość pamięci). Później dopiero, jeżeli to nadal nie da skutku, metodą eliminacji przy użyciu innych podzespołów. Do autora: Nie podałeś żadnych informacji. Komputer składałeś sam? Speaker jest na pewno dobrze podłączony? Komputer wcześniej działał? Jeżeli tak to czy "popsuł" się w jakimś konkretnym momencie (np. po podpięciu jakiegoś nowego urządzenia), czy tak z dnia na dzień? Gdy naciskasz przycisk POWER wydaje wogóle jakiekolwiek piski? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo14 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 tak wogóle ta metoda na PAJĄKA jest bezpieczna ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Przy sztywnym podlozu, delikatnym obchodzeniu sie ze sprzetem + zero mlodszego rodzenstwa/ zwierzat domowych - tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo14 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 (edytowane) to ja bede musiał tak zrobić bo innego wyjścia nie mam wczoraj chciałem z bratem załozyć nowego pc Gigabyte K8NF-9 (Nforce4 4x), Athlon 64 Venice 3200+ 939 BOX, GALAXY GeForce 7300GT 128MB DDR3/128bit TV/DVI, zasilacz Fortron 400W i przy odpalaniu pc monitor nie reaguje. reset biosu nie pomaga, podczas odpalania pc nic z mobo nie piszczy bios nie daje znaku zycia. brat wział części i miał sprawdzić je u kolegi ale z nimi powinnobyć wszystko ok, zakupione na allegro wszystko na gwarancji. pozdrawiam Edytowane 2 Sierpnia 2007 przez ziolo14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novykremas Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Ja jednak się nie zgodzę. Myślę, że najpierw niech poprzekłada ten RAM (najlepiej do slotów 0 i 1)i upewni się, że dyski i napędy na IDE są dobrze podpięte (i ew. podepnie je w innej, również dobrej konfiguracji), poza tym wyjmie i włoży grafikę oraz zresetuje BIOS (czynność powtórzyć kilka, albo nawet kilkanaście razy). Jeżeli to nie da skutku to odpalamy w najuboższej konfiguracji (płyta, procesor, grafika + 1 kość pamięci). Później dopiero, jeżeli to nadal nie da skutku, metodą eliminacji przy użyciu innych podzespołów. Do autora: Nie podałeś żadnych informacji. Komputer składałeś sam? Speaker jest na pewno dobrze podłączony? Komputer wcześniej działał? Jeżeli tak to czy "popsuł" się w jakimś konkretnym momencie (np. po podpięciu jakiegoś nowego urządzenia), czy tak z dnia na dzień? Gdy naciskasz przycisk POWER wydaje wogóle jakiekolwiek piski? Tak komputer sam składałem. Wszystko jest dobrze podłaczone. Płyte i procesor kupiłem nowe, ramy pożyczone narazie od kolegi reszta czesci ze starego kompa. Pająk też nie pomógł to samo monek się nie właczna. Pozostaje aktualizacja biosu ale to dopiero wieczorkiem pożycze od kolegi Windsora i zmienie bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 (edytowane) Tak komputer sam składałem. Wszystko jest dobrze podłaczone. Płyte i procesor kupiłem nowe, ramy pożyczone narazie od kolegi reszta czesci ze starego kompa. Pająk też nie pomógł to samo monek się nie właczna. Pozostaje aktualizacja biosu ale to dopiero wieczorkiem pożycze od kolegi Windsora i zmienie bios. No tak - ale jak zaktualizujesz BIOS, skoro wogóle kompa nie możesz odpalić? Przecież robi się to odpalając najpierw z bootowalnego flopa i za pomocą flasha.. Dobra rada na przyszłość: Nie bierz się za co, czego nie umiesz robić. Pytanie: Podpiąłeś w "najuboższej" konfiguracji, tak jak Ci kazałem? Jesteś pewien, że podpiąłeś dobrze i wszystkie gniazda zasilania? Na pewno w dobrej konfiguracji podpiąłeś dyski i napędy na IDE (Slave/Master)? Kolejna dobra rada: Jeżeli się na tym nie znasz, to daj komuś innemu aby sprawdził. Po raz n-ty powtarzam, że składanie komputera to coś więcej niż tylko klocki :P. Pozdrawiam. Edytowane 2 Sierpnia 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Ciekawe, czy płyta ma bios obsługujący brisbane, bo od tej informacji należy zacząć. Starsze biosy na tej DFi nie obsługuja brisbane do tego stopnia, że jest czarny ekran i nic więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novykremas Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Ciekawe, czy płyta ma bios obsługujący brisbane, bo od tej informacji należy zacząć. Starsze biosy na tej DFi nie obsługuja brisbane do tego stopnia, że jest czarny ekran i nic więcej. Własnie dzwoniłem do Esc.pl i mówili że płyta posiada stary bios i trza go zaktualizować. Mam nadzieje że właśnie o to chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 To musisz skombinować inny procek, aby wgrać bios lub dać płytę do jakiegoś sklepu, gdzie mają dostęp do starszych cpu am2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 To musisz skombinować inny procek, aby wgrać bios lub dać płytę do jakiegoś sklepu, gdzie mają dostęp do starszych cpu am2.Skoro dwujajowy Brisabne nie ruszy to może ruszy jednojajowy Orleans..? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Skoro dwujajowy Brisabne nie ruszy to może ruszy jednojajowy Orleans..?Ruszą wszystkie 90nm, a nie ruszą 65nm- brisbane i lima. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novykremas Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Ruszą wszystkie 90nm, a nie ruszą 65nm- brisbane i lima. Windsor ruszył tylko teraz mam problem z flopem ! Z pod Windy tez mozna aktualizacje zrobic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Windsor ruszył tylko teraz mam problem z flopem ! Z pod Windy tez mozna aktualizacje zrobic? Szczerze mówiąc nigdy nie próbowałem, ale obstawiam, że nie... Ewentualnym wyjściem byłoby zbootowanie z płyty z WIN98se - czy w przypadku bootowania z XP da się też nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 (edytowane) Windsor ruszył tylko teraz mam problem z flopem ! Z pod Windy tez mozna aktualizacje zrobic? Zobacz w instrukcji od płyty, tam będą wymienione wszystkie sposoby. Niektóre płyty mają w biosie wbudowany program do flashu i można z pendriva. inna opcja, to skołować dos na cd http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm , a plik biosu i program na dowolnej partycji fat lub nawet na pendrive z fat. Edytowane 2 Sierpnia 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novykremas Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 (edytowane) Wszystko już gra, bios zaktualizowany Brisbane śmiga! Bios zaktualizowałem za pomocą programu WinFlash czy jakoś tak. Dzieki wszystkim za pomoc. Edytowane 9 Sierpnia 2007 przez novykremas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...