LittlePaulie Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 witam Wszystkich :) aktualnie jestem w usa i pracuje tutaj do konca wrzesnia (work & travel, program dla studentow, kto wie ten wie ;))... co za tym idzie mam szanse cos sobie zarobic i chcialbym przywiezc kilka czesci z tamtad (procek grafa plyta glowna ram twardziel mysza etc., bedzie tego z 6-7 czesci), oczywiscie tych mniejszych i ciekawi mnie czy wracajac do Polski nie bede musial zaplacic za to zadnego cla na granicy... slyszalem ze raczej nie, albo sposobem na unikniecie jego jest wyjecie sprzetu z firmowych opakowan i wlozenie w zastepcze... chcialbym aby tu wypowiedzialy sie osoby ktore juz cos takiego "przezyly" lub wiedza na 100% czy bede musial placic clo czy nie z gory dzieki za odp :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2171280 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Nie rozumiem po co wy się cłem martwicie jak to jest coś ok 3% :blink: Na Twoim miejscu to bym się podatkiem VAT martwił, a nie cłem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Nie rozumiem po co wy się cłem martwicie jak to jest coś ok 3% :blink: Na Twoim miejscu to bym się podatkiem VAT martwił, a nie cłem... dokładnie podatek liczą od wartości paczki łacznie z kosztami wysyłki ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 walic clo i modlic sie, zeby nie chcieli vatu dodac :D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 A jesli cos zamawiam to jak to wtedy wyglada ? Zamowie sobie z kumplami pare rzeczy i jak z oplatami u nas ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Mili Panowie z Gdyni się zajmą tym, zebyście przypadkiem nie uchronili sie od vatów, cła itp ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 A jesli cos zamawiam to jak to wtedy wyglada ? Zamowie sobie z kumplami pare rzeczy i jak z oplatami u nas ? z opłatami kiepsko ... bo jeśli już jakiś sklep wyśle z USA do PL to ubezpieczoną przesyłką i to na pełną wartość - a to już murowane dodatki w Urz Skarbowym ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Aby nie zostało naliczone cło i VAT wartość paczki nie może przekraczać coś ok 60USD w przypadku paczki oznaczonej jako gift i coś ok 20USD w przypadku zwykłej paczki. Przy używanym sprzęcie np. z ebay'a naliczane jest tylko cło... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Aby nie zostało naliczone cło i VAT wartość paczki nie może przekraczać coś ok 60USD w przypadku paczki oznaczonej jako gift i coś ok 20USD w przypadku zwykłej paczki.Gift i wartosc ponizej 60$ nie zawsze skutkuje. Duzo zalezy od samych celnikow i firmy przewozowej z ktorej korzystamy. Generalnie wszystko zalezy od naszego szczescia :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 (edytowane) Dobrym sposobem jest też w opisie doda, ze dana rzecz jest uszkodzona. Wpisujesz np defective video card, value $20, gift i see ya ;) . Nie jedna rzecz oryginalnie zapakowana ze wszystkimi dodatkami tak przyleciała bez dodatkowych opłat :) Edytowane 8 Sierpnia 2007 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 (edytowane) 2 lata temu kupiem komputer w USA, to normalnie do walizy i problemu nie bylo :D Teraz tez kupilem se kompa i zrobie tak samo ;] A i troche czesci tez mam, ktore w oryginalnych opakowaniach ida do drugirj walizki :D:D Limitem jest ograniczenie wagi, ktore np w lufthansie wynosi chyba 22kg. Edit: Nie wiem w jakiej miejscowosci jestes, ale na ogol w miejscach w ktorych skupia sie polonia sa agencje, ktore wysylaja paczki do polski. Oni tak to zrobia, ze nie zaplacisz cla, a wyjdzie ci taniej niz ups, czy poczta. Jedynym minusem jest to, ze paczka idzie miesiac. Edytowane 13 Sierpnia 2007 przez Sens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sou Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 3x znajomi ze stanow wracali z laptopami i innym sprzetem w PODRECZNYM i nigdy nic nie placili;] No ale celnik ich nie sprawdzal ani razu... Czyli jak napisal kolega wyzej, trzeba miec szczescie a najlepiej mu pomoc i wszystko z pudelek powyciagac zeby wygladalo jak uzywane i wlasne;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil2662 Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Wiesz jak ich wycyckać ? Kup zniszczona obudowe i jeszcze ją porsyj. Złóż kompa w całość i powiesz że zabrałeś bo laptopa nie masz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...