Skocz do zawartości
Rafal1619855

Zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Mój sprzęt:

Procesor: AMD Sempron 3000 MHz

RAM: 512 MB DDR (wkrótce może 1 GB)

Grafika: GeForce 6600 128 MB

HDD: WD 160 GB / 7200 obr.

Audio: standardowe - zintegrowane z płytą główną

Głośniki: Creative 5.1

Monitor: LCD Samsung 931BW

Napęd: LG DVD-Ram

Obecny zasilacz: standardowy 350 Watt (Obudowa firmy Tracer z zasilaczem)

Czy ten zasilacz wystarczy do mojego sprzętu? Czy nie jest za słaby? Ostatnio uszkodził mi sie twardy dysk (coś z klastrami - niebieski ekran i restart kompa) - czy to wina za słabego zasilacza?

Pomóźcie prosze.

Z góry dzięki / Rafał

Edytowane przez Rafal1619855

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zwykle lepiej obśmiac niż pomóc.... no ale... Miałem do niedawna trochę mocniejszy config i chodził bez problemu w obudowie tracera z zasiłka 400W, więc ja bym stawiał na to że starczy jeśli nie będziesz kręcił. jeśli masz jakies powazne wątpliwości to najlepiej zmierzyć napięcia pod obciążeniem -> pozbawi Cię to złudzeń takich czy innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem w nocy i mi sie pomyliło, Miał być Sempron 2800.

Teraz jeszcze mniej wiadomo nt. Twojej konfiguracji.

Nie wiadomo czy to sempron na socket A, 745 czy am2. Nie wiadomo więc z jakiego napięcia jest zasilany procesor. Podaj również model płyty głównej (jesli to semp na socket A).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój sprzęt jest dokładnie taki (wycinek faktury): http://img486.imageshack.us/img486/7267/dscn7504ao7.jpg

+ Monitor: LCD Samsung 931BW

+ zasilacz: standardowy 350 Watt (Obudowa firmy Tracer z zasilaczem)

* z tym że teraz mam dysk WD 160GB IDE

Prosze o pomoc. Czy możliwe że przez obecny zasilacz zepsuł mi sie dysk twardy?

@BENITO i Firekage widać teraz jecy z was super znawce.

Edytowane przez Rafal1619855

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Perdzej on sie pomylil, niz faktura ;)

@BENITO i Firekage widać teraz jecy z was super znawce.

Nie unos sie tak... Jakbys przeczytal FAQ i zastosowal sie do porad tam zawartych, to pewnie nawet bys nie musial topicu zakladac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomożecie w końcu czy nie?

Ludzie czego sie czepiacie, nie znam sie zbyt dobrze na sprzęcie komputerowym dlatego pytam waso rady...

Przecież 1 krok (a właściwie 2) do rozwiązania problemu podał już Bartek - podaj co wyszło podczas pomiarów :wink: bo nikt nie wywróży czy sypiące sie klastry na HDD to wina: słabego zasilacza/walniętego kontrolera IDE lub SATA na płycie/zepsutej taśmy ATA lub SATA/padającej elektroniki w HDD/uszkododzonego RAM'u/...

Najpierw sprawdz taśmę ATA - bo uszkodozona tasma powoduje błędy zapisu/odczytu na HDD - jak na innej to samo się dzieje to przechodzisz do kroku z pomiarem napięć (oczywiście miernikiem). Obciążasz kompa np. nagrywasz coś na DVD-RW + puszczas muzykę + odpalasz obciążenie grafiki (np 3D sMARK) + odpalasz obciążenie procka (np ORTHOS) na raz, bierzesz miernik w garść i sprawdzasz +12V +5V i +3.3V, jak napięcia nie warują to skanujesz RAM memtestem, a w HDD sprawdzasz odczyty SMART (jak interpretować -> przyklejony temat w odpowiednim dziale) - na padającą elektornikę w HDD i sypiący sie kontroler IDE/SATA wpływu nie masz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi