Skocz do zawartości
charles

Pompka Wodna Do żaglówki (?) Na 12v - Co Z Tego Będzie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie odnośnie tej pompki.

Otóż buduję chłodzenie wodne w komputerze. Mam już chłodnicę. Zostały blok i pompka. Najpierw chciałem zastanowić się nad pompką. Szukałem najtańszej możliwej na 12V, ale najtańsze sztuki kosztują około 100-120zł. To dla mnie stanowczo za dużo. W ostateczności zdecyduję się na kupno tak drogiej pompki, jednak nie spocząłem łatwo... Znalazłem na allegro taki wynalazek, jak w linku na początku postu. W związku z tym mam pytania:

- czy ta pompka nie obciąży mi za mocno zasilacza i nie spali go? (Fortron 350W)

- czy nie będzie za głośna, a jak tak, to czy jest możliwość, aby poszła na np. 7V bez znacznej straty wydajności?

Naturalnie celem, dla którego buduję kibelek są cisza i ewentualny wzrost wydajności chłodzenia. OC też lubię, więc może to, co z tego wyjdzie, pomoże mi w tym ;) Ale na razie chciałbym, aby rozwiano mi wątpliwości podane wyżej po myślnikach.

Mam nadzieję, że odpowiecie na dręczące mnie pytania. Ja również odpowiem na wszystkie Wasze pytania odnośnie moich zamiarów itd.

Edytowane przez Charles

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zasilaczem nie powinno być problemów.

Jak z głośnością ? Nie wiem , zapytaj sprzedawcę , pewno odpowie ci , że cicha. Wydajnosć na poziomie 10h/min to jest 600l/h.

Co do obniżania napięcia to zależy już od samej pompy czy toleruje takie działania.

Pogadam ze sprzedawcą może pozwoli oddać pompkę jak będzie za głośna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może pompka od ciepecie/Hydrox rox :D chyba za 35zł jakieś pod 12v były ....

Były, ale już nie produkują, pytałem się o nie...

W sumie temat już można zamknąć, bo pytałem się sprzedawców jak ona może się sprawdzić w chłodzeniu wodnym... Jeden dał dość konkretne odpowiedzi:

- "według moich informacji żadna pompa szczotkowa nie może pracować tak długo z powodu błyskawicznego zużywania się szczotek, poza tym pracuje dość głośno i potrzebuje regularnych przerw, co wyklucza je do zastosowania w chłodzeniu wodnym"

Koleś konkretny. Trudno się mówi, topic do zamknięcia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi