ernik Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 Dzieki za odpowiedz. Oto zrzut z HD Tune 1. dysk na gwarancje 2. czemu masz taki chlodny dysk, czyms go dodatkowo chlodzisz? to tez niezdrowe (optymalna temp pracy dysku 35-45'C) gdzies w sieci widzialem wykresy awaryjnosci dysku w zaleznosci od temp i bardzo niska temp pracy ma tak samo zly wplyw na dzialanie i awaryjnosc jak zbyt wysoka >50'C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Możej Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 (edytowane) 1. dysk na gwarancjeZgadza sie - dysk ma 4 miesiace. 2. czemu masz taki chlodny dysk, czyms go dodatkowo chlodzisz? to tez niezdrowe (optymalna temp pracy dysku 35-45'C) gdzies w sieci widzialem wykresy awaryjnosci dysku w zaleznosci od temp i bardzo niska temp pracy ma tak samo zly wplyw na dzialanie i awaryjnosc jak zbyt wysoka >50'CMam dwa wentylatory 80mm w obudowie skierowane na dysk. Czy to zle? W najblizszym czasie planuje dokupienie dwoch dyskow i polaczenie ich w RAID 0 i wtedy wentylatory znajda zastosowanie. Edytowane 5 Lutego 2009 przez Możej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 (edytowane) http://neowin.net/index.php?act=view&id=38218 wnioski: 1. jesli dysk nie padnie na początku to raczej juz nie padnie wcale. 2. Temperatura pracy mało ma do gadania (z pominięciem ekstremalnych), 3. Im intensywniej dysk pracuje, tym rzadziej pada, 4. Niższe temperatury (tutaj dla fanów chłodzenia) mogą być przyczyną częstszych padów dysku. tu jeszcze cos odnosnie HDD: polecam rozdzial 3.4 http://209.85.163.132/papers/disk_failures.pdf chlodzac dysk <30'C zabijasz go :D Edytowane 23 Stycznia 2008 przez ernik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorlag Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Witam. Jak odczytać SMARTa z dysków pracujących w RAIDzie 0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Witam. Jak odczytać SMARTa z dysków pracujących w RAIDzie 0 Raczej nie jest to możliwe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Raczej nie jest to możliwe... Z niektórymi kontrolerami potrafi się dogadać ASTRA32, z moim (ICH8R) niestety nie :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorlag Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Ja posiadam MSI K9N Neo i ASTRA32 pokazała mi SMARTa z RAIDa. dzieki i pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Mój dysk ostatnio, dziwnie sie zachowuje, zwłaszcza podczas uruchamiania ( dość głośny rozruch talerzy) :mur: Poniżej załączam sreena, byłbym zobowiązany za opinie fachowca, czy wszystko z nim jest okk ... clik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 SMART w normie, drobne wcięcia na wykresie HD_Tune też jeszcze o niczym nie przesądzają. Burst cienki - SATA1? Jak wyglądają inne dziwne zachowania dysku (oprócz rozruchu)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubajew Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Na gwarancje? http://img179.imageshack.us/my.php?image=47932400yv4.jpg http://img181.imageshack.us/my.php?image=96908281jc2.jpg Dodam że komp sie czasami resetuje, w narzędziach administracyjnych w podglądzie zdarzeń - system. są wykrzykniki - BŁĄD disk :]. duzo tego... Tak jak podpowiadaliście przejechałem MHDD. znalazło dwa x UNC . to chyba uszkodzone sektory prawda? w takim przypadku przysługuje mi reklamacja dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość freddy9 Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Odnośnie temperatur podawanych przez SMARTa coś jest nie tak. Np mi smart mówi że dyski mają po 35^C. Podczas gdy mój panel aero-cool którego jeden z czujników przykleiłem do powierzchni dysku, od spodu pokazuje 41.5 C. Poza tym dlaczego wszystkie wartości SMARTA mam takie same dla obu dysków, mimo że kupowałem je w przedziale kilku miesięcy, nie instalowałem ich razem. A mają ten sam spinup time, i inne parametry, tak jakby od początku pracowały razem. Porównanie: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 BTW szukam jakiegos softu do sprawdzania SMARTa botowanego z dyskietki badz CD. Musze przelaczyc kontroler z RAID na IDE, sprawdzic oba dyski i z powrotem przelaczyc w RAID, wiec spod windowsa nie wchodzi w gre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 MHDD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 Odnośnie temperatur podawanych przez SMARTa coś jest nie tak. Np mi smart mówi że dyski mają po 35^C. Podczas gdy mój panel aero-cool którego jeden z czujników przykleiłem do powierzchni dysku, od spodu pokazuje 41.5 C.Jakość czujników i pomiarów temp. w panelach jest marna, poza tym pomiar masz w innym miejscu - już lepiej wierzyć odczytom z hdd (wyłączając hdd marki szajsung, ofc ) Poza tym dlaczego wszystkie wartości SMARTA mam takie same dla obu dysków, mimo że kupowałem je w przedziale kilku miesięcyDziwne, najprawdopodobniej Sandra pokazuje tylko 1 dysk - sprawdź inym programem (Everest, HD_Tune, Astra32) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DejaVuu Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Witam Możecie jeszcze raz looknąć wykresy ? Dodam że dysk przez cały test jest cicho tylko słychać szum talerzy w 2 miejscach jak spada dość mocno odczyt to słychać tak jak by mielenie głowicy. Test burst speed wtedy cały czas dysk niemiłosiernie mieli czy to normalne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Dodam że dysk przez cały test jest cicho tylko słychać szum talerzy w 2 miejscach jak spada dość mocno odczyt to słychać tak jak by mielenie głowicy.Zrób test programem MHDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DejaVuu Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 (edytowane) Dzisiaj zrobiłem test MHDD i wyszło takie cudo <3ms 2259443 <10ms 192057 <50ms 40 AVG 66166 kb/s ACT 42385kb/s Podczas testu w MHHD dysk jest niesłyszalny Po wyjęci dysku z kompa zauważyłem jak by w środku coś było luźne tak jakby głowica sie ruszała. Czy to normalne ? (dodam że ostatnio miałem taką sytuacje że po wyciągnięciu twardziela wszystkie partycje zniknęły na szczęście udało mi sie je odzyskać bez utraty jakichkolwiek danych) Ps. Chciałbym dodać jeszcze że parametry takie jak: (07) Seek Error Rater (C3) Hardwaew ECC Recovered Ciągle rosną i to dość znacząco Pozdro :) Edytowane 7 Lutego 2008 przez DejaVuu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek3232 Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 Witam Dziś przeglądając sobie to forum zajrzałem do eversetu żeby sprawdzić smart i się wystraszyłem ponieważ wynik wygląda tak A zdaje się ze ten dysk nie ma nawet roku jest to Barracuda 7200.10 320GB 16MB ATA używana jako dysk systemowy Może mi ktoś coś powiedzieć na ten temat ? Czy to może już koniec dysku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 Z tego co widzę to z dyskiem jest wszystko ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 Czy to może już koniec dysku ?Wstaw screena z long test'a w hdtachu i napisz wyniki testu programem MHDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeku Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 (edytowane) Zrobiłem test dysku i wyskoczyło mi failed, czy to oznacza, że mój dysk zdycha? Jeszcze test z HD Tune Edytowane 10 Lutego 2008 przez czeku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 mój dysk zdycha?Tak, dysk zdycha. Jak masz gwarancję, to z niej skorzystaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeku Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Dobrze, że już mam nowy dysk ten chciałem sprzedać, ale widzę, że nie mam sensu sprzedawać bubla. Zostanie sobie jako kieszeń, albo podstawek pod piwo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2008 Trafiam juz na nie jeden dysk SEAGATE ktory ma realoakowane sektory po smiesznie krótkim czasie działania... Dyski pochodza z kompów Packard Bella.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2008 Rozumiem, że śmieszny czas działania, ale ja bym się skłaniał ku uszkodzeniu mechanicznemu. Przecież to jest Barracuda 9 BOŻE JEDYNY. Na dodatek stara wersja tego modelu. Ten dysk walał się gdzieś przez jakieś 2-3 lata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Jest sobie lapek HP z dyskiem Hitachi - nie jest zbytnie eksploatowany, ale jak chodzi to chodzi (w sensie nie przechodzi w stan uspienia) - mimo to jeden z parametrow SMART mocno mnie martwi oto log: [ Hitachi HTS541616J9SA00 (SB2404GJH8RX8U) ] 01 Raw Read Error Rate 62 100 100 0 OK: wartość w normie 02 Throughput Performance 40 100 100 0 OK: wartość w normie 03 Spin Up Time 33 253 100 1 OK: wartość w normie 04 Start/Stop Count 0 100 100 183 OK: zawsze pozytywnie 05 Reallocated Sector Count 5 100 100 0 OK: wartość w normie 07 Seek Error Rate 67 100 100 0 OK: wartość w normie 08 Seek Time Performance 40 100 100 0 OK: wartość w normie 09 Power-On Time Count 0 100 100 1540 OK: zawsze pozytywnie 0A Spin Retry Count 60 100 100 0 OK: wartość w normie 0C Power Cycle Count 0 100 100 137 OK: zawsze pozytywnie BF G-Sense Error Rate 0 100 95 0 OK: zawsze pozytywnie C0 Power-Off Retract Count 0 100 100 1114117 OK: zawsze pozytywnie C1 Load/Unload Cycle Count 0 100 100 2352 OK: zawsze pozytywnie C2 Temperature 0 130 100 20, 42 OK: zawsze pozytywnie C4 Reallocation Event Count 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie C5 Current Pending Sector Count 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie C6 Off-Line Uncorrectable Sector Count 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie C7 Ultra ATA CRC Error Rate 0 200 253 0 OK: zawsze pozytywnie DF Load Retry Count 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie jak to mozliwe zeby parametr C0 - PO retract count mial tak olbrzymia wartosc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 Jak to możliwe: PM nieprwidłowo współpracuje z FW dysku, program nieprawidłowo odczytuje rejestr, firmware nie używa tego rejestru zgodnie z przeznaczeniem (bo nie musi...). Wszystko oki, możesz spać spokojnie :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Panowie troszkę sie niepokoję że tak powiem ;] Czy coś z tym Seagate nie tak jest ?? Dysk na 2 partycje podzielony, sprzęt z podpisu. Wcześniej miałem Samsunga wiec nie wiem jak to jest z tymi Seagate ;) Na dysku troszkę rzeczy jest.. antyvir w tle ;] Nie widzę w sumie jakichś niepokojących wydarzeń czyt. stukanie itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Taśma ATA/kabel SATA do wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Taśma ATA/kabel SATA do wymiany.gdzie kabel jaka taśma, nic z tych rzeczy, taki urok dysków Seagate 07 jest troszkę duży ale dla pewności ściągnij sobie ze strony Seagate program diagnostyczny i zrób długie testy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...