seba_999 Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 na gwarancje? jakos da sie to naprawic?Naprawić się raczej nie da => na gwarancję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordmichu Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Nie wiem jak z Soft Read Error Rate, ale reszta wygląda dobrze. No właśnie to mnie niepokoi. Wartości resetują się po włączeniu kompa. Po czym ponownie narastają do jakichś ogromnych wartości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 (edytowane) Dzisiaj nagle Vista zaczęła pokazywać ostrzeżenie o błędzie dysku z propozycją zrobienia kopii zapasowej danych. Zerknąłem na SMARTa w Everescie. Jest aż tak źle? Wymieniać dysk? Dysk Seagate ST3250620AS 250GB SATA2. Jeśli dysk do wymiany to czy uda mi się na inny, niekoniecznie tego samego producenta (i trochę większy) przenieść Vistę ze wszystkimi programami bez problemów? Trochę tego dużo żeby od nowa instalować. Edytowane 22 Marca 2008 przez AndiX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Jest aż tak źle? Wymieniać dysk?Smart jest w porządku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 (edytowane) Smart jest w porządku. Co z pozycją Spin Retry Count? Sprawdzałem jak S.M.A.R.T. wygląda na lapku i jest zupełnie inne wskazanie parametru Spin Retry Count, wartości to: * Próg: 0 * Wartość: 100 * Najgorsze: 100 * Dane: 204. Jak należy odczytywać wartości tego parametru? Edytowane 23 Marca 2008 przez AndiX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaniBhaal Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 (edytowane) Cześć! Chciałbym prosić o odpowiedź, czy waszym zdaniem dysk w takim stanie kwalifikuje się do wymiany? >>> "...may be..." ale chyba nie są - chkdsk /f /r itp raczej nic nie daje Z góry thx za odpowiedź! Pozdr! PS. Coś widzę, że foty się nie ladują więc może w ten sposób http://ie.ae.krakow.pl/~walank4p/down/hdd/1.JPG http://ie.ae.krakow.pl/~walank4p/down/hdd/5.JPG http://ie.ae.krakow.pl/~walank4p/down/hdd/8.JPG http://ie.ae.krakow.pl/~walank4p/down/hdd/9.JPG http://ie.ae.krakow.pl/~walank4p/down/hdd/10.JPG Edytowane 31 Marca 2008 przez KaniBhaal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardwin Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 Cześć! Chciałbym prosić o odpowiedź, czy waszym zdaniem dysk w takim stanie kwalifikuje się do wymiany? ... nie jest to do końca jasne SMART wydaje sie być ok ten 1 sektor wyryty na czerwono w HD TUNE może oznaczać błąd logiczny najlepiej skasuj wszystkie partycje, otwórz na nowo, jeśli będą problemy z instalacja systemu czy kopią danych to nie patrz na żadne programy/testy tylko zanoś na gwarancje [ew. zobacz na innej tasiemce] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 Masz 26 podejrzanych sektorów (notorycznie występują błędy odczytu). Nie wiem czy to już kwalifikuje się na gwarancję... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaniBhaal Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 Dzięki za szybkie odpowiedzi... Jeśli jeszcze ktoś ma w tym temacie jakaś wiedzę, to proszę o komentarze. Mnie najbardzie dziwi ten błąd pojawiający sie przy 'quick teście' dedykowanego programu WD. Tym bardziej, że sie wysypuje po 5-8 sekundach... Nie wydaje mi się, żeby to były błędy logiczne, bo to zauważyłem dopiero po tym jak zpartycjonowałem na nowo hdd i zrobiłem formata (za pomocą QParted z [brzydkie określenie na linuksa]a - wtedy dopiero to zauważyłem... zgodnie z zaleceniami Qparted zrobilem scandisca... pod winem x2, który niby coś tam poprawił, ale dalej jest ten bad - liczba 'offline uncorrectable sector...' wzrosła o pare jednostek. W każdym razie 320 GB to jak dla mnie całkiem sporo danych i nie chce mi się tego po raz kolejny zrzucać na dyski uprzejmych znajomych, w razie przyszłej awarii, stąd to pytanie. No nic, dzieki i może rusze 4 litery do sklepu prosić o wymianę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roben Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Masz 26 podejrzanych sektorów (notorycznie występują błędy odczytu). Nie wiem czy to już kwalifikuje się na gwarancję... Moim zdaniem spokojnie możesz reklamować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Problem z dyskiem opisalem tutaj: http://forum.purepc.pl/temat/Dyski-twarde-...e-Dysku/262199/ A tutaj szczegolowe wykresy: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Problem z dyskiem opisalem tutajTak na pierwszy rzut oka - wymiana tasiemki SATA/kabla ATA wskazana. Napisz czy pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 (edytowane) Tak na pierwszy rzut oka - wymiana tasiemki SATA/kabla ATA wskazana. Napisz czy pomogło. Tasme zmienilem zaraz jak stalo sie to przedostatni raz, po zmianie zaczalem robic testy no i w sandrze wyskoczylo to co wyskoczylo + freez czyli nie pomoglo. :( EDIT: Przed chwila zrobilem test sandra, 2 freezy chytnalem w odstepie 30sekund-1minuta, udalo mi sie zrobic screena przed calkowitym zfreezowaniem: Teraz [21:20] zrobilem jeszcze raz ten sam test ale juz 3 freezy mialem. :( Dodam ze parametr 'Ultra DMA CRC Error Count' nie zwiekszyl sie po owych 2 freezach. Edytowane 7 Kwietnia 2008 przez kuebk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cudotworca Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Witam Dzisiaj przez przypadek zauważyłem, że na moim dysku są problemy ze smartem. Everest daje takie wyniki: Podczas startu systemu również pokazuje się informacja: "Pri Master Hard Disk: S.M.A.R.T. Status BAD, Backup and Replace" Da się coś zrobić z tym dyskiem jeszcze? jak długo jest w stanie jeszcze pociagnąć? Jak dotąd nie mam problemów z dyskiem (odpukać), zapis, odczyt bez problemów. Przepatrzyłem kilka tematów, ale nikt nie miał konkretnie tego problemu, a co faq mało szczegółowo opisuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Witam Dzisiaj przez przypadek zauważyłem, że na moim dysku są problemy ze smartem. Smart twierdzi, że są problemy z prędkością talerzy (smartowi nie można do końca wierzyć). Wstaw wykres z testu odczytu w HDTune. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cudotworca Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 (edytowane) [obrazek]Z tym dyskiem jest coś nie tak. Za niskie transfery... W tym wypadku SMART raczej dobrze pokazuje -> sugerowałbym zanieść dysk na gwarancję (o ile jeszcze jest). Pozdrawiam Edit: Wstaw jeszcze wykres z HDtacha dla pewności... Edytowane 10 Kwietnia 2008 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cudotworca Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 gwarancji już chyba nie ma, ile on może jeszcze pociągnąć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 W smarcie jak widać 1 bad sektor jednak odpaliłem error scan w hd tune i pokazał, że wszystko ok. Dysk już kończy swój żywot? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 [obrazek] Dysk już kończy swój żywot? Obserwuj bad sektory, jeśli ich liczba będzie się zwiększać to odpowiedź jest twierdząca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elminsterr Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam Proszę o ocenę SMART-ów tych dwóch dysków: WD 200 GB SEAGATE 320 GB Prosiłbym o opinię, czy z dyskami wszystko OK, bo sam nie potrafię zinterpretować tych danych. WD ma jakies 2 lata, a SEAGATE rok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Z dyskami ogólnie wszystko w porządku. Jedyne co jest nieładne, to te Ultra ATA CRC Error u Seagate'a. Sprawdź połączenia tasiemki od dysku, czy dobrze wpięta, najlepiej przepnij od razu na inny port, bo masz masę błędów. Jak wartość, o której mówiłem nadal będzie rosnąć, to albo tasiemka do wymiany, albo kontroler coś szwankuje, albo dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elminsterr Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 A już wiem co to jest!!! Kiedyś ten dysk był podłączony do innego komputera ze starą płytą EPOXA. I wtedy w czasie korzystania z dysku, np. przegrywania na niego czegokolwiek, co chwilę system zamrażał się na kilkanaście sekund, a potem wszystko przegrywało się normalnie. I tak było co chwilę. Było to winą kontrolera SATA na płycie głównej, inni użytkownicy tej płyty doświadczali podobnych problemów. Więc, jeśli chodzi o ten błąd to wszystko się wyjaśniło. :) Poza tym te dyski nie sprawiały jak dotąd żadnych problemów. :) Jeszcze jedno pytanko. Który z tych wskaźników jest najważniejszy, najszybciej wskazuje problemy z dyskiem? Relocated Sector Count? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Aha. Czyli z dyskiem wszystko wporzo. Co do najważniejszych parametrów to masz rację. Dochodzi do tego jeszcze C5, a z innych parametrów świadczących o problemach z silniczkiem dysku, to 0A i 04. POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Aha. Czyli z dyskiem wszystko wporzo. Co do najważniejszych parametrów to masz rację. Dochodzi do tego jeszcze C5, a z innych parametrów świadczących o problemach z silniczkiem dysku, to 0A i 04. POZDRODo tego dochodzi Write Error Rate, ale jeśli jego wartość jest różna od zera to w większości przypadków dysk wędruje do kosza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Obserwuj bad sektory, jeśli ich liczba będzie się zwiększać to odpowiedź jest twierdząca.Odpaliłem checkdiska i wykazał 0KB w uszkodzonych sektorach, czyli nie mam się czego bać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Odpaliłem checkdiska i wykazał 0KB w uszkodzonych sektorach, czyli nie mam się czego bać?Sorki, skrót myślowy - obserwuj parametr 05 w smarcie. Jeśli będzie się zwiększać to z dyskiem zaczyna się coś dziać. Jeden bad sektor to jeszcze nie jest tragedia, bo został zastąpiony sektorem z puli zapasowej dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartupac Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 mam prosbe o pomoc w ocenie dysku,co sugerujecie .dysk jest nowy 70 h na chodzie chodzi u mnie kilka dni.jest to seagate 3500630A (500 gb).Sytuacja wyglada nastepujaco:smart nie przechodzi blad jest przy (07) error seek rate status failed pomimo w sumie niskich wartosci 29,30.Czasem cos stuknie jakby zaladowac cos chcial jak start dyskietki tylko troche innaczej ciezko opisac ten dzwiek co tez bardzo mnie niepokoi.Bad sektorow zadnych nie ma reszta chyba ok jednak ogolny status failed Czy moze to miec zwiazek z partycjami czy systemem( sa to teoretycznie bledy operacji).we wczesniejszych postach widzialem u innych w seek error duzo wieksze wartosci a statusy sa ok. u mnie wyglada to nie ciekawie.pytam bo niekoniecznie musi byc uszkodzony.nie chce dawac na gwarancje nie majac pewnosci bo ponoc smartem tez do konca sie nie sugeruja.pozatym czekaloby mnie ponowne juz zrzucanie spowrotem 150 gb danych,wysylki czekanie itp ogolnie problemy.Tasma wymieniona jest na nowke nawiasem mowiac.Czekam na odpowiedz.Podaje screena smarta w zalaczniku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zazwyczaj w Seagate'ach wartość w Seek Er... jest astronomiczna. Ja mam większe niż ty. Spróbuj sprawdzić SMART w innym programie np EVEREST. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartupac Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 mam nadzieje ze Elektronek to do mojego posta bylo.Tutaj zapodaje wykaz z ewerlasta jak pisales: ID Opis atrybutu Próg Wartość Najgorsze Dane Stan 01 Raw Read Error Rate 6 116 99 106668527 OK: wartość w normie 03 Spin Up Time 0 93 93 0 OK: zawsze pozytywnie 04 Start/Stop Count 20 100 100 34 OK: wartość w normie 05 Reallocated Sector Count 36 100 100 0 OK: wartość w normie 07 Seek Error Rate 30 30 29 1840649 Prognoza błędu: Nieuchronna utrata danych 09 Power-On Time Count 0 100 100 77 OK: zawsze pozytywnie 0A Spin Retry Count 97 99 99 0 OK: wartość w normie 0C Power Cycle Count 20 100 100 34 OK: wartość w normie BB <specyficzne dla dostawcy> 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie BD <specyficzne dla dostawcy> 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie BE <specyficzne dla dostawcy> 45 56 52 739573804 OK: wartość w normie C2 Temperature 0 44 48 44 OK: zawsze pozytywnie C3 Hardware ECC Recovered 0 74 57 202503664 OK: zawsze pozytywnie C5 Current Pending Sector Count 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie C6 Off-Line Uncorrectable Sector Count 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie C7 Ultra ATA CRC Error Rate 0 200 193 340 OK: zawsze pozytywnie C8 Write Error Rate 0 100 253 0 OK: zawsze pozytywnie CA <specyficzne dla dostawcy> 0 100 253 0 OK: zawsze pozytywnie seek error błedny(progzoza tragiczna) co Ty na to?:> czytalem troche po forach,te trzaski sa ponoc normą w seagatach choc brzmia tragicznie jakby cos sie posypac mialo zaraz tak ma chyba byc(choc watpie ze przyzwyczaje sie do tego to jednak nie jest uszkodzenie chyba:> lecz nadal martwi mnie ten seek error rate bledny tak jak pisalem wartosci o dziwo wlasnie nie sa wysokie a niskie(prog wartosc ,najgorsze->30,30 29)a smart nie przechodzi z jakiegos powodu jest zle??? dodam jeszcze ze w hdd life pro stan dysku jest ok lecz sprawnosc ma 0 % i nie odczytuje wogole smarta komunikat "Frequency of the off track errors" ten sam co przy probie instalacji sea toolsa.Moze cos z systemem,biosem (choc wydaje mi sie ze nie ma to zwiazku). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...