David523 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 A co powiecie o G-Sense Error Rate, wyskoczyło mi 1 w nowym F3, (oczywiście dbam o dysk, żadnego uderzenia itd., dysk ma tydzień). Opisałem to już w temacie o F3, dysk jest czysty 95% <3ms, ostatnie 5% dysku <10ms w mhdd. Parametr krytyczny czy nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czullo Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 (edytowane) Witam oto mój SMART jaka diagnoza dla dysku ? Edytowane 8 Grudnia 2009 przez czullo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Da radę na tego smarta reklamować waszym zdaniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Masz 2 realoki do tego 5 prób udanych/nieudanych reloków ( czyli 3 sektory okazały sie sprawne ) Do wykożystania masz jeszcze 98 Sektorów.... Bezsens to wysyłać ...nie ma powodów do paniki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Masz 2 realoki do tego 5 prób udanych/nieudanych reloków ( czyli 3 sektory okazały sie sprawne ) Do wykożystania masz jeszcze 98 Sektorów.... Bezsens to wysyłać ...nie ma powodów do paniki... Mój smart był ten wcześniejszy :razz: Co najmniej wydaje mi się, że się pomyliłeś :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zeczywiscie głupio wyszło ... Konar : ty masz chodzcego trupka ( albo i nie ) MHDD w dłoń i jazda scan 2*f4 Czullo : wyzej podałem ze nie masz sie czym przejmowac to nie koniec ... sam mam gorzej z moim twardzielem i nie panikuje ( 138 sektorów mi jeszcze zostało przy 140 zapsowych ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 (edytowane) Płacz wskazany. RMA mnie czeka tylko ciekawe czy Seagate go weźmie, bo Seatools powie pewnie coś innego... Benchmark też wygląda ciekawie, co najlepsze wczoraj jeszcze wyglądał w miarę cacy, bez z żadnych ciekawych wcięć... Edytowane 9 Grudnia 2009 przez Konar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David523 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Wie ktoś coś o tym G-Sense Error Rate, dzisiaj mam już 2 ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Konar zgrywaj dane .... tyle sektorów 50ms to jeszcze nie widziałem ... do tego 500ms a to juz zle ... tu nawet remap raczej nie da za dużo.... David G sense oznacza ze dysk został poddany wstrzasowi ( ten prametr pojawia sie zwłaszcza w dyskach laptopowych ) i tu nie masz sie czym przejmować ... u mnie w lapsie granica 100 juz zostałą przekroczona ->> laps spadł kilka razy w czasie pracy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David523 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 (edytowane) Tak wiem, tyle że od wczoraj wzrósł do 2, a to komp stacjonarny i nic nie było ruszane, pozatym dysk w stanie idealnym (<3ms 95%, koniec dysku - ostatnie 5% <10ms) No nic, zostawie to i będę kontrolował SMART. Edytowane 9 Grudnia 2009 przez David523 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sciema Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 (edytowane) Smat mojego nowego Samsunga F3 1TB wydajność ok ale ten C8 <_< Oddać na gwarę czy czekać na rozwój wydarzeń, czy w ogóle taka ilość błędów C8 się kwalifikuje na gwarancje? Edytowane 11 Grudnia 2009 przez Sciema Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 oprocz deskopa mam starego laptopa i nie wiem czy z jego dyskiem jest wszystko ok bo troche dziwnie szumi(juz od dawna) screen z hdtune: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szogo Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 (edytowane) Wymienilem dysk w lapku na seagate'a. Dziwi mnei jednak jego praca a wlasciwie dzwiek jaki wydaje. Byc moze te modele tak maja ale tak jakby co jakis czas parkowal glowice? nie wiem ciezko mi to opisac. Wrzucam screen z Crytala (Hd tune nie widzi mi nic w zakladce Health). Moglby ktos rzucic okiem? (dziwi mnie trochu pierwszy wpis) K to znowu ja po 3 miesiacach od zakupu dysku. Ciagle niepokoi mnie ten dziwny dzwiek o ktorym wspominalem wowczas. Dzwiek tak jakby sie nasilil tzn jego wystepowanie. Wklejam screena z crystala (ktos wie dalczego w hdtune w zakaldce health nic nie mam?) Przesledzilem watek podpiety smart z czym to sie je i jesli bym mial opisac ten dzwiek to wyglada to na ten pkt: 07 Seek Error Rate -> Częstotliwość występowania błędów w wyszukiwaniu danych. Jeśli wartość jest większa od "0", znaczy to że głowice mają problemy z trafieniem w ścieżke na powierzchni dysku. Oba parametry tzn 01 jak rowniez 07 jak widac na zdjeciach sa baaaaardzo duze. Jak widac na peirwszym screenie juz na poczatku byly one duze. Sam juz nie wiem jak mam rozuemic te odczyty. System to Vista, dzwiek ten wystepuje w roznych sytuacjach tzn gdy np nic sie na laptopie nie robi, w tle nie dziala zadny program lub gdy odpalone sa jakies programy. Edytowane 11 Grudnia 2009 przez szogo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 07 Seek Error Rate -> Częstotliwość występowania błędów w wyszukiwaniu danych. Jeśli wartość jest większa od "0", znaczy to że głowice mają problemy z trafieniem w ścieżke na powierzchni dysku. Oba parametry tzn 01 jak rowniez 07 jak widac na zdjeciach sa baaaaardzo duze. Jak widac na peirwszym screenie juz na poczatku byly one duze. Sam juz nie wiem jak mam rozuemic te odczyty. W Seagate'ach wysokie liczby pod tymi parametrami pomijamy, ale w sumie jeśli 01 ma taką samą wartość, co C3, to dobrze ;) @b4rt3k Program chyba zgłupiał przy odczycie tego SMARTu. Spróbuj w innym programie, bo wartości przy C4 i C8 to jakaś farsa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chinyama14 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 Witam, Czy mógłbym prosić o ocenę kondycji mojego dysku na podstawie tego SMARTa? Dysk to Seagate Baracuda 250GB, 7200, SATA II, 16MB. Mam go niecałe 3 lata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 chinyama14 WSIO OK ...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 (edytowane) Czy odczyty mojego Seagate (ST3500320AS) są w normie? Coś niepokoi mnie żółty kolor w smarcie... <_< :unsure: Edytowane 13 Grudnia 2009 przez Ram1rez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 Spin retry to :Ponowna próba rozpędzenia talerzy gdy poprzednia próba nie doszła do skutku czyli pełnego rozpędzenia ( np włacznie kompa i po sekundzie wyłaczenie ) Jesli paramter jest duzy to oznacza to problemy z mechaniką dysku... A te B8 to w samsungach sie pojawia ... tu wogole nie rozumiem dlaczego podswietlone jest na żółto jak wynik = 0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 A mój dysk jak się sprawuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Masz bada i walniętą taśmę sygnałową. Zapewnij dyskowi jakieś chłodzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Taśmę zmieniłem miesiąc temu, ale nie testowałem go wtedy i teraz więc nie wiem czy jest lepiej. W sumie mógłbym odesłać dysk na gwarancję, ale dużo kurcze zabawy by było ze zmianą systemu znowu :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Jak na dwumiesięczny dysk ładnie chyba to nie wygląda... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2009 Taśmę zmieniłem miesiąc temu, ale nie testowałem go wtedy i teraz więc nie wiem czy jest lepiej. W sumie mógłbym odesłać dysk na gwarancję, ale dużo kurcze zabawy by było ze zmianą systemu znowu :(To patrz, czy wartość rośnie. Jeśli nie to pewnie powstało to na starej. Jeśli tak, to zmień jeszcze raz, albo poprzepinaj, może gdzieś nie styka. Co do 1 bada, to mógł powstać logiczny - skoro były problemy z tasiemką. Żeby być pewnym, że powierzchnia jest OK przeskanuj dysk w MHDD. 0 sektorów >500ms - dysk cacy i broń Boże reklamować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Dobra a teraz moze zerkniecie na moje dyski :) Tryb AHCI . od najstarszego 320.11 przez roczną 500.12 i nową ( miesieczna? ) 500.12 Ciekawi mnie to ze burst speed najlepszy jest na najstarszym dysku 320 gb .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 7200.11 320Gb nie jest za wolna??? Zobacz moje wyniki na 250 wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadorusek Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 (edytowane) Proszę o sprawdzenie dysku. Z góry dziękuje. Edytowane 18 Grudnia 2009 przez Sadorusek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 7200.11 320Gb nie jest za wolna??? Zobacz moje wyniki na 250 wyżej.Jest wolniejsza, bo ma 2 talerze 160Gb. Twoja 250GB to 1 talerz. @Sewer Burst to parametr widmo - najlepiej go olać. BTW: Twoje zrzuty ze SMARTów Barek 12 powinno oglądnąć kilku stękaczy forumowych. @Sadorusek Oba OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Taśmę zmieniłem miesiąc temu, ale nie testowałem go wtedy i teraz więc nie wiem czy jest lepiej. W sumie mógłbym odesłać dysk na gwarancję, ale dużo kurcze zabawy by było ze zmianą systemu znowu :( Olej to masz jeszcze 99 sektorów do wykozystania wiec wysylanie na gware to Strata czasu... A dysk dalej sprawny ale taśmę sygnałowa miałeś uwalona... Elektronek : Lub UNC... jesli UNC to remap i po kłopocie...czesto logiczne wyskakuja po błędach tasmy lub jak u mnie synek załątiwł mi dyskoteke włącz wyłącz komputer.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 A co mi szkodzi - też dodam (HD Tune i Viki): Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hiko Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 a co moim ?? w mhdd mam: AMNF 5 UNC 4 <500 ms 5 <150 ms 491 <50 ms 14955 <10 ms 17538 <3 ms 4869998 Jak sie pozbyć AMNF ? Dysk pracował w RAID 0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...