toms83 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2011 (edytowane) Dzisiaj jakoś mnie wzięło na sprawdzenie staruszka w Msi Wind: Robię skanowanie powierzchni w HD Tune i jest już 1 czerwony kwadracik. Dodatkowo pojawił się kolejny C6 ( już są 2 sztuki ) + C5 Current Pending Sector ( 1 sztuka ). Edytowane 4 Sierpnia 2011 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Mój dysk 1 raz od 6 lat sprawia problem. Jutro go przelecę mhdd <_< bez tytułu.jpg | sfistn | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Toms83 : w Mhdd erase waits ( nie erase z klawy :P ! ) sw1ssst : jak na ponad 20K godzin pracy 1 sektor niestabilny to bardzo dobry wynik ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2011 (edytowane) A czy może się ktoś wypowiedzieć nt mojedo dysku :P (post wyżej) Edytowane 5 Sierpnia 2011 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Toms83 : w Mhdd erase waits ( nie erase z klawy :P ! ) A to wklepać ręcznie i tak trzeba? Bo żadnej opcji w samym progsie nie widzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam. To znowu ja :) Przed tygodniem chciałem wysłać dysk na gwarancję, bo testy wyglądały tak: Ogólnie to wymontowałem dysk z komputera, podłączyłem pod inny żeby zgrać dane i z powrotem na weekend podłączyłem pod swój komputer. Przed wysyłką na gwarancję stwierdziłem, że jeszcze raz sprawdzę dysk w programach diagnostycznych i ku mojemu zdziwieniu testy po tygodniu wyglądają tak: Test powierzchni w programie hdtune też tym razem cały na zielono. Jak to możliwe? Dysk sam się naprawił ? Atrybut C5 w smarcie dysku z 19 spadł do 0. Czy dysk w takiej sytuacji wysyłać na gwarancję ? Proszę o w miarę szybką odpowiedź, bo muszę zdecydować co dalej z dyskiem. Mija kolejny tydzień i dzisiaj przez jakiś czas przy otwieraniu programów komputer "długo myślał" a dioda od dysku świeciła ciągłym światłem. Po jakimś czasie się uspokoiło i smart wygląda tak: Jak widać wartość C5 i C9 wzrosły. Odpisze mi ktoś co się dzieje ? Chyba wyślę go na gwarancje :/ (byle pozytywnie ją rozpatrzyli) Edytowane 5 Sierpnia 2011 przez Adyan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Też możesz mu zapuścić Erase Waits. @toms83 Opcja jest pod F4 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2011 No nie widzę nigdzie. ;) Jest erase delays ale to nie to raczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 To jest własnie to : erase wklepane z klawy = pa pa na zawsze wszystkie dane.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 (edytowane) Wyzerowałem dysk. Teraz mam 51 reloków, brak dziwnych klików i strzałów, brak niestabilnych sektorów Edit. Wg kolejnego skanu mhdd: <150ms: 3 <500ms: 1 Tylko czekać aż ta 500 będzie badem :/ Reszta ok. @@@ Dysk co kilka uruchomień komputera nie jest wykrywany, jak jest wykryty to działa ok. Idzie do szafy :-P Edytowane 11 Sierpnia 2011 przez sw1ssst Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2011 (edytowane) czyzby padl mi dysk? da sie cos z nim zrobic czy tylko gwarancja? Edytowane 20 Sierpnia 2011 przez ernik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2011 (edytowane) Jesli wyczerpał pule sektorów zapasowych to tylko GW ( zreszta następny jest w kolejce ) ,,, wysyłaj i nie zastanawiaj sie. 2.5K godzin i po dysku .... 7200.12 Edytowane 20 Sierpnia 2011 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2011 wyczerpal, HD TUNE do wczoraj bylo ok - dzisiaj juz failed ~2700 ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2011 (edytowane) I najlepszy bezsens w dyskach Seagate : Brak parametru C4 gdyby był to wiedzielibyśmy czy te realokacje to realokacje czy tez zgłupienie smart... ( w sumie MHDD powinno jeszcze dac pewniem obraz stanu dysku ale jak masz GW to ślij... ) AA i jeszcze jeden kwiatek od serwisu Seagate : 7200.11 bezposrednio po cert repaired : Nawet go nie wyzerowali.. Edytowane 21 Sierpnia 2011 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2011 mialem tym dosyc wrazliwe dane, czym go potraktowac, zeby nie mogli tak latwo odzyskac plikow? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2011 mialem tym dosyc wrazliwe dane, czym go potraktowac, zeby nie mogli tak latwo odzyskac plikow? http://www.east-tec.com/consumer/eraser/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2011 nie ma nic darmowego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Przeciez on jest darmowy : http://www.dobreprogramy.pl/Eraser,Program,Windows,12852.html A jak cos to w MHDD komenda ERASE wklepana z klawy i tez nikt nic nie odczyta ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Gorzej jak dysk jest tak uszkodzony, że nie da się go uruchomić i skasować danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2011 (edytowane) Sytuacja jak na screenie + w HDTune w teście co najmniej dwa czerwone kwadraciki to mam rozumieć, że to bady już pewne i nie zostaną realokowane? Oczywiście sprawdzę dysk w innym PC, żeby wykluczyć RAM, zasilacz itp. Edytowane 28 Sierpnia 2011 przez Luk@s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Gdyby była to realokacja to byś ich nie widział..... a tak w C5 i C6 masz 6 sektorów z problemami odczytu. W mhdd F4 wybierasz erase waits (naciskasz enter na ON ) i jeszcze raz F4... pózniej robisz zwykłe skanowanie ( 2xF4 ) i zobacz czy beda dalej bady.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Ale to taki półśrodek? Bo ogólnie rzecz biorąc kilka miesięcy temu pojawił się 1 w reallocated, potem z 3, a teraz już 19, więc nie wiem czy jest sens coś robić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Jesli masz GW to ślij go.... bo w Seagate nie wiadomo czy 05 = C4 bo C4 w smarcie nie ma ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jager Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2011 Witam, czy mógłby ktoś rzucić okiem na te wyniki SMART i powiedzieć czy jest się czego bać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2011 01 i C8 są niepokojące ale mają niską wartość, jeżeli dysk działa bez problemów to się tym nie przejmuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2011 Jeśli się nie mylę to ok. 2 lata temu weszły do łask WD 333GB/talerz. Wtedy zakupiłem takiego właśnie WD (640GB Blue) i było gadanie, że Seagate jest bee, z tego co orientuję się to wcześniej również jakoś bardziej uznawane był WD (jeszcze się przeplatały Samsungi). I chciałem przedstawić jak sytuacja wygląda u mnie: Seagate 4-letni, może do najcichszych nie należy ale stabilny jak skała i według smarta chyba nie najgorszy (raz była mała przygoda ale jak widać winny był kabel): 3 dyski WD: Stary 40 GB Wspomniany wcześniej 640 GB Laptopowy 320 GB Posiadam jeszcze jako magazyn Samsunga 1,5TB który ma na karku niecałe 200h a teraz jest w kieszeni USB i nie odczytam z niego SMARTa, sprawdzałem niedawno i wsio z nim OK. 1. Na 640 jest jeszcze gwarancja, tylko że te bady dostał na samym początku i nic się nie działo od wtedy niepokojącego, a nie ukrywam cicha sztuka mi się trafiła (drugie podejście) i nie chciałbym buczącego dostać- warto wymieniać/ew sprzedać po wymianie czy dać sobie spokój? 2. 320 z lapka. Laptop mi jest teraz potrzebny, gwarancji mam jeszcze ponad rok a samego dysku nie mogę oddać. Niepokoi mnie w nim jeszcze wartość G-sense Error Rate- laptop raczej używany w normalnej pozycji bez rzucania i gimnastykowania z nim. Za jaką sprawą jak nabija tych błędów dla tej wartości? Mogą odmówić naprawy (wymiany) przez tą wartość? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chlebu Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2011 (edytowane) Mógłby ktoś zerknąć okiem na to: ID Opis atrybutu Próg Wartość Najgorsze Dane Stan01 Raw Read Error Rate 51 100 100 1 OK: wartość w normie02 Throughput Performance 0 252 252 0 OK: zawsze pozytywnie03 Spinup Time 25 90 86 3297 OK: wartość w normie04 Start/Stop Count 0 99 99 1064 OK: zawsze pozytywnie05 Reallocated Sector Count10 252 252 0 OK: wartość w normie07 Seek Error Rate 51 252 252 0 OK: wartość w normie08 Seek Time Performance 15 252 252 0 OK: wartość w normie09 Power-On Time Count 0 100 100 2454 OK: zawsze pozytywnie0A Spinup Retry Count 51 252 252 0 OK: wartość w normie0B Calibration Retry Count 0 100 100 301 OK: zawsze pozytywnie0C Power Cycle Count 0 99 99 1091 OK: zawsze pozytywnieBF Mechanical Shock 0 100 100 2347 OK: zawsze pozytywnieC0 Power-Off Retract Count 0 252 252 0 OK: zawsze pozytywnieC2 Temperature 0 59 52 10, 41 OK: zawsze pozytywnieC3 Hardware ECC Recovered 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnieC4 Reallocation Event Count0 252 252 0 OK: zawsze pozytywnieC5 Current Pending Sector Count 0 252 252 0 OK: zawsze pozytywnieC6 Offline Uncorrectable Sector Count 0 252 252 0 OK: zawsze pozytywnieC7 Ultra ATA CRC Error Rate0 100 100 1 OK: zawsze pozytywnieC8 Write Error Rate 0 100 100 191 OK: zawsze pozytywnieDF Load/Unload Retry Count 0 100 100 301 OK: zawsze pozytywnieE1 Load/Unload Cycle Count 0 92 92 82082 OK: zawsze pozytywnieSamsung HM500JJ Edytowane 11 Września 2011 przez Chlebu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 (edytowane) Verter : Segate Ok. WD 40 : ma kilka realokacji ale nie ma kolejnych sektorów oczekujacych na remap. Wd 640 : Kilka sektorów realokowanych brak kolejnych -- chcesz to wyslij ale mozesz trafic na sieczkarnie wibrujaca.. WD 320 : G sense jakas bzdura 600 to bardzo duzo laptop musiał by dostać konkretny wstrząs.. reloki sa brak kolejnych. Co ciekawe dyski maja raw ERROR rate 0 i write też 0 a to znaczy że powierzchnia dysków jest ok... ( u mnie raw był 250 i pojawiały się bady logiczne co jakiś czas ) Chlebu : Oprócz małych błedów odczytu i zapisu nic złego z dyskiem się nie dzieje. Dyski się zużywaja i zawsze może się trafić słabszy sektor --- nie oznacza to od razu ze dysk juz umiera . Edytowane 12 Września 2011 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadziuk Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 Coś mnie dzisiaj tknęło żeby smarta dysku sprawdzić :blink: No i tak nie wiem co dalej z tym robić. Ma ktoś jakieś pomysły? Możliwe że to przed jakieś uszkodzenie mechaniczne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 Rzucałeś kompem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...