Zygfryc Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2014 Czyli długo już ten dysk nie pochodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2014 Nie jest to błąd krytyczny, ale ja bym ważnych danych na nim już nie trzymał. Wrzuć tego smarta tu, może specjaliści coś więcej napiszą. I prośba - zmień tą "proźbę". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2014 Zygfryc spokojnie, ten błąd nie jest błędem krytycznym, dodatkowo z tego co sie orientuję jest to 2,5 więc może uzywasz go jako przenośny lub w lapku to tym bardziej taki błąd może występować, ponadto pozostałe wartości sa czyste więc nie ma się czym przejmować, raz na miesiąc monitoruj jesli będzie pogorszenie (pozostałe wartości krytyczne, jakie ? to sobie możesz poszukac w sieci) to wtedy oczywiście backup danych i ew. reklamacja jesli jest możliwa, bo jak na razie to nie widze podstaw 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebaa Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2014 Hello, skoro jest taki temat to wrzucam SMART'a z mojego dysku i proszę o opinię bo zastanawiam się czy wysłać go na gwarancję, póki jeszcze jest. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2014 seba jak dobrze widze masz bardzo duzo reloków, ponadto też sporo sektorów neistabilnych, zabezpiecz dane i reklamacja jak nic, nie ma co czekać 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zygfryc Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2014 Zygfryc spokojnie, ten błąd nie jest błędem krytycznym, dodatkowo z tego co sie orientuję jest to 2,5 więc może uzywasz go jako przenośny lub w lapku to tym bardziej taki błąd może występować, ponadto pozostałe wartości sa czyste więc nie ma się czym przejmować, raz na miesiąc monitoruj jesli będzie pogorszenie (pozostałe wartości krytyczne, jakie ? to sobie możesz poszukac w sieci) to wtedy oczywiście backup danych i ew. reklamacja jesli jest możliwa, bo jak na razie to nie widze podstaw Wielkie dzięki za info, będe monitorował cała sytuacje, od wczoraj niestety wartość rośnie i jest już 96, poczytam jeszcze w necie co nieco na ten temat, Pozdrawiam, Zygfryc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2014 Tsr : ponadto pozostałe wartości sa czyste więc nie ma się czym przejmować, Idz do lekarza ...C8 to co ? To że HD sraka nie podświetli na żółto to juz nieważne .... Ten dysk jest na gwarancje i tyle. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2014 weź sie kwazor nie ośmieszaj, C8 błędem krytycznym ? daj na gwarę to cie wyśmieją, nawet nowe dyski potrafią je mieć, tym bardzie przenośne, sam mam w samsungu chyba z pięć tysięcy i co ? i nic dysk działa bez pozostałych atrybutów już 2 lata i weź sie zastanów za co dajesz minusa ... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebaa Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2014 Hello, seba jak dobrze widze masz bardzo duzo reloków, ponadto też sporo sektorów neistabilnych, zabezpiecz dane i reklamacja jak nic, nie ma co czekać Dzięki, właśnie próbuję zgrywać dane i niestety nie ma lekko, co jakiś czas przy kopiowaniu plików mam błąd CRC i nie można skopiować pliku. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BDDuch Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Witam, proszę o analizę czy popracuje taki jeszcze długo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2014 BDDuch prócz tego na czerwono czyli temperatury przepływającego powietrza nie widze żadnego problemu, to może być błędny odczyt, lub nawet może nie być takiego czujnika, bo sama temp. dysku jest ok, zresztą możesz sprawdzić ręką czy sie nagrzewa, bo to dysk przenośny, podsumowując dysk według smart zdrowy ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BDDuch Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Ok. Dzięki za informacje. :grin: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majjki1985 Opublikowano 8 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2014 Witam, w moim laptopie ostatnio w serwisie okazało się, że dysk jest do wymiany, więc mi go wymienili na nowy. Może miesiąc pochodził i postanowiłem sprawdzić jego smart i oto wyniki w załączniku. Proszę o ocenę, ponieważ jest to nowy dysk a dwa ostrzeżenia wyskoczyły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 8 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2014 Witam, w moim laptopie ostatnio w serwisie okazało się, że dysk jest do wymiany, więc mi go wymienili na nowy. Może miesiąc pochodził i postanowiłem sprawdzić jego smart i oto wyniki w załączniku. Proszę o ocenę, ponieważ jest to nowy dysk a dwa ostrzeżenia wyskoczyły. cos tam niby jest, zainstaluj HDTune i zrób test, wrzuc wyniki 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majjki1985 Opublikowano 8 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2014 cos tam niby jest, zainstaluj HDTune i zrób test, wrzuc wyniki zrobilem test na error scan i cały na zielono czyli dobre, a smart pokazuje dalej błędy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 8 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2014 tak bo dysk zastępuje uszkodzone sektory dobrymi z rezerwowej puli, jak one sie skończą to błędy przestaną być naprawiane i nastapi error, tak czy siak dysk na gwarancję 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mxgts Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2014 (edytowane) witam, czy mam powody do obaw o mój dysk ??? Edytowane 24 Maja 2014 przez mxgts Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2014 troche tam się nazbierało błędów, ale z racji że to 2,5 cala w lapku to że tak powiem w normie :) na razie bym nie histeryzował, raz na jakiś czas możesz zerknąć czy wartości drastycznie nie idą w górę i to w zasadzie tyle :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2014 Panowie wywaliło mi ostatnio takie coś: Dysk już mówi papa czy przyczyny szukac gdzie indziej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2014 Mechanika dysku zdaje się siadać. Przy okazji zmień na system dziesiętny. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2014 Dzięki tak też myslałem, pora co ważniejsze rzeczy przeniesc na drugi dysk, a ten niech sobie powoli kona ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2014 czy ja wiem czy siada dysk, SMART prócz rozkręcania talerzy czyściutki, a samsungi są znane z tego, że akurat ten atrybut mają niski ... ja bym normalnie używał co najwyżej robił częściej backupy danych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtal567 Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2014 Witam, Czy ktoś mógłby ocenić stan mojego dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgodnie z zaleceniem, wlepiam smart: Przypomnienie: Rytmiczne tykanie przy teście w AS SSD (przy zapisie). Poza pierwszą pozycją, nie widzę powodu do zmartwień. Tylko do tego dochodzą bardzo liczne wpisy w dzienniku zdarzeń: Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Ide\IdePort0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Smart ubogi ale czysty. Witam, Czy ktoś mógłby ocenić stan mojego dysku? Dysk mimo niezbyt dużego przebiegu ulega powolnej degradacji (niestabilne sektory), masz też nieliczne błędy CRC (sprawdź wtyk Sata może zmień kabel na inny). Odpal najnowszy HDTune 5.50 i zrób pełny skan powierzchni. Pokaż screen. Bardzo często po takim teście liczba wadliwych sektorów rośnie co oznacza kiepski postępujący stan dysku. Tak czy siak warto mieć kopie ważnych danych i myśleć o wymianie na nowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ma Ti Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2014 (edytowane) Cześć, zamieszczam tutaj mojego smarta myslę że to przez te błedy spowodowane są czasami przycięcią np. filmów, przeglądarki i różnych gier. Czyli załączam smarta + czasy dostepu do sektorów. PS dodam że wczoraj temperatura dysku osycylowała w granicach 50'C + dzisiaj zaraz po uruchomieniu laptopa odpaliłem smarta i temperatura odrazu 39'C Edytowane 20 Września 2014 przez Ma Ti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2014 (edytowane) Jeśli dysk jest na gwarancji ( raczej na pewno bo ma mało przepracowane ) zgrywaj dane i na gwarancję.. on już się sypie . Edytowane 21 Września 2014 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Etholt Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2014 Hej, od niedawna zdaje mi się, że dysk pracuje głośniej, ale też nie bez przerwy. Czasem coś jakby cicho w nim zgrzyta/trzeszczy (nawet jak jest nieobciążony na widoku pulpitu), a czasem działa normalnie. W HD Tune wszystko było na zielono, ale raport z AIDY oczywiście wklejam, z prośbą o interpretację. Czasem zdaje mi się też, że system odpala się trochę dłużej niż powinien. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2014 smart czysty, pewnie ze wzrostem fragmentacji dysk bardziej "słychać" a seagaty nigdy do najcichszych nie należały ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Etholt Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2014 Czyli muszę zdefragmentować dysk? Mam tak Chociaż nie wiem czy to jakieś przekłamane nie jest, bo komputer nie działa sam z siebie o 1 w nocy w środy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...