Gość <account_deleted> Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 Ktoś mi może wyjaśnić o co tu chodzi ?Ile razy można pisac, że seagate tak ma? Sam sobie odpowiedziałeś - dysk jest sprawny, więc mówiąc inaczej niepotrzebnie przyspieszyłeś zużycie klawiatury w lapciaku. Komputery (sprzęt cyfrowy ogólnie) zapisują dane binarnie - interpretowanie ich w zapisie dziesiętnym bardzo często prowadzi do bzdurnych wyników, tak jak w tym przypadku. "Skaczące" procenty "zużycia" dysku - można blużnic pod nosem: co za p.. dupek wpadł na tak debilny pomysł, lepiej niech se policzy szansę na to że mu iq powyżej 40 podskoszy, albo śmiac się, mając na powyższe uwadze :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marximus Opublikowano 29 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2008 fajny porogs do smarta i ogolnie monitodingu hdd, w dodatku free, i jeszce ma krotki opis kazdych danych smart. zainstalowalem przez ostatnie 3 dni z dziesiec roznych prog tego typu ten jest wart polecenia http://www.download.com/Active-Hard-Disk-M...cdlPid=10879927 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 (edytowane) SMART działa również pod Vistą na chipsetach NForce w programie CrystalDiskInfo Co o tym myslicie ? Dysk nowy na gwarancji Edytowane 3 Października 2008 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 ^może ktoś doradzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 (edytowane) ^może ktoś doradzi ?Skanowałeś dysk pod kątem uszkodzonych sektorów? Całkiem możliwe, że one już są na dysku albo w niedługim czasie się pojawią. Edytowane 3 Października 2008 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 (edytowane) ^tak skanowałem zarówno pełny skan HDTune jak i MHDD i czysto 0 badów jak narazie i teraz nie wiem czy jak oddam na gwarancje to mi dadzą nowy Edytowane 5 Października 2008 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 To pomóż mu zejść z tego świata :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 PeterMac: Masz 37 "badów" i tylko dziadowski sklep będzie robił problemy z wymianą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 dzieki Wam za odpowiedzi na dniach ide reklamować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 (edytowane) Dysk ma 1den dzien, system wysypal sie juz 3 razy. Nadaje sie do reklamacji ?? Co to jest to czerwone ?? co oznacza ?? To C5 i C6 to norma w Seagate ?? Pozdrawiam serdecznie. PS: Dyssk to Seagate Program SeaTools wskazuje co chwila FAIL... Znaczy wszysto po kolei to FAIL Cóż czynic ?? Edytowane 5 Października 2008 przez sbchp250 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 Co to jest to czerwone ?? co oznacza ??...eee... chyba jak czerwone to nie jest dobrze :blink: :lol: To C5 i C6 to norma w Seagate ??To nie jest norma - hdd wykrył niesprawne sektory. 0A=2 może świadczyc o problemach z zasilaniem, co czasem powoduje wzrost C5, C6 lub dysk jest poprostu uszkodzony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Sprawa zalatwiona, dysk wymieniony od reki. 6 badow mial w pierwszych sektorach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 (edytowane) dostałem odpowiedz od wsparcia Seagate w sprawie tych relokowanych sektorów. Dear Peter Mac, Thank you for sending your Seagate E-mail inquiry. The hard drive comes with spare sectors in case some of them need to be reallocated. If the reallocation process was successful, then there shouldn't be any further action on your part required. If you would like to return the drive, First check with the place you purchased it from. If they are unable to help you, you may check the warranty status on our website to return the drive. https://store.seagate.com/webapp/wcs/stores...y=SgSSORedirect If you have any additional questions, please let me know. Regards, Matt Czyli z tego co zrozumiałem dysk ma zapasowe sektory i jesli relokacja sie powiodła pomyślnie to nie ma powodu do podejmowania dalszych działań, dodam ze dysk w zadnych programie nie wywala badów w testach i relokowane sektory się nie powiększają. Edytowane 6 Października 2008 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 (edytowane) dysk ma zapasowe sektory i jesli relokacja sie powiodła pomyślnie to nie ma powodu do podejmowania dalszych działań,Powinieneś zostać uznany za najbardziej za..jefajnego klienta sklepów komputerowych i dostać rabat na przyszłe zakupy - ja bym tak zrobił :rolleyes: 10-cio letnie dyski potrafią nie posiadać ani jednego walniętego sektora. W nowym dysku taki wynik to albo efekt kopania peceta podczas pracy albo wada fabryczna. Może to być "wierzchołek góry lodowej" - dysk wcześniej czy później rozleci się całkowicie albo i nie - ale nawet w tym bardziej optymistycznym wariancie zapas sektorów "na przyszłość" jest mniejszy. Ponieważ nie znasz przyczyny relokacji które miały miejsce do tej pory, więc nie wiesz czy dyskowi można "zaufać" - każda relokacja może oznaczać utratę fragmentu jakiegoś pliku. ps. tekścik od seagate bardzo mi przypomina ględzenie sprzedawców LCD, że 10 walniętych pikseli to nic wielkiego, bo rozrzucone po całym ekranie nie rzucają się do oczu, więc ogólnie jest dobrze :lol: Edytowane 6 Października 2008 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 (edytowane) kurcze masz racje tez nie jestem kompletnie przekonany do tego co mi Seagate odpisał, niby narazie badów jako takich widzialnych przez programy skanujące nie ma ale jak juz cos przerelokował sobie to moze bedzie miał i taką tendencje w późniejszym czasie, no nic za parenascie dni bede reklamowac bo teraz cholewka nie mam czasu :( Edytowane 7 Października 2008 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 (edytowane) kurcze masz racje tez nie jestem kompletnie przekonany do tego co mi Seagate odpisał, niby narazie badów jako takich widzialnych przez programy skanujące nie ma ale jak juz cos przerelokował sobie to moze bedzie miał i taką tendencje w późniejszym czasie, no nic za parenascie dni bede reklamowac bo teraz cholewka nie mam czasu :(I o to właśnie chodzi. Ja np. mam taki dysk, 80 GB, z 5 sektorami realokowanymi, tyle że te sektory w takiej ilości pojawiły się X lat temu i ich ilość nie powiększa się, i w takim przypadku jestem spokojny. Gdyby zaczęły iść w górę, to byłby niechybny znak że dysk niedługo odejdzie do krainy wiecznych łowów, tak jak w przypadku mojej obecnej maszyny - kupiłem 2 MAxtory 500 GB 7200 RMP 32 GB cache, pierwszy z nich na dzień dobry miał 39 sektorów realokowanych, po każdym scandisku lub większym kopiowaniu przybywało mu po 10-20, do momentu wymiany, czyli po tygodniu zdążył dobić do prawie 700 :blink:. Za to drugi dysk miał zero sektorów realokowanych ale chodził jak krew z nosa (wczytywanie systemu ca 3x wolniej niż na lapku z dyskiem 5400RPM), a po tygodniu parametr "Seek Error Rate" poleciał do góry i nawet BIOS zaczął się drzeć że dysk klęka. Oczywiście oba dyski wymienione w sklepie bez żadnego kwękania na Samsungi F1 640 GB i to nawet ze zwrotem kasy, bo Maxtory były droższe :) Zapuść na noc jakieś wymagające dyskowo zadanie, typu dokładne skanowanie powierzchni dysku puszczone w pętli, jak po takiej nocce ilość sektorów realokowanych zwiększy się, to nie ma co się zastanawiać tylko wymieniać. Edytowane 7 Października 2008 przez katoda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xray007 Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Czy mógłbym prosić o diagnozę mojego dysku: Czy wszystko w nim w porządku? ;-) Z góry dziękuję za diagnozę. POZDRAWIAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 (edytowane) ^wygląda na czysto relokowanych nie masz, ani zadnych w kolecje. inne parametry z kosmicznymi liczbami to norma u Seagate jak wiadomo Edytowane 8 Października 2008 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghostman Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 dysk ma miesiąc, mam rozumieć, że sie nadaje do wymiany na gwarancji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 dysk ma miesiąc, mam rozumieć, że sie nadaje do wymiany na gwarancji?Nie, przynajmniej nie na podstawie smarta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghostman Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 Nie, przynajmniej nie na podstawie smarta. To skąd mam wiedzieć czy te write error rate jest prawdą i że dysk sie przegrzewa? W faq o smart bylo, że jeśli ta wartość jest wieksza od zera to czym predzej isc do serwisu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 Na tym dysku wysoki write error rate to normalka - nie świadczy o uszkodzeniu. Airflow temp to nie temperatura dysku - 51st.C nie jest jeszcze tragedią - możesz dac jakiś nawiew na hdd i powinno byc oki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghostman Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 dobra, dzieki za podpowiedź, wentylatora nie da rady, bo to z laptopa dysk dlatego mi sie te 51* nie podoba, jakiś wnetylatorek tam dosyc mocno sie obraca bo go słychać, chyba właśnei z powodu takiej temperatury w środku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 A tutaj wyjący WD 250... dysk półtoraroczny a pod obciążeniem ... jakby z budy chciał uciec :/ ID Opis atrybutu Próg Wartość Najgorsze Dane Stan 01 Raw Read Error Rate 51 200 200 0 OK: wartość w normie 03 Spinup Time 21 195 185 5208 OK: wartość w normie 04 Start/Stop Count 0 98 98 2148 OK: zawsze pozytywnie 05 Reallocated Sector Count 140 174 174 206 OK: wartość w normie 07 Seek Error Rate 51 200 200 3 OK: wartość w normie 09 Power-On Time Count 0 98 98 1743 OK: zawsze pozytywnie 0A Spinup Retry Count 51 100 100 0 OK: wartość w normie 0B Calibration Retry Count 51 100 100 0 OK: wartość w normie 0C Power Cycle Count 0 98 98 2134 OK: zawsze pozytywnie BE Airflow Temperature 45 58 40 42 OK: wartość w normie C2 Temperature 0 108 90 42 OK: zawsze pozytywnie C4 Reallocation Event Count 0 191 191 9 OK: zawsze pozytywnie C5 Current Pending Sector Count 0 200 200 0 OK: zawsze pozytywnie C6 Offline Uncorrectable Sector Count 0 200 200 0 OK: zawsze pozytywnie C7 Ultra ATA CRC Error Rate 0 200 200 2 OK: zawsze pozytywnie C8 Write Error Rate 51 200 200 0 OK: wartość w normie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghostman Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 A tutaj wyjący WD 250... dysk półtoraroczny a pod obciążeniem ... jakby z budy chciał uciec :/ Wszystko tu jest ok, pierdzenie to normalka. Mój samsung jak kopiuje to nie ma różnicy miedzy nim a traktorem. Wyciszyć to można stawiając kompa na jakimś dywaniku najlepiej na podłodze no i oczywiście dokręcić dysk, ale tylko do oporu, nie na siłe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 05 Reallocated Sector Count = 206 07 Seek Error Rate = 3 C4 Reallocation Event Count = 9 C7 Ultra ATA CRC Error Rate = 2 Dysk jest uszkodzony panie Ghostman. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aresius Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 (edytowane) Samsung f1 640GB: Jak myślicie, hdd kwalifikuje się do reklamacji? Z góry thx. Edytowane 14 Października 2008 przez Aresius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marximus Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 paskudna czerwona kropa, jak dlugo go masz? to jest dobre w tych samsungach że nie padają nagle jak seagaty ale tu z forum widze że można zauważyć powolną smierć i zdążyć uciec z danymi, co w przypadku seagetów barakuda seria 11 z tego co widziałem nie było możliwe a tak przy okazji to co sie stalo do cholery z jakascia hdd, uzywam kompow ponad 10 lat ale nie pamietam żeby w przeszlosci ten sprzet byl tak awaryjny! pamietam kolo 2000r byl wysyp padajacych IBM produkowanych na wegrzech ale chyba nawet to nie mialo takiej skali tez odnosicie takie wrazenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aresius Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 (edytowane) Będzie z 5 miesięcy. Czyli pada i dawać go na GW? Edytowane 14 Października 2008 przez Aresius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 Dysk jest uszkodzony panie Ghostman. Sugerować sąsiadce reklamacje ? :D ma jeszcze 17 miechów gwarancji, żadnych ważnych danych poza sejwami gta :sa :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...